به گزارش عصر همدان، ۳۱ تیرماه چهلمین سالگرد درگذشت و چهارم مردادماه سالگرد تشییع باشکوه آیت الله آخوند ملاعلی معصومی همدانی معلم اخلاق و نمونه برای همگان بود که منشأ حرکتهای انقلابی در همدان شد.
آیت الله آخوند نفسش، نفس عشق و مجلسش، مجلس حق و اسوهای یگانه برای طلاب علم بود.
از آثار و خدمات این روحانی جلیلالقدر و فرزانه میتوان به بازسازی حوزه علمیه آخوند به عنوان مهمترین حوزه علمیه غرب کشور که جایگاه تربیتی بزرگی برای عالمان و بزرگان دین دارد اشاره کرد.
سرانجام این عالم فرزانه پس از عمری مجاهدت و خدمت به اسلام بر اثر بیماری در ۳۱ تیر ۵۷ به لقاء الله پیوست و اکنون تربت ایشان در گلزار شهدای همدان میعادگاه عاشقان شده است.
اواخر تیر ماه، آیتالله آخوند در پی بیماری برای معالجه به انگلیس برده شد. معالجات مؤثر واقع نشد و وی درگذشت. سوم مرداد ماه سال ۱۳۵۷ جنازه او با هواپیما به ایران منتقل شد. با انتشار این خبر بازار و مغازههای شهر همدان تعطیل و تشییع جنازه وی در چهارم مرداد به تظاهرات گستردهای در همدان تبدیل شد. در این ایام امام خمینی(ره) در نجف به سر میبردند.
آیتالله آخوند شخصیت بزرگی بود که امام هم به ایشان علاقه و او را به عنوان عالم زاهد و عابد قبول داشتند. وقتی این اتفاق افتاد، در تهران مجلس ختمی گرفتند. مراسمی در حسینیه همدانیهای تهران منعقد شد. مجلس دیگری را نیز مرحوم آیتالله سیداحمد خوانساری و علمای معروف تهران در مسجد جامع تهران گرفتند. مراسم دیگری نیز در مسجد ارک برگزار شد که روحانیون مبارز و انقلابی چون آقایان مطهری، مهدویکنی، مفتح، محلاتی و حتی آقای بازرگان اعلامیه آن را امضا کرده بودند.
در حسینیه همدانیها به عنوان اینکه همشهریهای آخوند هستند مجلسی برگزار شد. در این مجلس آقای رحمانی همدانی به منبر رفت که او را پس از منبر دستگیر کردند.
قبل از اینکه مجالس ترحیم آقای آخوند در تهران برگزار شود، تشییع جنازه او حرکتی عظیم در همدان ایجاد کرد. در جریان آن مردم به مراکز دولتی و مراکز فساد حمله کردند. در این حوادث چند تن از مردم هم به شهادت رسیدند.
اما آنچه حق این عالم بزرگ و جلیلالقدر هست، گویا برگردن ما همدانیها بالاخص مسئولان مانده و سنگینی میکند. گویا دغدغه هیچیک از متولیان امر نیست که یادی از بزرگان درخشان بر تارک همدان داشته باشند و این ایام دارالمؤمنین همدان در سکوت گذشت!