به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصرهمدان»؛ رشتههای طلایی ابریشم، حکایت از ظرافت و زیبایی طبیعت دارند. از زمانهای دور، انسان با کشف راز تولید ابریشم از پیله کرم ابریشم، به این ماده ارزشمند پی برد و آن را به یکی از نمادهای تجمل و زیبایی تبدیل کرد.
نوغانداری، هنری است که در آن انسان با طبیعت همسو شده و از دل کوکونهای کوچک، پارچههایی با ارزش و ماندگار میآفریند.
میثم پورطلوعی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه نوغانداری کار فصلی است و به صورت دائم و همیشگی نیست، اظهار کرد: با توجه به شرایطی که آب و هوا و نهادهای که برای مصرف کرمهای ابریشم مورد نیاز است از اوایل خردادماه تا اواسط تیرماه میتوان در همدان کرم ابریشم پرورش داد.
وی با بیان اینکه در نهاوند و ملایر به دلیل شرایط آب و هوا از اول اردیبهشت شروع به تولید میکنند، افزود: شهرستانهایی که آب و هوای خشکتری دارند ازهفتم خردادماه به این کار شروع میکنند.
مدیر امور طیور و پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی همدان با اشاره به اینکه با توجه به شرایط آب و هوایی فقط یک دوره در سال در همدان نوغانداری داریم، ادامه داد: در چند سال اخیر با توجه به شرایط آب و هوایی و کمبود باران تاکنون با پیگیریهای انجام شده و ایجاد توتستانها درختان توت در حد مطلوب بارور نشد چرا که به ازای هر جعبه تخم نوغان ۲۰۰ عدد درخت توت و حدود ۶۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم برگ برای مصرف نیاز دارد.
وی با اشاره به اینکه هر چقدر مقدار غذادهی کمتر شود مقدار تولید پیله پایین میآید، عنوان کرد: میانگین تولید پیله در استان همدان ۷ کیلو است و با توجه به آب و هوا نسبت به میانگین کشور تولید بالایی نداریم.
پورطلوعی با بیان اینکه نوغانداری بیشتر در استانهای شمالی کشور انجام میشود، گفت: در استان همدان شهرستانهای نهاوند و ملایر نسبت به شهرستانهای دیگر بهتر عمل کردهاند و شهرستانهای شمالی استان از جمله کبودراهنگ، رزن و فامنین به دلیل شرایط آب و هوای خشک در این خصوص ورود نکردهاند.
وی با بیان اینکه ما هرساله درخت توت و تخم نوغان را از شمال کشور تهیه میکنیم و به صورت یارانهای در اختیار متقاضیان نوغانداری قرار میدهیم، ابراز کرد: پیله ابریشم تولید شده توسط خود نوغاندار یا از سود سازمان جهاد کشاورزی به مرکز نوغانداری کشور با توجه به درجهبندی کیفی به فروش میرساند.
مدیر امور طیور و پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی همدان با اشاره به اینکه قیمت پیله ابریشم از ۷۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۴۰۰ قیمتگذاری میشود، مطرح کرد: نوغانداری یک شغل پرسود در استانهای شمالی کشور است چرا که در این استانها درخت توت به راحتی رشد میکند.
وی با بیان اینکه برای پرورش کرم ابریشم درخت توت اصلاح شده تهیه میکنیم که فقط تولید برگ میکنند، عنوان کرد: مشکل دیگری که در همدان وجود دارد این است که فصل برداشت درخت توت در همدان با آغاز شتهزنی و سمپاشی درختان همزمان میشود و با سمپاشی برگ درختان آلوده میشود و دیگر نمیتوان برای نوغانداری از این برگ درختان استفاده کرد.
پورطلوعی با تأکید بر اینکه با توجه به آبو هوای همدان محدودیتهایی برای نوغانداری داریم، عنوان کرد: در سال گذشته در استان حدود ۵۰۰ کیلوگرم از ۱۰۰ جعبه تخم نوغان تولید تخم نوغان داشتیم.
وی با بیان اینکه مشکل اصلی نوغانداران تامین برگ درخت توت است که با ایجاد توتستان این مشکل حل نمیشود، یادآور شد: این کار شغل فصلی محسوب میشود و نمیتوان به عنوان شغل ثابت به آن نگاه کرد و راهکار رفع مشکل این است که متقاضیان، شورا و دهیاران روستا هم به جهت زیباسازی روستا و ایجاد شغل برای بانوان اقدام نمایند؛ حتی میتوانند از حمامهای عمومی و قدیمی که فعال است که دما و رطوبت را تأمین میکند درخت توت بکارند و بعد از تامین برگ توت قسمتی از روستا به صورت جداگانه با تأمین درخت توت از سازمان جهاد کشاورزی اقدام نمایند و سمپاشی هم نکنند.
مدیر امور طیور و پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه افرادی که میخواهند در این کار ورود کنند باید از سه سال قبل برنامهریزی کند و برای داشتن درخت بارور مناسب باید نهالهایی که میرسد را در یک محلی به نام توتستان براساس قواعد باغداری درختان را بکارند و بعد از سه سال که بارور شدند بهرهبرداری کنند، ادامه داد: با بیان اینکه به ازای هر جعبه تخم نوغان ۱۶ مترمربع فضا با دما ۲۵ سانتیگراد و رطوبت ۸۰ درصد نیاز است.
وی با بیان اینکه از زمینهایی که عایدات خوبی ندارد میتوان در تولید نوغان استفاده کرد و در زمینهایی که دارای آب هستند درختها مثمر مانند گردو و بادام کاشته میشود، تأکید کرد: درختان توت در حاشیه نهرها و مرز بین اراضی زمینهای کشاورزی و مراتعی که قابلیت استفاده برای درختان مثمر و بارور ندارند کاشته میشود.
پورطلوعی با تأکید بر اینکه برای تولید نوغان از مکان غیر قابل استفاده به منظور بهرهوری بهتر استفاده میشود، مطرح کرد: در شمال کشور به این دلیل که تولید نهالستان هستند زمینهای خود را برای این منظور استفاده میکنند و از برگ آن هم برای نوغانداری استفاده میکنند.
وی با اشاره به اینکه در استان همدان واحد صنعتی نوغانداری وجود ندارد، خاطرنشان کرد: چند متقاضی برای ایجاد واحد صنعتی داریم اما به مرحله بهرهبرداری نرسیده است.
انتهای خبر/حا