حالت تاریک
شنبه, 06 اردیبهشت 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان هستید؟
همدان در مسیر جهش آبخیزداری
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان:

همدان در مسیر جهش آبخیزداری

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با اشاره به اجرای عملیات آبخیزداری در حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی، نقش آبخیزداری را در جلوگیری از سیلاب، ذخیره نزولات، کنترل فرسایش و تأمین آب پایدار بی‌بدیل دانست.

اسفندیار خزایی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهمدان» در تشریح آخرین وضعیت و برنامه‌های آتی این اداره کل در حوزه آبخیزداری اظهار کرد: استان همدان با مساحتی بالغ بر یک میلیون و ۹۴۵ هزار هکتار، از مناطق مستعد کشور برای اجرای طرح‌های آبخیزداری محسوب می‌شود.

 وی با بیان اینکه بر اساس مطالعات کارشناسی دقیق، حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی استان قابلیت اجرای این نوع پروژه‌ها را دارا هستند، ابراز کرد: خوشبختانه، تا کنون مطالعات تفصیلی و اجرایی برای ۸۹۰ هزار هکتار از این اراضی به اتمام رسیده و از این میزان، عملیات اجرایی در ۳۹۰ هزار هکتار با موفقیت انجام شده است که این نشان‌دهنده گام‌های موثر و برنامه‌ریزی شده اداره کل در راستای مدیریت منابع آب و خاک استان است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با اشاره به برنامه‌های آتی افزود: با توجه به اهمیت حیاتی موضوع آبخیزداری در حفظ منابع طبیعی و مقابله با چالش‌های کم‌آبی، در برنامه هفتم توسعه کشور، هدف‌گذاری ویژه‌ای برای استان همدان در نظر گرفته شده است. بر اساس این برنامه، سالانه ۵۰ هزار هکتار از اراضی مستعد استان تحت پوشش عملیات آبخیزداری قرار خواهد گرفت؛ این بدان معناست که در طول برنامه هفتم، در مجموع ۲۵۰ هزار هکتار از اراضی استان، شاهد اجرای این طرح‌های مهم خواهد بود.

 وی با اشاره به اینکه در حال حاضر نیز حدود ۵۰۰ هزار هکتار دیگر از اراضی استان، مطالعات لازم برای اجرا را پشت سر گذاشته و آماده انجام عملیات هستند، با ابراز خرسندی از حمایت‌های صورت گرفته تصریح کرد: خوشبختانه در سال جاری، با اهتمام ویژه دولت محترم، استاندار گرانقدر و نمایندگان محترم استان در مجلس شورای اسلامی، شاهد پیگیری‌های مجدانه برای تامین اعتبارات مورد نیاز هستیم. رایزنی‌های مستمری از طریق سازمان مراتع و آبخیزداری کشور در حال انجام است و نشانه‌های مثبتی مبنی بر تخصیص اعتبارات به صورت تصاعدی در سال جاری به چشم می‌خورد.

خزایی افزود: امیدواریم که امسال، وضعیت تخصیص منابع مالی به مراتب بهتر از سنوات گذشته باشد و بتوانیم با توان بیشتری، اهداف خود در زمینه توسعه آبخیزداری و آبخوانداری را در استان محقق سازیم.

 وی با تأکید بر نقش همکاری‌های بین‌سازمانی گفت: در راستای تسریع و ارتقای کیفیت اجرای طرح‌های آبخیزداری، از ظرفیت سایر نهادهای سازندگی نیز بهره‌مند خواهیم شد؛ هماهنگی‌های لازم با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) صورت گرفته و امیدواریم با همکاری این قرارگاه، شاهد شتاب گرفتن روند اجرای پروژه‌ها در سطح استان باشیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان در خصوص اهمیت اجرای طرح‌های آبخیزداری خاطرنشان کرد: اجرای عملیات آبخیزداری، فواید بی‌شماری برای استان کم‌آبی همچون همدان به همراه دارد، بر اساس بررسی‌های علمی، اجرای عملیات آبخیزداری در هر هکتار می‌تواند به طور متوسط از ۲۷۰ متر مکعب سیلاب جلوگیری کند، حدود ۸۱ متر مکعب نزولات آسمانی را در سطوح زمین ذخیره نماید و از فرسایش حدود دو تن خاک جلوگیری کند.

 وی با تأکید بر اینکه بهترین و کارآمدترین راهکار برای بهسازی محیط طبیعی در عرصه‌های منابع طبیعی استان، همین اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری است که شامل روش‌های متنوعی از جمله احداث بندهای خاکی، سنگی ملاتی، گابیونی، بندهای خشک‌چین، کپه‌کاری، نهال‌کاری و اقدامات بیولوژیک می‌شود، مطرح کرد: تمامی این اقدامات، نقش بسزایی در کمک به استان ما که با محدودیت منابع آبی مواجه است و اقتصاد آن بر پایه کشاورزی استوار است، ایفا می‌کند و زیرساخت‌های لازم برای تغذیه آب‌های زیرزمینی، تأمین آب مورد نیاز بخش صنعت و همچنین بهبود کیفیت هوا را فراهم می‌آورد.

خزائی با اشاره به گستردگی فعالیت‌های آبخیزداری در استان بیان کرد: رویکرد ما در بحث آبخیزداری، یک رویکرد جامع و فراگیر است و تنها محدود به مراتع نمی‌شود، بلکه تمامی عرصه‌های استان، اعم از اراضی کشاورزی و عرصه‌های منابع طبیعی را شامل می‌شود.

وی با ابراز اینکه ما معتقدیم که برای مدیریت صحیح و پایدار منابع آب و خاک، باید از بالادست حوزه‌های آبخیز تا پایین‌دست، اقدامات لازم را به صورت یکپارچه و هماهنگ انجام دهیم، گفت: در همین راستا، تاکنون مطالعات مربوط به ۱۹۵ زیرحوزه در چهار حوزه آبخیز اصلی استان شامل قره‌چای، سفیدرود، گاماسیاب و گاوشان به انجام رسیده است و عملیات اجرایی در حدود ۳۹۰ هزار هکتار از این حوزه‌ها به اتمام رسیده و ما به طور مستمر در حال به‌روزرسانی این مطالعات هستیم تا بتوانیم تمامی این حوزه‌ها را تحت پوشش طرح‌های آبخیزداری قرار دهیم.

مدیرکل منابع طبیعی همدان در خصوص منابع مالی مورد نیاز برای اجرای این طرح‌ها عنوان کرد: برآورد ما این است که به طور متوسط برای اجرای عملیات آبخیزداری در هر هکتار، حدود پنج میلیون تومان اعتبار مورد نیاز است، بر این اساس، برای اجرای سالانه ۵۰ هزار هکتار در طول برنامه هفتم، به اعتباری بالغ بر ۲۵۰ میلیارد تومان نیاز خواهیم داشت.

وی خاطرنشان کرد: برای تأمین این میزان اعتبار، ما تنها به اعتبارات دولتی متکی نخواهیم بود و با جدیت تمام تلاش خواهیم کرد تا از ظرفیت مسئولین اجتماعی در استان، کمک‌های سخاوتمندانه خیرین محترم، ظرفیت ارزشمند قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) و بسیج سازندگی و همچنین تمامی اعتباراتی که در سطح استانی و ملی قابل جذب است، بهره‌مند شویم تا بتوانیم این عملیات حیاتی را به سرانجام مطلوب برسانیم و گامی اساسی و ماندگار در راستای حفظ و توسعه پایدار منابع طبیعی استان همدان برداریم.

 

انتهای خبر/حا

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!