
در گفتگو با روانشناس عنوان شد:
والدین چگونه نوجوانان را در تصمیمگیری هدایت کنند؟
یک روانشناس با بیان اینکه کوچکترین عکسالعمل اطرافیان میتواند در تصمیمگیری نوجوان اثر بگذارد، گفت: نقش اطرافیان در تصمیمگیری نوجوان جدی است اما باید در مواقعی کاملاً نقش حمایتی داشت و غیر مستقیم راه صحیح را نشان داد.
علیرضا روحی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه کسانی که فرزندان نوجوان دارند باید برنامه مدونی پیشرو داشته باشند تا بتوانند فرزندانی مستقل تربیت کنند، گفت: همه علاقمندند که فرزندانشان در تصمیمگیری عاقلانه رفتار کنند و استقلال داشته باشند تا در زندگی موفق باشند اما این تصمیمگیری مبنی دارد.
وی با اشاره به اینکه قطعا نحوه ارزشگذاری در یک تصمیمگیری بسیار اهمیت دارد، افزود: به نوعی تشخیص خوب از بد در این رده سنی مهم است.
این روانشناس ادامه داد: دوره نوجوانی دورهای است که فرزند خانواده تصور میکند همه توجهها روی او است، در نتیجه کوچکترین عکسالعمل اطرافیان میتواند در تصمیمگیری نوجوان اثر بگذارد.
روحی با بیان اینکه نکته مهم آنجا است که نوجوان چطور میتواند تصمیم خوب و بد را در رفتار خود معین کند، گفت: باید به این موضوع دقت داشت که برای ارزشگذاری، اطرافیان نقش مهمی دارند، اگر اطرافیان را به دو گروه تقسیم کنیم گروه اول دایره اصلی دوستان و خانواده هستند و گروه دوم افراد حاضر در اجتماع هستند.
وی با اشاره به اینکه گروه دوم معمولاً میتواند فردی سلبریتی و مشهور باشد، عنوان کرد: مثلاً حالا که درگیر جنگ هستیم یک فرد مشهور با انتشار پست دفاع از وطن و پرداخت به این موضوع مهم میتواند اثر بزرگی بر نوجوان بگذارد.
این روانشناس خاطرنشان کرد: در بحث ارزشگذاری، موضوع مهم بعدی قضاوت نوجوان براساس خوب و بد است که باید به درستی انجام شود، اطرافیان تا حد زیادی در این خصوص مهم هستند چراکه نوجوان معمولاً به نظرات دیگران نیز اهمیت فراوانی میدهد تا تصمیمگیری کند حتی اگر در ظاهر نشان ندهد.
روحی با تأکید بر اینکه اطرافیان برای نوجوان استاندارد و معیار مشخص میکنند، عنوان کرد: در اصل وقتی اطرافیان درباره نوجوان با موضعی که به فرد مربوط است نظری میدهند، نوجوان سعی میکند خوب و بد را در تصمیمگیری نهایی خود لحاظ کند.
وی با اشاره به اینکه مثلاً نوجوانی در زمینه مشخصی احساس شایستگی میکند، افزود: در چنین شرایطی اگر اطرافیان، احساس شایستگی نوجوان را سرکوب کنند دچار مشکل در تصمیمگیری و مشکلات بعدی میشود، اطرافیان خصوصاً خانواده باید نوجوان را در آن خصوص تشویق کنند.
این روانشناس ادامه داد: در واقع نوجوان نیاز به تأیید دارد، البته این نکته را هم فراموش نکنیم که نوجوان در تصمیمگیری تکه پازلی به نام همسالان نیز دارد.
روحی با بیان اینکه گاهی والدین فکر میکنند اگر با فرزندان خود صمیمی باشند دیگر نباید سهمی برای همسال بگذارند، تصریح کرد: قطعاً این موضوع غلط است و نقش همسالان همچنان پا برجا است.
وی با تأکید بر اینکه تصمیمگیری نوجوان بدون اطلاع والدین اشتباه است، گفت: در مجموع نقش اطرافیان در تصمیمگیری نوجوان میتواند بسیار جدی باشد اما باید در مواقعی کاملا نقش حمایتی را اجرا کرد و غیر مستقیم راه صحیح را نشان داد.
این روانشناس ادامه داد: گاهی برخی والدین بابت تصمیمگیریهای متعدد نوجوان ترکان میشوند اما این موضوع در سن نوجوانی طبیعی است.
روحی در پایان با بیان اینک تصمیمگیری در نوجوانی ثبات ندارد، افزود: دوره نوجوانی دورهای است که هر تصمیم میتواند کوتاه و گذرا باشد و عوامل متعدد از جمله روحیات نوجوان بر تصمیمگیری اثرگذار است.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!