به گزارش خبرنگار پایگاه خبری «عصر همدان» شهرستان نهاوند در جنوب استان همدان با داشتن آب کافی نسبت به دیگر مناطق استان و با وجود سرآبهای خروشان و پرآب قطب تولیدات دامی و کشاورزی در استان همدان است.
این شهرستان با بهرهگیری از رودخانه دائمی و پرآب گاماسیاب پتانسیلهای زیادی در حوزه دامپروری و شیلات دارد که با بهرهگیری از این ظرفیتها زمینه تولید و اشتغال برای جوانان فراهم میشود.
مسئولان با برنامهریزی و دعوت از سرمایهگذاران میتوانند بستر ایجاد اشتغال را فراهم کنند و با توسعه انواع پرورش دام و آبزیان توسعه پایدار شهرستان را رقم بزنند.
پرورش آبزیان و به ویژه ماهی یکی از مزیتهای نسبی شهرستان نهاوند است که وجود رودخانه گاماسیاب و سرابها دائمی زمینهساز این مزیت هستند و اگر به نحوه احسنت از آنها بهره برده شود میتواند نهاوند را متحول کند.
وجود ۸۶ سایت پرورش ماهی در شهرستان نهاوند و زمینه برای ایجاد مراکز بیشتر نشاندهنده توانایی این شهرستان در این زمینه است و با حل مشکلات تولیدکنندگان و عمل به وعدهها میتوان شاهد توسعه این صنعت ارزآور شد.
نهاوند شهر شیلاتی غیرساحلی کشور
نهاوند با تولید بیشترین ماهی قطب تولید در استان و همچنین حدود ۲۵ درصد بچه ماهی کشور را تولید میکند به همین دلیل به عنوان شهر شیلاتی غیر ساحلی معرفیشده است.
وجود شرکت «قزل دانش» بهعنوان بزرگترین مزرعه استراتژیک اصلاح نژاد با تولید سالانه ۲۰۰ میلیون قطعه تخم چشم زده بزرگترین مرکز تولید بچه ماهی در کشور است و زمینه توسعه هم دارد.
ایجاد شهرک شیلاتی در نهاوند با توجه به ظرفیتها وجود سرابهای متعدد باهدف توسعه شیلات و ایجاد اشتغال از جانب مسئولان مطرحشده است ولی هنوز این اتفاق بزرگ رخ نداده و همچنین نداشتن اداره شیلات در شهرستان مطالبه دیگر تولیدکنندگان است.
با ایجاد این شهرک اراضی بایر احیا و آبهای بدون استفاده پس از مصرف در پرورش ماهی به رودخانه و مصرف بهرهبرداران بخش کشاورزی و باغات هدایت میشود.
تذکر به وزیر جهاد کشاورزی برای ایجاد اداره شیلات در نهاوند
علیرضا نثاری نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی گفت: تولید بیشتر زمینهساز امنیت غذایی در کشور میشود و نهاوند نیز در تولید ماهی پتانسیل دارد و در امنیت غذایی کشور اثرگذار است.
وی اظهار داشت: تولید عمده بچه ماهی کشور در نهاوند نشاندهنده ظرفیت بالای این شهرستان است و باید بتوانیم بسترهای لازم سرمایهگذاری را در این بخش فراهم کنیم.
نثاری با اشاره به نبود اداره شیلات در نهاوند و تذکر به وزیر جهاد کشاورزی افزود: برای حمایت از شیلات شهرستان بهعنوان قطب شیلات غیر ساحلی کشور و تأسیس اداره شیلات در شهرستان نهاوند که از مطالبات مهم فعالان این حوزه است به وزیر مربوطه در مجلس تذکر داده است.
وی بابیان اینکه مطالبات تولیدکنندگان شیلات شهرستان حتماً پیگیری میشود چون این تولیدکنندگان عزیز با تمام توان پایکار تولید هستند ولی در حوزه بازار فروش و صنایع تبدیلی گلایه دارند.
نماینده مردم نهاوند در مجلس گفت: احداث یک دهکده شیلاتی با توجه به ظرفیتهای شهرستان در این حوزه بهویژه سرابهای شهرستان با امکانات بهروز ضروری است و همت تولیدکنندگان قابلتقدیر و حمایت و پیگیری مشکلات این عزیزان جدی است.
مقدمات ایجاد شهرک شیلاتی در حال انجام است
بهراملو رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان هفته گذشته در جشنواره شیلات و آبزیان در نهاوند گفت: سرانه مصرف ماهی در استان همدان بیش از هشت کیلوگرم در سال است و نسبت به میانگین کم است و اگر بخواهیم به تولید پایدار و امنیت غذایی پایدار برسیم، باید تولید را افزایش دهیم.
وی افزود: با توجه به اهمیت تغذیه ماهی باید واحدهای تولیدی افزایش یابد و بر همین اساس هم دو شهرک شیلات تعریف و مقدمات کار انجام و در حال تحقق است.
حجتالاسلام والمسلمین محمدی امام جمعه نهاوند از نبود صنایع تبدیلی که مطالبه دامداران و کشاورزان و تولیدکنندگان شهرستان است گلایه کرد و گفت: این معضل و مشکلی برای بخش کشاورزی و دامپروری و آبزیپروری در شهرستان است.
وی اظهار داشت: این مطالبه مردم است که مسئولان برای ایجاد صنایع فراوری اقدام کنند و تولیدکنندگان در دیدار و تماسها از نبود کارخانه و صنایع تبدیلی در شهرستان گلایه دارند.
امامجمعه نهاوند افزود: صنایع تبدیلی مطالبه مهم بخش کشاورزی و دامپروری شهرستان نهاوند است و شیلات هم در حوزه اقتصادی موردتوجه است هم تغذیه و اهمیت غذایی آن در تضمین سلامت افراد مورد تأکید است.
وی گفت: بنا به گفته مسئولان تولید حدود چهار هزار تن ماهی در این شهرستان ظرفیت بسیار خوبی است و ضرورت توجه به این حوزه را تأکید میکند و امیدواریم مسئولان در حوزه صنایع تبدیلی برای شهرستان و بهخصوص شیلات اقدامی بکنند و مشکلات تولیدکنندگان را حل کنند.
صادرات، تسهیلات و نهاده ارزان خواسته تولیدکنندگان
امیری از تولیدکنندگان ماهی در روستای شیلاتی «بابا رستم» نهاوند نیز در خصوص مشکلات تولید میگوید: برای تولید بیشتر نیازمند توجه و حمایت مسئولان هستیم تا بتوانیم ظرفیت و سایتهای پرورش ماهی را توسعه دهیم.
وی ادامه میدهد: سالانه ۳۰۰ تن برداشت ماهی سردابی و قزل الا داریم و درصورتیکه تسهیلات کمبهره و بلندمدت در اختیار ما قرار دهند هم تولید را افزایش داده و هم موجب اشتغالزایی بیشتر میشویم.
این تولیدکننده ماهی ادامه میدهد: در اختیار قرار دادن خوراک و غذای ارزان آبزیان ازجمله مشکلات تولیدکنندگان ماهی است و همچنین نیازمند سرمایه در گردش و بحث بازاریابی هستیم.
وی میگوید: الآن هم به داخل خود استان و هم به شهرهای همجوار محصول میفرستیم و درصورتیکه محقق شود میتوانیم صادرات هم داشته باشیم و موجب ارزآوری شویم.
وجود ۸۶ مزرعه پرورش ماهی در نهاوند
توکل آبشناس مدیر جهاد کشاورزی نهاوند هم در خصوص وضعیت شیلات شهرستان گفت: با عزمی که در مسئولان شهرستان است امیدواریم بتوانیم مصرف و تولید ماهی در شهرستان را افزایش دهیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر سالانه سه هزار و ۲۰۰ تُن انواع ماهی در شهرستان تولید میشود و سعی داریم در افقی ۱۰ ساله میزان تولید را به بیش از پنج هزار و ۷۰۰ تُن در سال ارتقا بدهیم.
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند اظهار داشت: نهاوند پتانسیلهای زیادی در عرصه شیلات دارد و دارای ۸۶ مزرعه پرورش ماهی است و با این استخرهای پرورش ماهی قطب تولید شیلات استان همدان است.
وی بابیان اینکه از حدود ۶ هزار تُن تولید کل استان بیش از نیمی مربوط به نهاوند است، بیان کرد: پرورش ماهی یک کار تولیدی، اشتغالزا و ارزآور است و در توسعه شهرستان نقش مهم و اساسی دارد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر همدان» بنا به گفته کارشناسان نهاوند میتواند درصورتیکه در جذب سرمایهگذار موفق شود و زمینه و بستر برای توسعه شیلات فراهم شود در آیندهای نزدیک به قطب شیلات کشور تبدیل شود.
تولیدکنندگان ماهی در نهاوند هماکنون در استان در رتبه نخست و در کشور هم در بخش تولید بچه ماهی صاحب رکورد و جایگاه بالایی هستند بهگونهای که در ۹ مزرعه ماهی نهاوند بالغ بر ۲۵ میلیون قطعه بچه ماهی تولید میشود که هم به استان و هم به دیگر مناطق کشور منتقل میشود.
این ظرفیتهای عظیم که به برکت وجود آب در این شهرستان ایجادشده است با برنامهریزی دقیق و رفع مشکلات تولیدکنندگان و ایجاد دهکده شیلاتی و درنهایت صادرات میتوان علاوه بر سود مناسب برای شهرستان زمینهساز ایجاد اشتغال و توسعه باشد.
مسئولان هم با عمل به وعدهها و همچنین ایجاد اداره شیلات با توجه به درخواست تولیدکنندگان و دادن تسهیلات و حمایت در زمان بحرانها و مشکلات ایجادشده برای تولیدکنندگان باید نقش حمایتی را به بهترین شکل انجام دهند.
انتهای خبر/س