
عضو هیات علمی علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینا:
وعده صادق۲ قابلیت و اعتبار نظامی ایران است
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان گفت: عملیات وعده صادق۲ به اجراء در آمد که قابلیّت و توان ضربهزدن به دشمن را بهصورت عملی به طرف مقابل اثبات کند.
حسن رحیمی روشن، در گفتگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»؛ اظهار کرد: اگر قرار باشد در مورد نتایج و چرایی عملیات وعده صادق۲ ارزیابی داشته باشیم باید این عملیات را در چهارچوب «استراتژی بازدارندگی» ارزیابی کنیم.
وی در تعریف و تبیین مفهوم بازدارندگی بیان کرد: بازدارندگی یک استراتژی نظامی است برای جلوگیری از جنگ با بالا بردن هزینه مهاجم در صورت تهاجم. به دیگر سخن، مفهوم بازدارندگی این است که کشور A آنچنان توانایی دفاعی خود را افزایش دهد که در دستگاه تصمیمگیری کشور B اراده لازم، برای حمله به کشور A شکل نگیرد و از این مسیر جنگی رخ ندهد.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان خاطرنشان کرد: بازدارندگی به این مفهوم دارای مفروضات و اصولی است که در آن وجود دو بازيگر رقيب كه پيوستگی مثبت يا منفي منافع داشته باشند، منطقی و عقلایی (عقلانيت ابزاری) بودن دو طرف، تحملناپذیر بودن خسارات ناشی از جنگ احتمالی و اثر توان نظامی در تغيير تصميم بازيگر مهاجم.
رحیمیروشن در ادامه قابليّت، اعتبار، ارتباط و ثبات را از مفاهيم اساسی بازدارندگی، دانست و گفت: قابليّت، وضعيتی است كه در آن، یکطرف دارای چنان نيروی عظيم و آسيبناپذيری است كه پس از تحمل «ضربه اول» قادر به وارد آوردن ضربه دوم بهصورت متقابل و تلافیجويانه و تحمیل خسارات كلی بهطرف مقابل باشد.
وی همچنین افزود: نيروی بازدارنده بايد قادر باشد در صورت لزوم، مجازات متناسب را برای طرف مهاجم به «مرحله عمل» درآورد، ازاینرو، جنگ برای طرف مهاجم فاجعهای بزرگ تلقی میشود و بازيگر مهاجم با علم به اينكه در صورت وارد نمودن ضربه اول، كشور متخاصم نابود نشده و قادر خواهد بود ضربه متقابل را وارد كند، بنابراین، هیچگاه دست به حمله نخواهد زد.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان خاطرنشان کرد: اعتبار یعنی متقاعد ساختن حريف نسبت به وجود «قابلیّت» و توان ضربه دوم، یعنی علاوه بر قابلیّت برای جلوگیری از جنگ، بايد دشمن را «متقاعد» ساخت كه این نيروی بازدارنده قادر است خسارات جبرانناپذيری بر او وارد آورد.
رحیمیروشن تصریح کرد: استراتژی بازدارندگی زمانی موفق است كه طرفين مخاصمه اطمينان حاصل كنند كه هر يك توان وارد آوردن ضربه دوم را دارند و اين عمل،خساراتی وارد میكند كه بيش از منافع حمله اول است و هر يك در انجام مجازات و وارد آوردن ضربه دوم لحظهای درنگ نخواهند كرد. ازاینرو هیچیک در واردکردن ضربه اول، پیشقدم نخواهد شد.
وی با بیان اینکه بازدارندگی هنگامی مؤثر است كه نيروی بازدارنده منظور خود را صريح و شفاف به اطلاع طرف مقابل برساند و معين كند در صورت مورد حمله قرار گرفتن دقيقاً چه عواقبی در انتظار مهاجم خواهد بود؛ يا حتی چه نوع سلاحی بکار خواهد رفت؛ ابراز کرد: ازاینجهت لازم است دولتها از طریق انتشار اعلاميه رسمی، ارسال پيام و اعلام برنامههای خود، نيّات واقعی خود را در اين زمينه آشکار کنند.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان اضافه کرد: در غیر این صورت، ممكن است در حالتی كه كشوری قابليت ضربه دوم و اراده بهکارگیری (اعتبار) آن را نيز دارد؛ اما ارتباط لازم برقرار نشده يا اينكه دلايلی باعث شود حريف، منظور طرف مقابل را بهخوبی درك نكند حملهای صورت بگیرد و بازدارندگی معنی خود را از دست بدهد.
رحیمیروشن با تاکید بر اینکه غایت کلی و نهایی بازدارندگی جلوگیری از جنگ است، گفت: اما برای تثبیت صلح و جلوگیری از جنگ، گاهی جنگ ضروری میشود بنابراین عملیات وعده صادق در شرایطی انجام شد که رژیم منحوس صهیونیستی دچار اشتباه محاسبه شده بود و احساس میکرد که ایران توان وارد آوردن خسارت به این رژیم را ندارد.
وی خاطرنشان کرد: از این رو عملیات وعده صادق۲ به اجراء در آمد و قابلیّت و توان ضربهزدن به دشمن را بهصورت عملی به طرف مقابل اثبات کرد. به بیانی دیگر عملیات وعده صادق۲ اثبات قابلیت و اعتبار نظامی ایران بود.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان در ادامه گفت: مهمترین هدف عملیات وعده صادق۲ زدن پایگاههای هوایی صهیون از جمله پایگاه هوایی نواتیم در صحرای نقب(نِگِو) در جنوب فلسطین اشغالی بود، علیرغم پنهانکاری رسانههای غربی در چند هفته بعد از عملیات، معلوم شد حدود ۶۰ موشک به اهداف خود اصابت کردهاند.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!