به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» چندروز گذشته بود که خبر استعفای رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی استان همدان در فضای مجازی توسط چند نفر از هنرمندان همدانی منتشر شد، البته دلیل استعفا مشخصاً بیان نشده ولی آن طور که پیداست کارشکنی و سنگاندازیهایی در این مسیر به وجود آمده که حالا به اوج خود رسیده و رئیس توانمند حوزه هنری تصمیم گرفته است تا بدون سر و صدا و برای آن که حوزه هنری همدان آسیب نبیند، فضا را ترک کند.
این خبر برای هنرمندانی که دغدغه فرهنگ و انقلاب را دارند شوکهکننده بود و جامعه هنری را متأثر کرده… اینبار نه در جایگاه یک خبرنگار، بلکه در جایگاه یک عکاس و هنرمند مینویسم؛ روزی مسئول روابط عمومی حوزه هنری همدان با من تماس گرفت تا در یکی از مراسمهای حوزه هنری شرکت کنم، من تا آن روز فکر میکردم حوزه هنری همدان تعطیل است و تا چندسال قبل فقط در یک مکان تنگ و ترش هراز گاهی جلسات نقد عکس دارد، آن هم عکسهایی که قرابتی با گفتمان انقلاب اسلامی نداشت! بسیاری از هنرمندان همدانی نیز تصور من را داشتند!
در همان ابتدای آشنایی با حوزه هنری جدیدی که تحول در آن دیده میشد مصاحبهای یکساعته با رئیس جدید حوزه هنری داشتم که در پایگاه خبری و تحلیلی عصر همدان منتشر شد، همان موقع با خودم گفتم اگر این ایدهها و اهدافی که تیم جدید در سر دارد به نتیجه برسد فضای فرهنگی همدان تکان میخورد.
حالا فضای خاص، پُردغدغه، واقعی، هنری و صمیمی حوزه هنری باعث شده بود تا هرطور که شده در جلسات چهارشنبههای خانه گرافیک حوزه هنری حاضر باشم، بچههای گرافیست، عکاس، خطاط و طراح در این جلسات حاضر میشدند و ساعتها بر سر یک موضوع بحث میکردند تا طرح نهایی آماده شود، نکته جالب برگزاری این جلسات حضور مستمر و دغدغهمندانه رئیس جوان حوزه هنری همدان در کنار بچهها بود.
نظرات کارشناسانه در خصوص محتوا و پیام نهفته در پروژههای در دست اجرای بچهها توسط رئیس حوزه هنری، کمک بزرگی به رشد گروهی میکرد که در کار خود تخصص داشتند اما مطالعه کمی در حوزههای اجتماعی و فرهنگی داشتند؛ محمدمهدی سماوات هیچوقت خودش را مثل یک رئیس ندانست، همیشه پیشقدم بود و درکنار تیم تلاش میکرد محتوای پروژهها و برنامهها فاخر و انقلابی باشد.
این را همه کسانی که در برنامههای حوزه هنری حضور داشتند تأیید میکنند، از برنامههای عمومی مثل شبروایت تا راویماه و کیشمیج گرفته تا جلسات تخصصی هنرمندان و علاقمندان به هنر، در همه اینها یک اصل اساسی برای رئیس جوان و دغدغهمند اولویت داشت و آن هم محتوا و پیام بود، اینکه قرار است به مخاطب چه ارائه شود همیشه اصلیترین سوال برای برگزاری مراسمها و تهیه طرحها و محتواها بود.
اگر بخواهیم فعالیتهای حوزه هنری انقلاب اسلامی استان همدان را از اولین روزی که محمدمهدی سماوات مسئولیت پذیرفت بشماریم زمان زیادی میبرد اما در این یادداشت ابتدا قصد دارم اهمیتی که وی به هنرمندان دغدغهمند نشان داد را بیان کنم.
بدون تعارف باید گفت کسی در همدان به هنرمندان متخصص و به خصوص دغدغهمند و انقلابی میدان نمیداد ولی رئیس جوان حوزه هنری همدان شخصاً با تشکیل تیمی جوان به دنبال هنرمندان رفت، یک به یک با همه صحبت کرد و جلسه گذاشت، آنها را جذب حوزه هنری و جلسات کرد و برنامهها را به خوبی به سمت جلو پیش برد، هنرمندان نیز با دل و جان جذب حوزه هنری میشدند و بدون هیچ چشمداشتی برای برنامهها فعالیت میکردند و محتوا میساختند.
نتیجه این همدلی تشکیل خانه شعر، خانه عکاسان، خانه گرافیک، خانه ادبیات کودک و نوجوان و باشگاه هنرهای تصویری است که همدانیها در حدود دو سال گذشته آثار هنرمندان این حوزهها را در برنامه ها و سطح شهر دیدند.
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی استان همدان با درک عمیق از نیازها و چالشهای هنرمندان، پروژههای متعددی را با موفقیت اجرا کرد و باعث رونق هنری شد. رابطهٔ نزدیک او با هنرمندان و حمایتهایش از آثار آنها، نشاندهندهٔ درک و احترامش به هنر و هنرمند بود.
از سال ۱۴۰۱ تاکنون محمدمهدی سماوات تلاش کرد به قول خودش با تشکیل خانواده حوزه هنری انقلاب اسلامی همدان برنامههایی نظیر شب روایت، کیش میج، راوی ماه، داستان گپ، ایده داستان، مسیر نویسندگی، قلمک، هنر درمانی، شب شعر، صراط و دردانه خوانی برگزار کند تا این خانواده روز به روز بزرگتر شود.
تأسیس مرکز روایت استاد حسام و برگزاری دو دوره مدرسه رویش از دیگر اقدامات مبنایی در حوزه هنری انقلاب اسلامی استان همدان است که به رشد فرهنگ و هنر در مسیر انقلاب اسلامی در همدان کمک میکند.
چاپ کتابهای فاخر با هدف حمایت از نویسندگان، برگزاری نمایشگاههای عکس با هدف حمایت از عکاسان و نمایشگاههای نقاشی با هدف حمایت از نقاشان همدانی، تشکیل گروه نمایش، تشکیل تیم دوبله، استفاده از آثار هنرمندان در فضاسازیهای شهری در کنار نشر همه اقدامات در فضای مجازی و صفحه تخصصی هنر در مطبوعات از دیگر اقدامات مؤثر این رئیس توانمند و تیم جوان او است.
محمدمهدی سماوات در شرایطی که همدان شهری بدون نشاط محسوب میشود اقدام به برگزاری ویژه برنامههایی همچون کیشمیج و شبیلدا کرد و با جمع کردن عموم مردم در سالنها که جایی برای سوزن انداختن باقی نمیماند خنده بر لبان مردم شهر آورد و توانست در این مراسمها همه نوع از اقشار مردم را دور هم جمع کند، دقیقاً کاری که تاکنون در همدان هیچ یک از ارگانها و مجموعههای دیگر، موفق به انجام آن نشدند…
او در شرایطی که بسیاری از ادارات دولتی و فرهنگی که وظایف اصلی خویش را فراموش کردند، رویداد هنری برای حمایت از غزه برگزار کرد و باشگاه هنرهای تصویری کاربلد حوزه با حمایتهای بیدریغش اقدام به تولید فیلم کوتاه نبض در حمایت از فلسطین کرد.
تولیدات به موقع و تمیز متناسب با انقلاب اسلامی در مواقع حساسی همچون عملیات وعده صادق و شهادت شهید رئیسی نیز نشان از تعهد تیمی دارد که نهال آن را محمدمهدی سماواتی کاشته است و در حال رشد است.
اکران مستند چشم ایرانی، مستند آقا مصطفی، فیلم مصلحت، لاتارینو و آسمان غرب با حضور عوامل آن از دیگر اقدامات قابل توجه رئیس حوزه هنری همدان است.
برگزاری کلاسهای آموزشی نویسندگی سید میثم موسویان، جلسات آموزش فیلمنامه نویسی با حضور حسین فداییحسین، کارگاه آموزشی سه روزه هنری قلمه و روایتنویسی امتداد مقاومت همه و همه از اقداماتی محسوب میشود که حوزه هنری استان همدان از دو سال گذشته تاکنون داشته و من هرچه گشتم نقطه ضعفی پیدا نکردم که بتوانم آن را علت سنگاندازیها در این مسیر عنوان کنم!
استعفای این فرد متعهد، متخصص و کارآمد آنقدر برای هنرمندان همدانی سنگین بوده است که خودجوش اقدام به تماس و برقراری ارتباط با رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و رئیس حوزه هنری کشور کردند تا بلکه بتوانند مانع از این اتفاق شوند.
امید است مسببان اصلی این استعفای شوکآور با درک درست از شرایط یکبار برای همیشه دست از سنگاندازی در مسیر افرادی همچون سماواتها در همدان بردارند و بگذارند کسی که خوب فعالیت میکند به کارش ادامه دهد.
محمدمهدی سماوات اولین نفری نیست که در همدان بخاطر توانمندبودن و شایستگی با او در تقابل ایستادند و قطعاً آخرین نفر هم نیست اما بالاخره باید یک نفر پیدا شود که در برابر کوتهفکرانی که اجازه تحول و رشد به همدان نمیدهند بایستد.
زینب سعیدی