به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، آهن یکی از عناصر حیاتی برای تولید هموگلوبین در بدن است. غنیسازی آرد با آهن میتواند به کاهش میزان کمخونی فقر آهن، به خصوص در زنان و کودکان، کمک کند، غنیسازی آرد موجب میشود که تمامی افراد جامعه، بدون نیاز به تغییرات قابل توجه در رژیم غذایی، به صورت روزانه از این مواد مغذی بهرهمند شوند.
غنیسازی آرد با آهن و اسید فولیک یکی از اقدامات مهم در حوزه بهداشت عمومی برای پیشگیری از کمبودهای تغذیهای است. این کمبودها میتوانند اثرات جبرانناپذیری بر سلامت عمومی داشته باشند، آهن برای تولید هموگلوبین در گلبولهای قرمز خون ضروری است. کمخونی میتواند باعث ضعف، کاهش بهرهوری و اختلالات شناختی شود، اسیدفولیک نقش مهمی در پیشگیری از نقصهای لوله عصبی مانند اسپاینا بیفیدا در نوزادان دارد، مصرف کافی اسیدفولیک در دوران بارداری به شدت توصیه میشود.
بیش از ۴۵ درصد ایرانیها با کم خونی مواجه هستند
حجتاله کمکی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه با بررسیهای انجام شده توسط وزارت بهداشت آمار بالایی از مردم به کمخونی ناشی از فقر آهن مواجه بودند، اظهار کرد: از ابتدای دهه ۸۰ طرح غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک به دلیل در کشور آغاز شد.
وی با بیان اینکه با توجه به اینکه مصرف نان در ایران نسبت به کشورهای دیگر بالا است و سرانه مصرف نان هر فرد ۱۵۰ تا ۱۶۰ کیلوگرم در سال است، گفت: بر اساس این آمار وزرات بهداشت تصمیم گرفت آردهای خبازی را با آهن و اسیدفولیک غنیسازی کند تا آهن در اختیار مردم قرار بگیرد.
مدیر غذا و محصولات آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو همدان با بیان اینکه این اقدام مهم در طی این سالها در حال انجام است و کارخانجات آرد کشور ملزم هستند آرد خبازی که همان آرد نان لواش، سنگک، تافتون و بربری که مورد مصرف نانواییها است را به میزان حداقل ۴۰ ppm(بخش در میلیون؛ یکی از معیارهای متداول سنجش غلظت در محلول یا مخلوطها) آهن و اسیدفولیک اضافه کنند، ادامه داد: این مهم توسط معاونت غذا و دارو رصد و پایش میشود و بر اساس بررسیهای انجام شده این غنیسازی تاثیر مثبتی داشته و میزان کمخونی ناشی از فقر آهن را در کشور کاهش داده است.
وی با اشاره به اینکه در انواع آردها ما میزانی از سبوسگیریها را داریم که هر چه میزان سبوسگیری بیشتر آرد سفیدتر است، تصریح کرد: آرد سنگک سبوسگیری کمتری دارد و به ترتیب نان لواش، تافتون و بربری میزان کمتری سبوس را دارا هستند.
کمکی با تأکید بر اینکه سبوس و جوانه گندم غنی از بعضی از مواد مانند فیبر، کلسیم، فسفر، آهن، برخی املاح و ویتامینهای گروه ب است، بیان کرد: به همین دلیل تصمیم گرفته شده که بجای عرضه نانهایی با سبوس کمتر نانهای کامل با سبوس بالا حاوی جوانه گندم، املاح و ویتامین پخت و در اختیار مردم قرار گرفته شود.
وی با بیان اینکه مردم ما به هر دلیلی میزان فیبر کاملی را دریافت نمیکنند، عنوان کرد: مردم باید عمده فیبر را از طریق میوه و سبزیجات دریافت کنند که متاسفانه به مسائل فرهنگی، اقتصادی و غیره دریافت نمیکنند.
مبارزه خاموش با کمخونی
مدیر غذا و محصولات آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو ابراز کرد: اگر مردم ما نان کامل مصرف کنند بخشی از آهن، فیبر، املاح و ویتامینها را میتوانند جبران کنند هر چند که جای میوه و سبزی را نمیگیرد چرا که میوه و سبزی مواد مغذی دیگری هم دارد.
وی با اشاره به اینکه فیبر تاثیر مثبتی بر دستگاه گوارش میگذارد و از برخی بیماریها از جمله یبوست جلوگیری میکند، افزود: فیبر از کاهش قند خون، چربی خون و تا حدودی از فشار خون نیز جلوگیری میکند.
کمکی با تأکید بر اینکه فیبر مواد سمی که در دستگاه گوارش وجود دارد را به خود جذب از بدن خارج میکند، ابراز کرد: متخصصان تغذیه در دنیا توصیه میکنند بجای استفاده از نان سفید از نانهای سبوس دار و حتیالامکان از نان کامل مصرف کنند.
حسین خوانساری نیز در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه مسأله غنیسازی مواد غذایی معمولا در مورد ویتامینها یا موادمعدنی که کمبود آن در بین آحاد مردم احساس میشود، در بسیاری از کشورهای جهان انجام میگیرد، اظهار کرد: در این کمبودها مردم نقشی ندارند و یا توانایی اقتصادی تأمین آن را ندارند.
وی با بیان اینکه اینگونه کمبودها در درازمدت باعث ضربههای جبرانناپذیری به سلامت جسمی یا روانی مردم میشود و دولت برای پیشگیری و درمان این دست از کمبودهای حاد، اقدام به غنیسازی مواد غذایی مصرفی مردم مینماید، گفت: انتخاب مواد غذایی که باید غنی شوند مشروط ب دو شرط مهم است؛ همه اقشار مختلف جامعه توانایی تهیه آن را داشته باشند و در دسترس اقشار مختلف مردم باشد که آن را مصرف کنند.
نانهای سفید، تهدید پنهان
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی همدان بیان کرد: مواد معدنی یا ویتامینهایی هم که باید افزوده شوند، معمولا در بین کمبودهای متعددی که در جامعه وجود دارد، آنهایی انتخاب میشوند که کمبودشان به حد بحرانی رسیده و سلامت جامعه را تهدید میکند.
وی با اشاره به اینکه در سالهای نه چندان دور، برای مبارزه و ریشهکن کردن بیماری گواتر، تصمیم بر این شد که ماده معدنی «ید» به نمک طعام افزوده شود و نمک هم ارزان بود و هم همه مردم اعم از فقیر و غنی آن را استفاده میکنند، عنوان کرد: یکی از کمبودهایی که بیش از ۴۵ درصد مردم ایران و بخصوص بانوان از آن رنج میبرده و میبرند، کمخونی فقر آهن است که در دی ماه سال ۱۳۸۵ دولت تصمیم گرفت برای حل مشکل کمخونی فقر آهن از تجربه یددار کردن نمک طعام استفاده نماید و آهن و اسیدفولیک را نیز به صورت غنیسازی به سفره مردم بیفزاید.
خوانساری با بیان اینکه در این راستا ماده غذایی که برای این مهم انتخاب شد، آرد بود چرا که نان با توجه به یارانه هنگفتی که دولت در بحث نان متعهد شده و پرداخت میکند، هم ارزان است و هم در تمام خانههای پایین و بالای شهر نان یافت میشود، ابراز کرد: از زمستان سال ۸۵ این دو ماده حیاتی یعنی آهن و اسیدفولیک در درون فرآوردهای به نام «پرمیکس» در داخل کارخانههای تولید کننده آرد، به آرد مصرفی نانواییها افزوده میشود و در هجده سال گذشته تا حدود زیادی بر بحث کمخونی فقر آهن در جامعه موثر بوده و از این به بعد هم خواهد بود.
نانهای سفید، تهدید پنهان
وی با تأکید بر اینکه کلیه مراحل خرید «پرمیکس» و افزودن آن به آرد توسط کارخانههای آردسازی باید انجام گیرد، توسط ادارات غله، غذا و دارو و استاندارد، پایش شده و به طور متناوب و مستمر از کیسههای آرد نانواییها نمونهگیری شده و کنترل میشود و اگر کارخانهای در امر خطیر غنیسازی تخلفی انجام دهد، بلافاصله مراتب گزارش شده و اقدامات عاجل در برخورد لازم و قاطع با متخلف صورت گرفته و از ادامه این روند جلوگیری به عمل میآید.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با توجه به اینکه نان یکی از مواد غذایی عمده در رژیم غذایی مردم است، غنیسازی آرد با مواد مغذی میتواند به افزایش سطح بهداشت عمومی کمک کند، نسبت به مزایایی که غنیسازی آرد برای سلامت عمومی دارد، هزینههای مربوط به آن نسبتاً پایین است، در نتیجه، غنیسازی آرد میتواند بهبود مهمی در سلامت جمعیت به وجود آورد و به کاهش بار بهداشت عمومی ناشی از بیماریهای تغذیهای کمک کند.
غنیسازی آرد با آهن و اسید فولیک یک استراتژی بهداشت عمومی است که در بسیاری از کشورها برای بهبود وضعیت تغذیهای و پیشگیری از بیماریهای ناشی از کمبود ریزمغذیها به کار میرود، غنیسازی آرد معمولاً به عنوان یک برنامه ساده و هزینهموثر در بسیاری از کشورها انجام میشود و بخشی از تلاشهای گستردهتر برای بهبود کیفیت تغذیه است. با این حال، باید به دقت اجرا و کنترل شود تا از دریافت بیش از حد آهن و سایر مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
انتهای خبر/حا