• امروز : دوشنبه, ۱۲ آذر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Monday - 2 December - 2024
2
معضلی که باید حل شود؛

بافت فرسوده تهدیدی در قلب شهر نهاوند

  • کد خبر : 227798
  • 21 آبان 1403 - 7:59
بافت فرسوده تهدیدی در قلب شهر نهاوند
هزاران نفر از ساکنان مناطق تاریخی و بافت فرسوده نهاوند که اجازه ساخت‌وساز را به دلیل تاریخی بودن منطقه ندارند برای احداث و مقاوم‌سازی منازل خود منتظر اقدام فوری مسئولان هستند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری «عصر همدان» شهرستان نهاوند در جنوب استان همدان بر روی گسل فعال زلزله قرار دارد و زمین‌لرزه‌های کوچک و بزرگ در دوره‌های زمانی مختلف در این منطقه اتفاق می‌افتد.
با توجه به زلزله‌خیز بودن این شهرستان اهمیت استحکام بناها و منازل به‌خصوص در مناطق قدیمی و مستعد بحران شهرستان بیش از پیش اهمیت دارد.

چندین دهه است که ساکنان مناطق «پای قلعه» و «دوخواهران» نهاوند از ساخت‌وساز در این منطقه محروم هستند و اجازه ساخت‌وساز ندارند.

بیشترین بافت فرسوده نهاوند که حدود ۳۰۰ هکتار است در این منطقه قدیمی شهر قرار دارد و تهدیدی جدی برای امنیت و جان شهروندان است.

به علت وجود بافت تاریخی در این منطقه، ساکنان اجازه ساخت‌وساز ندارند و مشکلات زیادی برای این اهالی مناطق ایجادشده است.

همپوشانی بافت فرسوده و بافت تاریخی باعث شده است تا خانه‌های این منطقه بدون مقاوم‌سازی به حال خود رها شوند و جان و مال هزاران نفر از ساکنان درخطر باشد.

اغلب مردم این مناطق افراد ازنظر اقتصادی ضعیف هستند که باید با ایجاد ضوابط و مقررات و ارائه مشوق‌ها و تسهیلات برای ساخت مسکن ایمن تشویق و حمایت شوند.

همپوشانی بافت تاریخی و فرسوده معضل اصلی

شهروندان ساکن مناطق پای قلعه و دوخواهران درخواست دارند تا وضعیت نهایی معبد ادعایی «لائودیسه» که گفته می‌شود در این منطقه تاریخی قرار دارد تعیین تکلیف شود.

باوجود هزینه‌های زیاد میراث فرهنگی و چندین فصل کاوش ولی هنوز اثری از معبد لائودیسه در این منطقه کشف نشده و احتمالاً باید سرنوشت این کاوش‌ها را بدون نتیجه پایان‌یافته دانست.

ساکنان بافت فرسوده نهاوند انتظار دارند هرچه سریع‌تر مشکلات این منطقه حل شود و اجازه احداث و مقاوم‌سازی را داشته باشند.

خانم شهبازی از ساکنان ۴۰ ساله این منطقه می‌گوید: جلوگیری از ساخت‌وساز باعث بروز مشکلاتی برای اهالی شده است و همان‌طور که می‌بینید خانه‌ها ناایمن و بسیار خطرناک هستند.

وی ادامه می‌دهد: اگر حادثه‌ای رخ دهد چه کسی جوابگوی ما است چون منازل ما استحکام ندارند و کوچه‌ها هم تنگ و غیرقابل تردد ماشین هستند.

شهبازی می‌افزاید: به ما گفتن اینجا میراث فرهنگی و تاریخی است ولی ما چیزی ندیدیم و هیچ امکاناتی هم نداریم و درخواست داریم مشکلات ما هم رسیدگی کنند.

وی عنوان می‌کند: خیلی‌ها آمدند وعده دادند و رفتند ولی هیچ اتفاقی هم نیفتاده است و انگارنه‌انگار ما داریم اینجا زندگی می‌کنیم.

ابن خانم ساکن منطقه پای قلعه می‌گوید: این کوچه بسیار تنگ و باریک هستند اگر یک‌زمان زلزله و آتش‌سوزی اتفاق بیفتد چطور می‌خواهند به ما امدادرسانی کنند.

وجود ۱۰۰ هکتار بافت تاریخی در منطقه

عباس حسنوند معاون عمرانی شهرداری نهاوند در خصوص مشکلات مردم این منطقه گفت: بیش از ۳۰۰ هکتار بافت تاریخی و فرسوده در نهاوند وجود دارد که سال‌ها است مردم را از ساخت‌وساز محروم کرده است.

وی ادامه داد: ۱۰۰ هکتار از این منطقه بافت تاریخی میراث فرهنگی است که با بافت فرسوده همپوشانی دارد و باید تعیین تکلیف شود.

حسنوند افزود: به نظرم بایستی نقطه و جاهایی که ارزش تاریخی دارند و ثبت‌شده به‌صورت نقطه‌ای مشخص شود و اگر میراث فرهنگی ضوابطی دارد برای این نقطه تعریف شود و کل منطقه را شامل نشود.

وی اظهار داشت: اگر زمانی خدایی نکرده اتفاق بیفتد با این کوچه و پس‌کوچه‌های تنگ و با خانه‌هایی که استحکام لازم را ندارند بسیار بحران‌آفرین خواهد بود.

معاون عمرانی شهرداری نهاوند گفت: از همه مسئولان امر درخواست داریم روی ضوابط و محدوده بافت تاریخی نهاوند توجه و نگاه ویژه‌ای داشته باشند.

وی در پایان اظهار داشت: با تغییر ضوابط و اصلاح آن‌ها باید امکانی ایجاد شود تا مردم این منطقه از امکانات لازم برای ایجاد ساخت‌وساز استفاده کنند.

آقای رضایی دیگر ساکن منطقه بافت فرسوده نهاوند گفت: هیچ حمایتی مسئولان از ما نداشتند چون نه تسهیلاتی دادند و نه ما خودمان پول‌داریم که ساخت‌وساز کنیم و نه اجازه ایجاد بنا داریم.

وی اظهار داشت: از دولت تقاضا داریم برای رضای خدا و برای حل مشکلات مردم فقیر و مستضعف این منطقه کمک کنند تا خانه‌ها را تعمیر کند.

اصلاح و افزایش محدوده بازآفرینی و بافت فرسوده شهر نهاوند
مجید یوسفی نوید شهردار نهاوند نیز در این خصوص گفت: در راستای احیاء و بازسازی مناطق کم برخوردار و ایجاد بسترهای استفاده مالکین و سازندگان از ضوابط تشویقی بافت فرسوده شهر نهاوند با پیگیری‌های شهرداری از طریق کمیته فنی و کمیسیون ماده ۵ و حمایت ویژه استاندار محترم محدوده بازآفرینی و بافت فرسوده شهر مصوب شد.وی ادامه داد: شهرداری با اعطای بسته‌های تشویقی ازجمله افزایش یک طبقه مازاد و تراکم قبل از تعریض و سایر ضوابط تشویقی، تخفیفات ویژه عوارض پروانه ساختمانی اقدام می‌نماید.

یوسفی نوید افزود: در این طرح محدوده بافت فرسوده از بافت تاریخی مجزا شد و محدوده اضافه‌شده مازاد بر بافت تاریخی بوده و تداخل و دوگانگی در ضوابط تشویقی و بافت تاریخی مرتفع شد و بافت تاریخی مانند بافت فرسوده شامل کلیه ضوابط تشویقی به استثنا تراکم و طبقات است که می‌بایست در خصوص بافت تاریخی هماهنگی لازم با سازمان میراث فرهنگی صورت پذیرد.

معبدی که کشف نشد و مردمی که بلاتکلیف‌اند

علیرضا نثاری نماینده مردم نهاوند در مجلس نیز از پیگیری برای حل مشکل مردم این منطقه خبر داد و گفت: در هفته‌های گذشته با پیگیری‌های انجام‌شده مدیرکل بنیاد مسکن استان همدان، رئیس بنیاد مسکن شهرستان نهاوند و مسئولان شهرداری بازدید میدانی از سکونتگاه‌های ناکارآمد و در معرض خطر نهاوند داشته‌اند.

وی ادامه داد: همچنین مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و ساماندهی سکونتگاه‌های ناکارآمد و در معرض خطر نیز به‌صورت میدانی از بافت‌های مسکونی محله‌های متفاوت شهرستان نهاوند انجام شد.

نثاری گفت: معبد لائودیسه باوجود کاوش‌ها با اعتبارات کم‌وبیش همچنان به نتیجه نرسیده و کشفی حاصل نشده است و هم‌پوشانی بافت تاریخی و فرسوده در منطقه دوخواهران عملاً مقابل ساخت‌وسازها را گرفته و مردم بلاتکلیف‌اند از طرفی هم هنوز کاوش به معبدی نرسیده است.

خوشبختانه در این بازدید محله پای قلعه مورد تأیید مدیرکل دفتر ساماندهی بافت‌های ناکارآمد و در معرض خطر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی قرار گرفت و تصمیماتی برای حل مشکل مردم این منطقه اتخاذ شد که نیاز است همه دستگاه‌ها پای‌کار باشند تا نقشه راه تعریف و مطالعات انجام و درنهایت ساماندهی این محله در دستور کار بنیاد مسکن قرار بگیرد.

تسهیل صدور پروانه ساختمان در بافت تاریخی نهاوند

محمد احمدی سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان نهاوند گفت: با رعایت ضوابط و مقررات صدور پروانه ساختمان در بافت تاریخی نهاوند تسهیل و تسریع می‌شود.
وی اظهار داشت: در بازدیدهای مسئولان میراث فرهنگی استان از بافت و بناهای تاریخی نهاوند به‌منظور بررسی مشکلات و چالش‌های بافت تاریخی نهاوند و در راستای تعامل با مسئولان شهرستان جلسه‌ای با یوسفی نوید، شهردار نهاوند برگزار شد که به بررسی پرونده‌های موردی و ارائه راهکار برای تسهیل امور متقاضیان پرداخته شد.

احمدی افزود: با همکاری شهرداری و اداره کل و با تعامل بیشتر مسئولان استان و شهرستان روند صدور پروانه در بافت تاریخی با رعایت ضوابط و مقررات تسهیل و تسریع می‌شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان نهاوند افزود: نوسازی بافت فرسوده از دو بعد دارای اهمیت است که علاوه بر اصلاح منظر شهری در بخش کاهش آسیب‌های اجتماعی نیز بسیار مؤثر است.

به گزارش «عصر همدان» ۳۰۰ هکتار بافت فرسوده در شهر نهاوند وجود دارد که این بافت فرسوده بیشتر در مناطق مرکزی شهر واقع‌شده‌اند که انتظار می‌رود در بحث مقاوم‌سازی توجه ویژه‌ای به این شهرستان که بر روی گسل زلزله قرار دارد، شود.

بافت‌های فرسوده و قدیمی شهر نهاوند باید احیا و مقاوم‌سازی شوند که این کار نیاز به اعتبارات و تسهیلات لازم دارد و با توجه به اینکه نهاوند بر روی گسل فعال زلزله قرار دارد به‌راستی اگر زلزله‌ای رخ دهد چه بلایی بر سر ساکنان این منطقه می‌آید و پاسخگو چه کسی است؟

هزاران نفر از مردم این منطقه منتظر تصمیم عاجل مسئولان برای شروع ساخت‌وساز و مقاوم‌سازی منازل در این منطقه هستند که مشکلات مردم این منطقه و روند شروع ساخت‌وسازها توسط رسانه‌ها حتماً دنبال خواهد شد.

انتهای خبر/ س

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=227798

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

پنج + دو =