حالت تاریک
چهارشنبه, 27 فروردین 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان هستید؟
ورزش باستانی بهار گنجینه‌ای از فرهنگ و قدرت
«عصر همدان» گزارش می‌دهد؛

ورزش باستانی بهار گنجینه‌ای از فرهنگ و قدرت

ورزش باستانی زورخانه‌ای در شهرستان بهار یکی از مراکز نشر فرهنگ و تقویت جسم و روح است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصرهمدان»، در کشور ما یک ورزش ملی و با سابقه طولانی است که برخی از کارشناسان قدمت این ورزش را حدود ۲ هزار سال و به قبل از اسلام می‌دانند. یکی از بناهای قدیمی زورخانه در ایران متعلق به زورخانه ارگ بم با قدمت ۷۰۰ ساله است.

 بنابر گفته کارشناسان ورزشی، این ورزش کامل‌ترین ورزش از لحاظ حرکتی و فیزیولوژی ورزشی بدن با هماهنگی اعضای بدن و تقویت عضلات و تمرکز است. با ورود اسلام به ایران، ورزش باستانی زورخانه‌ای، نیمه گمشده خود را پیدا کرد و به‌خاطر روحیه و مرام‌نامه‌ و فرهنگ حاکم در آن، اسلام این ورزش را به خود جذب کرد و آن‌را کامل نمود.

 خصوصاً صفات و روحیات حضرت علی علیه‌السلام که مرام‌نامه پهلوانی و جوان‌مردی را در ورزش زورخانه تکمیل نمود، بروز صفات شاخص اسلام در این ورزش را به نمایش گذاشت.

حتی در تقویم کشور ما نیز به تاریخ قمری، روز ۱۷ شوال به‌مناسبت پیروزی اسلام در جنگ خندق که به‌واسطه پیروزی حضرت علی علیه‌السلام در جنگ با عمربن عبدود رخ‌داد را، روز و آغاز هفته فرهنگ پهلوانی نام‌گذاری کردند.

رفتار جوانمردانه حضرت علی علیه‌السلام در نبرد با عمربن عبدود که به ایشان جسارت نموده بود در فرهنگ پهلوانی الگوی پهلوانان قرار دارد. فرهنگ پهلوان در ورزش باستانی از خصوصیات اخلاقی حضرت علی علیه‌السلام الگوبرداری کرده و ایشان را سرلوحه و سرمشق زندگی خود قرار داده است.

ورزش باستانی زورخانه‌ای در ایران در دوره‌های مختلف تاریخ، فراز و فرودهای خود را داشته است و این ورزش پس از انقلاب اسلامی پیشرفت داشته و در حال رشد است. ورزش باستانی یک ورزش پهلوانی است که قبل از هر چیز به تربیت روح و روان و روش زندگی افراد می‌پردازد.

 در شهر بهار هم قبل از انقلاب اسلامی مکانی برای ورزش باستانی به‌نام زورخانه وجود نداشت و یک فضای باز برای انجام این ورزش با ابزارهای ورزشی دست ساز وجود داشته و به شکل امروزه نبود که بعد از انقلاب اسلامی، ورزش زورخانه‌ای توسط پیشکسوتان این ورزش منجمله صفرعلی وزیری که هم‌اکنون رئیس ورزش باستانی شهرستان بهار و به‌نوعی شناسنامه ورزش زورخانه‌ای بهار است، به جایگاه فعلی رسیده است. و در کنار وی، پیشکسوتانی همچون؛ مرحوم ناصر شالبافیان، و خانواده‌های برزگر، اوچیان، غنی هنر، کریمی، عباسی، آزادی، چلویی و دیگر پیشکسوتان اقدام به پرورش و رشد این ورزش در بهار با سختی‌ها و مشقت‌های فراوان نمودند.

صفرعلی وزیری رئیس هیأت ورزش باستانی و زورخانه‌ای شهرستان بهار در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصر همدان گفت: ورزش زورخانه‌ای در بهار پس از انقلاب، مشکلات فراوانی را داشت که مهمترین آن، نبود مکان مناسب برای ورزش بود که با همت اهالی این ورزش در آن زمان مکان‌هایی برای ورزش درنظر گرفته می‌شد و پس از مدتی دوباره مجبور به نقل مکان به‌جای دیگر بودیم.

 وی افزود: در نهایت پس از چند سال در سال ۱۳۶۲ زمین زورخانه فعلی را از شهرداری بهار به‌منظور ساخت زورخانه‌ گرفتیم و با همت و تلاش جوانان در آن زمان و کمک خیرین، زورخانه پوریای ولی احداث شد که در این مسیر پیشکسوتان ورزش برای رشد و بالندگی آن هزینه‌های فراوانی را متحمل شدند.

وزیری گفت: در سال ۱۳۹۲ که طرح زورخانه‌های ملی در کشور مصوب شد، با تلاش دست‌اندرکاران، امتیاز ساخت یک زورخانه ملی در بهار أخذ شد که این زورخانه در مجموعه ورزشی شهید سلیمانی درحال ساخت است و دو سال پیش برای اتمام این طرح مبلغ ۸۰ میلیارد ریال اختصاص اعتبارات مصوب شد که سال گذشته با تخصیص ۸ میلیارد ریال از این مبلغ، بنای زورخانه مقداری پیشرفت فیزیکی داشت.

 رئیس هیأت ورزش زورخانه‌ای شهرستان بهار تصریح کرد: جذابیت این ورزش از گذشته تاکنون به‌نحوی بوده است که درگذشته حدود ۹۰ درصد از جوانان شهر بهار حضور در این ورزش را تجربه کردند؛ و اکنون نیز حدود ۱۰۰ ورزشکار به‌صورت ثابت و ۱۰۰ ورزشکار نیز به‌صورت متغیر و فصلی در این زورخانه فعالیت ورزشی دارند که ۳۰ درصد آن‌ها از نونهالان هستند.

وزیری در ادامه بزرگترین مشکل این ورزش در شهرستان بهار را فصلی بودن شغل اهالی عنوان کرد و گفت: به‌علت اشتغال بیشتر ورزشکاران به شغل کشاورزی، در فصل تابستان استقبال از این ورزش کاهش یافته و ورزشکار به‌صورت دائم در تمامی فصول امکان فعالیت ورزشی را ندارد. وی افزود: رهبر انقلاب و امام خمینی رحمت‌الله علیه به مقوله ورزش زورخانه‌ای توجه داشته و مسئولان را به تقویت و اهمیت به این ورزش توصیه نمودند.


رئیس هیأت ورزش باستانی شهرستان بهار خاطرنشان کرد: اخیراً موضوع برگزاری مسابقات ملی و بین‌المللی ورزش زورخانه‌ای مطرح شده است که به جذابیت این ورزش افزوده است و بیشتر ایجاد انگیزه برای حضور جوانان در این ورزش می‌کند.

وزیری گفت: برای نشر و گسترش این ورزش در بین نونهالان با اداره آموزش و پرورش شهرستان بهار برای استعدادیابی در مدارس تعامل داریم.

یکی از ورزشکاران زورخانه پوریای ولی گفت: ورزش باستانی یک ورزش خاص است و افرادی با روحیات خاص خود را می‌طلبد که تهاجم فرهنگی به فرهنگ ایرانی، استقبال از ورزش باستانی و کشتی ایرانی را کمتر می‌کند که اهمیت به فرهنگ در این ورزش‌ بسیار نمایان است.

 وی افزود: این ورزش اگر به‌سمت همگانی بودن سوق داده شود، خانواده‌ها فرزندان خود را تشویق به ورزش خواهند کرد، چراکه ورزش باستانی تنها ورزشی است که ترکیب سنی ورزشکاران در کنار هم از نونهالان ۶ ساله تا پیشکسوتان ۹۰ ساله را شامل می‌شود که در کنار هم به ورزش می‌پردازند.

 حامد وزیری مسئول فرهنگی زورخانه پوریای ولی گفت: هیأت مذهبی غلامان آل حیدر زورخانه پوریای ولی شهرستان بهار در حوزه نشر فرهنگ اسلامی و پهلوانی برنامه‌های متعددی را در این حوزه برگزار می‌کند که در مناسبت‌های مختلف مانند؛ جشن میلاد حضرت علی علیه‌السلام، جشن عید غدیر، برگزاری مراسم شب‌های قدر، برپایی سفره افطار و برگزاری عزاداری محرم از جمله این برنامه‌ها است.

 وی افزود: یکی از برنامه‌های خاص و شاخص زورخانه پوریای ولی شهرستان بهار، اجرای برنامه ویژه راهیان عشق است که ورزشکاران به مناطق عملیاتی جنوب کشور توسط خود مجموعه زورخانه اعزام می‌شوند.

مسئول فرهنگی زورخانه گفت: اردوهای زیارتی و سیاحتی دیگر نیز در اوقات فراغت تابستان در این مجموعه مانند اردوی مشهد، قم و اردوی سیاحتی شمال برگزار می‌شود.

وزیری خاطرنشان کرد: مجموعه زورخانه پوریای ولی، تا کنون ۱۵ شهید را تقدیم انقلاب اسلامی کرده است که آخرین آن‌ها شهید سید میلاد مصطفوی، شهید مدافع حرم می‌باشد که در مجموعه زورخانه پوریای ولی فعالیت داشت.

 زورخانه پوریای ولی شهرستان بهار هم‌اکنون در سطح شهر لالجین و صالح آباد مشغول به فعالیت است که در شهر صالح آباد مشکل نداشتن مکان ورزش زورخانه‌ای وجود دارد.

همچنین هیأت ورزش باستانی شهرستان بهار به‌دنبال راه اندازی این ورزش در شهر مهاجران از توابع بخش لالجین است. ورزش باستانی زورخانه‌ای در کنار تقویت جسم و روح، به تقویت فرهنگ و آموزه‌های دینی می‌پردازد که نیاز جامعه کنونی به آن به‌شدت احساس می‌شود.

ورزشی که آسیب‌های اجتماعی مانند رفتارهای هنجارشکنانه در ورزشگاه‌ها را ندارد و طرفداران و ورزشکاران آن، روحیه جوانمردی و کمک به مردم را در خود پرورش داده و در برابر آسیب‌های اجتماعی به تربیت روح خود می‌پردازند.

 انتهای خبر/ع

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!