به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با روی کار آمدن دولت چهاردهم به ترتیب استانداران برخی از استانها از جمله همدان مشخص و از طرف وزارت کشور منصوب شدند.
طبق قانون اساسی استاندار موظف است در سه حوزه سیاسی، اداری و امنیتی به عنوان نماینده دولت در استان فعالیت کند.
مدیریت اجرایی و نظارت بر اجرای مصوبات و سیاستهای دولت در استان، ایجاد هماهنگی بین دستگاهها، نهادها و ادارات دولتی در استان برای تحقق سیاستهای کلان دولت، نظارت بر امور اقتصادی و اجتماعی با بررسی و نظارت بر برنامهها و پروژههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در استان، توسعه زیرساختها و برنامهریزی و اجرای پروژههای عمرانی و زیرساختی، گزارشگیری و ارائه گزارشهای دورهای به دولت در مورد وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی استان از وظایف و اختیارات استانداران محسوب میشود.
ایجاد امنیت و نظم عمومی با پیگیری مسائل امنیتی و انتظامی در استان و همکاری با نیروی انتظامی، مدیریت بحران و برنامهریزی و مدیریت شرایط در مواقع حوادث غیرمترقبه در استان و برگزاری جلسات و همایشها با مقامات محلی و نهادهای غیر دولتی برای بررسی مسائل استان از دیگر وظایف استانداران است که همگی نشاندهنده نقش کلیدی استانداران در توسعه و مدیریت استانها دارد.
شاید یکی از اصلیترین وظیفه استانداران، نظارت و مدیریت اجرایی در استان محسوب شود. این وظیفه شامل بررسی و نظارت بر اجرای سیاستها و برنامههای دولت، هماهنگی بین نهادهای مختلف دولتی و خصوصی، و اطمینان از تحقق اهداف توسعهای استان میشود.
به عبارتی استاندار باید به عنوان نماینده دولت، مسئولیت تسهیل و پیشبرد پروژهها و برنامههای کلان در سطح استان را بر عهده داشته باشد.
از دیگر وظایف مهم و تأثیرگذار استانداران انتخاب و تعیین برخی از مسئولان ادارات و نهادهای دولتی در استان است؛ استاندار میتواند در زمینه معرفی و انتصاب مدیران کل و مسئولان ادارات دولتی در استان تصمیمگیری کند.
استانداران در نظارت بر فرآیند انتخاب مدیران و مسئولان ادارات محلی مسئول هستند و باید اطمینان حاصل کنند که این فرآیند بر اساس شایستهسالاری و قوانین جاری انجام میگیرد.
از سوی دیگر استانداران برای انتصاب مدیران کل برخی ادارات، نیاز به هماهنگی و مشورت با وزارتخانههای مربوطه دارند و در مجموع استاندار باید مدیران انتخابی را زیر نظر داشته باشد و بر کیفیت عملکرد آنها نظارت کند.
این مسئولیتها به استانداران این امکان را میدهد که در راستای تحقق اهداف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در استانها تأثیرگذار باشند و در صورت عدم اجرای اهداف توسط مسئول مربوطه نسبت به عزل و تغییر او اقدام کند.
یکی دیگر از وظایف مهم استانداران، انتخاب فرمانداران است؛ استاندار باید با توجه به نیازها و شرایط خاص استان، فرمانداران را انتخاب کند و این انتخاب با ارزیابی شایستگیها و تجربیات فردی صورت گیرد.
استانداران در انتخاب فرمانداران باید با وزارت کشور مشورت و موافقت آن را جلب کنند. این مرحله بهعنوان یک معیار قانونی برای اطمینان از انطباق انتخاب با سیاستهای کلی دولت است.
با انتصاب فرمانداران، استاندار مسئول نظارت بر عملکرد فرمانداران و ارزیابی کارایی آنها در اجرا و پیگیری برنامهها و سیاستهای دولت در شهرستانها است و فرمانداران نمایندگان استانداران در شهرستانها هستند و وظیفه ایجاد ارتباطات مؤثر بین دولت و مردم را بر عهده دارند.
استاندار باید اطمینان حاصل کند که فرمانداران توانایی لازم برای انجام این وظایف را دارند یا خیر و این انتخاب به استانداران این امکان را میدهد که سازوکار اجرایی استان را بهخوبی مدیریت کرده و سیاستهای دولت را در سطح محلی پیادهسازی کنند.
حالا که مردم استان همدان، نماینده دولت در استان خود را شناختند همه منتظر هستند تا فرمانداران و مسئولین سایر ادارات و نهادها نیز هرچه سریعتر معرفی شوند و شاهد پیشبرد اهداف در استان همدان باشیم.
بدون شک استان همدان ظرفیتهای بسیاری دارد که بهرهگیری از آنها نیازمند مدیریت صحیح بر این ظرفیتها بوده و مردم همدان امیدوار هستند تا آینده استان خود را درخشانتر از قبل ببینند.
زینب سعیدی