به گزارش خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی«عصر همدان»؛ رسم و رسومات یا بهتر بگویم پایههای فرهنگی هر کشوری، ریشه در عقاید، فرهنگ و تاریخچه یک ملت دارد.
ریشههایی مانند دین و آئین، آب و هوا و اقلیم و کشوری مانند ایران که یکی از پایههای اصلی تمدن بشری است و تاریخی به بلندای عمر بشری دارد، رسوماتش در نوع خود خاص و دارای منطقی همه جانبه است. از اصول اعتقادی و اخلاق گرفته تا منطق تاریخی و حتی ریشه در تغییر و تحول فصول و حکومتها دارد.
شب چله یا یلدا که یکی از این رسومهاست، با آغاز فصل سرد سال، خاموشی و مرگ طبیعت، گویا تدبیری برای مقابله با این رخوت طبیعت است و جبران این سرما در جسم و جان آدمی و محصور شدن جسم انسان در چهارچوب خانه و آغاز محدودیتها بخاطر سرما و برودت هوا امکان پذیر نیست مگر با روئیدن جوانه امید که محصول رسوماتی مانند شب چله است. علت این امیدآفرینی چیزی نیست مگر جمع شدن اقوام، دوستان و آشنایان دورهم یا به قول امروزیها دورهمی.
اسلام هم دین مهر و محبت و دوستیاست نه تنها این دورهمیها را مذمت نکرده بلکه بابی در احادیث و روایت تحت عنوان صلهرحم برایش تدارک دیده و حتی رسول مهربانیها حضرت محمد صلیالله علیه، مستقیماً عید نوروز را مورد تائید قرار دادهاند.
این رسم و رسومها همانند نور،گرما و حرارتی است که در ظلمات و سرمای زمستان امیدبخش است و قدرتآفرین است.
شروع و پایان هر فصل برای انسانها بهانهای برای شکرگذاری بوده است و این رسم و رسومها بهترین زمان و مکان برای انجام مراسم شکرگذاری است. در حاشیه آن دلجویی و همصحبتی با همه عزیزان، گستراندن سفرهای که همه و همه حاصل دسترنج و زحمت دست خودش افراد بوده و حامل عشق و محبت بندهای به بندهای دیگر و نمادی از رزّاقیّت خداوند مهربان است تا بازهم بهانهای برای سپاسگذاری از نعمات الهی باشد.
رزق حلال اسباب قدرت گرفتن جسم و جان است و بهترین هدیه ما ایرانیها برای عزیزترین افراد اطرافمان است و با تیزهوشی، تمام این سفره داری عامل و محرّکی برای تقویت جمع فامیلی است که این محصول هزاران سال زندگی جمعی ما ایرانیها در کنار یکدیگر است و قطعاً فرهنگ اصیل ایرانی بهترین پیامآور عشق، محبت و دوستی برای مردم کل دنیاست.
البته طی چند دهه اخیر، این اتفاقات مبارک با آسیبهایی مواجه شده است که جای اصل و اساس با حواشی و فرعیات عوض شده و سادگی و قناعت که یکی از ممدوحترین خصوصیات فرهنگ اصیل ماست، جای خود را تجملات و چشم و همچشمیهای بچهگانه داده که گاهی این تجملات اسباب نابودی این فرهنگ ناب ایرانی_اسلامی را فراهم میسازد و متاسفانه ممکن است این تجملات خارج از قاعده، باعث ایجاد تغییرات ماهوی که همان صلهرحم است را برایمان به ارمغان بیارود.
خواندن قرآن و نهجالبلاغه، حافظخوانی و شاهنامهخوانی از زیباترین برنامههای شب بهیاد ماندنی یلداست که نتیجه این حرکات تقویت عقل، عبرتگیری و عاقبتاندیشی است.
اجتماعی که میتواند تمام تنشها و اصطکاکهای روزمره خود را با این رسمهای تاریخی زیبا خنثی کرده و همه خلاءها را جبران سازد، مورد نیاز بشر بوده، این است که اسلام صلهرحم را عاملی برای افزایش عمر ذکر میکند.
محمود رجبی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی«عصر همدان»؛ با اشاره به فرهنگ زیبای شب یلدا و اهمیت آن در بحث صله رحم خانوادهها، اظهار کرد: آن چیزی که در گذشته در مورد شب یلدا بوده و خیلی اهمیت داشت، سادهانگاری این موضوع بوده و مردم بهدور از خیلی از تشریفات این دورهمی خانوادهگی را داشتند.
وی با تاکید بر تاکید بر نکات مثبت شب یلدا مانند آشتی خانوادهها، بازسازی پیوندهای فرهنگی، تقویت امید و همبستگی در خانوادهها، خاطرنشان کرد: خانوادهها در این شب در عین سادهگی دور هم جمع شده و آن شب را جشن میگرفتند که خیلی از اتفاقات خوب همچون صله رحم، مراسم آشتیکنان و … در این شب اتفاق میافتاد.
معاون امور فرهنگی و گردشگری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری همدان همچنین افزود: اما متاسفانه امروزه ما شاهد این هستیم که خانوادهها در این شب درگیر یکسری تجملات و امور خانمانسوزی شدهاند که بسیار مخرب است.
رجبی با بیان اینکه این روزها فضای مجازی همه ما را درگیر کرده، افزود: به نوعی امروزه مشکلات و روزمرگیها ما را از هم دور کرده، در زمان گذشته این مسائل و مشکلات وجود نداشت و در بین اعضای خانواده و فامیل، محبت و همدلی همراه بود، که از این موضوع کمی دور شدهایم.
وی با اشاره به مراسمهایی که از طریق شهرداری به مناسبت این شب به یاد ماندنی انجام شده، عنوان کرد: ما در جشنهایی که به مناسبت شب یلدا در سطح شهر برگزار کردیم سعی کردیم به این آداب و رسوم تاریخی و دوستداشتنی گذشته پرداخته تا این آداب و روسوم یادآوری شده و بهدست فراموشی سپرده نشوند.
معاون امور فرهنگی و گردشگری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری همدان اضافه کرد: برای این شب سعی کردیم از تصاویر و محتواهایی که در فضاسازی شهر استفاده شده به احیاء این رسم و رسوم اصیل ایرانی بپردازیم.
رجبی با بیان اینکه میشود در عین سادگی دورهم جمع شد و خوش بود، یادآور شد: در گذشته رسم خوبی چون حافظخوانی را داشتیم، اما امروزه فقط بهصورت نمادین انجام میشود که جا دارد به آن پرادخته شود.
وی با اشاره به سنت زیبای کرسیگذاران در همدان، عنوان کرد: این کرسینشینی سنت خوبی بود که خانوادهها را دور هم جمع میکرد، اما بهعلت تغییر سبک زندگیها، این سنت به فراموشی سپرده شده است.
معاون امور فرهنگی و گردشگری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری همدان گفت: رسم و رسومهایی که الان انجام میشود، خیلی به سبک و سیاق گذشته نبوده، شام محبتی که در گذشته برای مراسم آشتیکنان میگذاشتند و افراد فامیلی که باهم قهر بودند را به حرمت حضور بزرگترها، آشتی میدادند، اما الان دیگر وجود ندارد که امیدواریم این رسمها دوباره احیاء شوند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی«عصر همدان»؛ بهتر است به اعیاد و مناسکی که هویت اصیل ایرانی_ اسلامی دارند احترام گذاشته و شیوه درست این مناسک توسط رسانهها منعکس شود تا این رسم و رسومها برای همه احیاء شوند.
برخی از افراد، بلاگرها و …در فضای مجازی این مناسک را به صورت وارونه به مردم معرفی میکنند که از این طریق بتوانند فرهنگ اصیل ایرانی را زیر سئوال برده تا فرهنگ غلط غربی را جایگزین آن کنند، این درحالیست که این نمادها، نشاندهنده هویت اصلی ماست که لازم است این نمادها را تقویت کنیم.
انتهای خبر/سا
قیمت ها نسبت به روزهای قبل گرونتر کرده بودند