افشین محمدی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» سازمان انتقال خون در سال ۱۳۵۳ تأسیس شد، اظهار کرد: وظیفه این سازمان شناسایی و حفط اهدا کنندههای خون است که تلاش میشود اهدا کنندهها مستمر این کار را انجام دهند.
وی با بیان اینکه اهدا کنندههای مستمر سالی دوبار خون اهدا میکنند و از سلامت بیشتری برخوردارند چرا که خون آنها آزمایش میشود، افزود: مراجعه کنندگان به سازمان انتقال خون بعد از اهراز صلاحیت توسط مشاوران سازمان تایید میشوند که معمولا ۸۰ درصد مراجعه کنندگان شرایط اهدای خون را دارند.
مدیرکل سازمان انتقال خون استان همدان با بیان اینکه سال گذشته در سطح استان ۴۴ هزار واحد اهدا خون داشتیم که از هر واحد خون فراوردههایی مانند پلاسما، پلاکت و گلبولهای قرمز جدا میشود به عبارتی میتوان گفت این عدد ضرب در سه میشود، گفت: حدود ۳۲ هزار واحد آن مصرف شد و ۱۰ هزار واحد به استانهای دیگر کمک کردیم.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر همدان سازمان انتقال خون ملایر هم خدمات همدان را ارائه میدهد و در شهرستانهای نهاوند، تویسرکان، رزن و اسدآباد هم مراکزی داریم که توسط ادارات و یا خیرین در اختیار سازمان انتقال خون قرار گرفته است و تجهیز شدهاست که تیمهای سیار به صورت منظم ماهی چند روز مستقر و پذیرای اهداکنندهها هستند، ابراز کرد: استان همدان نه تنها نیاز مراکز درمانی را تأمین میکند به استانهای مانند تهران، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خوزستان کمک میکنیم.
محمدی با بیان اینکه بخشی از خون اهداشده را به فراورده تبدیل میکنیم که عمر مشخصی دارند و شرایط نگهداری آن متفاوت است، ابراز کرد: عمر گلبول قرمز که بیشترین مصرف را دارد و به استانهای دیگر ارسال میشود ۴۲ روز است و در دمای یک تا ۶ درجه بالای صفر نگهداری میشود و عمر پلاکت سه روز است و در دمای ۲۰ تا ۲۴ درجه بالای صفر نگهداری میشود.
وی با بیان اینکه ارزش صنعت پلاسما در کشورهای توسعه یافته معادل ارزش نفت است، تصریح کرد: کشور ما هم به دنبال خودکفایی در این بخش است و مواد خام را به فراوردههای دارویی تبدیل کند.
مدیرکل سازمان انتقال خون استان همدان بیان کرد: شرکتهای اروپایی با شرایط سخت بازرسی با ما همکاری میکنند و هر دوسال یک بار گروهی برای تأیید فرایند پلاسما در سازمان حاضر میشوند.
وی با اشاره به اینکه پلاسما فرآوردهای است که در مراکز بیمارستانی کم مصرف است و باید در دمای منهای ۲۰ درجه نگهداری شود که مازاد آن را به شرکتهای اروپایی پالایشگر در خارج از کشور ارسال میشود و به داروهای مشتق از پلاسما مانند فاکتورهای انعقادی تبدیل میشود، تصریح کرد: سازمان انتقال خون در صنعت پلاسما به بیماران نیازمند کمک میکند.
محمدی با بیان اینکه در ابتدای مراجعه از اهدا کنندگان تست هموگلوبین گرفته میشود تا غلظت خون وی آزمایش شود، ادامه داد: بعد از طی آزمایشات غربالگری، تعیین گروه خونی و تأیید سلامت آن خون استخراج میشود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر از کیسههای لوکوفیلتر در سازمان انتقال خون استفاده میشود که به محض دریافت خون از فیلترهایی رد میشود که هر چه سطح لوکوسیت را کمتر کنیم به نفع بیمار است، بیان کرد: قبلا به جهت قیمت بالا این کیسهها فقط برای بیماران مبتلا به تالاسمی این کار را انجام میشد اما در حال حاضر ۶۰ درصد کیسههای مورد استفاده از این نوع کیسهها است
مدیرکل سازمان انتقال خون استان همدان با تأکید بر اینکه در طی دوسال اخیر روند آزمایشات به روش جدید انجام میدهیم که خطای آن نسبت به قبل کمتر است، افزود: آزمایشها به تهران ارسال میشود و مضاعف چک میشود که در این خصوص پا به پای کشورهای توسعه یافته عمل میکنیم.
وی با بیان اینکه اهدای خون در کشور ما کاملا داوطلبانه است در صورتی که در بسیاری از کشورها صد در صد داوطلبانه نیست و برخی کشورها افراد خون خود را به فروش میرسانند و ما باید قدردان مردم خود باشیم، عنوان کرد: شاخص اهدا خون ما در دنیا بسیار مطلوب است.
محمدی با بیان اینکه افراد از ۱۶ تا ۶۰ سال با وزن بالای ۵۰ کیلو میتوانند برای اهدا خون مراجعه کنند، گفت: در سال مردان حداکثر چهار بار و زنان سه بار با فاصله سه ماهه میتوانند خون اهدا کنند.
وی با بیان اینکه در برخی کشورهای اروپایی تعداد اهداکنندههای خانم و آقا برابر است و گاهی بانوان بیشتر هم هستند اما در ایران بانوان کمتر از پنج درصد خون اهدا میکنند، یادآور شد: در دوران دفاع مقدس آمار اهدای خون بانوان به ۳۰ درصد هم رسیده بود اما امروزه شاید به دلیل ترس این آمار کمتر شدهاست.
مدیرکل سازمان انتقال خون استان همدان با بیان اینکه ثابت شده اهداکنندگان خونی که مستمر خون اهدا میکنند به دلیل جریان خون در عروق کمتر در معرض سکتههای مغزی قرار میگیرند، مطرح کرد: با بانک اطلاعاتی که از اهداکنندهها داریم بر اساس نیاز به گروه خونی خاص با اهدا کنندهها تماس گرفته میشود و برای اهدای خون دعوت میشود.
وی با بیان اینکه ارگانهای مختلف با سازمان اهدای خون همکاری دارند اما جمعیت هلالاحمر و بسیج بیشترین همکاری را دارند، خاطرنشان کرد: با توجه به نیرو و تجهیزات موجود در استان نگرانی بابت اهدای خون نداریم.
انتهای خبر/حا