امیرحسین نقیپور در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه اداره کل دام پزشکی زیرمجموعه سازمان دامپزشکی کشور و از ادارات کل تابعه وزارت جهاد کشاورزی است، اظهار کرد: مهمترین وظیفه، سیاستها و اهداف سازمان دامپزشکی تأمین و سلامت فرآوردههای خام دامی، تأمین و سلامت بهداشت دام، مبارزه و پیشگیری از بیماریهای دام، پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مشترک دام، فراهم کردن شرایط ورود به بازارهای جهانی، توسعه پایدار و سرمایهگذاری در بخش دام است.
وی با تأکید بر اینکه از مهمترین اهداف ما تأمین سلامت فراورده خام دامی شامل مرغ، گوشت قرمز، خوراک دام، نهاده دامی، پوست، مو، پشم، شیر، عسل، تخممرغ و هر فراوردهای که از دام تولید شود و به صورت خام باشد تحت نظارت دامپزشکی است، گفت: از طریق رصد و پایش بیماریها، واکسیناسیون و نظارت بر دامداریها نظارت انجام میشود چرا که اگر سلامت دام تأمین شود سلامت فرآوردههای خام دامی که از دام تولید میشود تضمین شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه بر دام در کشتارگاهها، مراکز قطعهبندی و مراکز فروش نظارت میشود، ادامه داد: نظارت بر ذبح شرعی در کشتارگاهها انجام میشود و هیچ محصولی در استان تولید نمیشود مگر اینکه ناظر ذبح شرعی بر آن نظارت داشته باشد و محصولاتی که از خارج از کشور به صورت وارداتی وارد کشور یا استان ما میشوند نیز تحت نظارت ناظرین شرعی و ناظرین بهداشتی اعزامی از ایران هستند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین وظایف اداره کل دامپزشکی واکسیناسیون دام است و از ابتدای سال تاکنون حدود ۱۱ میلیون و ۴۵۰ هزار نوبت سرواکسیناسیون انجام شده که نسبت به سال گذشته ما شاهد رشد ۶ درصدی در جمعیت دامی استان هستیم.
نقیپور با تأکید بر اینکه نتیجه واکسیناسیون کاهش بیماریهای دامی است، عنوان کرد: خوشبختانه در ده ماهه سال جاری حدود ۵۰ درصد کاهش بیماری در کانون بیماری دامی را داشتیم.
وی با بیان اینکه سمپاشی در جایگاههای دام و بدن از دیگر اقدامات است، تصریح کرد: مبارزه با بیماری انگلی، لمپیاسکین و تب کریمه کنگو از دغدغه و یکی از مشکلات اساسی است که با سمپاشی از ایجاد بیماری پیشگیری میشود.
خدمترسانی به مناطق محروم و افزایش پوشش واکسیناسیون
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با اشاره به اینکه یکی از برنامههای سازمان دامپزشکی برگزاری اردوهای جهادی است که از ابتدای سال ما حدود ۱۰۵ اردوی جهادی در ۱۶۱ روستای محروم، صعبالعبور و کمبرخوردار برگزار کردیم، مطرح کرد: در این اردوها خدماتی از قبیل واکسیناسیون، آموزش دامداران، واکسن طیور بومی و معاینه دام ارائه شد.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال تا کنون حدود ۳۱۲ هزار نوبت سرواکسیناسیون در روستاهای محروم انجام شده است، افزود: در همین راستا ۷۶۵ هزار قطعه طیور بومی هم واکسینه شدند.
نقیپور با بیان اینکه رصد و پایش بیماریها از دیگر اقدامات است که به صورت مداوم داره انجام میشود، عنوان کرد: از ابتدای سال یک میلیون و ۹۰۰ هزار پایش و مراقبت شامل بررسی بیماریهای استراتژیک در دامداریهای صنعتی و مرغداریها انجام شده که روند افزایشی داشته است.
وی با بیان اینکه واکسیناسیون از طریق بخش خصوصی و دولتی انحام میشود، گفت: واکسیناسیون دولتی توسط اکیپهای مبارزه خود سازمان دامپزشکی و اداره کل دامپزشکی انجام میشود و بخش دیگر هم از طریق برونسپاری به مراکز واکسیناسیون مایهکوبی واگذار میشود که در سال جاری حدود هفت میلیارد تومان قرارداد برون سپاری داشتیم که نسبت به سال گذشته ۶۶ درصد رشد داشته است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان مطرح کرد: در حوزه جوجهریزی از ابتدای سال حدود ۳۵ میلیون قطعه جوجهریزی داشتیم در ابتدای سال که نسبت به سال گذشته رشد ۲۴ درصدی را شاهد بودیم.
وی با تأکید بر اینکه یکی از دغدغههای در سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت پیشگیری از تبمالت است، تصریح کرد: یکی از برنامههای اداره کل دامپزشکی همدان در دو سال اخیر کنترل تبمالت در استان بود که حدود ۴۰ درصد کاهش تبمالت داشتیم.
نقیپور با بیان اینکه طبق برنامهریزیهای انجام شده اقدامات به صورت گسترده انجام شد و استان همدان به عنوان پایلوت کشوری در پیشگیری از بیماری تبمالت انتخاب شده است، عنوان کرد: بیماری تبمالت بیماری هزار چهره شناخته میشود که شناسایی و درمان آن هم به سختی انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه با توجه به تستی که در دامداریهای صنعتی انجام دادیم امروز در استان دامداری و گاوداری صنعتی نداریم که به تبمالت آلوده باشد مطرح کرد: در مراکز لبنی ناظر بهداشتی دامپزشکی، علوم پزشکی و مرکز بهداشت حضور دارند و فرایندی که در شیر انجام میشود باعث میشود عامل میکروبی و آلودگی از بین برود.
تأکید بر مصرف شیر پاستوریزه و اهمیت جوشاندن شیر خام
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه لبنیات را حتیالامکان از مراکز مجاز و شیر فراورده خام دامی یا شیر به صورت پاستوریزه تهیه شود، تأکید کرد: بهترین راه این است که شیری که تهیه میشود حتما از زمان اولین جوشش ۲۰ دقیقه جوشانده شود که اگر عوامل میکروبی از بین برود.
وی با اشاره به اینکه نهاده تولید شده ابتدا در انبارهای نهاده ذخیره میشود که ناظرین فنی و بهداشتی بر این انبارهای نظارت میکنند، گفت: اگر ظاهر محموله نامناسب باشد نمونهبرداری و آزمایش انجام میشود و اگر آیتمهایی که آزمایش میشود از حد استاندارد بیشتر باشد سالمسازی یا معدومسازی اتفاق میافتد.
نقیپور با بیان اینکه در سطح استان سردخانههایی فراورده خام دامی مانند گوشت منجمد، مرغ منجمد و سایر محصولات را نگهداری میکنند که تحت نظارت دام پزشکی رصد، تاریخ تولید و انقضا بررسی میشود، گفت: بعد از ذبحشدن گوشت توصیه میشود ۲۴ ساعت در پیش سردخانه بماند.
وی با بیان اینکه استان همدان شاید جز معدود استانهایی در کشور است که همه کشتارگاهها به پیش سرد مجهز هستند و ما کشتارگاه سنتی نداریم، ادامه داد: وقتی یک دام برای کشتار به کشتارگاهها ارسال میشود توسط ناظرین یک بازرسی قبل از کشتار انجام میشود و بعد از کشتار به مدت ۲۴ ساعت داخل پیشسرد نگهداری میشود و بعد از ۲۴ ساعت مجدد بازرسی میشود و گوشت اگر شرایط مصرف را داشته باشد مهر و لیبل زده میشود و به مراکز عرضه درصد در سطح شهر فرستاده میشود.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان تأکید کرد: هنگام خرید حتما به لیبلهایی که روی گوشت نصب شده و تاریخ تولید و انقضا درج شده دقت شود مطمئناً مشکلی از بابت بهداشتی و مصرف نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه در اعیاد و مناسبتها طرحی به نام طرح تشدید اجرا میشود، گفت: در این طرح کارشناسان ما از مراکزی که عرضه دام دارند نظارت میکنند.
نقیپور با بیان اینکه در چند سال اخیر در کشتارگاههای استان به صورت رایگان در مناسبها دام کشتار میشود، افزود: در سطح استان ما اکیپهای ثابت و سیار داریم در سطح استان که با تماس با شمارهگیری ۱۵۱۲ است افراد کارشناس به منزل افراد مراجعه میکنند و اگر مشکل بهداشتی وجود نداشته باشد کشتار انجام میشود که توصیه میشود دامی که کشتار میشود مدت ۲۴ساعت در دمای صفر تا چهار درجه نگهداری بعد مصرف شود.
وی با بیان اینکه در طی ۱۰ ماهه سال جاری حدود ۸۶۰ هزار نوبت بازدید از دو هزار و ۸۸۸ مرکز تحت نظارت دام پزشکی بازدید داشتیم، عنوان کرد: در این بازدیدها بیش از ۶۱ تن فرآورده خام دامی غیر بهداشتی از چرخه مصرف حذف، معدوم و ۱۶ واحد متخلف به مراجع قضایی معرفی و اگر موردی هم بوده پلمپ و به تعزیرات معرفی شده است که شهروندان میتوانند تخلفات را از طریق سامانه ۱۵۱۲ به صورت شبانهروز اطلاع دهند.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه بیماری پرندگان متعدد است اما بیشترین مورد آنفلوانزای پرندگان است که در فصل سرد سال شایع میشود و همراه با مهاجرت پرندگان از سیبری بیشتر میشود، تأکید کرد: مسیر پرواز پرندهها و جاهایی که ممکن است تجمع داشته باشند ممکنه باعث انتقال بیماری شود.
وی با بیان اینکه رصد و پایشی که دام پزشکی انجام میدهد به صورت هفتگی و در شرایط بحرانی چندین بار در هفته با همکاری سازمان محیط زیست از تالابها و آبگیرها بازدید انجام میشود، گفت: مورد رویت شود حتما آزمایش و نمونه برداری میشود.
نقیپور با بیان اینکه از سطح استان ما یک نمونهبرداری کلی از طیور بومی در سطح روستاها انجام دادیم، عنوان کرد: از سه هزار نمونه طیور نمونهبرداری انجام شد که تا به امروز یک مورد آنفولانزا از طیور بومی گزارش نشده است.
صادرات محصولات دامی همدان به کشورهای مختلف
وی با اشاره به اینکه ما از استان صادرات گوشت سفید مرغ و ماهی داریم، بیان کرد: از ابتدای سال ۱۲۶ مورد مجوز صادراتی محصولات دامی با وزن بیشتر از دو میلیون و ۷۰۰ هزار کیلوگرم که بیشتر شامل پنجه و پای مرغ، پودر آب پنیر، گوشت مرغ منجمد، کراست و سالامبور به کشورهای ایتالیا، اسپانیا، پاکستان، قزاقستان، سوریه و قرقیزستان صادرات داشتیم که در مقایسه با دو سال پیش حدود ۶۰ درصد ما افزایش صادرات داشتیم.
انتهای خبر/حا