• امروز : چهارشنبه, ۷ آذر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 27 November - 2024
2

احوال کشاورزان در خرید تضمینی گندم چگونه است؟

  • کد خبر : 119519
  • 10 تیر 1400 - 8:16
احوال کشاورزان در خرید تضمینی گندم چگونه است؟

کشاورزان در جریان تحویل محصولات خود به سیلو های خرید تضمینی گندم هستند نرخ مصوب توسط دولت برای خرید گندم زارعان امسال ۲ برابر پارسال است اما آیا این کافیست؟ به گزارش عصر همدان؛ در آستانه ی برگزاری جشن خرمن و برداشت خوشه های زرین گندم، تیر ماه هر سال فصل خرید تضمینی دولت از […]

کشاورزان در جریان تحویل محصولات خود به سیلو های خرید تضمینی گندم هستند نرخ مصوب توسط دولت برای خرید گندم زارعان امسال ۲ برابر پارسال است اما آیا این کافیست؟

به گزارش عصر همدان؛ در آستانه ی برگزاری جشن خرمن و برداشت خوشه های زرین گندم، تیر ماه هر سال فصل خرید تضمینی دولت از کشاورزانی است که این محصول را کشت کرده اند.

همدان از جمله استان های فعال در زمینه ی تو.لید گندم است و بیشتر مزارع این استان برای برداشت گندم و جو زیر کشت می رود پارسال همدان در خرید تضمینی گندم جایگاه ششم کشوری را کسب کرد  امسال هم در این استان ۶۸ هزار و ۵۰۰ هکتار به صورت آبی و ۳۳۳ هزار هکتار زمین  به صورت دیم تحت کشت گندم قرار داده شده است که پیش بینی می شود از این مزارع حدود ۳۰۰ هزار تن محصول گندم‌ برداشت شود.

به دلیل بالا بودن مساحت بخش روستا نشین استان همدان و اشتغال روستاییان به پیشه ی زراعت بیش از  ۲۲ درصد از ارزش افزوده و ۲۶ درصد اشتغال استان همدان به کشاورزی بر می گردد اقلیم کوهستانی و شیوه ی بارش های هر ساله در همدان موقعیت کشاورزان را طوری ساخته است که از ۹۱۸ هزار هکتار اراضی زیر کشت استان تنها ۲۶  درصد از مزارع آبیاری شوند و ۷۴ درصد از محصولات کشاورزی کفه ی کشت دیم را نسبت به کشت آبی سنگین تر کند.

پس از شروع خرید تضمینی و دایر شدن ۵۲ مرکز خرید گندم تا کنون۱۹۳ تن محصول از کشاورزان خریداری شده است و این روند تا آبان ماه ادامه دارد.

مسعود بکایی مدیرکل غله و خدمات بازرگانی همدان در این رایطه گفت سال گذشته در طرح خرید تضمینی ۴۳۹ هزار تن گندم از کشاورزان همدانی خریداری شده است و هزار و ۱۷۲ میلیارد تومان دست رنج کشاورزان به موقع به آنها پرداخت شده است.

وی بابیان اینکه قیمت خرید تضمینی گندم دو برابر نسبت به سال گذشته افزایش داشته است گفت: این اقدام در شرایط تورم و افزایش قیمت جهانی گندم ضروری بود و در جهت حمایت از حوزه ی کشاورزی گامی بزرگ محسوب می شود.

بکایی با بیان اینکه سال گذشته حدود ۶۰۰ هزار تن گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان استان همدان خریداری شده است، گفت:  از نظر کمبود گندم هیچ نگرانی نداریم چون سیلوهای استان بیشترین ذخیره گندم را در کشور دارند و ما همیشه صادر گننده ی گندم و محصولات جانبی آن به استان های دیگر بوده ایم.

بکائی یاد آور شد طبق  برآورد سازمان جهاد کشاورزی امسال ۴۰ درصد افت تولید گندم را در استان خواهیم داشت اما در روزهای آینده بهتر می توانیم در این خصوص اظهار نظر کنیم.

علل و عوامل افت ۴۰ درصدی تولید گندم چیست؟

با توجه با اینه گندم مهم ترین قله ی مورد استفاده ی مردم است و در سیاست تغذیه ای کشور جزء محصولات استراتژیک به حساب می آید هر گونه افت در تولید آن می تواند زنگ خطری باشد که نیاز به بررسی کارشناسانه برای تشخیص علت این مسئله دارد.

شرایط جوی و آب و هوایی در عمل آمدن خوشه های طلایی کم تاثیر نیست. رئیس تعاون روستایی شهرستان همدان با بیان اینکه امسال به علت کاهش بارندگی و گرمای هوا گندم زیادی نداریم ابراز امیدواری کرد کشاورزان در مهلت مقرر بتوانند محصول خود را تحویل دهند و مشکلی در این زمینه نداشته باشند.

اما آیا تنها دلیل افت ۴۰ درصدی تولید گندم شرایط جوی و کمبود نزولات آسمانی است؟

تیر ماه سال گذشته هم زمان با آغاز طرح خرید تضمینی گندم عصر همدان به روال هر سال پیگیری شرایط خرید تضمینی را در دست گرفت در گزارش سال گذشته ی عصر همدان ابوالقاسم سوزنچی، رئیس خانه کشاورز استان همدان از ارتباط مستقیم محصول گندم با امنیت و استقلال غذایی کشور گفت و ادامه داد: با توجه به ظرفیت های بالای ایران در زمینه ی تولید گندم مرغوب عدم توجه به این توانایی و باز هم واردات بی رویه یکی از دغدغه های کشاورزان است.

وی با تاکید بر این که اقبال کشاورزان برای شرکت در طرح خرید تضمینی دولت به شدت کاهش پیدا کرده گفت: این موضوع دلایل خاص خودش را دارد یکی از عوامل سیطره ی دلالان بر بازار گندم است سختی های فروش گندم به دولت در مراحل قیمت گذاری،تهیه مواد لازم کشاورزی با قیمت های چندین برابر شده، تحویل به انبارها و دریافت پول گندم ها دلالان را وارد این عرصه می کند دلال بازی ها هم در همه جا و در همه حرفه ها باعث تفاوت فاحش قیمت از تولید کننده تا مصرف کننده می شود که قطعا به ضرر تولید کننده است.

وی با گذشتن از مسئله ی دلالان به مشکل اصلی کشاورزان می پردازد مشکلی که اقبال آنها را نسبت به کاشت گندم و شرکت در طرح خرید تضمینی کاهش داده است.

سوزنچی با بیان اینکه بحث اصلی در کشت یک محصول معیشت یک زارع است که اگر تامین شود کشاورز به کاشت آن بذر اقبال نشان می دهد، ادامه داد: از آنجا که گندم محصول بسیار مهمی برای زندگی مردم است لازم است مسئولین برای تشویق کشاورزان به کاشت این محصول توجه ویژه ای داشته باشند اما متاسفانه هر سال قیمت خوبی به نسبت بالا رفتن تورم، نرخ ارز وهزینه های کشت اعم از ابزار و مواد برای خرید تضمینی گندم تعیین نمی شود وی علت را چنین عنوان کرد: در وزارت جهاد کشاورزی قیمت منصفانه ای متناسب با هزینه های کاشت گندم تعیین و به شورای اقتصاد پیشنهاد می شود اما متاسفانه در این شورا قیمت پیشنهادی تغییر زیادی می کند علت هم این است که در شورای اقتصاد افرادی که کشاورز باشند و با واقعیات این شغل سر و کار داشته باشند بسیار کم هستند و نیروی تصمیم گیرنده تخصص لازم را ندارد.

به گزرش عصرهمدان، وی سال گذشته با بیان اینکه قیمت خرید تضمینی باید دو برابر چیزی که تعیین شده باشد، عملا قیمت تعیین شده ی امسال را مناسب سال گذشته می داند علی رغم افزایش ۱۰۰درصدی نرخ خرید تضمینی گندم آیا این قیمت به نسبت بالا رفتن تورم، نرخ ارز وهزینه های کشت اعم از ابزار و مواد منصفانه و مورد رضایت کشاورزان هست؟

و آیا قیمتی که جهاد کشاورزی برای خرید گندم تعیین می کند امسال فاصله ی کم تری با نرخ مصوب در شورای قیمت دارد؟

انتهای پیام/رض

 

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=119519

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

هفده − 5 =