به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصرهمدان»؛به نقل از خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب در جریان گفتگو با سایت آیت الله خامنه ای KHAMENEI.IR از آمادگی ایران برای توافق هسته ای با دولت جدید آمریکا خبر داد.
وی خطاب به ایالات متحده عنوان کرد: دو راه بیشتر پیش رویتان ندارید؛ یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده یا اینکه بیایید سر موضوع جدید؛ ما غنیسازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید!
این اظهارات علی لاریجانی در حالی مطرح شد که در طول سالهای گذشته بارها ایران، بازگشت به توافق برجام را به آمریکا توصیه کرد و در این باره اعلام کرد که بازگشت به برجام در صورتی قابل قبول است که آمریکا به تعهدات قبلی خود عمل کرده و خساراتی که در این سالها به جمهوری اسلامی ایران وارد شده را جبران کند.
دولت جدید آمریکا اما بارها اعلام کرده که برجام را قبول ندارد زیرا باورش بر این است که در جریان این مذاکرات کلاه برسرشان رفته است!
حالا اما مشاور رهبر انقلاب در اظهاراتی پیشنهاد توافق جدید را به دولتمردان آمریکایی داده است.
لاریجانی در این گفتگو اعلام کرده بود: «بیایید سر موضوع جدید توافق کنیم؛ شما می گویید «ایران هستهای را ما قبول داریم. به سمت بمب نرود عیب ندارد!»؛ ما غنیسازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید، ایران یک شروطی دارد برای این امر با توجه به تجربهی گذشته ما به سمت بمب نمیرویم، شما هم شروط ما را بپذیرید. ما توصیه نمی کنیم شما رفتار غلط قبلیتان را دنبال کنید. ولی بههرحال این هم یک راهحل است. بیایید از این راهحل استفاده کنید.»
پس از این گفتگوی علی لاریجانی، بسیاری از رسانه ها و محافل سیاسی گمانه زنی کردند که این اظهارات در حقیقت مهم ترین اشاره به آمادگی ایران برای گفتگو با دولت ترامپ در موضوع هسته ای با هدف دست یابی به توافق جدید است.
گفتگو بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت
پس از بازتاب گسترده سخنان علی لاریجانی در رسانه های داخلی و بین المللی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در اظهاراتی از انجام مذاکره معاونان وزرای خارجه ایران، انگلیس، فرانسه و آلمان در روز جمعه ۹ آذر خبر داد.
اسماعیل بقایی در این اظهارات با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفتگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفتگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت: در این دور از گفتگوها که از همان نیویورک برنامهریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هستهای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در حالی مطرح شد که یک مقام ارشد در وزارت امور خارجه انگلیس درباره گفتگوی روز جمعه ایران و تروئیکا ادعا کرده است: که این کشور از طریق کانالهای مختلف دیپلماتیک به دنبال کاهش تنش بر سر پرونده هستهای ایران است.
این مقام ارشد در وزات امور خارجه انگلیس البته بار دیگر با سیاسی کردن پرونده هسته ای ایران، این را هم گفت که به برداشتن هر گام دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای، از جمله از طریق مکانیسم ماشه در صورت لزوم، متعهد هستیم.
تضمین تعهدات مهمتر از مذاکرات
بسیاری بر این باورند که گفتگوهای روز جمعه مقدمه ای برای آغاز دور تازه مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با غرب خواهد بود گفتگویی که بعید است توافق برجام در آن جایگاه اثرگذاری داشته باشد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در این باره گفته بود که احیای توافق اتمی برجام با شش قدرت جهانی «به شکل فعلی قابل اجرا نیست.»
از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران به طور کامل توافق برجام را اجرا کرد، اما آمریکاییها به صورت یکجانبه از آن خارج شده و تعهدات خود را زیر پا گذاشتند و این موجب شد که ما میلیاردها دلار از این اقدام آمریکا در نقض تعهدات بین المللی متحمل ضرر و زیان شویم.
آنچه در جریان مذاکرات احتمالی پیش رو از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، دریافت تضمین های مهم بین المللی و قانونی از طرف های غربی به ویژه آمریکاست. چرا که ا ین دور آخرین دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا خواهد بودو باید این تضمین وجود داشته باشد که چنانچه در دوره جدید ترامپ، آمریکا به توافقی با جمهوری اسلامی ایران رسید، رئیسجمهور بعدی آمریکا به آن پایبند باشد و از آن خارج نشود.
دست کم تاریخ یک دهه گذشته نشان داده است که تناقضات حاکمیتی در ایالات متحده آمریکا در هرگونه توافقی با جمهوری اسلامی ایران برای ما هزینه ساز بوده است از این رو آنچه مانع اثرگذاری این عامل خواهد شد دریافت ضمانت های درست برای اجرای هرگونه توافق و پایبندی غربی ها به تعهداتشان است.