• امروز : پنجشنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 21 November - 2024
1
محصولی که اشتغال و تولید را رونق می‌بخشد؛

طلای سبز نهاوند ارزآور و صادراتی

  • کد خبر : 225415
  • 23 مهر 1403 - 7:50
طلای سبز نهاوند ارزآور و صادراتی
رونق‌گرفتن کشت پسته در نهاوند می‌تواند زمینه صادرات این محصول تجاری و رونق تولید و اشتغال را در بخش کشاورزی و خدماتی به ارمغان بیاورد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری «عصر همدان» شهرستان نهاوند در جنوب استان همدان دارای آب و هوایی مناسب و خاکی حاصلخیز است و قطب تولید انواع محصولات زراعی و باغی در استان و در برخی محصولات قطب در کشور است.

با توجه به شرایط آبی و کاهش نزولات آسمانی در سال‌های اخیر کشت محصولات کم آب‌بر از ضرورت‌های غیرقابل انکار است که در این میان استفاده از دانه‌های روغنی مانند کلزا در این شهرستان رونق گرفته است و انتظار می‌رود که کشت درختان مقاوم به کم‌آبی نیز بیشتر شود.

شهرستان نهاوند بیش از ۱۲ هزار هکتار انواع درختان میوه دارد که بیشتر به محصول گردو و انواع سیب اختصاص دارد و در شرایط بحران آبی به‌خصوص در تابستان کشاورزان با مشکلاتی برای تأمین آب موردنیاز مواجه هستند به همین منظور چند سالی است که کشت درختان کم آب‌بر در دستور کار قرارگرفته است.

در این میان استقبال از درخت پسته با استقبال بیشتری مواجه شده است و این طلای سبز و ارزشمند موردتوجه کشاورزان قرارگرفته است و این روند ادامه دارد.

پسته محصولی کم آب‌بر است و در مناطق با آب کم کشت می‌شود و بازدهی خوبی دارد به همین منظور چند سالی است که در شهرستان نهاوند کشت این محصول رونق گرفته است.

نهاوند اقلیمی مستعد برای پرورش پسته

ازنظر کارشناسان باغداری، شهرستان نهاوند ازجمله مناطق مستعد کشت پسته به دلیل وجود خاک حاصلخیز، مرغوب و تنوع آب و هوایی در غرب کشور است.

حسین خردمند کارشناس کشاورزی در خصوص کشت پسته در نهاوند گفت: نهاوند بهترین اقلیم برای پرورش درخت پسته است و خوشبختانه این کشت در شهرستان درحال‌توسعه است و با توجه به مصرف کم آب یکی از سیاست‌های جهاد کشاورزی توسعه این‌گونه کشت‌ها است.

وی افزود: به ثمر نشستن این پسته‌ها ازنظر اقتصادی برای کشاورزان بسیار ارزشمند خواهد بود و در نهاوند بعد از چند سال خوشبختانه درختان باردهی را شروع کرده‌اند که اتفاق بزرگی است.

این کارشناس کشاورزی ادامه داد: ازنظر کارشناسی نیز خاک نهاوند بسیار مستعد پرورش درخت پسته است چون درخت‌هایی که در سال‌های گذشته کاشته شدند اکنون به مرحله ثمر دهی رسیده‌اند.

خردمند گفت: در ابتدا در شهرستان نهاوند حدود هفت هکتار درخت پسته به‌صورت آزمون کاشته شد که پس از دو سال با پیوندزنی به بار نشستند که نشان‌دهنده موفقیت کشت این محصول است.

وی بیان کرد: منطقه زاگرس مستعد کاشت پسته است و درخت پسته بسیار مقاوم به تغییرات محیطی است به‌طوری که ۳۵ درجه زیر صفر و ۶۰ درجه بالای صفر را تحمل می‌کند.

این کارشناس کشاورزی گفت: درآمدزایی بالا، صادرات، ایجاد اشتغال، کم آب‌بر بودن، ایجاد کارگاه‌های فراوری و بسته‌بندی ازجمله مزایای این محصول است که در صورت توسعه و توجه می‌تواند زمینه‌ساز اتفاقات خوبی در این حوزه در شهرستان باشد.

خردمند بیان داشت: با توجه به آزمایش‌های انجام‌شده پسته‌های رقم «اکبری»، «احمدآقایی» و «کله قوچی» در نهاوند بهتر رشد و باردهی دارند.

ارزش‌افزوده و سود خوب پسته برای کشاورزان

علی سوری از کشاورزان روستای «وهمان» نهاوند است که حدود هفت هکتار انواع میوه دارد و درخت پسته هم کاشته است و با رضایت از محصول تولیدی در این خصوص می‌گوید: یک هکتار پسته کاشته و این محصول خیلی بهتر است چون با توجه به شرایط دمایی نهاوند مقاوم به سرما است.

وی ادامه می‌دهد: هرساله تعداد زیادی از درختان شهرستان دچار سرمازدگی می‌شوند ولی درخت پسته دچار خسارت نمی‌شود که این برای جلوگیری از ضرر به کشاورزان خیلی خوب است.

سوری گفت: فرزندانش هم به کشت درخت پسته اقدام کرده‌اند و چهار نفر در این زمینه مشغول هستند و خدا را شکر محصول هم خوب است و از مسئولان درخواست داریم از ما حمایت کنند تا بتوانیم بیشتر تولید کنیم.

وی تاکید کرد: باغ پسته محصولی کم زحمت نسبت به دیگر باغ‌ها است و پردرآمد و سود ده است و امیدواریم همان‌طور که جهاد هم از این محصول اعلام حمایت کرده این کار تداوم داشته باشد.

این کشاورز نهاوندی بیان می‌کند: با توجه به جدید بودن این محصول نیاز است تا آموزش‌های لازم برای کشاورزانی که جدیداً باغ کاشته‌اند انجام شود و حمایت‌های یارانه‌ای و کمک‌های لازم برای تأمین نهاده‌ها برای رشد این محصول تدارک دیده شود.

کشت ۱۵۰ هکتار پسته در نهاوند

توکل آبشناس مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند نیز در خصوص کشت پسته در نهاوند گفت: استفاده از محصولات کم آب‌بر و مقاوم از سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی است و ما نیز این سیاست را در شهرستان دنبال می‌کنیم.

وی ادامه داد: به همین منظور بیش از ۱۵۰ هکتار باغ پسته بارور و غیر بارور در نهاوند کاشته شده است که هشت هکتار از این میزان در سال زراعی جاری کاشته شده است.

آبشناس اظهار داشت: مزارع غیر بارور نیز در سال‌های آینده به باروری می‌رسند چون یک‌زمانی برای بارور شدن درختان نیاز است و در ابتدا حدود ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار برداشت می‌شود که در سال‌های آینده به دو تن نیز خواهد رسید.

وی با اشاره به استقبال از این محصول در نهاوند افزود: پیش‌بینی می‌کنیم ۳۵۰ تن پسته مرغوب توسط باغداران نهاوندی برداشت شود.

آبشناس در خصوص حمایت از پسته کاران عنوان کرد: ۵۰ تا ۷۰ درصد هزینه خرید نهال پسته به باغدار پرداخت می‌شود و سازمان جهاد کشاورزی حمایت‌های خوبی از کشاورزان پسته کار به عمل می‌آورد که شامل احداث، تهیه نهال و پیوند است و مبالغی به‌عنوان بلاعوض پرداخت می‌گردد.

مدیر جهاد کشاورزی نهاوند گفت: دو سال بعد از کاشت برای پیوند پسته نیز یارانه پیوند پرداخت می‌شود تا کمکی برای توسعه این محصول باشد.

وی کاشت نهال پسته را دارای ارزش‌افزوده خوبی دانست و بیان کرد: این محصول نسبت به محصولات دیگر سوددهی بهتری دارد و مزیت دیگر پسته، کم آب بر بودن در مناطق کم آب است که کاشت این محصول را مقرون به‌صرفه می‌کند.

کشت بهترین ارقام پسته تجاری دنیا در نهاوند

احمدوند کارشناس کشت پسته نیز گفت: نهاوند با توجه به آب و هوا مستعد کشت پسته است و محصولی که در این شهرستان برداشت می‌شود نمونه است و در نهاوند روی یک شاخه ۱۲ خوشه پسته داشتیم که در کشور بی‌نظیر است و نشان‌دهنده شرایط مساعد برای کشت پسته است کشت کنیم.

احمدوند ادامه داد: درختی مانند رقم «اکبری» که الآن در اکثر نقاط کشور به دلیل نیاز به سرما قابلیت کشت ندارد و برای رشد نیاز به یک روغن خاص دارد به‌راحتی در شرایط مساعد نهاوند رشد می‌کند که این یک مزیت است.

این کارشناس کشت پسته گفت: پسته محصولی تجاری است و زمانی که ما بتوانیم محصولی سالم و مرغوب پرورش دهیم ارزش‌افزوده بیشتری نصیب ما می‌شود.
وی ادامه داد: با نگاه به صادرات این محصول می‌توان ارزآوری برای کشور داشت و شهرستان نهاوند مزیت خوبی برای تولید پسته است.

احمدوند بیان کرد: کاشت پسته راحت است ولی عملیات داشت و برداشت آن نیاز به آموزش و تخصص دارد و کشاورزان برای این کار باید با افراد کارشناس مشورت کنند تا دچار زیان نشوند.

به گزارش پایگاه خبری «عصر همدان» محصول پسته اواخر شهریور توسط باغداران برداشت می‌شود و با توجه به مزایای این کشت روند رو به رشد کشت پسته در نهاوند ادامه دارد.

شهرستان نهاوند ۷۵ هزار هکتار اراضی آبی و دیم دارد که سالانه حدود ۸۰۰ هزار تن انواع محصولات زراعی و باغی در این شهرستان برداشت می‌شود که با توسعه کشت محصولات کم آب‌بر و پردرآمد مانند دانه‌های روغنی و درختانی مانند پسته می‌توان چشم‌انداز خوبی برای این‌گونه محصولات در نظر داشت.

با پرورش محصول پسته و چشم داشتن به صادرات این محصول که قیمت مناسبی هم دارد می‌توان زمینه رونق تولید و ایجاد اشتغال در بخش‌های کشاورزی و خدماتی را متصور شد.

همچنین با ایجاد کارگاه‌ها و واحدهای فرآوری می‌توان زمینه اشتغال بیشتر در این بخش را فراهم کرد.

با توجه به کاهش منابع آبی رونق کشت پسته می‌تواند از بحران‌های آبی جلوگیری کند ولی این توسعه کشت پسته نیازمند توجه مسئولان مربوطه و داشتن حمایت‌های لازم و تخصصی در این زمینه است.

گزارش از مهدی سهرابی

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=225415

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

ده + ده =