محمدرضا زارعی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه همدان، شهری با قدمتی دیرینه و فرهنگی غنی، علاوه بر آثار تاریخی و جاذبههای طبیعی، غذاهای محلی بسیار خوشمزه و متنوعی دارد، اظهار کرد: آش و حلوای همدان از جمله این غذاها هستند که با طعم و عطر بینظیرشان، خاطرهای خوش از سفر به این دیار برای هر گردشگری به یادگار میگذارند.
وی با بیان اینکه استان همدان با تنوع غذایی غنی خود، تاکنون ۱۳ نوع آش محلی را به ثبت ملی میراث ناملموس رسانده است، گفت: این آشهای متنوع که هر کدام طعم و ترکیبات منحصر به فردی دارند، شامل آش ورکواز، بادمجان، خیار، سرنانی، آلو، کشک هویج، ماسوا، چغندر بدو، پتله، کشکک، سماق ایران شوربا و ترشی چمور میشوند.
مدیر گردشگری سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری همدان افزود: این ثبت ملی نشان از اهمیت و قدمت این غذاهای محلی در فرهنگ و آئینهای مردم همدان دارد.
وی با تأکید بر اینکه همدان، شهری است که آشهای متنوعی دارد، بیان کرد: هر کدام از این آشها با مواد اولیه خاص و روش پخت مخصوص خود تهیه میشوند.
زارعی با اشاره به اینکه همدان منطقهای حاصلخیز است و مواد اولیه مورد استفاده در تهیه آش و حلوای همدانی اغلب ارگانیک و با کیفیت هستند، خاطرنشان کرد: این امر بر طعم و کیفیت نهایی غذا تاثیر بسزایی دارد.
وی با معرفی برخی از آشهای خوشمزه همدانی، ما را به سفری در دنیای طعمهای متنوع این دیار دعوت کرد. از جمله این آشهای لذیذ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آش کاچی: ترکیبی غنی از برنج، گوشت، حبوبات و سبزیجات معطر، این آش را به یکی از محبوبترین غذاهای محلی همدان تبدیل کرده است.
آش خشکبار: طعمی ملس و دلچسب، حاصل ترکیب انواع خشکبار نظیر آلو، زردآلو، کشمش و گردو در این آش است،آش جو و هویج: سادگی و مقوی بودن این آش با جو پرک، هویج و سبزیجات معطر، آن را به انتخابی عالی برای فصلهای سرد تبدیل کرده است، آش بادمجان: طعم خاص و منحصر به فرد این آش، حاصل ترکیب بادمجان، گوشت و سبزیجات در کنار هم است و آش ترش، طعمی ترش و مطبوع، ویژگی بارز این آش است که با استفاده از سبزیجات محلی و ترشمزه مانند گشنیز، نعناع و آبغوره به دست میآید.
مدیر گردشگری سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری همدان با بیان اینکه حلوای همدانی نیز مانند آشهای این شهر، تنوع زیادی دارد، از جمله معروفترین حلوای همدانی میتوان به حلوا زرده که این حلوا با زرده تخممرغ، شکر، نشاسته و زعفران تهیه میشود و طعمی شیرین و لطیف دارد و حلوا شکری، این حلوا با آرد برنج، شکر، روغن و زعفران تهیه میشود و بافت نرم و لطیفی دارد و حلوا ارده، این حلوا با ارده، شکر و زعفران تهیه میشود و طعمی بسیار لذیذ و مقوی دارد نام برد.
وی با تأکید بر اینکه آش و حلوای همدانی با استفاده از مواد اولیه تازه و با کیفیت و با رعایت روشهای سنتی تهیه میشوند و طعمی بینظیر و اصیل دارند، مطرح کرد: این غذاها سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند و برای سلامتی بسیار مفید هستند.
زارعی با اشاره به معروف بودن آش و حلوای همدان با بیان اینکه همدان با توجه به آب و هوای خاص و دسترسی به مواد اولیه متنوع، انواع مختلف آش و حلوایی دارد که هر کدام طعم و ویژگی خاص خود را دارند، گفت: این تنوع و طعم بینظیر باعث شده تا آش و حلوای همدان شهرتی فراتر از مرزهای استان پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه همدان شهری با قدمت تاریخی بسیار زیاد است و فرهنگ غنی آن در تمام جنبههای زندگی مردم، از جمله غذا خوردن، نمایان است، عنوان کرد: آش و حلوای همدانی نیز بخشی از این فرهنگ غنی هستند و از نسلی به نسل دیگر منتقل شدهاند.
مدیر گردشگری سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری همدان در پایان با بیان اینکه اولین مسابقات آزاد مهارت آشپزی پخت آش و حلوا در همدان با هدف حفظ و احیای میراث فرهنگی غذایی این شهر و معرفی آن به نسلهای آینده برگزار میشود، ابراز کرد: واحد گردشگری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری همدان با همکاری اداره کلآموزش فنی و حرفهای استان همدان اولین مسابقات آزاد مهارت آشپزی پخت آش وحلوا همدان را برگزار میکند.
وی با بیان اینکه آخرین مهلت ثبت نام ۱۷بهمن و زمان تحویل آش وحلوا آماده شده ساعت ۱۰صبح مورخه ۱۹بهمن است، افزود: زمان برگزاری ۱۹بهمن در بلوارارم، بوستان ارم می باشد.
زارعی خاطرنشان کرد: به ۱۰ نفر برتر لوح تقدیر وجوایز نفیسی اهداخواهد شد و به کلیه شرکت کنندگان گواهی حضور اهداخواهد شد.
انتهای خبر/حا