به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری «عصر همدان» پنجم خردادماه سال ۱۴۰۱ بود که فاز اول کارخانه دولومیت نهاوند با حضور حجتالله عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افتتاح شد.
این کارخانه بهعنوان یکی از سه پروژه مهم صنایع نسوز کشور و با حضور مدیرعامل صدر تأمین و برخی مدیران ارشد کشوری، استانی و شهرستانی افتتاح شد.
طبق گفته مدیران وقت این کارخانه با تلاش مدیریت، کارکنان و پیمانکاران این پروژه در بازه زمانی یکساله در مدار تولید قرار گرفت که این زمان کوتاه بهنوبه خود یک رکورد در کشور محسوب میشود.
تسریع در امورات انجامشده بارقههای امیدی در دل مردم و مسئولان برای ایجاد اشتغال بیشتر ایجاد کرد ولی این امیدها از سال گذشته آهستهآهسته رنگ باخت و کار بهجایی رسید که کارگران اخراج و عملاً این واحد عظیم تعطیلشده است.
قرار بود این واحد با تولید سالیانه ۳۰ هزار تن محصول ضمن تأمین بخشی از نیاز شرکت فرآوردههای نسوز ایران به دولومیت کلسینه، امکان عرضه محصولات تولیدی به بازارهای ملی و منطقهای ازجمله همسایگان غربی، عراق و ترکیه را فراهم کند ولی اخیراً صحبتهایی مبنی بر زیان ده بودن و فروش آن به گوش میرسد که نگرانکننده است.
طبق گفته مسئولان وقت این واحد در فاز اول بیش از ۴۰ نفر اشتغال مستقیم و ۱۵۰ فرصت شغلی غیرمستقیم به همراه داشته و با راهاندازی فاز دوم این کارخانه تعداد اشتغال و تولید این واحد چند برابر خواهد شد ولی عملاً اینچنین نشد و کارگران موجود هم اخراج شدند و آنها نیز با حضور در مقابل فرمانداری و دفتر نماینده مردم در مجلس خواستار جلوگیری از بیکار شدن خود کردند.
باوجوداینکه گفته شد کارخانه دولومیت نهاوند با سرمایهگذاری بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان در سه فاز ساخته خواهد شد ولی اخیراً قائممقام فرآوردههای نسوز کشور اعلام کرده کارخانه دولومیت نهاوند با ۲۰ میلیارد تومان جمع میشده است اما ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
اگر اینگونه است که کارخانه دولومیت با ۲۰ میلیارد جمع میشده اما ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است و شرایط راهاندازی هم ندارد؛ جای بحث دارد.
نگذارید این کارخانه تعطیل و ما بیکار شویم
پرسنل و کارکنان کارخانه تعطیلشده دولومیت نهاوند با حضور در فرمانداری و دفتر نماینده اعتراض و نارضایتی خود را از تعطیلی این واحد تولیدی و بیکار شدن خود اعلام کردند و خواستار پیگیری و ممانعت از ادامه تعطیلی کارخانه دولومیت شدند.
دغدغه این کارگران پیگیری مشکلات واحد دولومیت نهاوند با حضور فرماندار و نماینده شهرستان و ایجاد شرایطی برای بازگشت به کار است.
این کارگران اعلام کردند: در خصوص تعطیلی کارخانه تازه تأسیس کلسینه دولومیت نهاوند مطالبی خدمتتان عرض میکنیم، امیدوارم این مطالب که برای جلوگیری از سوءاستفاده از بیتالمال و پاسخگو نبودن در مقابل تضییع آن است دغدغهمند به سمع و دید مردم شریف و مسئولان کشوری و لشکری رسانده شود.
همانطور که مستحضرید کارخانه کلسینه دولومیت نهاوند باهدف افزایش رونق کسبوکار در نهاوند ایجاد شد ولی به علت نظارت ضعیف دستگاههای نظارتی و دولتی این کارخانه بهدرستی طراحی و ساخته نشد، شرکت پیمانکار قبل از تحویل و بااطلاع شرکت فرآوردههای نسوز ایران (بهعنوان شرکت مادر) محل کار را ترک کرد!
باوجود پیگیریهای مکرر و اطلاع به مسئولان مختلف تاکنون کسی کاری انجام نداده و امروز گفتند که کارخانه تعطیلشده است.
آنها ادامه دادند: بُعد مسافت از معدن در اختیار کارخانه تا محل فرآوری بهطوریکه حملونقل در این مسافت مشکل ایجاد کرده و هزینه تمامشده مقرونبهصرفه نبوده، باعث شده مدیر غیربومی این واحد تولیدی اقدام به تعطیلی کند.
آنها همچنین گفتند در نشست با فرماندار و نماینده نهاوند در مجلس آنها قول دادند در اسرع وقت پیگیر حل مشکلات موجود بوده و اجازه بیکار شدن نیروها و تعطیلی این واحد تولیدی را نخواهند داد.
ضرغام احمدوند فرماندار نهاوند در جلسه بررسی مشکلات واحد فرآوری دولومیت نهاوند گفت: شهرستان نهاوند در حوزه معادن دارای ظرفیت بسیار خوبی است و دولومیت نهاوند یکی از معادن غنی و خوب شهرستان جهت ایجاد اشتغال و توسعه پایدار است.
وی تأکید کرد: برای کاهش خام فروشی مواد معدنی شهرستان و توجه به ارزشافزوده و فرآوری مواد معدنی نیاز است دستگاههای ذیربط در شهرستان و استان بستر کار را فراهم کنند.
احمدوند گفت: باید با همفکری و تلاش بتوانیم مشکلات این واحد را حل کنیم و باعث رونق اشتغال و شروع به کار این کارخانه شویم و دغدغه کارگران و مدیران را مرتفع کنیم.
اورهال سؤالبرانگیز کارخانه تازه تأسیس دولومیت نهاوند
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان در گفتگو با یکی از رسانههای استانی با اشاره به اورهال کارخانه تازه تأسیس دولومیت نهاوند این وضعیت را سؤالبرانگیز خواند و گفت: طرح مسائلی چون فاصله معدن تا کارخانه و عدم صرفه اقتصادی بههیچوجه منطقی نیست.
محمدهادی احمدی بابیان اینکه در حال حاضر مجموعه تولیدی دولومیت کلسینه نهاوند به دلیل نبود معدن دولومیت در نزدیکی کارخانه، فرآیند تولید را وارد مرحله اورهال کرده است اظهار کرد: به تعبیری کارخانهای با سن یک سال وارد مرحله اورهال شده که خود سؤالبرانگیز است.
وی با اشاره به دلایل اورهال کارخانه تازه تأسیس از دید مدیران این مجموعه عنوان کرد: آنها معتقدند محدوده معدنی واگذارشده از کارخانه فاصله زیادی دارد و ترددها صرفه اقتصادی ندارد.
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان در ادامه تأکید کرد: ازآنجاکه محدوده معدنی بهشرط احداث واحد فرآوری به این مجموعه واگذارشده، طرح مسائلی چون فاصله زیاد با معدن قابلاتکا و توجیه نیست.
وی گفت: با شرایط فعلی کارخانه، مدتزمان زیادی منتظر نخواهیم ماند و بهعبارتیدیگر طبق رأی شورای عالی معادن، درصورتیکه آقایان عنوان کنند، محدوده معدنی صرفه اقتصادی ندارد ظرف ۶ ماه تا یک سال سلب امتیاز خواهد شد و محدوده معدنی از طریق مزایده واگذار میشود، این موضوع به اطلاع بهرهبردار نیز رسیده است.
احمدی افزود: مسئله دیگر اینکه اجرای فازهای بعدی این پروژه مورد تأکید بوده اما بهرهبردار اقدامات درخوری در حوزه اجرای فاز دوم، سوم و چهارم انجام نداده و طبق تعهدات خود عملنکرده است.
وی با تأکید بر اینکه روند تولید کارخانه آنطور که باید پیش نرفته است تصریح کرد: به نظر نبود نقدینگی یکی از مشکلات پیش روی مجموعه است که احتمالاً از سوء مدیریت نشات میگیرد چراکه برنامهریزی بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت از اصول اساسی اداره یک مجموعه تولیدی است.
اجازه واگذاری و فروش را بههیچعنوان نمیدهیم
اما در آخرین اقدام انجامشده علیرضا نثاری نماینده جدید مردم نهاوند در مجلس دوازدهم در خصوص این واحد تولیدی اعلام کرد: با توجه به این موضوع که ماهیت تعطیلی کارخانههایی که فعال بودند قابلپذیرش نیست، متأسفانه کارخانه دولومیت نهاوند که زیرمجموعه شرکت فرآوردههای نسوز کشور است از آبان سال گذشته طبق صحبتهایی که خودشان اعلام کردند پیگیر واگذاری و به دنبال فروش این مجموعه بودند و تلفنی و حضوری هم به من این موضوع را اعلام کردند و بنده شدیداً مخالف این کار هستم و اعلام هم کردم.
وی ادامه داد: بههیچعنوان این قضیه را قبول نکردم و بر ادامه فعالیت این واحد تأکیدداریم چون افرادی در این واحد مشغول هستند و به دفتر من هم مراجعه کردند و با آنها صحبت کردیم.
نثاری افزود: بههیچعنوان منافع شهرستان بهخصوص موضوع اشتغال را معاوضه نمیکنیم و حتماً با جدیت تمام پیگیری میکنیم و جلوی این بیبرنامگی را میگیریم.
وی به نکته مهمی در این خصوص اشاره کرد و اظهار داشت: قائممقام شرکت نسوز کشور آقای ایران پور به من گفت این واحد با ۲۰ میلیارد تومان جمع میشده ولی ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است که جای تعجب است.
نماینده نهاوند در مجلس گفت: من به وی گفتم این صحبتهای شما خیلی زیبنده بحث فنی و این کارخانه نیست ولی آقای ایران پور گفت کارخانه مشابه داشتیم که با ۲۰ میلیارد جمع شده که باید بررسی شود که با این هزینه چطور بوده است.
وی ادامه داد: این کارخانه نقص داشته و اورهال هم نشده و شرایط راهاندازی نداشته و ۲۰۰ میلیارد هم هزینه شده که جای بررسی و بحث دارد.
نثاری بیان کرد: مدیران کارخانه گفتند که ضرر کردهایم و قصد فروش داریم که ازنظر قانونی و تعهداتی که این کارخانه دارد این موضوع امکانپذیر نیست و با جدیت پیگیری میکنیم که اتفاق نیفتد.
وی اظهار داشت: با آقای شانیان مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان تلفنی صحبت کردیم و حتی قرار شد اگر از مسیر قانونی استفاده نکردند طبق مستندات واگذاری پیگیریهای لازم صورت بگیرد.
نثاری در پایان گفت: حاضریم حرف این دوستان صاحب کارخانه را بشنویم و با فرماندار و مسئولان استانی حرف و خواستههای آنها را میشنویم و اگر نیاز به پیگیری داشت حتماً انجام میدهیم ولی به نظر موضوعات دیگری هم هست که در آینده جزئیات بیشتری را اعلام خواهم کرد.
انتهای خبر/س