حالت تاریک
Image
چهارشنبه, 04 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان هستید؟
قانون جوانی جمعیت؛ امیدی تازه یا تلاشی بی‌ثمر؟
«عصر همدان» گزارش می‌دهد؛

قانون جوانی جمعیت؛ امیدی تازه یا تلاشی بی‌ثمر؟

قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، با داشتن ظرفیت تغییر نوع نگاه در خانواده‌ها، می‌تواند با رفع چالش‌ها، نظارت دقیق، توجه ویژه به تحکیم بنیان خانواده و فرهنگ‌سازی پایدار در جامعه اثربخش باشد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با توجه به بحران‌های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی ناشی از کاهش نرخ زاد و ولد و مشکلات متعدد ناشی از پیری جمعیت، قانون «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» در کشور به تصویب رسید. 

این قانون با هدف ارتقاء نرخ زاد و ولد و حمایت از خانواده‌ها، به ویژه در زمینه‌های مالی، اجتماعی و فرهنگی طراحی شده و در سه سطح اصلی از جمله افزایش نرخ زاد و ولد، حمایت از حقوق خانواده و توسعه خدمات بهداشتی و آموزشی هدف‌گذاری شده است.

هرچند تصویب این قانون در برخی از بندهای آن در حد شعار باقی مانده است اما بسیاری از بندهای این قانون موجب امیدآفرینی در جامعه و میان جوانان شد.

 هویت فرزندآوری در قانون جوانی جمعیت مورد توجه قرار گیرد 

 حجت‌الاسلام میلاد صالحی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت درسال ۱۴۰۰ تصویب شد، گفت: این قانون اولین قانون جامع در حوزه افزایش نرخ باروری در ایران پس از حدود سه دهه سیاست‌های کنترل جمعیتی بود و تصویب آن را می‌توان به عنوان یک نقطه عطف در بازگشت از سیاست‌های کلان کشور به سمت تحکیم خانواده و ارتقاء نرخ باروری کلی به سطح جانشینی دانست.

وی با اشاره به اینکه این قانون دارای دستاوردهای مثبتی است، افزود: اراده حاکمیت، حمایت‌های مالی و اقتصادی، تحول در آموزش و فرهنگ‌سازی جمعیت محور و تحول در سیاست‌گذاری سلامت باروری از جمله دستاوردهای این قانون است.

کارشناس حوزه جمعیت و خانواده ادامه داد: ورود رسمی ارگان‌های مختلف نظام به مسئله افزایش جمعیت و رفع بحران سالمندی، کار را از سطح شعار به سطح اقدام و اجرا سوق داده است.

صالحی با بیان اینکه افزایش وام‌های ازدواج و فرزندآوری با این قانون اجرایی شد، تصریح کرد: اولویت استخدام برای خانواده‌های دارای چند فرزند، حمایت از مسکن دار شدن خانواده‌های دارای فرزند سوم به بعد، افزایش مرخصی‌های زایمان و بیمه‌های ناباروری از دیگر ویژگی‌های مثبت این قانون محسوب می‌شود.

وی با اشاره به اینکه ورود مسئله جمعیت به کتب درسی آموزش و پرورش با این قانون انجام شد، عنوان کرد: تدوین دوره‌های آموزش قبل و بعد از ازدواج و حمایت از تولیدات محتوایی رسانه‌ای و آموزشی از دیگر اقدامات مؤثر در این حوزه است.

کارشناس حوزه جمعیت و خانواده خاطرنشان کرد: جلوگیری از توزیع گسترده وسایل پیشگیری از بارداری، الزام به آموزش مشاوره‌ای به جای ارائه صرف ابزارهای پیشگیری و تسهیل فرآیند فرزندآوری نیز از دیگر فواید این قانون است.

صالحی با بیان اینکه البته این قانون همچون سایر قوانین، چالش‌هایی دارد، گفت: ناتوانی در اجرای کامل مواد قانونی، نبود نظام پایش و ارزیابی مستمر، رویکرد کمی صرف، مقاومت‌های ذهنی جامعه و تأخیر در تأمین منابع مالی از چالش‌های این قانون محسوب می‌شود.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از مواد قانونی جوانی جمعیت یا اجرا نشده یا اجرای آن‌ها در حد سطحی و غیر قابل مؤثر بوده است، تصریح کرد: علی‌رغم الزام قانون به گزارش‌گیری ۶ ماهه و سالانه، هنوز داده‌های کامل و تحلیلی درباره تأثیر اجرای قانون جوانی جمعیت در دسترس نیست.

کارشناس حوزه جمعیت و خانواده ادامه داد: تمرکز بیش از حد بر مشوق‌های اقتصادی و عدم توجه کافی به کیفیت خانواده‌ها و سبک زندگی آن‌ها یکی دیگر از چالش‌های پیش‌روی این قانون است.

صالحی با بیان اینکه فرهنگ‌سازی چندین دهه گذشته مقاومت‌های ذهنی جامعه را ایجاد کرده و هنوز بسیاری از خانواده‌ها نسبت به فرزندآوری مقاومت می‌کنند، عنوان کرد: بسیاری از خانواده‌ها مشکلات مالی را مطرح می‌کنند و از سوی دیگر تأخیر برخی از بانک‌ها در اعطای وام‌های قانونی و عدم تخصیص کامل بودجه‌های حمایتی مشکلی است باعث می‌شود زوجین از فرزندآوری امتناع کنند.

وی در پاسخ به این سوال که با وجود چالش‌ها، آیا این قانون تأثیر مثبتی بر افزایش جمعیت داشته است، یا خیر، گفت: مراجعات به مراکز درمان ناباروری افزایش یافته و گزارش‌ها حاکی از این است که بیش از ۳۰۰ هزار زوج نابارور از حمایت‌های قانونی این قانون بهره‌مند شده‌اند.

کارشناس حوزه جمعیت و خانواده ادامه داد: همچنین، نرخ ازدواج در سال 1403 نسبت به سال قبل رشد داشته است که این‌ها نشان می‌دهد اگر اراده جدی بر اجرا و تحقق یک قانون باشد، می‌توان طعم شیرین تحقق آن را حتی در کوتاه مدت چشید.

صالحی در پایان با بیان اینکه توصیه می‌‌شود که متولیان امر، چه در حوزه تقنین و چه در حوزه اجرا، ارزیابی دقیق، نظارت میدانی و مردمی، تخصیص منابع بودجه کافی و توسعه فرهنگ‌سازی اقناعی را در دستور کار خود قرار دهند، افزود: مسئولین باید از تمرکز صرف بر مشوق‌های اقتصادی به سمت تحکیم خانواده، هویت فرزندآوری و آینده‌نگری تمدنی حرکت کنند.

مسئولان به تعهدات خود در اجرای قانون جمعیت پایبند باشند

نماینده ولی‌فقیه در استان همدان نیز در یکی از سخنرانی‌های خود توجه جدی به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را راهی مهم برای جلوگیری از روند کاهش جمعیت و پیری جامعه عنوان کرد و گفت: برخی از مدیران در اجرای قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده کوتاهی کردند.

آیت‌الله حبیب‌الله شعبانی‌موثقی با اشاره به اینکه دستگاه‌های نظارتی موظفند به این مسئله  در حوزه اختیارات خود ورود کنند، افزود: مسئولان باید در این حوزه پاسخگوی عملکرد خود باشند.

وی با بیان اینکه همدان در پیری جمعیت رتبه چهارم کشور را دارد، افزود: علاوه بر شهرها، کاهش جمعیت در روستاها را نیز شاهد هستیم.

نماینده ولی‌فقیه در استان همدان ادامه داد: توجه به صیانت از کانون خانواده به کاهش آسیب‌های اجتماعی از جمله طلاق کمک می‌کند.

آیت‌الله شعبانی‌موثقی با اشاره به امتیازات و مشوق‌های قانون جوانی جمعیت، عنوان کرد: واگذاری زمین رایگان به والدین صاحب سه فرزند و بیشتر یکی از این امتیازات در کنار تسهیلات بانکی برای فرزندان تازه متولد شده است که باید در اختیار واجدان شرایط قرار گیرد.

وی در پایان گفت: بانک‌ها نیز باید در زمینه پرداخت تسهیلات جوانی جمعیت شامل وام ازدواج و فرزندآوری به درستی، تعهدات قانونی خود را عملی کنند.

مشوق‌های قانون جوانی جمعیت، موجب اثربخشی آن است

دبیرستاد ملی جمعیت نیز در گفتگو با یکی از رسانه‌ها در خصوص قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده عنوان کرد: سیاست‌های ابلاغی در دهه‌های گذشته سیاست بودند ولی وقتی سال 1400 تحت عنوان قانون جوانی جمعیت تصویب و ابلاغ شد یعنی تبدیل به یک‌سری بایدها و نبایدها شد که حسابرسی، رسیدگی و گزارش‌گیری دارد و دستگاه‌ها باید وظایف و تکالیف‌شان در قبال قانون را انجام دهند.

مرضیه وحید دستجردی با اشاره به اینکه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در 73 ماده بیش از 200 تکلیف را بر دستگاه‌های مختلف بار کرده است، افزود: درباره میزان تأثیر این قانون بر روند رشد جمعیت هم هنوز برای قضاوت زود است. 

وی خاطرنشان کرد: با توجه به مشوق‌ها و سیاست‌های موجود در قانون، من به اثربخشی آن امید دارم.

دبیرستاد ملی جمعیت تصریح کرد: ثمربخشی این قانون، همکاری همه دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مؤثر را می‌طلبد، همچنین باید به یک فصل مشترک میان دستگاه‌های مأمور و مکلف برسیم، برای این کار همه باید متوجه خطرات جمعیتی و چالش‌های این ابربحران شوند.  

قانون جوانی جمعیت؛ امیدی تازه یا تلاشی بی‌ثمر؟

قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با فراهم آوردن چارچوب‌های قانونی و تخصیص منابع، پتانسیل بالایی برای ایجاد تغییرات مثبت دارد. با این حال، اثربخشی کامل آن به رفع چالش‌های موجود، نظارت دقیق، تخصیص بودجه کافی و مهمتر از همه، حرکت از رویکرد صرفاً کمی و اقتصادی به سمت تحکیم بنیان خانواده، ارتقاء کیفیت زندگی، و فرهنگ‌سازی عمیق و پایدار در جامعه بستگی دارد. 

تنها با یک رویکرد جامع و همه‌جانبه، می‌توان امیدوار بود که این قانون به اهداف بلندمدت خود در راستای ارتقاء نرخ باروری و تضمین آینده‌ای پایدار برای کشور دست یابد.

این قانون گام مهمی در جهت مقابله با چالش‌های جمعیتی و اجتماعی کشور است، البته اگرچه به تنهایی نمی‌تواند تمام مسائل را حل کند، اما با اجرای مطلوب و تأمین منابع لازم می‌تواند نقش مهمی در افزایش نرخ زاد و ولد و ارتقاء کیفیت زندگی خانواده‌ها ایفا کند. برای موفقیت این قانون، همکاری و همیاری تمامی دستگاه‌های اجرایی، جامعه و نهادهای مدنی ضروری است تا از خانواده‌ها حمایت شود و به فرهنگ‌سازی در این زمینه هویت بخشیده شود. 

با امید به اینکه اجرای این قانون به رویکردی جامع و پیوسته منجر شود، می‌توان به آینده‌ای امیدوارکننده در نسل‌های آینده کشور فکر کرد.

انتهای خبر /

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!