• امروز : یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 24 November - 2024
5
عصر همدان گزارش می‌دهد؛

فرزندخواندگی سنت حسنه

  • کد خبر : 204349
  • 25 آبان 1402 - 10:44
فرزندخواندگی سنت حسنه
سفارش اکید قرآن به حمایت از کودکان بی‌سرپرست دالّ بر اهمیت و حساسیت توجه به مساله فرزندخواندگی است.

به گزارش «عصر همدان»؛ کودکان، بزرگترین موهبت خداوند به پدران و مادران و نقطه استحکام بنیاد خانواده هستند، خانواده واحد بنیادین جامعه و کانون اصلی رشد و تعالی انسان است.
تجربه ثابت کرده که کودک در فضای خانوادگی بهتر رشد می‌کند و به تکامل و تعالی می‌رسد. فرزندانی که در محیط خالی از عشق و دلبستگی خانوادگی تربیت و بزرگ می‌شوند در معرض بحران‌های عاطفی و روحی قرار خواهندگرفت.

متاسفانه در جامعه شاهد کودکانی هستیم که کانون گرم خانوادگی آنان در اثر طلاق یا مرگ یکی از والدین یا هر دو، در اثر حوادث طبیعی مانند زلزله و تصادف و وقایع دیگر متلاشی شده است و یا به خاطر فقر شدید، کودکان معصوم و بی‌پناه رها می‌شوند.

این کودکان بی گناه بر سر راه یا در اماکن عمومی و مذهبی گذاشته می‌شوند و از این پس هویت واقعی خود را گم می‌کنند که معمولا به موسسات نگهداری کودکان بی‌سرپرست سپرده می‌شوند.

پذیرش کودکان بی سرپرست به فرزندی ، خواه به منظور کمک به آنان و خواه در جهت رفع نیازهای معنوی پدران و مادرانی که به هر دلیل فاقد فرزند هستند ، از دیر باز در جوامع بشری معمول و مرسوم بوده است.

در این خصوص باعلیرضا سمائی معاون اجتماعی بهزیستی استان همدان به گفتگو پرداختیم.

_شرایط فرزندخواندگی چیست؟

براساس قانون حمایت از کودکان ونوجوانان بی سرپرست مصوب سال ۱۳۹۲ و آئین نامه‌های اجرایی که متعاقب آن ابلاغ شده شرایط و ضوابطی تعیین شده که فرزند خواندگی بر این مبنا صورت می‌گیرد،در واقع آنچه مورد تاکید شرع و قانون است ملاک و مبنای کار است و آن در واقع تامین شرایطی است که خیر و صلاح کودک در آن رقم بخورد مبنای تصمیم گیری همین حیطه است:صرف و صلاح کودک، کودک باید در شرایطی متعارف و مناسب به لحاظ اعتقادی و در بستری مناسب و شایسته پرورش یابد که احراز این موضوع دغدغه و ملاک تصمیم گیری است.

به لحاظ شرایط آنچه در اذهان هست غالباً موضوع فرزند پذیری را صرفاً متوجه زوجین فاقد فرزند می‌دانند در حالیکه این دسته صرفاً یک گروه واجد شرایط هستند زوجین دارای فرزند و زنان بدون همسر و دختران در سنین مشخص نیز شرایط فرزند پذیری را دارند، مشروط به اینکه شرایط و ضوابطی را داشته باشند این ضوابط توسط مراجع قضایی، پزشکی قانونی، تشخیص هویت و سازمان‌بهزیستی بررسی می‌گردد.

دارابودن صلاحیت‌ها اعتقادی و اخلاقی، صلاحیت‌های قانونی، تبعیت ایرانی، احراز سلامت جسمی و روانی در مجموع شرایط والد بودن و فرزند پذیری را ترسیم می‌کند.

– فرد متقاضی چه مراحلی را باید طی کند؟

گام اول مراجعه به سامانه ملی فرزندخواندگی است که توسط سازمان بهزیستی کشور طراحی و مدیریت می‌شود متقاضیان با مراجعه به این سامانه از شرایط و ضوابط مطلع می‌شوند و ثبت‌نام و عرضه مدارک و مستندات در وهله اول از طریق این سامانه صورت می‌گیرد ،پس از بررسی مدارک و شرایط متقاضیان توسط همکاران در این زمینه دعوت می شوند و مراحل بعدی طی می‌شود.

-صلاحیت والدین چطور مشخص می‌شود؟

در مواجهه با متقاضیان متعدد مجموعه تصمیم گیری تلاش می‌کنند که با بررسی شرایط و ویژگی‌های متقاضیان به لحاظ شرایط سنی،شغلی، تحصیلی و وضعیت‌روانی و اجتماعی و همچنین استطاعت متعارف مالی و متناسب با خیر و صلاح کودکان ونوجوانان فاقد سرپرست موثر شناسایی و فرزند پذیری صورت گیرد.

بسیاری از زوجین شرایطی را تعیین می‌کنند که متناسب با آن امکان واگذاری فرزند به تعویق می افتد و یا حتی ناممکن می‌شود ممکن است در شرایط فعلی کودک مورد نظر حضور نداشته باشد یا شرایط سنی متقاضیان این موضوع را ناممکن کند، تناسب سنی و شرایط سنی هم اهمیت خاص خود را دارد.

-تشکیل پرونده وانتظارمتقاضیان چه مدت است؟

مدت مشخصی را نمی‌شود مشخص کرد در اینجا لازم است به این موضوع اشاره کنم که امکان واگذاری کودکانی که دارای شرایط ویژه هستند، بیماری نیازمند به پیگیری درمانی و توانبخشی دارند خارج از نوبت صورت می‌گیرد همچنین کودکان با شرایط سنی بالاتر مشروط به وضعیت خانواده امکان فرزند پذیری را خارج از نوبت دارند، خانواده هایی که به لحاظ اعتقادی و احساس مسئولیت اجتماعی دراین مسیر گام برداشته اند حتی علی‌رغم دارا بودن فرزند پذیرای کودکان نیازمند به پیگیری درمان شده‌اند که این اقدام آنان بسیار ارزشمند و قابل ستایش است، حال وآتیه این کودکان با چنین اقداماتی متحول می‌شود آنان از نعمت بی بدیل خانواده به عنوان یک موهبت برخوردار می‌شوند.

بعد از تحویل کودک به والدین شیوه نظارت به چه صورت است؟

نظارت بر وضعیت کودکان و نوجوانان تا سالهای متمادی ودر شرایط مختلف توسط سازمان بهزیستی و به وسیله کارشناسان توانمند و با رویکرد خاص روانشناختی مددکاری و حقوقی صورت می‌گیرد تا ضمن حفظ خیر و صلاح فرزند انسجام و شأن کودک و خانواده خللی نبیند شرایط فرهنگی و اجتماعی و صلاحیت فرزند پذیران در دوره‌های مختلف با نظارت عالیه و همراهی مراجع قضایی صورت می‌گیرد در اینجا به این نکته اشاره کنم که رویکرد قانونی در این زمینه در حال تغییر است امروزه براساس جایگاه والا و ظرفیت معنوی و مادی خانواده به عنوان مهم‌ترین نهاد اجتماعی کارآمد که به لحاظ فرهنگ دینی و ملی و هویتی در بالاترین سطح قرار دارد و ظرفیت‌های گسترده‌‌ای جهت رشد و تکامل کودکان ونوجوانان فراهم می‌کند و زمینه بهتری را جهت تامین شرایط رشد و تعالی و تکامل کودکان ونوجوانان فاقد سرپرست موثر فراهم می‌کند سازوکار و شیوه‌هایی در حال نضج وایجاد است .

قرآن نیز توجه ویژه‌ای به بحث فرزندآوری شده است از جمله آیه ۵۱ تا ۵۳ سوره حجر که در این آیات تشویق به فرزندآوری شده است و همچنین در آیه ۷۲ سوره نحل که از فرزند به عنوان نعمت الهی یاد می کند.

به گزارش «عصر همدان»؛بر اساس نتایج تحقیق در دین مبین اسلام، قرآن کریم و احادیث به بحث فرزندآوری و تداوم نسل توجه ویژه‌ای شده است و طبق آیات و روایات برسی شده فرزندآوری علاوه بر امنیت و استحکام خانواده باعث سلامت روح و نشاط والدین و موجب خیر و برکت در زندگی می‌شود .

 

انتهای پیام/ب

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=204349

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

بیست + نه =