
عضو هیات علمی دانشگاه بوعلیسینا هشدار داد:
اسنپبک؛ هدیه مرگبار ایران به غرب
عضو هیات علمی دانشگاه بوعلیسینای همدان گفت: پذیرش "«اسنپبک» در برجام، هدیهای بیسابقه به غرب برای فعالسازی آسان تحریمها و ایجاد محدودیت دائمی علیه صنعت هستهای ایران بود.
حسن رحیمیروشن در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»؛ اظهار کرد: خبر ارسال نامه فعالسازی مکانیسم ماشه (اسنپبک) توسط سه کشور اروپایی به شورای امنیت سازمان ملل، حیرتآور به نظر نمیرسد.
وی علت این امر را در طراحی بیسابقه بند ۳۷ برجام (اسنپبک) و امتیازدهی بیدریغ تیم مذاکرهکننده وقت ایران دانست و تاکید کرد: ماهیت بند ۳۷ برجام از ابتدا راه را برای بازگشت آسان تحریمهای شورای امنیت علیه ایران هموار کرد.
عضو هیات علمی گروه سیاسی دانشگاه بوعلی سینای همدان در ادامه توضیح داد: بر اساس این مکانیسم، هر یک از اعضای گروه ۱+۵ (کشورهای غربی به علاوه روسیه و چین) میتوانستند تنها با ارسال نامهای به شورای امنیت، خواستار بازگشت تمامی تحریمهای پیشین شوند.
رحیمیروشن خاطرنشان ساخت: طراحی منحصر به فرد اسنپبک، حتی حق وتوی اعضای دائم شورای امنیت مانند روسیه و چین را برای اولینبار در تاریخ این شورا در مورد بازگشت تحریمها، بیاثر ساخت.
این استاد دانشگاه ادامه داد: عجیبتر آنکه طبق این بند، حتی خود ایران نیز در صورت شکایت از عدم اجرای برجام توسط طرفهای غربی، عملاً میتوانست مکانیسم بازگشت تحریمها علیه خود را فعال کند!
رحیمیروشن این مکانیسم را در تاریخ معاهدات بینالمللی بیسابقه خواند و معتقد است: پذیرش آن از سوی تیم مذاکرهکننده ایران، نوعی «هدیه» رایگان به غرب محسوب میشد.
وی استدلال کرد: با وجود چنین امتیاز تعیینکنندهای، کاملاً قابل پیشبینی بود که غرب سرانجام در ماههای پایانی حیات برجام، از این ابزار صرف نظر از میزان پایبندی ایران به تعهداتش، برای فعالسازی اسنپبک استفاده کند.
این تحلیلگر سیاسی، هدف اصلی برجام را نه حل مشکل تحریمها، بلکه متوقفسازی صنعت هستهای ایران و ایجاد محدودیتی دائمی دانست و گفت: غرب چون نمیتوانست صراحتاً حقوق ایران را نادیده بگیرد، با محوریت قرار دادن بند ۳۷ (اسنپبک)، راهی برای تداوم محدودیتها یافت و تیم خوشبین ایرانی نیز با تصور موقتی بودن محدودیتها (حداکثر چند سال)، این «محدودیت دائمی» را با پذیرش همین بند حیاتی، عملاً به غرب تقدیم کرد.
رحیمیروشن در نتیجه یادآور شد: غرب اکنون از «موهبت» بند ۳۷ که ایران خود با دست خویش پذیرفت، نهایت استفاده را میبرد.
انتهای خبر/
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!