
مقابله مردمی با بحران حریق؛
مشارکت مردمی با خانه اطفاء حریق
استفاده از ظرفیت مردم در مقابله با آتش سوزیهای مراتع بهویژه در مواقع بحرانی جنگ در مقابله با این بحران از طریق ایده ساخت خانه اطفاء حریق راهگشا است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصرهمدان»، در طی روزهای سپری شده در جنگ تحمیلی بین ایران و رژیم صهیونیستی یکی از روشهای دشمن در ایجاد رعب و وحشت و ترس در بین مردم و همچنین آسیب به محیط پیرامونی، آتشسوزی مراتع در فصلی که مراتع بسیار مستعد آتشسوزی هستند بود.
این عمل موجب ایجاد ستون دود آتش شده و با هدف ایجاد ترس و دلهره انجام میشد و در ادامه به مراتع طبیعی و کشاورزی آسیب وارد کرده و دستگاههای مقابله با بحران و آتشسوزی را درگیر میکرد.
گرچه آتشسوزی مراتع از مدتها پیش وجود دارد و عوامل انسانی و طبیعی آن به صورت عمدی و یا غیرعمدی موجب ایجاد و گسترش آتشسوزی میشود.
اما در طی ۱۲ روز جنگی که رخ داد، در برخی از نقاط کشور، عدهای برای ایجاد رعب و وحشت اقدام به آتشسوزی عمدی در اطراف شهرها و اراضی منابع طبیعی کردند.
بلاشک در فضای بحران که بایستی خودروها و نیروهای امدادرسان آمادگی خود را به جهت مقابله با حوادث احتمالی حفظ کنند، تمرکز و رسیدگی به مهار آتش در مراتع و جنگلها توسط این نیروها، موجب میشود تا در هنگام بحران احتمالی در داخل شهرها و دیگر اماکن مهم، دستگاههای خدماترسان و مقابله با بحران، به موقع در محل حادثه حاضر نشده و یا دچار خستگی و فرسودگی شده باشند.
شهرستان بهار نیز دارای اراضی منابع طبیعی و همچنین کشاورزی مربوط به کشت گندم که خطرات آتشسوزی در آنها زیاد میباشد، است.
یکی از اهالی روستاهای اطراف شهر بهار گفت: سال گذشته موارد متعددی از آتشسوزی در مراتع و برخی از زمینهای کشاورزی رخ داد و امسال هم چند مورد اتفاق افتاد که با کمک اهالی روستاها و مسئولان اداره منابع طبیعی و آبخیزداری و آتش نشانی مهار شد.
یکی از راههایی که میتوان از آن در هنگام وقوع حوادث مختلف همچون آتشسوزی در مراتب اراضی کشاورزی که غالباً در نزدیکی روستاها قرار دارند بهره برد، استفاده از ظرفیت مردمی است.
در چندین مورد از مهار آتش مراتع، اهالی روستاهای بهار، توانستند قبل از حضور دستگاههای خدمات رسان خود را به محل حادثه رسانده و با اقداماتی اقدام به مهار آتش کنند.
اما مهار آتش با استفاده از ابزار و وسایل استاندارد میتواند افراد را در برابر خطرات آتشسوزی حفظ کرده و در مهار آتش بیشتر از قبل کمک نماید.
حریق بلای جان منابع طبیعی
اسفندیار خزایی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصر همدان گفت: شعار اصلی ما، «منابع طبیعی با مردم برای مردم» است.
وی افزود: ما تنفس و تولید غذا را برای مردم میخواهیم که اگر اینها نباشند کشاورزی و صنعت هم نیست که بلای منابع طبیعی هم حریق است.
خزایی تصریح کرد: در خاک میکروارگانیسم زیادی وجود دارد که با آتشسوزی میمیرند و باید سنوات زیادی بگذرد که این آسیب جبران شود.
وی با بیان اینکه سال گذشته در زاگرس به دلیل حوادث آتشسوزی اتفاقات بدی رخ داد افزود: اگر مردم منابع طبیعی و حوادث در آن را مدیریت کنند، حوادث حریق موجب آسیب فراوان نمیشود.
افتتاح اولین خانه اطفاء حریق
در همین راستا مهدی محمدی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان گفت: اهداف ما حفاظت از منابع طبیعی و جلوگیری از آتش سوزی در اسرع وقت و سریعترین زمان است که در همین راستا چند روز پیش، اولین خانه اطفاء حریق استان همدان، در روستاها را افتتاح کردیم که اولین روستای انتخاب شده، روستای رسول آباد سفلی ( تاج آباد سفلی) است که خانه اطفاء حریق در این مکان افتتاح شد.
وی افزود: روستای رسولآباد دارای ۹۹۶ هکتار اراضی ملی است.
محمدی در ادامه گفت: روستای رسولآباد بههمراه پنج روستای اطراف خود جمعاً ۵ هزار و ۴۰۰ هکتار اراضی ملی را دارا هستند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار خاطرنشان کرد: در این حوزه، اراضی ملی محدوده آلمابلاغ هم هستند که در هنگام وقوع حادثه حریق باید بتوانیم سریعتر عملیات اطفاء حریق را انجام دهیم که با داشتن خانه اطفاء حریق در رسول آباد، اهالی روستا با فوریت خود را برای اطفاء حریق با استفاده از ابزار خانه اطفاء حریق به محل آتشسوزی رسانده و اقدام به خاموش کردن آتش میکنند.
وی افزود: وسایل مورد استفاده در خانه حریق شامل؛ دمنده، آتشکوب، ذخیره آب، بیل، لباس، فلکس بک و سایر تجهیزات است.
محمدی تصریح کرد: استفاده از ظرفیت اهالی روستا برای اطفاء حریق بسیار میتواند راهگشا باشد که چند روز پیش اهالی روستا آتش سوزی در مراتع آلمابلاغ را مهار کردند و مصداق بارز مشارکت مردمی در حفظ منابع طبیعی را بهنمایش گذاشتند.
درسی که جنگ تحمیلی داد ایده افتتاح خانه حریق در روستا، عملاً ایجاد یک پایگاه آتش نشانی مردمی با ابزار و امکانات حدأقلی ایمن و استفاده از خود اهالی برای مقابله با آتش سوزی و بحران بسیار میتواند موثر واقع شود و در مواقعی که مانند روزهای گذشته وضعیت جنگی است، کمک شایانی به مجموعه مدیریت بحران نماید و در عین حال نیز از منابع طبیعی و کشاورزی روستا محافظت کند.
روزهای جنگ تحمیلی یک درس و آزمون بزرگی برای کشور ما بود که نشان داد ظرفیت مردم برای همه امور میتواند راهگشای مشکلات باشد و این موضوع میتواند نقشه راهی برای ادامه مسیر و پویایی کشور در مقابل مسئولان قرار گیرد.
انتهای خبر/ع
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!