حالت تاریک
جمعه, 12 اردیبهشت 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان هستید؟
مدخل برجام، تضعیف بازدارندگی ایران
عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا عنوان کرد:

مدخل برجام، تضعیف بازدارندگی ایران

عضو هیات علمی علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان گفت: تلاش غرب در جهت تضعیف توان بازدارندگی ایران بود.

حسن رحیمی ‌روشن، در گفتگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»؛ اظهار کرد: بر اساس بررسی‌های انجام شده «برجام» مستقیماً به قدرت و قابلیت نظامی و نیروهای مسلح ایران نپرداخته، اما تهدید توان هسته‌ای ایران زمینه سیاسی، روانی و اجتماعی کاهش توان دفاعی ایران را فراهم کرده است.

وی افزود: با عدم تاثیر مثبت «برجام» بر اقتصاد و وضع معیشت مردم این پیام به جامعه منتقل می‌شود که دستیابی به مزایای «برجام» در گرو داشتن گام‌های بعدی ایران برای پذیرش محدودیت توان موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران است‌. از سوی دیگر بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ به عنوان تایید‌کننده برجام ایران به مدت هشت سال حتی اجازه آزمایش موشک‌های بالستیک و راهبردی خود که بخش مهمی از قدرت بازدارندگی کنونی کشور را تامین می‌کند، خواهد داشت.

عضو هیات علمی علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان با تاکید بر اینکه برجام از این زاویه زمینه‌ای برای کاهش قابلیت بازدارندگی ایران است، خاطرنشان کرد: پذیرش محدودیت‌های ناشی از برجام علیرغم خلف وعده‌های پیشین غرب در اجرای تعهدات خود نشان از ضعف اعتبار بازدارندگی به معنی اراده برای اقدام متقابل است. در بین تصمیم‌گیران ایرانی تلقی شد و سبب فشارهای بیشتر گردید.

رحیمی روشن ادامه داد: واکنش انفعالی در برابر اقدامات غرب دست کم از دیدگاه استراتژیست‌های غربی چنین تفسیر می‌شود که تهدیدات ایران مبنی بر واکنش به اقدام طرف مقابل اعتبار لازم را ندارد و نباید جدی گرفته شود.

وی همچنین تصریح کرد: اصل دیگری از بازدارندگی «اصل ارتباط» است که بر این اساس نیروی بازدارنده باید منظور خود را صریح و شفاف به اطلاع طرف مقابل برساند در انطباق این اصل با برجام مشاهده شد سیگنال‌هایی که از طرف ایران در حین مذاکره برجام و پس از آن به غرب مخابره شد سردرگمی و مواضع متعارض را به غرب نشان می داد. 

عضو هیات علمی علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان اضافه کرد: از سویی ایران در برجام متعهد شده بود که پروتکل‌های الحاقی را داوطلبانه اجرا نماید و همچنین با اینکه اصل و کلیت برجام را پذیرفته بود اما تفسیر خاصی از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ داشت که غرب آن را به حساب عدم اجرای کامل برجام تفسیر می‌کرد.

رحیمی‌روشن یادآور شد: ایران بلااستثنا و قبل از طرف غربی همه تعهدات خود را انجام داد و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها آن را تایید نمود و در واقع این طرف غربی بوده که در هیچ یک از تعهدات خود ثبات نداشته است در نهایت با تصمیم دونالد ترامپ همه تحریم‌هایی که در روی کاغذ تعلیق شده بود بازگردانیده شد. در حالی که هیچ قاعده حقوق بین‌المللی در مورد میزان تسلیحات متعارف یک کشور محدودیت را ایجاد نکرده بود.

وی با بیان اینکه براساس اصل حق دفاع مشروع تقویت توان دفاعی در هر کشوری به‌طور مستقیم با حاکمیت و بقای آن ارتباط دارد و از امور داخلی محسوب می شود، عنوان کرد: اما برجام به‌عنوان یک معاهده خاص و صرفاً مخصوص کشور ایران زمینه‌ای برای محدود کردن قدرت بازدارندگی ایران بوده است. 

عضو هیات علمی علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان تاکید کرد: برجام دستاورد فناوری انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای را که از قابلیت‌های مهم بازدارندگی بود که بدون اینکه ما به ازای آن از غرب گرفته شود محدود کرد و علاوه بر اینکه این قابلیت های مهم بازدارندگی را از دست داد در قالب «ثبات» و «اعتبار» و نیز پیامهایی را به غرب داد که زمینه فشارهای بعدی شد.

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!