به گزارش عصر همدان؛ شهرستان اسدآباد با قدمتی کهن و پرآوازه در تاریخ، دارای ۱۵۰ اثر است که تنها ۵۰ اثر تاریخی و باستانی آن در فهرست آثار ملی کشور ثبت رسیده است.
یکی از آثار تاریخی این شهرستان که در حوزه میراث فرهنگی قرار دارد و علیرغم قدمت کهن، هنوز به ثبت آثار ملی نرسیده است، مسجد جامع این شهر است.
این مسجد با وجود ۵ کتیبه از دوران صفویه به عنوان یکی از آثار تاریخی این شهر به شمار میرود. در این در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی برای توسعه فضای مسجد تخریب شده و مسجدی جدید با طرحی مستطیل شکل به جای آن ساخته شده است.
نقش هنری اسلامی با دستان هنرمندانه ایرانیان در قدیمالایام در این مسجد به کار رفته و ۵ سنگنوشته و یک سنگقبر بر دیوار طاقنمایی در سمت چپ راهروی ورودی به حیاط مسجد نصب شده و در آن سنگنوشتهها که معروف به سلطانی است، مووعات زیر نوشته شده:
۱- فرمان شاه طهماسب اول صفوی«۹۸۴-۹۳۰» درباره بخشودگی مالیات خانه شمار قریه اسدآباد.
۲- فرمان شاه طهماسب اول صفوی «۹۸۴-۹۳۰» درباره تخفیف مالیات چهارپا که عبارت از مواشی و …و بیوت النحل النکا ، اسدآباد که از ابتدای پیچی ئیل به علیت شیعه بودن ساکنان آنجا.
۳- فرمان شاه عباس صفوی«۱۰۳۸-۹۹۶» درباره تخفیف رسدی یکماهه شهر رمضان المبارک از ابتدای توشقان ئیل سوای جهاتی که به اجاره میدهند فقط به شیعیان ساکن الکاء اسدآباد.
۴- فرمان شاه صفی «۱۰۵۲-۱۰۳۸» درباره مال و حقوق دیوانی جماعت کاولیان و جماعت لولیان و جماعت هندویان مشهور به خطیران و جماعت حسن ارانلو که در نواحی نهاوند و اسدآباد و هرسین و دینور و سنقر و گوراب و ملایر ساکن هستند.
۵- کتیبه تعمیر بنای مسجد جامعه قصبه اسدآباد به فرمان شاه سلیمان صفوی«۱۱۰۵-۱۰۷۷
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان اسدآباد در گفتگو با خبرنگار عصر همدان با اشاره به قدمت مسجد جامع، گفت: بنای مسجد جامع، بنای مسجد تازهساز و در زمان پیروزی انقلاب اسلامی بازسازی و نوسازی شده و امکان ثبت ندارد.
کامران اکبریشایگان ادامه داد: البته برای ثبت کتیبههای مسجد جامع پرونده ثبتی از این آثار تهیه و به تهران ارسال شده و در دست اقدام است.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل تراکم پروندههای معرفی شده به تهران، پرونده ثبت کتبههای مسجد جامع شهر اسدآباد هم در نوبت ثبت است و این امر به نتیجه خواهد رسید.
انتظار میرود مسئولان متولی این امر تلاش بیشتری برای به ثبت رساندن نام این مسجد قدیمی در آثار ملی داشته باشند.
انتهای پیام/ن