به گزارش عصر همدان؛ فرخنده روز که به نام روز همدان نامگذاری شده است فرصتی را رقم زد تا گونه ای دیگر آنچه داشته تاریخی این دیار است را به قلم تحریر در آوریم .
پرونده « هگمتانه و مرکز تاریخی همدان »قرار است به زودی مورد بررسی کارشناسانه ارزیاب یونسکو قرار گیرد تا شکوه تاریخ ایران از داشته های غنی خود برای ایران و جهان از این پس بیشتر بگوید .
در این سده های متمادی که از ولادت حکیم شیخ الرئیس ابوعلی سینا میگذرد ، همچنان این فیلسوف، دانشمند و طبیب مشهور ایرانی، فخر هگمتانه پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین است و آرامگاهش بر صفحه گردشگری این دیار میدرخشد.
بوعلی سینا از مشهورترین و تاثیرگذارترین فیلسوفان و دانشمندان ایرانی تبار جهان اسلام است که ۴۵۰ کتاب در زمینههای گوناگون و به خصوص علم پزشکی و فلسفه نگاشته و به اعتقاد بسیاری او را باید حکیم هزارهها و جانشین بزرگ فارابی و شاید بزرگترین نماینده حکمت در تمدن اسلامی برشمرد.
آرامگاه این دانشمند بینظیر و تکرار نشدنی که در زمره فیلسوفان بزرگ جهان قرار دارد در میانه میدانی به نام او در همدان واقع شده است که با درختان چنار کهنسال، باغچههای موزون، بنایی زیبا و تندیسی که معرف این میدان است، تفرجگاه زیبایی را به وجود آورده که چون نگینی در قلب این شهر کهن میدرخشد.
این بنای یادبود حدود ۵۰ سال است که به نماد شهر همدان تبدیل شده و تاکنون سه بار نوسازی شده و همه ساله به ویژه در ایام نوروز پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.
ساخت آرامگاه بوعلی آمیخته ای از هنرنمایی و چیره دستی معماری باستانی است که امروزه یکی از اثرها و یادمان های بزرگ تاریخی ایران زمین محسوب می شود. آرامگاه بوعلی دارای ۱۲ ستون و پایه است که ارتفاع هر کدام از پایه های آرامگاه بوعلی ۲۳ متر گزارش شده و گنبد آن هم که الهام گرفته از گنبد قابوس و به شکل مخروطی است حدود ۶ متر است.
همچنین در کنار آرامگاه پورسینا ۲ تالار ساخته شده که تالار جنوبی موزه آثار تاریخی و تالار شمالی نیز کتابخانه آرامگاه است که کتاب ها و دست نوشته های کهن و آثار گرانبهای بوعلی به زبان های گوناگون در این تالار موجود است.
طرح و نقشه بنای فعلی با معماری مهندس ‘هوشنگ سیحون’ به سبک معماری قرنی گنبدقابوس ساخته شده و با این تفاوت که به جای ۱۰ پایه در معماری آرامگاه پورسینا ۱۲ ستون بنا شده که بیانگر ۱۲ رشته علوم و دانشی است که این دانشمند نامدار و بزرگ در آنها تبحر داشته است.
محل فعلی آرامگاه بوعلی سینا منزل مسکونی ابو سعید دخوک دوست صمیمی بوعلی سینا بوده است که او نیز در جوار بوعلی سینا مدفون است. ایوانی که در جلو بنا تعبیه شده با دری چوبی به سرسرای آرامگاه متصل میشود و در ۲ طرف سرسرا ۲ سنگ قبر مشاهده میشود؛ آنکه در سمت راست گذارده شده سنگ قبر قدیم بوعلی سیناست که قدمتش به ۱۱۰ سال میرسد و سنگ قبر دیگر مربوط به ابوسعید دخدوک دوست ابوعلی سینا است که شیخ مدتی نزد او مهمان بوده و منزلش در همین محل قرار داشته است.
در بالای دیوارهای داخلی محوطه آرامگاه، ۲۰ قصیده معروف عینیه که از آثار شیوای ابن سینا در حکمت و فلسفه است روی ۴۰ لوح سنگ مرمر به خط ثلث مرقوم شده است و در طرفین سرسرای اولیه، ۲ تالار وجود دارد که یکی از آنها به عنوان کتابخانه و دیگری به عنوان موزه مورد استفاده قرارگرفته است.
تالار جنوبی آرامگاه به عنوان موزه به نگهداری سکه، سفال، برنز و سایر اشیای کشف شده مربوط به هزارههای قبل از میلاد و دوران اسلامی اختصاص یافته و در تالار شمالی، کتابخانهای مشتمل بر هشت هزار جلد کتاب خطی و چاپی نفیس ایرانی و خارجی و غرفههایی مربوط به آثار بوعلی سینا و شعرا و نویسندگان همدانی نگهداری میشود.
تندیس بوعلی سینا که کتابی در دست دارد، کار استاد هنرمند ابوالحسن صدیقی از سنگ یک پارچه مرمر سفید قم ساخته شده است که بر فراز پایه تخته سنگ گرانیت در شرق میدان آرامگاه نصب شده و بر شکوه این مجموعه میافزاید. تندیس بوعلی سینا که کتابی در دست دارد، کار استاد هنرمند ابوالحسن صدیقی از سنگ یک پارچه مرمر سفید قم ساخته شده است که بر فراز پایه تخته سنگ گرانیت در شرق میدان آرامگاه نصب شده و بر شکوه این مجموعه میافزاید.
انتهای پیام/