حالت تاریک
چهارشنبه, 27 خرداد 1405
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان هستید؟
نقش سپاه در مقاومت ۵۰ روزه مردم ایران
عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی‌سینا عنوان کرد:

نقش سپاه در مقاومت ۵۰ روزه مردم ایران

عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان گفت: سپاه تنها ارتش ملی جهان با تلفیق قدرت سخت و نرم ایدئولوژیک است و چسبندگی به نظام سیاسی، هرگونه کودتا را ناممکن ساخته است.

رضا رحمتی در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصرهمدان»؛ در تحلیل نقش سپاه در مقاومت ۵۰ روزه مردم ایران اعلام کرد: قدرت ملی کشورها در دو بعد «سخت» و «نرم» خلاصه می‌شود و سپاه تنها نیروی نظامی جهان (به جز ارتش چین) است که هر دو بعد را یکجا داراست.

این استاد علوم سیاسی با اشاره به مبانی دولت‌ملت‌سازی توضیح داد: بعد نرم قدرت به روحیه مردم، رهبری سیاسی منسجم، فداکاری برای میهن و خاطرات مشترک وابسته است. 

وی افزود: بعد سخت قدرت نیز به نیروی نظامی منسجم با روحیه جنگندگی، رشادت و ایثارگری برمی‌گردد. دولتها با ارتشهای ملی منسجم به دولت‌ملت‌های مانا تبدیل می‌شوند.

عضو هیات علمی  گروه سیاسی دانشگاه بوعلی‌سینا تصریح کرد: در مواقع بحران سیاسی که رهبری سیاسی دچار اختلال تصمیم‌گیری شود، نیروی نظامی جای آن را در عرصه نبرد و پیکار می‌گیرد.

وی دو جنگ اخیر (۴۰ روزه و ۱۲ روزه) را شاهدی بر این مدعا خواند و گفت: غربی‌ها همواره ادعا می‌کردند که قوای نظامی ایران ضعیف و وابسته به رهبری سیاسی است، اما این جنگ‌ها خلاف آن را ثابت کردند.

رحمتی افزود: در شرایط فقدان یا از بین رفتن رهبری سیاسی، نیروی نظامی کار خود را بهتر و ماندگارتر انجام می‌دهد و می‌تواند قوام دولت ملی با حاکمیت و تمامیت ارضی ایران را منسجم نگه دارد.

این مدرس دانشگاه وجه ممیزه سپاه با سایر ارتش‌های ملی را دارا بودن «بعد قدرت نرم ایدئولوژیک» دانست و گفت: ارتش‌های مدرن دنیا مانند آمریکا، روسیه و فرانسه ارتش‌های منسجمی هستند و می‌توانند از تمامیت ارضی دفاع کنند، اما آن‌ها چسبندگی‌های ایدئولوژیک (بعد نرم قدرت ملی) را ندارند.

رحمتی استثنا شدن ارتش چین را یادآور شد و خاطرنشان ساخت: سپاه هم بعد سخت قدرت نظامی را در پیکار برای حفظ تمامیت ارضی دارد و هم بعد نرم ایدئولوژیکی را که عامل قوام مشروعیت دولت ملی است. 

این عضو هیات علمی تأکید کرد: به همین سبب، وقتی بحران سیاسی و بحران مشروعیت پیش می‌آید و نیروی سیاسی نمی‌تواند پشتوانه مشروعیتی ایجاد کند، سپاه به دلیل چسبندگی ایدئولوژیک به نظام سیاسی می‌تواند جای خالی رهبری سیاسی را پر کند و موضوع را پیش ببرد.

وی با بیان اینکه این ویژگی (چسبندگی ایدئولوژیک) در سایر ارتش‌های ملی وجود ندارد، اعلام کرد: به همین دلیل است که در سپاه هرگز پدیده «کودتای نظامی» را نمی‌بینیم.

این تحلیلگر سیاسی توضیح داد: در کشورهایی مانند مصر (دوره مبارک و سیسی)، پاکستان (دوره نظامیان)، سوریه و عراق (کودتای ژنرال عبدالکریم قاسم)، نیروی نظامی در بحران‌های سیاسی امور را در دست می‌گیرد، اما در سپاه به سبب «گره‌خوردگی و حک‌شدگی بسیار بالا بین ساختار فکری سپاه و ساختار دستگاه سیاسی»، امکان کودتا اصلاً متصور نیست.

وی افزود: از قدرت‌گیری سپاه نباید بیم داشت، زیرا هرچه سپاه قدرتمندتر شود، انگار نظام سیاسی قدرتمندتر می‌شود و هیچ بخشی از نظام سیاسی را به خطر نمی‌اندازد.

این استاد دانشگاه در پاسخ به نگرانی‌های اقتصادی تصریح کرد: نزدیک به ۶۰ تا ۷۰ درصد پروژه‌های اقتصادی کشور توسط قرارگاه خاتم‌الانبیای سپاه انجام می‌شود، اما این قدرت‌گیری اقتصادی هیچ جای نگرانی ندارد.

رحمتی علت آن را همان لایه‌های چسبیده و هک‌شده نظام سیاسی و ساختار سپاه دانست و گفت: هرچقدر سپاه از نظر اقتصادی و سیاسی قدرت بگیرد، بال و پر نظام سیاسی بیشتر می‌شود. او تأکید کرد: امکان کودتای نظامی در سپاه علیه حاکمیت سیاسی به سبب همین چسبندگی ایدئولوژیک وجود ندارد و ما هرگز نگران نیستیم.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!