حالت تاریک
جمعه, 29 فروردین 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان هستید؟
بی‌توجهی به عشایر همدان، مهمترین چالش این قشر
رئیس شورای ایل یارمطاقلو همدان مطرح کرد:

بی‌توجهی به عشایر همدان، مهمترین چالش این قشر

رئیس شورای ایل یارمطاقلو همدان با انتقاد از بی‌توجهی به عشایر این استان خواستار تغییر رویکرد مسئولان و رفع مشکلات اساسی این قشر، به ویژه در زمینه آمار و خدمات‌رسانی شد.

جواد نیازی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با اشاره به مشکلات عدیده عشایر استان، مهمترین و اصلی‌ترین معضل این قشر را عدم توجه به آمار واقعی آن‌ها دانست و اظهار کرد: متاسفانه در آمار مبنایی سال‌های گذشته هیچ توجهی به جمعیت عشایر نشده و آمار آن‌ها بسیار کمتر از آن چیزی که در واقعیت وجود دارد، در سطح کشور و به ویژه استان همدان ثبت شده است.

رئیس شورای ایل یارمطاقلو همدان با بیان اینکه در حال حاضر آمار عشایر استان همدان ۵ هزار و ۶۰۰ نفر ثبت شده است، افزود: این در حالی است که جمعیت واقعی عشایر استان حدود ۱۵ هزار نفر است، یعنی تنها یک سوم آمار آن‌ها ثبت شده و دو سوم آن به دلیل کوچرو بودن عشایر نادیده گرفته شده است.

آمار غیرواقعی عشایر، مانع از تخصیص عادلانه امکانات

وی توضیح داد که عشایر همدان با توجه به موقعیت جغرافیایی خود، ۶ ماه از سال را در همدان و ۶ ماه دیگر را در استان‌های ایلام، کرمانشاه، خوزستان و لرستان سپری می‌کنند و به همین دلیل در زمان آمارگیری‌ها در استان حضور ندارند و متضرر می‌شوند.

نیازی با اشاره به پیگیری‌های انجام شده در این زمینه، گفت: چندین بار به نمایندگان مردم همدان در مجلس شورای اسلامی پیشنهاد دادیم که آمارگیری در ۶ ماه اول سال که عشایر در استان حضور دارند، انجام شود اما متاسفانه تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.

بی‌توجهی به جوانی جمعیت در میان عشایر همدان

وی با انتقاد از بی‌توجهی برخی دستگاه‌های اجرایی به موضوع جوانی جمعیت در میان عشایر، تصریح کرد: متاسفانه بر خلاف فرمایشات مقام معظم رهبری که بر جوانی جمعیت تأکید دارند، در همدان به طور جدی این موضوع پیگیری نمی‌شود و به نظر می‌رسد برخی به دنبال سرکوب عشایر هستند و این مشکل را از طریق نامه به وزارتخانه نیز منعکس کرده‌ایم.

رئیس شورای ایل یارمطاقلو همدان عدم توزیع دفترچه عضویت شرکت‌های تعاونی از سوی جهادکشاورزی را سندی بر این ادعا دانست و گفت: شرکت‌های خصوصی که به عشایر خدمات می‌دهند، ارائه خدماتی نظیر سهمیه آرد، گندم، جو و آب را منوط به عضویت در این شرکت‌های تعاونی کرده‌اند، در حالی که عشایری که نزدیک به چهار سال از ازدواج آن‌ها می‌گذرد و خواهان دریافت دفترچه عشایری برای بهره‌مندی از این خدمات هستند، هنوز موفق به دریافت آن نشده‌اند.

 وی با اشاره به سن ازدواج پایین در میان عشایر، افزود: فرزندان عشایر، پسران در ۲۰ سالگی و دختران در ۱۴ سالگی ازدواج می‌کنند، اما برای دریافت سهمیه آرد با مشکل مواجه هستند و مجبور به خرید آزاد با قیمت‌های گزاف می‌شوند. آیا رفتار با عشایر ما در ایران باید از رفتار با اتباع خارجی بدتر باشد؟

تخلف آموزش و پرورش در تخصیص سهمیه معلمان عشایر به روستاها

نیازی در ادامه به مشکل کمبود معلم در مناطق قشلاقی و ییلاقی اشاره کرد و گفت: همدان در سال ۱۴۰۳ به عنوان استان پایلوت، توانست ۱۵ معلم برای سهمیه عشایر جذب کند، اما متاسفانه آموزش و پرورش استان تخلف کرد و این سهمیه را به روستاییان اختصاص داد و عشایر ما بدون معلم ماندند و این اقدام آموزش و پرورش تخلف آشکار است.

وی همچنین به عدم تخصیص پنل‌های خورشیدی به عشایر استان اشاره کرد و گفت: قرار بود سالانه ۵۰۰ عدد پنل خورشیدی به عشایر همدان تعلق بگیرد، اما از سال ۱۴۰۱ تاکنون هیچ سهمیه‌ای دریافت نکرده‌ایم.

رئیس شورای ایل یارمطاقلو همدان موضوع تخریب منابع ملی توسط بهره‌برداران غیرمجاز در روستاهای بالای سد اکباتان مانند ورکانه و میدانک ارزانفود را از دیگر مشکلات جدی عشایر دانست و گفت: متاسفانه علیرغم اینکه این موضوع را به سطح وزارتخانه نیز رسانده‌ایم، شاهد ادامه این تخریب‌ها هستیم. همین امروز اگر کسی وقت بگذارد و به آن منطقه برود، می‌بیند که بیش از ۶۰ بیل مکانیکی به صورت غیرمجاز در حال برداشت هستند، متاسفانه پیگیری‌های صنعت، معدن و تجارت و حتی پلیس امنیت اقتصادی نیز تاکنون بی‌نتیجه بوده است.

ضرورت توجه به بهداشت عشایر با ایجاد خانه‌های بهداشت سیار

وی به وضعیت بهداشت عشایر نیز اشاره کرد و گفت: طبق قانون کشوری، هر روستایی که بالای ۲۰ خانوار جمعیت داشته باشد باید خانه بهداشت داشته باشد، اما ما با جمعیت ۱۵ هزار نفری عشایر، درخواست ایجاد خانه‌های بهداشت سیار را داریم که متاسفانه هیچ توجهی به این درخواست نمی‌شود.

نیازی با اشاره به زمان ورود و خروج عشایر به استان طبق قانون، مطرح کرد: عشایر استان همدان طبق قانون باید از ۱۵ اردیبهشت وارد استان شوند و تا ۱۵ آبان خارج شوند، اما با توجه به تغییرات اقلیمی در سال‌های اخیر، عشایر به دلیل نژاد و جنس دام خود که مناسب آب و هوای سرد هستند، مجبور می‌شوند کمی زودتر وارد استان شوند که این موضوع نیز مشکلاتی را به همراه دارد.

وی برای برون رفت از این معضل، پیشنهاد احداث مجتمع‌های دامپروری در شهرستان‌های عشایرنشین استان را به استاندار جدید ارائه داد و تأکید کرد: با استقرار دام‌های عشایر در این مجتمع‌ها، علاوه بر تولید گوشت به نفع استان، از قاچاق گوشت نیز جلوگیری خواهد شد. استاندار محترم مسئولیت جانمایی این مجتمع‌ها را به جهادکشاورزی و منابع طبیعی سپرده‌اند تا پایان سال گذشته محل آن مشخص شود.

رئیس شورای ایل یارمطاقلو همدان در پایان از حمایت‌های بی‌دریغ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اداره کل دامپزشکی استان از عشایر تقدیر و تشکر کرد و ابراز کرد: سازمان دامپزشکی همواره با عشایر ما همسو بوده است.

 وی همچنین با اشاره به تخریب منابع طبیعی به عنوان بزرگترین چالش عشایر کشور، خواستار توجه جدی سازمان منابع طبیعی به جلوگیری از این تخریب‌ها شد.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!