حالت تاریک
یکشنبه, 04 خرداد 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان هستید؟
نقش مادر در هویت اجتماعی زنان ایرانی
یک استاد دانشگاه عنوان کرد:

نقش مادر در هویت اجتماعی زنان ایرانی

استاد دانشگاه با بیان اینکه نقش خانواده و هویت اجتماعی جامعه خانواده‌محور، وابسته به کنش زنان در ساختار مادری است، گفت: مادر شدن یکی از مهم‌ترین والاترین نقش‌های اجتماعی است که می‌تواند در هویت اجتماعی زنان تاثیر بگذارد.

حجت‌الاسلام میلاد صالحی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه تمایل به مادری یک پدیده پیچیده است که عوامل متعددی در آن دخیل هستند، گفت: می‌توان ریشه‌های این تمایل را در سه دسته کلی شامل ریشه‌های بیولوژیکی و هورمونی، ریشه‌های روان‌شناختی و انگیزشی، و تاثیرات اجتماعی و فرهنگی بررسی کرد.

وی با اشاره به اینکه هورمون‌ها نقش بسیار مهمی در رفتار و احساسات ما ایفا می‌کنند، افزود: وجود این هورمون‌ها، به طور طبیعی، زنان را به سمت مراقبت و عشق به فرزند و فرزندآوری هدایت می‌کند.

استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: علاوه بر این، اکسی‌توسین که به طور معمول در زمان تولد و شیردهی ترشح می‌شود، حس محبت‌آمیز و مراقبتی در دوران بارداری و فرزندآوری ایجاد می‌کند و باعث ایجاد حس رضایت و پیوند عاطفی بین مادر و کودک می‌شود.

صالحی با بیان اینکه نظریه‌های مختلف روانشناسی تکاملی بر این باورند که تمایل به مادر شدن در زنان، از جمله پاسخگویی به نیازهای تکاملی زنان نشأت می‌گیرد، گفت: زنان تمایل دارند که نسل بشر را ادامه دهند و از این طریق ویژگی‌های ژنتیکی خودشان را به نسل‌های بعدی انتقال دهند.

وی با اشاره به اینکه این تمایل به طور طبیعی، به زنان این انگیزه را می‌دهد تا مادر شدن را بپذیرند و نقش‌های مربوط به مراقبت و نگهداری از فرزندانشان را به عهده بگیرند، افزود: این موضوع نه تنها از نظر تکاملی، بلکه از نظر روان‌شناختی و هویتی هم برای زنان مهم و قابل دقت است.

استاد دانشگاه ادامه داد: در روانشناسی انسان‌گرا، مازلو در هرم نیازهای خود، مادر شدن را، هم‌پایه پاسخگویی به بسیاری از نیازهای عاطفی قرار می‌دهد، زنان از طریق مادر شدن می‌توانند این نیازها را برطرف کنند و از طریق ایجاد یک پیوند عاطفی با فرزند خودشان، احساس تعلق و امنیت را تجربه کنند.

صالحی با بیان اینکه به عبارتی، مادر شدن به زنان حس ارزشمندی و کمال می‌دهد، تأکید کرد: حال در کنار همه این‌ها، تأثیرات اجتماعی و فرهنگی، به ویژه در ایران، نقش بسیار پررنگی در تمایل به مادری ایفا می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه فرهنگ غنی و گزاره‌های اجتماعی قوی که در فضای فرهنگی، دینی، آداب و رسوم و سنن ما ایرانی‌ها نهفته است، ریشه‌های تمایل به مادری را در زنان بسیار تقویت می‌کند، افزود: در فرهنگ ما، مادر شدن نه تنها یک امر فردی، بلکه یک مسئولیت اجتماعی نیز محسوب می‌شود. 

استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: نقش خانواده و هویت اجتماعی یک جامعه خانواده‌محور، وابسته به کنش یک زن در ساختار مادری است، بنابراین، زنان ایرانی از سنین پایین‌تر آموزش می‌بینند که مادر شدن یکی از مهم‌ترین، ارزشمندترین و والاترین نقش‌های اجتماعی است که می‌تواند به طور عمیق و دقیق در هویت اجتماعی زنانه تاثیرگذار باشد.

صالحی با بیان اینکه طبیعتاً، سرریز این هویت والا و تکامل‌یافته در ساخت یک جامعه فهیم، فرهیخته، اصیل و با قداست، تاثیر بسزایی خواهد داشت، گفت: همه این مسائل باعث شده تا در دهه‌های اخیر عده‌ای برای تغییر این هویت اصیل دست‌ به کار شوند و دیدگاه نسل جدید را نسبت به قداست مادر، تغییر دهند.

وی در پایان عنوان کرد: البته با آگاهی مردم و نسل جدید و اهمیت نقش مادرانگی در کشورمان، این هدف شوم دشمنان به سرانجام نخواهد رسید.

انتهای خبر/ 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!