
مدیر صندوق بیمه اجتماعی روستائیان همدان مطرح کرد:
همدان؛ پیشتاز پوشش بیمه اجتماعی روستائیان و عشایر
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان گفت: استان همدان با ضریب نفوذ ۵۹ درصدی در بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر، به عنوان یکی از استانهای پیشرو کشور شناخته میشود.
حاتم شکری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با اشاره به وضعیت قبل از انقلاب اسلامی اظهار کرد: اگر گریزی به قبل از انقلاب بزنیم، میبینیم که جامعه ما، پدران و مادران محاسن سفید ما در روستاها، مناطق عشایری، شهرهای زیر ۲۰۰ هزار نفر و حاشیههای شهر، همانند کشورهای در حال توسعه، از حقوق بازنشستگی محروم بودند.
وی با بیان اینکه ریشه این مسئله به قبل از انقلاب برمیگردد؛ زمانی که مدیریت و برنامهریزی درستی صورت نگرفت و منابع کشور به جای توجه به آینده مردم، صرف مسائل حاشیهای مانند جشنهای غیرضروری شد، افزود: در آن دوران، روستاهای ما مملو از جمعیت بود، اما به دلیل نبود امکانات بهداشتی، درمانی، آموزشی، اجتماعی و فرهنگی، ریشه مهاجرتها از دهههای چهل و پنجاه شکل گرفت.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان با ابراز اینکه عدم توانایی در ارائه خدمات مناسب به این جمعیت، عامل اصلی مهاجرت روستاییان به شهرها و حاشیهنشینی بود، گفت: متأسفانه، در آن زمان، اعتقادی به اهمیت تولید روستاییان و ارزش قشر زحمتکش روستا وجود نداشت.
وی با اشاره به تحولات پس از انقلاب اسلامی، مطرح کرد: پس از انقلاب و با اصل ۲۹ قانون اساسی توجه ویژه به این موضوع، خلاءهای موجود در حکمرانی دوران پهلوی مورد توجه قرار گرفت.
شکری ابراز کرد: اصل ۲۹ قانون اساسی، محور اصلی این توجه بود که بر برخورداری از تأمین اجتماعی به عنوان حق همگانی تأکید دارد و دولتها را مکلف به فراهم کردن آن از طریق درآمدهای عمومی و مشارکتهای مردمی میسازد.
وی با بیان اینکه صندوقهای بیمهای مختلفی در حال ارائه خدمات به اقشار گوناگون جامعه شهری هستند، تصریح کرد: سازمان تأمین اجتماعی به قشر کارگری و خدماتی، صندوق نیروهای مسلح به نظامیان، صندوق بانکها، وکلا و نفت نیز به گروههای خاص خود خدمات میدهند؛ اما قشر مولد، تولیدگر و پرتلاش کشاورز، روستایی و عشایر ما از هیچگونه پوشش بیمه اجتماعی برخوردار نبودند تا اینکه در سال ۱۳۸۴، صندوقی مستقل برای این عزیزان تأسیس شد.
اهداف کلیدی صندوق؛ عدالت، کاهش فقر و مهاجرت معکوس
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان اهداف اصلی تأسیس این صندوق را برشمرد و گفت: هدف اول، برقراری عدالت بود تا این قشر زحمتکش نیز مانند سایر اقشار از مزایای بیمه اجتماعی برخوردار شوند و وضع اجتماعی و کرامتشان حفظ شود، در زمان از کارافتادگی و نیاز، حمایت از کرامت انسانی این عزیزان، که از آموزههای دینی ما نیز نشأت میگیرد، از اهداف مهم تأسیس این صندوق بوده است.
وی کاهش فقر را از دیگر اهداف تشکیل این صندوق دانست و افزود: بحث عدالت اجتماعی مولفههای زیادی دارد که یکی از آنها، کاهش فقر است و با تأسیس این صندوق، به طرق مختلف شاهد کاهش فقر در جامعه روستایی و عشایری بودهایم.
شکری در ادامه به نقش این صندوق در کاهش مهاجرت روستاییان اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از اهداف اصلی تشکیل این صندوق، کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها بوده است و به دلیل نداشتن بیمه، بسیاری از روستاییان محل تولید و زندگی خود را ترک کرده و به حاشیههای شهرها مهاجرت میکردند؛ هدف ما این بوده که با ایجاد خدمات مشابه با زندگی شهری در روستاها، انگیزه ماندگاری در روستاها افزایش یابد و این از عوامل اساسی تأسیس و قدرت این صندوق بوده است.
وی با تأکید بر رویکرد عادلانه صندوق در ارائه خدمات، عنوان کرد: در بحث عدالت اجتماعی، هدف ما این بوده که همان خدماتی که یک کارمند یا کارگر دریافت میکند، روستائیان و عشایر نیز از آن بهرهمند شوند این خدمات شامل مستمری بازنشستگی، مستمری از کارافتادگی و مستمری فوت است، تصور کنید سرپرست خانوادهای فوت کند؛ حقوق او با شرایط مناسب به افراد تحت تکفلش پرداخت میشود.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان به تسهیل نقل و انتقال سوابق بیمهای اشاره کرد و گفت: چهارمین هدف نقل و انتقال سوابق بیمهای این صندوق به صورت وسایل و سازوکارهای فیزیکی در قانون نیز یک دو سال گذشته به تصویب و ابلاغ رسید. بر اساس این قانون، هر فردی که عضو این صندوق میشود، میتواند سوابق بیمهای خود را منتقل کند و از سایر بیمهها نیز میتواند سوابق خود را به این صندوق انتقال دهد.
وی در خصوص نحوه پرداخت حق بیمه توسط روستائیان و عشایر توضیح داد: حق بیمه این صندوق به صورت سالیانه و بر اساس سطوح درآمدی مشخص برای روستائیان تعیین شده است و نحوه پرداخت به این صورت است که ۷۰ درصد حق بیمه توسط دولت و ۳۰ درصد توسط بیمهشده طی یک سال پرداخت میشود. روستائیان میتوانند این ۳۰ درصد را سالی یک بار یا به صورت ماهیانه پرداخت کنند. این حمایت ۷۰ درصدی دولت، اقدامی در جهت حمایت از کشاورزان، روستائیان و عشایر است.
شکری افزود: مبلغ حق بیمه نیز به گونهای در نظر گرفته شده است که روستائیان و عشایر قادر به پرداخت آن باشند و به نسبت همان پرداختی، حقوق مستمری دریافت کنند.
وی با ارائه آماری از عملکرد صندوق در سطح کشور و استان همدان گفت: از سال ۱۳۸۴ تا امروز، در سطح کشور ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر عضو این صندوق شدهاند و بیش از ۲۲۰ هزار نفر در حال حاضر مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت سرپرست خانواده دریافت میکنند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان با بیان اینکه در استان همدان نیز از سال ۱۳۸۴ تا به امروز، ۱۷۱ هزار نفر عضو صندوق بیمه روستائیان و عشایر شدهاند و تقریباً ۱۰ هزار نفر به صورت ماهیانه مستمری دریافت میکنند، ادامه داد: از این تعداد بیمهشده در استان، ۳ هزار و ۷۰۰ نفر عشایر کوچرو هستند و ۲۵۰ خانواده عشایری نیز از ما مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی یا فوت سرپرست خانوار دریافت میکنند.
وی در ادامه به شاخص مهم ضریب نفوذ بیمه اشاره کرد و گفت: ضریب نفوذ بیمه، یکی از شاخصهای مهم توسعهیافتگی یک منطقه است؛ صندوقهای بیمه باید تلاش کنند تا این ضریب را بالا ببرند.
شکری با بیان اینکه خوشبختانه، استان همدان از لحاظ ضریب نفوذ بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر، با ضریب ۵۹ درصد، وضعیت بسیار خوبی دارد، تأکید کرد: این رقم بسیار بالاتر از متوسط کشوری ۲۲ درصد است و استان همدان جزء پنج استان برتر کشور با ضریب نفوذ بالای ۵۰ درصد محسوب میشود. این خبر بسیار خوبی برای استان است و نشان میدهد که استان از لحاظ شاخصهای اجتماعی پایدار و در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
وی با تأکید بر استقبال روستائیان و عشایر از طرح بیمه اجتماعی، تصریح کرد: روستائیان و عشایر ما اعتقاد دارند که با بیمه کردن خود و با حمایت دولت، میتوانند در آینده از اندوختههای خود و با کمک دولت، مستمری بازنشستگی دریافت کنند؛ همانند کارمندان و سایر مشاغلی که از بیمههای اجتماعی بهرهمند هستند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان بیان کرد: این امر باعث کاهش نیاز و وابستگی این قشر به سازمانهای حمایتی و تقویت بنیه اقتصادی خانوادهها میشود و نقش صندوقهای بیمه در خانوادهها این است که بنیه اقتصادی آنها را قوی کنند.
وی در خصوص شرایط عضویت در صندوق با بیان اینکه تمامی افراد بین ۱۸ تا ۵۰ سال، اعم از خانم و آقا، مجرد یا متأهل، میتوانند عضو صندوق شوند، گفت: دولت نیز ۷۰ درصد حق بیمه آنها را پرداخت میکند و کشاورزان، روستائیان و عشایر و ساکنان شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر میتوانند عضو این صندوق شوند.
شکری در خصوص شمولیت شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر توضیح داد: با مصوبه مجلس، ساکنان شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر نیز توانستند از خدمات پوشش بیمههای اجتماعی برخوردار شوند؛ پیش از این، فقط رانندگان برون شهری ساکن این شهرها میتوانستند عضو صندوق شوند، اما با مصوبه سال ۹۲ تمامی ساکنان این شهرها میتوانند عضو صندوق بیمه روستائیان و عشایر شوند و از مزایای آن بهرهمند گردند.
تشکیل ستاد توسعه بیمه در استان و شهرستانها
وی با اشاره به تشکیل ستاد توسعه بیمه در استان با بیان اینکه در جهت توسعه بیمه در استان، اقدامات متعددی انجام دادهایم، عنوان کرد: یک ستاد توسعه در استان به ریاست جناب آقای استاندار و با حضور معاونین و دستگاههای اجرایی خدماترسان در حوزه روستا تشکیل شده است.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان روستائیان و عشایر همدان با اشاره به اینکه این حکمرانی را به سطح شهرستانها و بخشها بردهایم و در دل روستاها نیز کار را انجام میدهیم، تصریح کرد: ما با برپایی میز خدمت با حضور کارگزارانمان، که تعداد آنها به ۵۰ کارگزار فعال در استان همدان میرسد، به صورت مکرر و مرتب در روستاها حضور پیدا میکنیم و بحث ترویج بیمه و اقناعسازی جامعه هدف را دنبال میکنیم.
وی با تأکید بر اهمیت آگاهیبخشی به جامعه هدف افزود: پس از اقناعسازی و آگاهیبخشی به جامعه هدف، یعنی کشاورزان، روستائیان و عشایر، ما از تمامی ظرفیتها استفاده میکنیم؛ از ظرفیت رسانهها، چه رسانههای دیداری و شنیداری، چه رسانههای نوشتاری، خبرگزاریها و چه فضای مجازی و از هر آنچه که نتوانسته به مردم اطلاعرسانی کند، استفاده میکنیم تا این فرصت را مغتنم بشمارند.
شکری با تأکید بر اینکه یکی از رازها و رمزهای موفقیت ما در استان همدان، استفاده از ظرفیت رسانهها بوده است، ابراز کرد: رسانههای استان همدان پیشرو و همراه ما هستند و خودشان نیز علاقهمند به پوشش اخبار روستائیان و عشایر و اطلاعرسانی در این زمینه هستند. این باعث شده که جامعه هدف از فرصتهای ارائه شده به خوبی استفاده کند. این یکی از عوامل موفقیت محسوس ما در استان بوده است.
حمایت از خانوادههای جوان؛ طرح رایگان بیمه برای مادران دارای فرزند سوم
وی در ادامه به اقدامات حمایتی صندوق از خانوادههای جوان و جمعیت اشاره کرد و گفت: در سال گذشته، اقدام مهمی در جهت حمایت از خانوادههای جوان و جمعیت انجام شد. ماده ۲۱ مختص صندوق روستائیان و عشایر بود که بر اساس آن، مادران روستایی و عشایری دارای فرزند سوم به بعد که از سال ۱۳۹۶ به بعد بیمه شدهاند، میتوانند به صورت رایگان طی ۷ سال عضو صندوق شوند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان با بیان اینکه ما در سال گذشته، از ابتدای ابلاغ این قانون تا انتهای سال، ۱۴ هزار مادر دارای سه فرزند در استان را شناسایی کردیم، یادآور شد: ثبت احوال نیز واجد شرایط بودن ۱۳ هزار نفر از آنها را تأیید کرد و ما ۱۳ هزار نفر را جذب و اطلاعاتشان را ثبت سامانه کردیم و اعتبار آن را جذب کردیم.
وی تأکید کرد: در حال حاضر، ۱۳ هزار نفر از مادران غیرشاغل ما در سال گذشته به صورت رایگان و طی ۷ سال تحت پوشش بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر قرار گرفتند که حق بیمه آنها توسط دولت پرداخت میشود و بعد از آن نیز مجدداً دولت ۷۰ درصد حق بیمه آنها را پرداخت خواهد کرد و خودشان ۳۰ درصد را پرداخت میکنند، این اقدام نیز در جهت حمایت از مادران روستایی و عشایری صورت گرفته است.
شکری با تأکید بر رویکرد عادلانه صندوق در ارائه خدمات گفت: در بحث عدالت اجتماعی، دیگر بحث جنسیت مطرح نیست و بر اساس قانون، تمامی افراد ساکن در مناطق روستایی، عشایری و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر که به سن ۱۸ سالگی رسیدهاند، میتوانند از پوشش بیمه اجتماعی برخوردار شوند.
وی ادامه داد: حتی خانمی که تا یک روز قبل از رسیدن به سن پنجاه سالگی قرار دارد، میتواند بیمه شود و دولت نیز در این زمینه کمک میکند و دیگر بحث بیمه اجباری مطرح نیست و افراد میتوانند مستقلاً خود را بیمه کنند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان با اشاره به اینکه در حال حاضر، در استان همدان بیش از ۴۷ هزار مادر روستایی و عشایری تحت پوشش بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر هستند که ۷۰ درصد حق بیمه آنها توسط دولت پرداخت میشود، تأکید کرد: این عین عدالت اجتماعی است؛ یعنی در یک خانواده روستایی، همسر و فرزندان نیز میتوانند تحت پوشش بیمه اجتماعی قرار بگیرند. این عدالت اجتماعی در دورترین نقاط کشور محقق شده است و هر فردی میتواند از بیمه اجتماعی بهرهمند شود، مگر اینکه خود افراد تمایلی به استفاده از این پوشش نداشته باشند.
وی با اشاره شعار سال و بیان اینکه وجوه بیمهشدگان و کمکهای دولتی در بورس، فولاد و پتروشیمی سرمایهگذاری میشود تا از بحرانهای سایر صندوقها مصون بمانیم، تصریح کرد: سود حاصل از این سرمایهگذاری صرف پرداخت مستمری روستائیان و عشایر میشود.
شکری با بیان اینکه خدمات این صندوق موجب کاهش مشکلات اقتصادی خانوادههای روستایی، عشایری و کشاورزان ما شده است، گفت: ما به دنبال افزایش روزافزون ضریب نفوذ بیمه در استان هستیم تا روزی برسد که تمامی واجدین شرایط تحت پوشش قرار بگیرند و روستائیان و عشایر ما از لحاظ اقتصادی توانمند شوند و نیازی به حمایتهای سازمانهای حمایتی نداشته باشند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان ابراز کرد: امروز با افتخار اعلام میکنیم که مستمری روستاییان و عشایر استان همدان بدون هیچ تأخیری در حال پرداخت است، علاوه بر این، همچون سالهای گذشته، عیدی نیز به حساب تمامی مستمریبگیران در سطح کشور و به ویژه در استان واریز شده است.
تسهیلات بدون ضامن برای مستمریبگیران؛ حمایت مالی در کنار بیمه
وی با اشاره به اینکه یال گذشته تسهیلات ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومانی به مستمریبگیران پرداخت شد که با استقبال خوب این عزیزان مواجه شد، ادامه داد: این تسهیلات بدون نیاز به سپردهگذاری و ضامن و از محل اندوختههای خودشان در صندوق به آنان پرداخت گردید.
شکری با بیان اینکه خوشبختانه، با مدیریت صحیح منابع و سرمایهگذاریهای موثر در بازار سرمایه، بورس، صنایع فولاد و پتروشیمیهای پربازده، امروز شاهد آن هستیم که در پرداخت حقوق مستمریبگیران در سطح کشور و استان هیچگونه مشکلی وجود ندارد. سرمایهگذاری مدبرانه صندوق بیمه روستاییان و عشایر، که از محل آوردههای دولت و مردم صورت گرفته، نقش بسزایی در این موفقیت داشته است، افزود: این صندوق با رویکرد سرمایهگذاری در بازار سرمایه و شرکتهای پربازده و اجتناب از فعالیتهای بنگاهدارانه، توانسته است به یک نهاد پایدار و موفق در ارائه خدمات تبدیل شود.
وی با بیان اینکه در خصوص برنامههای آتی صندوق در استان همدان، هدف اصلی ما افزایش ضریب نفوذ بیمه در میان جامعه هدف است، عنوان کرد: از جمعیت ۲۸۹ هزار نفری واجد شرایط عضویت در صندوق، تاکنون ۱۷۱ هزار نفر تحت پوشش قرار گرفتهاند که با توجه به ماهیت اختیاری این بیمه، تلاش ما بر اطلاعرسانی گسترده به مردم شریف ساکن در روستاها و مناطق عشایری است تا از مزایای این صندوق آگاه شده و از این فرصت بهرهمند گردند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان با تأکید بر اینکه ما از تمامی ظرفیتها برای اطلاعرسانی استفاده میکنیم؛ حضور در تریبونهای نماز جمعه، برگزاری میز خدمت در نشستهای مختلف روستایی و بهرهگیری از ظرفیت رسانهها، همه در راستای تبیین ضرورت این بیمه برای خانوادههای روستایی و عشایری است، بیان کرد: این بیمه میتواند به عنوان یک پشتوانه اقتصادی برای این عزیزان عمل کرده و در کنار سایر درآمدهایشان، در دوران بازنشستگی، ازکارافتادگی یا سرپرستی خانوار، امنیت مالی آنان را تضمین نماید.
وی با بیان اینکه مجموعه اقدامات صندوق در راستای افزایش ضریب نفوذ بیمه در استان و دستیابی به پوشش حداکثری در حال انجام است، مطرح کرد: ما به دنبال توسعه متوازن در تمامی شهرستانهای استان هستیم تا هیچ نقطهای از این پوشش محروم نماند.
شکری گفت: سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه تامین اجتماعی، به ویژه توجه به مناطق کمبرخوردار، همواره سرلوحه کار ما بوده است و تلاش داریم تا مردم این مناطق نیز به طور کامل از مزایای بیمه اجتماعی مطلع و بهرهمند گردند.
وی با بیان اینکه خداوند را شاکریم که این اقدامات نتایج مثبتی به همراه داشته و ما در مسیر توسعه متوازن در تمامی شهرستانهای استان گام برمیداریم، ابراز کرد: در حال حاضر، ضریب نفوذ بیمه در استان به حدود ۵۰ درصد رسیده است و امیدواریم با تلاشهای مستمر، شاهد پوشش صددرصدی در آینده نزدیک باشیم و پایداری صندوق در استان را به سطحی بالاتر از میانگین کشوری برسانیم.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر همدان با اشاره به اینکه ثمره این اقدامات را میتوان در افزایش تعداد مستمریبگیران صندوق مشاهده کرد، تأکید کرد: در سال گذشته، حدود یک هزار و ۲۰۰ خانوار جدید به جمع مستمریبگیران ما اضافه شدند و پیشبینی میشود این رقم در سال جاری به یک هزار و ۵۰۰ تا یک هزار و ۶۰۰ نفر برسد.
وی با بیان اینکه خدمات این صندوق به طور ملموسی از مشکلات اقتصادی خانوادههای روستایی، عشایری و کشاورزان کاسته و ما مصمم هستیم تا با افزایش روزافزون ضریب نفوذ بیمه در استان، به نقطهای برسیم که تمامی این عزیزان از نظر اقتصادی توانمند شده و نیازی به سازمانهای حمایتی نداشته باشند، خاطرنشان کرد: ما با جدیت سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه تأمین اجتماعی را پیگیری میکنیم و تلاش داریم تا با اطلاعرسانی گسترده در تمامی روستاهای استان، هیچ فردی از پوشش بیمه اجتماعی محروم نماند و در آینده نیازمند حمایت سازمانهای حمایتی نباشد.
انتهای خبر/حا
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!