• امروز : چهارشنبه, ۲ آبان , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 23 October - 2024
0
اقتصاددان:

بازار برنج؛ بین وعده خودکفایی و صف‌های خالی

  • کد خبر : 226144
  • 02 آبان 1403 - 10:33
بازار برنج؛ بین وعده خودکفایی و صف‌های خالی
یک اقتصاددان گفت: وعده خودکفایی برنج در حالی داده می‌شود که صف‌های خالی فروشگاه‌ها حکایت از کمبود و گرانی این محصول اساسی دارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، به گفته مجری طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی امسال با توجه به تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج داخلی و ۵۰۰ هزار تن برنج وارداتی دیگر نیازی به واردات نداریم.

اکنون تمامی انبارهای استان‌های شمالی کشور مملو از برنج تولید داخل است بنابراین با توجه به حجم برنج وارداتی صورت گرفته نه تنها دیگر نیازی به واردات نیست بلکه قیمت برنج نیز افزایشی نخواهد بود.

 

عبدالمجید شیخی در گفتگو با خبرنگار حوزه اقتصاد پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه محصولات کشاورزی دچار پدیده‌ای به نام پدیده فصلی بودن هستند، اظهار کرد: این پدیده ناهماهنگی بین چگالی توزیع و چگالی مصرف را به وجود می‌آورد.

وی با بیان اینکه چگالی منحنی عرضه ناهمسان اما چگالی مصرف و تقاضا همسان است، گفت: این ناهماهنگی نیازمند تنظیم ذخائر و ظرف ذخیره‌سازی دارد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه با این پدیده برای تمام محصولات کشاورزی روبه‌رو هستیم اما برای غلات یک امر ضروری و حتمی است که دولت باید بازار را مدیریت کند، ادامه داد: دولت باید جدول تنظیمی برای تأمین تقاضا کننده داشته باشد.

وی با بیان اینکه دولت هرگاه احساس کرد در افق بارآوری محصول و عرضه محصولات به بازار و ورود به ظرف‌های ذخیره‌سازی کمبود وجود دارد باید از طریق تولید داخلی پیش‌بینی کند و اگر امکان تولید داخلی وجود ندارد از طریق واردات تأمین کند، تأکید کرد: دولت بایستی در صورت مازاد مصرف یکساله را جمع‌آوری و ذخیره کند و در صورت عدم نیاز صادر کند.

شیخی با بیان اینکه با این اقدام می‌توانیم برای کالایی مانند برنج هم برنامه‌ای تنظیم کنیم و چگالی عرضه و تقاضا را همسان کنیم، مطرح کرد: امسال از سوی دولت اعلام شد که میزان تولید برنج به مرز خودکفایی رسیده که اگر این واقعیت داشته باشد نیازی به واردات نداریم اما بایستی بر حسب محاسبات عددی اثبات کنند و پیش‌بینی عرضه محصولات در بازار کافی نیست.

وی با اشاره به اینکه اگر نوع برنج ارزان‌تری وارد می‌شود در قبال آن می‌توانیم مازاد محصول تولیدی خود را که کیفیت آن بالاتر است با قیمت بالا عرضه کنیم و برنامه‌ای برای صادرات آن پیش‌بینی کنیم، ابراز کرد: باید تنظیم بازار محور اصلی برنامه جهاد کشاورزی باشد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دولت اعلام کرده که پیش‌بینی شده که میزان عرضه برابر تقاضا است و ضرورتی بذای واردات وجود ندارد، گفت: نظام چگالی مصرف ما یک چگالی یکنواخت است مقطع زمانی برای مصرف‌کننده اهمیت ندارد اما ممکن است برای تولیدکننده مطرح باشد چرا که مصرف به صورت مستمر است.

وی با اشاره به اینکه دولت بازار را با گره‌های این‌چنینی مواجه نکنند بهتر است، بیان کرد: ضرورت بازار است که به صورت مرتب محصول مورد نیاز که یک کالای ضروری سفره خانواده است باید با یک قیمتی که اقشار ضعیف هم بتوانند بخرند تأمین شود.

شیخی با بیان اینکه نوع برنج‌هایی که وارد می‌شود عمدتا برج پاکستانی و هندی است و قیمت آن‌ ۵۰ تا ۷۰ درصد پایین تر از قیمت داخلی است، تاکید کرد: برای مصرف‌کننده‌های اقشار ضعیف با درآمد نازل یا ثابت قابل تأمین است و اگر فقط محصول داخلی عرضه شود ممکن است برخی نتوانند تهیه کنند.

وی با بیان اینکه با تأکید بر اینکه دولتمردان اگر به فکر سفره مردم هستند باید اجازه دهند یک ترکیبی از انواع برنج‌ها در بازار باشد تا تمام اقشار به آن دسترسی داشته باشند، خاطرنشان کرد: باید در بازار برنج‌ وارداتی قیمت نازل‌تر است و برنج داخلی با قیمت بالا و همچنین برنج‌های پرمحصول داخلی با قیمت متوسط وجود داشته باشد تا تمام اقشار بتوانند به خرید کالای مورد نیاز دسترسی داشته باشند.

 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» به نظر می‌رسد با تداوم وضعیت فعلی، قیمت برنج در روزهای آینده افزایش قیمت قابل‌توجهی پیدا کند و مردم را دچار مشکل کند که این نیازمند تدبیر مسئولان است و عجیب این که در چنین شرایطی صحبت از مخالفت و عدم نیاز به واردات برنج توسط وزارت جهاد کشاورزی به گوش می‌رسد، اتفاقی که دسترسی به برنج خارجی را نیز برای مردم سخت‌تر خواهد کرد.

افزایش قیمت برنج هندی و نابه‌سامانی بازار این کالا بر گرانی سایر مواد غذایی نیز تأثیرگذار است و با آن که قشر بزرگی از جامعه برنج هندی مصرف می‌کند بازار آن با نا به‌ سامانی روبه‌رو شده است.

انتظار می‌رود مسئولین امر با در نظر گرفتن همه جوانب به فکر همه اقشار مختلف جامعه باشند و تدابیر لازم را بیاندیشند.

انتهای خبر/ حا

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=226144

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

16 + 18 =