به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» امروزه موضوع تکفرزندی، به عنوان یک الگو که در آن زوجین تنها یک فرزند دارند، در جوامع مختلف به دلایل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی رواج یافته است.
بسیاری از خانوادهها که از این الگو پیروی میکنند تصورشان بر آن است که هزینهها و توجه بیشتر به تربیت همان یک فرزند میتواند مفیدتر باشد اما حقیقت آن است که الگوی تکفرزندی خطرات و چالشهایی به همراه دارد و باید مورد توجه قرار گیرند.
به دنبال پیروی زوجین از الگوی تکفرزندی، خطر کاهش جمعیت بسیاری از جوامع از جمله کشور ما را تحت تأثیر قرار داده است تا آنجایی که وزیر بهداشت هفته گذشته نسبت به کاهش جمعیت هشدار داد و گفت: اگر با همین روند پیش برویم ایران در آینده نهچندان دور سالمندترین کشور جهان خواهد شد.
تکفرزندی علاوه بر آثار منفی که بر جامعه میگذارد، آثار منفی نیز بر خودِ فرزندی میگذارد که هیچ خواهر و برادری ندارد، انزوا و تنهایی یکی از بزرگترین خطرات تکفرزندی است. فرزندان تکفرزند ممکن است در کودکی و نوجوانی به دلیل نبود خواهر یا برادر از ارتباطات اجتماعی محدودتری برخوردار شوند که میتواند در بزرگسالی به مشکلات اجتماعی منجر شود.
فشار روانی، کاهش مهارتهای اجتماعی، وابستگی عاطفی شدید به والدین و کمبود حمایتهای خانوادگی از دیگر آثار منفی تکفرزندی و مشکلاتی است که فرزندان تکفرزند با آن مواجه میشوند.
بالا بودن ریسک طلاق در تک فرزندها
صالح قاسمی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه ستون خانوادههایی که توسط تک فرزندها تشکیل میشود در ریسک طلاق بالاتری قرار میگیرد، گفت: یعنی ازدواجهایی که توسط تک فرزندها انجام میشود امکان بیشتری دارد که منجر به طلاق شود و این ریشه در نوع پرورش آنها به دلیل تکفرزند بودنشان دارد.
وی با اشاره به اینکه بر اساس الگوی زندگی تک فرزندی و دقت در این الگو روشن میشود که تک فرزندها در خانوادههایی زندگی میکنند که محوریت خودشان هستند، افزود: اساساً خانوادههای تک فرزند با محوریت فرزند شکل میگیرد و مدیریت میشود و خواستههای فرزندان بر خواستههای خانواده در اولویت قرار میگیرد.
کارشناس جمعیت ادامه داد: در خانوادههای تک فرزند، حرف فرزند است که حرف اول و آخر است و به عبارتی تمام منابع خانواده در اختیار فرزنده و در راستای نیازهای اوست در نتیجه محور خانواده همان فرزند است.
قاسمی با بیان اینکه به دلیل محور قرار گرفتن فرزند در خانواده تکفرزند، کودک با مهارتهای کمتری رشد پیدا میکند چرا که بسیاری از مهارتها در رابطه با همسالان و اطرافیان به دست میآید، گفت: تک فرزندها از تمرین مهارتها و رقابتهای بین فرزندان همسال محروم هستند در حالی که این مهارت آموزیها در خانوادههای با چند فرزند روزانه در حال افزایش و آموزش است.
وی با اشاره به اینکه در خانوادههای دارای چند فرزند تعامل موضوع مهمی است که تمرین میشود، تصریح کرد: این در حالی است که تک فرزندها آنچنان تعاملی با دیگران ندارند به همین دلیل وقتی زندگی مشترک خود را آغاز میکنند تنشها و چالشهای بیشتری دارند.
کارشناس جمعیت خاطرنشان کرد: تک فرزندها در زندگی خود در اغلب موارد محور بودند و وقتی ازدواج میکنند و در رابطه با همسرشان قرار میگیرند تصور میکنند که باز هم باید محور باشند و حرف آنها اولویت باشد.
لزوم آگاهی زوجهای جوان نسبت به خطرات تکفرزندی
قاسمی با بیان اینکه طبق همین توضیحات و بر اساس آمارهای موجود در کشور ریسک طلاق در افرادی که تک فرزند بودند ۱۹ درصد بیشتر است، افزود: این درحالی است که مادر و پدر این تک فرزندان تصور میکردند که اگر نهایت عشق، عاطفه و امکانات خود را برای همان یک فرزند قرار دهند فرزند موفقتری خواهند داشت.
وی با تأکید بر اینکه تک فرزندی بزرگترین ظلمی است که والدین تک فرزندها به فرزند خود روا میدارند، گفت: هرچند این ظلم از روی محبت و عشق است اما پیشنهاد میکنم زوجهای جوان برای آنکه آینده بهتری برای فرزند خود رقم بزنند مصادیق زندگی تک فرزندانی که ازدواج کردند را بررسی کنند.
کارشناس جمعیت ادامه داد: بهترین راه این است که باید به سبک زندگی ایرانی و اسلامی را پیش بگیریم و به این نتیجه برسیم که خانواده تک فرزند آثار بسیار منفی و پیامدهای مخربی را بر روی خود تک فرزند میگذارد.
قاسمی در پایان با بیان اینکه جامعهای که الگوی آن چند فرزندی باشد به نفع آینده خود و خانوادهاش عمل میکند، عنوان کرد: باید نسل جوان نسبت به این موضوع آگاه شوند که تک فرزندی نه تنها برای خودشان، بلکه برای فرزند، برای جامعه و برای کشور خطرات مختلفی را به همراه دارد.
تکفرزندی، تنهایی میان انبوهی از بحرانها
لازم است والدین و جامعه به طور کلی به خطرات تکفرزندی توجه داشته باشند و تلاش کنند نسلی پرورش دهند که با مشکلات و بحرانهای تکفرزندی مواجه نباشد.
طبق بررسیها، تکفرزندها به دلیل تعامل کمتر به دلیل نداشتن خواهر و برادر تجربه کمتری در زندگی کسب میکنند که میتواند در زندگی مشترک آینده آنها تأثیر مستقیم بگذارد؛ موفقیت در ازدواج بیشتر به ویژگیهای فردی، تجارب شخصی و تواناییهای ارتباطی بستگی دارد و اگر فردی تکفرزند بوده باشد باید تلاش زیادی کرد تا مهارتهای اجتماعی و روانی او همانند دیگران شود.
الگوی تکفرزندی انتخابی آگاهانه یا ناآگاهانه است که در کنار ایجاد بحران جمعیتی میتواند بحرانهای روحی و اجتماعی زیادی برای فرزند تنهای زوجین به همراه داشته باشد در نتیجه زوجین باید این حقیقت را بپذیرند که تجربیات بسیاری از افراد نشان میدهد داشتن فرزندان بیشتر در امر آموزش و تربیتی نیز کمک بزرگی به آنها میکند و نباید فرزند خود را قربانی خواسته خود کنند.
انتهای خبر/ سع