• امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 22 November - 2024
3
«عصر همدان» گزارش می‌دهد؛

کشمکش قیمت کشمش

  • کد خبر : 227270
  • 15 آبان 1403 - 0:44
کشمکش قیمت کشمش
وضعیت قیمت کشمش و خریداری آن توسط کارخانه‌ها فراوری و بسته‌بندی به معضلی بین باغداران ملایر و خریداران آن تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»؛ «ثمره تمام زحماتم را مفت فروختم» این شاید تکراری‌ترین جمله در بین کشاورزان و باغداران در فصل برداشت محصول باشد.

دستان پینه‌بسته‌شان نشان از اقدامات فراوانی دارد که طی یک سال برای به ثمر نشستن محصولات کشیده‌اند؛ اما زمان برداشت محصول و قیمت بازار به یکباره گویی تمامی زحمات آنان را دود کرده و به هوا می‌فرستند.

تاک‌داران ملایری نیز از این قاعده مستثنی نبوده و پس از سرمازدگی شدید باغات در ابتدای سال ۱۴۰۱، باغداران با امید فراوان امسال محصول خود را برداشت کردند؛ اما قیمت نهایی کشمش کام آنان را تلخ کرد.

پایین آمدن قیمت محصولات در فصل برداشت را باید اصلی‌ترین چالش و معضل باغداران و کشاورزان دانست که علی‌رغم تمامی تلاش‌ها باز هم کام واسطه‌ها شیرین‌تر از تولیدکنندگان است.

* تولید ۳۰۵ هزار تُن انگور در ملایر

رئیس اداره جهاد کشاورزی ملایر در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به وضعیت تولید انگور در شهرستان ملایر گفت: سطح زیر کشت انگور شهرستان ۱۳ هزار هکتار است که از باغ‌های شهرستان ۳۰۵ هزار تُن انگور برداشت می‌شود.

حمید زنگنه افزود: از کل محصول برداشتی انگور ملایر ۷۰ درصد آن به انواع کشمش شامل تیزابی، آفتابی، طلایی و سایه‌خشک تبدیل می‌شود.

وی بیان کرد: شیره، آبغوره و تازه‌خوری دیگر محصولات انگور ملایر است و می‌توان گفت عمده اقتصاد شهرستان به انگور بستگی دارد.

* ملایر قطب تولید انگور در کشور است

رئیس اداره جهاد کشاورزی ملایر با بیان اینکه ملایر یکی از قطب های تولید انگور در کشور است، تصریح کرد: باتوجه‌به تعداد باغداران و صنایع وابسته به محصول تولیدی انگور، این محصول در اقتصاد شهرستان ملایر تأثیرگذار است.

* بالارفتن تولید و افزایش عرضه سبب کاهش قیمت کشمش شده است

وی با اشاره به گلایه‌های باغداران ملایر از قیمت خرید کشمش عنوان کرد: متأسفانه بالارفتن تولید و افزایش عرضه قیمت این محصول کاهش داشت که باعث گلایه‌مندی تاک‌داران ملایری شده است.

زنگنه بیان کرد: در راستای حمایت از باغداری، باغداران و تولیدکنندگان انگور جلسه‌ای در ستاد تنظیم بازار ملایر برای قیمت‌گذاری محصول کشمش ملایر برگزار شد.

وی افزود: در این جلسه که کارخانه‌داران، تعاونی باغداران و مدیران ادارات مربوطه حضور داشتند درباره قیمت نهایی خریداری کشمش بحث و تبادل نظر شد.

* تعیین قیمت در ستاد تنظیم بازار ملایر برای حمایت از باغداران

رئیس اداره جهاد کشاورزی ملایر عنوان کرد: در این جلسه مقرر شد کشمش تیزابی کمتر از ۷۰ هزار تومان و کشمش دودی طلایی نیز کمتر از ۸۲ هزار تومان خریداری نشود.

وی افزود: در این نشست قیمت‌گذاری، تمامی کارخانه‌داران پذیرفتند که از کشاورزان به قیمت مصوب کشمش را خریداری کنند.

زنگنه گفت: این تصمیم به‌صورت مقطعی بود و در صورت عدم عرضه قطعاً قیمت افزایش می‌یابد و بازار قیمت را تنظیم می‌کند و قیمت‌گذاری در جلسه تنظیم بازار ملایر در راستای حمایت از باغداران بوده است.

* گلایه کشاورزان از عدم اجرای مصوبه تنظیم بازار

علی‌رغم تصمیمات اتخاذ شده اما کشاورزان ملایر به این امر قیمت‌گذاری اعتراض دارند و عنوان می‌کنند که قیمت کشمش بسیار پایین‌تر از قیمت مصوب شده در ستاد تنظیم بازار شهرستان ملایر خریداری می‌شود.

کشاورزان و باغداران در هنگام برداشت محصول مجبور به فروش هستند چرا که باید تمام هزینه‌ها و مخارج خود را در طی سال زراعی تسویه کنند.

محصولات کشمش باغداران ملایری پس از شست‌وشو، فراوری و بسته‌بندی به کشورهای مختلفی ازجمله روسیه، عراق، حوزه خلیج‌فارس، حوزه یورو و ایتالیا صادر می‌شود.

عمده دغدغه صادرکنندگان ملایری بحث کیفیت کشمش تولیدی است که عقیده دارند در مراحل داشت، خشک‌کردن و نگهداری باید مراقبت‌های لازم توسط کشاورزان انجام شود.

* کشمش ملایر شاخص‌ترین محصول صادراتی استان است

رئیس انجمن صادرکنندگان کشمش استان همدان در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به وضعیت صادرات این محصول گفت: کشمش ملایر شاخص‌ترین محصول صادراتی استان است که ۵۰ درصد صادرات همدان را به خود اختصاص می‌دهد.

منوچهر رضایی به میزان محصول تولید کشمش اشاره و بیان کرد: امسال بر خلاف سال گذشته وضعیت برداشت انگور در باغات ملایر بسیار مناسب بوده و چهار تا پنج برابر افزایش داشته است.

* عمل‌آوری کیفی محصول اصلی‌ترین امر در قیمت کشمش

وی عمل‌آوری کیفی محصول را یکی از اصلی‌ترین مسائل در قیمت کشمش دانست و گفت: باغداران بدانند که در کارخانه‌های فراوری اقدام خاصی انجام نمی‌شود و کیفیت کشمش در مراحل تولید انگور مشخص می‌شود.
رئیس انجمن صادرکنندگان کشمش استان همدان تأکید کرد: مرحله داشت انگور یکی از اصلی‌ترین قسمت‌ها در کیفیت کشمش است و باغداران باید به‌گونه‌ای عمل کنند که کیفیت انگور و در نهایت کیفیت کشمش را افزایش دهند.

وی با بیان اینکه آموزش باید اصلی‌ترین مسئله در روند تولید انگور باشد، تصریح کرد: باید توان اداره جهاد کشاورزی و بخش آموزش و ترویج کشاورزی برای کیفیت انگور گذاشته شود چرا که این امر هم در معیشت باغداران و هم در صادرات اثرگذار است.

* قیمت کشمش در بازارهای جهانی رقابتی است

رضایی بیان کرد: کشمش به‌عنوان یک کالای صادراتی خشکباری است که مازاد آن در کشور صادر می‌شود و در بازارهای جهانی باید با سایر کشورها رقابت کرد.

وی عنوان کرد: در بازارهای جهانی قیمت رقابتی است و ما باید خودمان را با بازارهای جهانی منطبق و شرایط تولید را به استاندارهای جهانی نزدیک کنیم.

رئیس انجمن صادرکنندگان کشمش استان همدان ماندگاری بقایای سموم را یکی از اصلی‌ترین مسائل در بحث صادرات عنوان کرد و گفت: بحث بقایای سموم در برخی محصولات کشاورزی هم حوزه سلامت و هم صادرات اثرگذار است که باید توجه ویژه‌ای به آن شود.

* فعالیت ۴۰ کارخانه فراوری کشمش در ملایر

وی گفت: سم‌پاشی به‌موقع و استفاده از سموم استاندارد امر مهمی است که باغداران باید به آن توجه داشته باشند و آموزش‌های لازم باید به تاک‌داران داده شود.

رضایی با اشاره به فعالیت ۴۰ واحد فراوری و بسته‌بندی کشمش در شهرستان ملایر گفت: این واحدها دسترنج باغداران را آماده و بسته‌بندی و صادر می‌کنند.

وی افزود: عمده بازارهای هدف کشمش ملایر در مرحله نخست عراق به‌عنوان یک کشور همسایه که هزینه‌های صادرات نسبت به سایر نقاط کمتر است و در مرحله دوم روسیه و باتوجه‌به قرابت‌های سیاسی است.

رئیس انجمن صادرکنندگان کشمش استان همدان گفت: میانگین تولید سالانه کشمش در ملایر ۴۰ هزار تن است که امسال افزایش قابل‌توجهی داشت.

وی گفت: میزان تولید کشمش در کل کشور ۱۵۰ هزار تن است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»؛ این روزها قیمت کشمش باعث کشمکش فراوانی شده است و شیرینی افزایش تولید را به کام باغداران تلخ کرده است.

هزینه‌های فراوانی مراحل تولید انگور، هزینه کود و سموم و هزینه‌های تولید کشمش هر ساله با افزایش فراوان همراه است؛ اما قیمت کشمش به یکباره از ابتدای فصل برداشت انگور نصف شده است و همین امر گلایه کشاورزان را واضح‌تر می‌کند.

باید سیاست‌های کلانی برای محصولات کشاورزی و باغی که نقش مهمی در صادرات غیرنفتی دارند در نظر گرفته شود که سود حاصل از آن به کشاورزان هم برسد.

محمد گل محمدی

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=227270

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

1 × یک =