حالت تاریک
شنبه, 15 آذر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان هستید؟
پیشگیری از مشکلات کلیوی با رعایت نکات تغذیه‌ای
یک کارشناس تغذیه عنوان کرد:

پیشگیری از مشکلات کلیوی با رعایت نکات تغذیه‌ای

یک کارشناس تغذیه بر اهمیت پیشگیری از بیماری‌های کلیوی تأکید کرد و گفت: رعایت حد و اندازه در مصرف نمک و مراقبت از کلیه‌ها می‌تواند از ورود به چرخه معیوب مشکلات کلیوی که ممکن است به دیالیز یا پیوند منجر شود، جلوگیری کند.

آزاده آذرپیرا در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با اشاره به نقش حیاتی کلیه‌ها به عنوان یک تصفیه‌خانه بسیار ظریف در بدن، گفت: متأسفانه بسیاری از افراد از کلیه‌های خود به خوبی مراقبت نمی‌کنند.

وی با بیان اینکه مصرف ناکافی مایعات و به تأخیر انداختن دفع ادرار از عوامل مهم آسیب‌زننده به کلیه‌ها هستند، افزود: این بی‌توجهی می‌تواند منجر به این شود که فرد در سن 40 سالگی، کلیه‌هایی معادل یک فرد 80 ساله داشته باشد، زیرا از این عضو حیاتی بیش از حد کار کشیده شده است.

این کارشناس تغذیه ادامه داد: زمانی که مواد زائد در بدن افزایش می‌یابد، کلیه‌ها ادرار را غلیظ‌تر می‌کنند که منجر به تیره‌رنگ شدن آن می‌شود، بهترین راه برای مراقبت از کلیه‌ها، مصرف کافی مایعات (حداقل 2 لیتر در روز) حتی در هوای سرد است.

آذرپیرا بیماران کلیوی را به گروه‌های مختلف از جمله بیماران حاد، مزمن، افراد تحت دیالیز و مبتلایان به سنگ‌های کلیوی تقسیم کرد و گفت: تغذیه درمانی می‌تواند سرعت پیشرفت بیماری را کاهش دهد، عوارض آن را کم کند و کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشد.

وی با اشاره به اینکه در مراحل اولیه بیماری کلیوی که فرد تحت دیالیز نیست، مصرف پروتئین باید محدود شود، عنوان کرد: حدود 0.6 تا 0.8 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن میزان مناسبی از پروتئین است و دلیل این امر آن است که مصرف زیاد پروتئین منجر به تولید مواد زائدی مانند اوره و کراتینین می‌شود که دفع آن برای کلیه‌های بیمار دشوار است.

این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: برای بیماران تحت دیالیز، به دلیل دفع پروتئین از طریق فرآیند دیالیز، دریافت پروتئین باید کافی و حتی افزایش یابد که میزان آن حدود 1 تا 1.2 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است.

آذرپیرا با بیان اینکه منابع توصیه‌شده پروتئین شامل سفیده تخم مرغ، مرغ بدون پوست، ماهی و گوشت کم چرب است، تصریح کرد: تنظیم دقیق مقدار پروتئین باید توسط متخصص تغذیه انجام شود.

وی با تأکید بر اینکه محدودیت شدید سدیم یا همان نمک، عنوان کرد: مصرف نمک در بیماران کلیوی برای جلوگیری از افزایش فشار خون، ایجاد ورم و احساس تشنگی بیش از حد، باید به شدت محدود شود.

این کارشناس تغذیه ادامه داد: مقدار مجاز سدیم حدود 2 گرم در روز است که معادل 5 گرم نمک (یک قاشق مرباخوری) می‌باشد.

آذرپیرا با تأکید بر اینکه بیماران باید از افزودن نمک به غذا در سر سفره پرهیز کرده و در پخت غذا نیز از نمک کمتری استفاده کنند، گفت: غذاهای پرنمک مانند چیپس، ترشی‌ها، فرآورده‌های گوشتی (سوسیس و کالباس)، کنسروها، پنیرهای شور و فست‌فودها باید از رژیم غذایی حذف شوند.

وی با اشاره به اینکه برای طعم‌دار کردن غذا می‌توان از آبلیمو، آبغوره، آب نارنج، سیر، سبزیجات خشک و ادویه‌های طبیعی استفاده کرد، افزود: بیماران کلیوی، به ویژه آنان که در مراحل پیشرفته بیماری هستند یا دیالیز می‌شوند، باید مصرف پتاسیم را نیز محدود کنند.

این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: افزایش سطح پتاسیم خون می‌تواند منجر به بی‌نظمی خطرناک ضربان قلب (آریتمی قلبی) شود؛ پتاسیم در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات به وفور یافت می‌شود و کنترل آن نیازمند مشورت با متخصص تغذیه است.

آذرپیرا در پایان بر اهمیت پیشگیری از بیماری‌های کلیوی تأکید کرد و گفت: رعایت حد و اندازه در مصرف نمک و مراقبت از کلیه‌ها می‌تواند از ورود به چرخه معیوب مشکلات کلیوی که ممکن است به دیالیز یا پیوند منجر شود، جلوگیری کند.

 

انتهای خبر

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!