• امروز : سه شنبه, ۲۹ آبان , ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 19 November - 2024
0
مهمان ناخوانده‌ای که جشن مرگ برپا می‌کند؛

مازوت طلای سیاه سلامت

  • کد خبر : 228272
  • 29 آبان 1403 - 10:01
مازوت طلای سیاه سلامت
مازوت طلای سیاه سلامت به یک بحران زیست‌محیطی تبدیل شده است، انتشار گازهای سمی ناشی از سوختن مازوت، باعث افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی شده و زندگی شهروندان را با تهدید جدی مواجه کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، نیروگاه برق یک هزار مگاواتی شهید مفتح در کیلومتر ۴۵جاده همدان-تهران واقع در دشت کبودراهنگ با ظرفیت تولید هزار مگاوات و چهار واحد بخار ۲۵۰ مگاواتی در زمینی به مساحت ۲۷۰ هکتار قرار گرفته و به عنوان یکی از مهم‌ترین نیروگاه‌های ایران شناخته می‌شود.

نیروگاه حرارتی شهید مفتح واقع در بزرگترین شهرستان استان همدان یعنی کبودراهنگ، یکی از نیروگاه‌های ایران شامل چهار واحد ۲۵۰ مگاواتی با ظرفیت تولید ۱۰۰۰ مگاوات است که در زمینی به وسعت ۲۷۰ هکتار بنا شده است.

اما این روزها خبر دیگری به گوش می‌رسد، خبری مبنی بر استفاده از سوخت مازوت در این نیروگاه و ایجاد آلودگی گوگرد که خطرناک‌ترین نوع آلودگی است و علاوه بر آب و خاک بر روی سلامت انسان نیز تاثیرات سوء می‌گذارد.

هر چند سوخت اصلی این نیروگاه گاز ذکر شده اما شنیده‌ها حاکی از آن است که این نیروگاه همانند سایر نیروگاه‌های کشور از سوختی به نام مازوت استفاده می‌کند و تنها چند روزی است گاز را جایگزین کرده که آن هم با نزدیکی به فصل سرما و کاهش فشار گاز، به ناچار باید به استفاده از سوخت قبلی روی آورد.

ریه‌های سیاه قربانیان خاموش مازوت

سیدعادل عربی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه نیروگاه‌ها در فصل سرما برابر مصوبه دولت به اجبار مازوت‌سوزی دارند، اظهار کرد: سوخت اول نیروگاه شهید مفتح گاز و سوخت دوم مازوت می‌‌باشد.

وی با بیان اینکه مدیریت نیروگاه شهید مفتح به دلایل اقتصادی، محیط زیستی و مسائل جانبی که سوخت مازوت ایجاد می‌کند بسیار تمایل دارند که از سوخت گاز استفاده کنند، گفت: استفاده از سوخت گاز برای نیروگاه استهلاک نیروگاه و مشکلات محیط زیست را کاهش می‌دهد و دچار مسائل بعدی ناشی از مازوت سوزی نمی‌شوند.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان با بیان اینکه متأسفانه تعریف سوخت در اختیار مدیریت نیروگاه نیست و به استناد مصوبه دولت مجبورند از مازوت استفاده کنند، تأکید کرد: سازمان محیط زیست هم به استناد قانون عمل می‌کند برابر تبصره ۸ ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌ها به اجبار دولت مجبورند مازوت مصرف کنند با آن‌ها برخوردی صورت نمی‌گیرد

وی با اشاره به اینکه اگر این مصوبه باشد ما اقدامات دیگری انجام می‌دهیم و اگر نباشد و در فصلی باشیم که اجبار دولت نباشد مازوت‌سوزی اتفاق بیفتد به شکل دیگری برخورد می‌کنیم، تصریح کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست از همه ابزار‌های قانونی خود برای آلایندگی هوا استفاده می‌کند.

عربی با بیان اینکه کار ما وابسته به خروجی دودکش صنایعی است که مازوت و یا گاز می‌سوزانند، افزود: با کارخانه‌ای که سوخت گاز داشته اما خروجی دودکش آن با ضوابط استاندارد محیط زیست مغایرت داشته برخورد کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه پایش‌های اداره کل حفاظت محیط زیست به صورت مستمر توسط سازمان و آزمایشگاه‌های معتمد سازمان به صورت دوره‌ای انجام و خروجی دودکش اندازه گیری می‌شود که اگر بالاتر از استانداردهای محیط زیستی باشد قانون اعمال می‌شود، مطرح کرد: در استانداردها نوع سوخت تعیین‌کننده است.

آلودگی هوای همدان قربانی مازوت‌سوزی نیروگاه مفتح

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان واحدهای صنعتی که دارای اگزوز یا خروجی دودکش هستند چه گاز چه مازوت مصرف کنند به صورت مستمر پایش می‌شوند، تأکید کرد: خروجی دودکش اگر خلاف استاندارد باشد به عنوان صنعت آلاینده معرفی می‌شوند اخطاریه و تذکر دریافت می‌کنند و ممکن است اقدامات قضایی هم صورت بگیرد.

وی با اشاره به اینکه اگر در بازه زمانی که دولت به نیروگاه اجازه مصرف مازوت را داشته باشد رفتار ما منجر به ارجاع پرونده به مراجع قضایی نمی‌شود چرا که با مصوبه دولت اقدام کرده‌اند، بیان کرد: در سال جاری نامه‌ای از سوی هیئت دولت به اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان رسیده مبنی بر استفاده مازوت در بازه ۱۰ مرداد تا ۱۵ شهریور نیروگاه مشمول تبصره ۸ ماده ۲۷ قرار گرفته است.

عربی با بیان اینکه در حال حاضر بر حسب شنیده‌ها نیروگاه شهید مفتح مصوبه دولت مبنی بر مازوت سوزی را دارند، ادامه داد: تصمیم سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص صنایع استان آخر هر فصل انجام می‌شود و به عنوان صنعت آلاینده یا غیر آلاینده معرفی می‌شوند.

وی با تأکید بر اینکه اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان هیچ وقت از وظایف خود کوتاه نیامده‌است چرا که رسالت آن حفاظت از محیط زیست است، بیان کرد: در طی سال‌های فعالیت نیروگاه شهید مفتح سازمان پایش‌های خود را انجام داده است و در تمامی کارگروه‌های مرتبط استانی تصمیم‌گیر و جلساتی که شرکت گاز و شرکت نفت که به عنوان متولیان اصلی تأمین سوخت حضور داشتند تذکرات داده شده و موضوع را مراجع قضایی استان منعکس کردیم و دادستان کلودراهنگ مارا مورد خطاب قرار داده که مستدل به آن پاسخ داده‌ایم.

محمد سوزنچی فعال حوزه محیط زیست نیز در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه برق یکی از نیازهای اساسی انسان است اما این سوال مطرح است که چه مقدار باید تلفات دهیم تا مانند نبروگاه شازند از سوخت مازوت نیروگاه جلوگیری شود؟

وی بیان کرد: اگر در تولید برق ناترازی‌هایی وجود دارد چرا این مشکل حل نمی‌شود و چرا در حل مشکل ناترازی برق مردم باید آسیب ببینند؟

این فعال حوزه محیط زیست با اشاره به اینکه در طی ده سال اخیر به عنوان فعال محیط زیست این مطالبه را داشته‌ایم و مربوط به این دولت نمی‌باشد، گفت: این سوال مطرح است که چرا مسئولین آلودگی‌های ناشی از مازوت سوزی را کتمان می‌کنند؟ که ناراحت‌کننده است.

وی با بیان اینکه مسئولین استان باید در حمایت از شهروندان این مطالبه را داشته باشند که سوخت گاز جایگزین سوخت مازوت شود، مطرح کرد: مسئولین استان باید نگران اثرات آلودگی سوخت مازت در شهرستان‌های کبودراهنگ و فامنین باشند.

قاتلی خاموش در خانه‌هایمان

سوزنچی مطرح کرد: رئیس جمهور استفاده از سوخت مازوت در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان به دلیل انتشار گوگرد بالا را ممنوع کرد باز این سوال مطرح است که آیا خون مردم این استان‌ها غلیظ‌تر از بقیه استان‌ها است؟

وی با بیان اینکه نماینده‌های مجلس باید این مطالبه را رئیس جمهور داشته باشند، ابراز کرد: نکته جالب توجه این است که مردم شهرستان‌های کبودراهنگ، فامنین و رزن در مقابل این موضوع سکوت کرده‌اند و باید در کنار فعالان محیط زیست اعتراض خود را به مسئولین برسانند و مسئولین هم باید صدای مردم را به مسئولین کشور برسانند.

این فعال حوزه محیط زیست با بیان اینکه دستگاه‌های کنترل آلودگی در استان همدان به شدت کم است، عنوان کرد: دولت موظف است در مناطق نردیک نیروگاه دستگاه‌های پایش ثابت داشته باشد که سطح آلودگی منطقه را بسنجد و بر اساس آن اقدام نماید.

مازوت می‌سوزد، پاسخ‌ها می‌چرخد

وی خاطرنشان کرد: قطع مازوت سوزی از نیروگاه شازند اقدام ارزشمندی در راستای حفظ محیط زیست و سلامت شهروندان و پاسخگویی به مطالبه به حق مردم بود که بایددر همدان هم اجرایی شود.

این سوال را از شرکت پخش فرآورده‌های نفت همدان جویا شدیم که آیا نوع مازوت استفاده شده در نیروگاه انوادع مختلفی دارد و کیفیت‌بندی دارد که روابط عمومی این شرکت پاسخ داد: مازوت مورد استفاده نیروگاه شهید مفتح کیفیت استاندارد شیمیایی را دارد و درجه‌بندی و دارای سطح‌بندی کیفی نیست.

شرکت گاز: ما بی‌تقصیریم

همچنین از شرکت گاز سوال کردیم استان همدان به عنوان دومین استان سوخت مازوت در کشور مطرح شده است و این سوخت سلامت مردم رو به خطر می‌اندازد و سونامی سرطان در کشور و استان وجود دارد اقدامات شرکت گاز به عنوان متولی تأمین سوخت نیروگاه مفتح برای جایگزینی سوخت مازوت چه بوده و چه تمهیداتی اندیشیده شده که سوخت مازوت را به حداقل برساند؟

گاز، پاسکاری توپ بین وزارتخانه‌ها

روابط عمومی این شرکت گاز نیز پاسخ داد: نحوه اختصاص گاز به نیروگاه و صنایع فوق عمده توسط واحد دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران مشخص خواهد شد که با هماهنگی شورای امنیت ملی کشور بوده و گازهای استانی در این خصوص تصمیم‌گیر نیستند، البته این موضوع به اطلاع مسئولان استانی از جمله استاندار، دادستان و سایر مسئولان توسط شرکت گاز استان همدان اطلاع‌رسانی شده‌است، جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می‌توانید با روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران ارتباط برقرار نمائید.

صوفی: صدای مردم همدان را به گوش رئیس جمهور رساند

در هفته گذشته عباس صوفی نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی در نامه ای به رئیس جمهور توقف استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه شهید مفتح را خواستار شد.

عباس صوفی در این نامه بیان کرد: دستور صریح ریاست جمهوری مبنی بر حذف سوخت مازوت از تعدادی از نیروگاه‌های کشور برای تامین سلامتی ساکنان همجوار این نیروگاه‌ها تصمیمی درست و شایسته است.
وی ادامه داد: حذف سوخت مازوت از نیروگاههای کشور خواسته بر حق تمامی شهرها و ساکنان همجوار تمام نیروگاه‌های کشور است.

صوفی اظهار کرد: تداوم استفاده از سوخت مازوت موجب نگرانی ساکنان مجاور نیروگاه‌ها شده که با توجه به شعار رئیس جمهور مبنی بر «عدالت برای همه» انتظار می رود در این زمینه تصمیم‌گیری صورت گیرد.
به گفته صوفی مازوت سوزی در نیروگاه مفتح باعث به خطر افتادن سلامت ساکنان شهرهای فامنین، کبودراهنگ، رزن و تمامی روستاهای همجوار شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی « عصر همدان» مازوت‌سوزی به سوزاندن مازوت (سوختی سنگین و غلیظ) در نیروگاه‌ها و صنایع گفته می‌شود. مازوت‌سوزی در همدان در سال‌های اخیر به‌دلیل مشکلاتی مانند کمبود گاز و افزایش تقاضا برای سوخت، به یک مسئله جدی تبدیل شده است. مازوت، یک سوخت فسیلی سنگین و ارزان‌تر از گاز طبیعی است که معمولاً در نیروگاه‌ها و صنایع استفاده می‌شود.

انتهای خبر/ حا

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=228272
  • نویسنده : مهمان ناخوانده‌ای که جشن مرگ برپا می‌کند
  • بدون دیدگاه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

بیست − چهارده =