به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، منابع انرژی فسیلی مانند نفت، گاز و زغالسنگ محدود هستند و استفاده بیرویه از آنها منجر به اتمام این منابع میشود. فرهنگسازی مصرف انرژی به کاهش وابستگی به این منابع کمک میکند.
سوزاندن سوختهای فسیلی باعث انتشار گازهای گلخانهای و آلودگی هوا میشود؛ با مصرف بهینه انرژی، میتوانیم این آلودگیها را کاهش دهیم و به مقابله با تغییرات اقلیمی کمک کنیم؛ با مصرف بهینه انرژی، هزینههای مربوط به قبوض برق و گاز کاهش مییابد و در نتیجه، به اقتصاد خانواده و کشور کمک میشود.
از جمله راهکارهای بهینهسازی مصرف انرژی برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی در مدارس، دانشگاهها و جوامع محلی، تهیه و انتشار مطالب آموزشی در رسانههای مختلف مانند تلویزیون، رادیو، روزنامهها و شبکههای اجتماعی، استفاده از اینفوگرافیکها و ویدئوهای جذاب برای انتقال پیامهای آموزشی است.
ارائه مشوقهای مالی برای استفاده از وسایل کممصرف و انرژیهای تجدیدپذیر، برگزاری مسابقات و جشنوارههای مرتبط با مصرف بهینه انرژی، تقدیر از افراد و سازمانهای موفق در زمینه مدیریت مصرف انرژی از دیگر راهکارها است.
از دیگر راهکارها میتوان به کاهش مصرف انرژی در منازل و محل کار با خاموش کردن چراغها و وسایل برقی غیرضروری، استفاده از سیستمهای گرمایشی و سرمایشی بهینه، عایقبندی مناسب ساختمانها برای کاهش اتلاف انرژی اشاره کرد.
آموزش کودکان و نوجوانان درباره اهمیت صرفهجویی در مصرف انرژی، الگوی مناسب برای سایر اعضای خانواده در زمینه مصرف بهینه انرژی، خرید وسایل برقی کممصرف در بهینهسازی مصرف انرژی موثر است.
رحمان نادی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه امروز شاهد نارضایتیهایی از سوی مردم در پی قطعیهای برق هستیم، اظهار کرد: قطعی برق حتی برای کوتاه مدت انعکاس روانی در بین مردم ایجاد و به عنوان یک معضل در جامعه خودنمایی میکند.
وی با بیان اینکه در عالم هستی موجودی نیازمندتر از انسان وجود ندارد، گفت: علم اقتصاد علمی است که چگونگی استفاده انسان از منابع و امکانات موجود برای رفع نیازهای نامحدود به صورت حداکثر کارایی را بررسی میکند.
دبیر اتاق تعاون استان همدان با بیان اینکه در کشور منابع گازی، تولید برق و سایر انرژیها را داریم که باید تخصیص دهیم، ادامه داد: اقتصاد علم تخصیص منابع است و منابع را برای رفع نیازها تخصیص میدهد تا حداکثر کارایی فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای انقلاب یک ناترازی در فرهنگ ما ایجاد شده است و از آنجایی که شعار حکومت اسلامی مردمسالاری بوده حد انتظار مردم بالا رفته و مسئول رفع نیازمندیها را دولت میدانند، بیان کرد: به مردم آموزش داده نشده که برای رفع نیازمندیها قدمی بردارد.
نادی با تأکید بر اینکه ناتعادلی در بخش فرهنگ وجود دارد و باعث افزایش ناترازیها میشود، عنوان کرد: درصد مصرف کشور ایران در بخش انواع انرژیها بیشتر از سایر کشورها است.
وی با بیان اینکه معادل این جمعیت و تولیدی که ما در ایران داریم کشورهای بزرگ اداره میشوند، مطرح کرد: به اقصینقاط ایران حتی روستاهایی که ۱۰ خانوار دارد با یک هزینه سرسامآور گازرسانی شده که شاید توجیه اقتصادی هم ندارد اما منابع کافی برای تزریق به این این شبکه وسیع نداریم.
دبیر اتاق تعاون استان همدان با تأکید بر اینکه این اقدام به مانند این است که ما در کشور این سفره را پهن کردیم اما مواد غذایی به اندازه کافی نداریم، عنوان کرد: راهکار این اقدام صرفهجویی در مصرف است و صرفهجویی در مصرف هم به توسعه فرهنگ نیاز دارد.
وی با فرهنگسازی مردم در صرفهجویی در مصرف پیشقدم میشوند، خاطرنشان کرد: در تولید انرژی زنجیره وابستگی داریم طبق آمار رسمی در صنعت تولید برق ۷۰ درصد به گاز نیازمند هستیم و این زنجیره وابستگی هم باید مدیریت شود تا برای تولید انرژی برق از انرژی گاز استفاده نشود.
جمشید نعمتی استاد دانشگاه بوعلی نیز در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه در کشور ما کمتر از یک درصد از انرژی پاک و منابع تجدیدپذیر و مابقی را از منابع نفت و گاز منابع تمام شدنی تأمین میکنیم، اظهار کرد: طبق آمارهای جهانی منابع شناخته شده نفت ما تا ۶۸ سال آینده تمام خواهد شد.
وی با بیان اینکه ما باید بهینه مصرف کنیم و این بهینه مصرفکردن در برگزاری جلسات اتفاق نمیافتد، تأکید کرد: باید مصرف بهینه منابع انرژی که هم آلودگیهای زیست محیطی دارند و هم تمامشدنی هستند نهادینه شود.
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه ما منابع را از گذشتگان به ارث نبردیم بلکه از آیندگان به امانت گرفتیم و امروز در حال استفاده از امانت آیندگان هستیم، عنوان کرد: این فرهنگ بهینه مصرف کردن و صیانت از منابع آیندگان با آموزش محقق میشود و آموزش باید در بین آحاد جامعه باشد.
وی با بیان اینکه اتفاق خوبی که در کشور افتاده این است که بسیج برای فرهنگسازی بهینه مصرف ورود کرده چرا که مقبولیت بسیج، توان بسیج و تمامی مولههای تفکر بسیجی این توانایی و قابلیت را دارد که این آموزش را در سطح جامعه عملیاتی کند، مطرح کرد: آموزش بهینهسازی مصرف انرژی نیاز به ابزار دارد و ما باید در هیئتهای مذهبی، خطبههای نماز جمعه از متخصصین و مسئولان دعوت کنیم که با مردم صحبت کنند و برنامههای تلویزیونی به این برنامه اختصاص دهیم.
نعمتی با بیان اینکه ما یک قانونی داریم به نام قانون اصلاح الگوی مصرف که در اسفندماه سال ۸۹ مصوب شده با ده سال تاخیر در حال است، گفت: ماده ۱۸ این قانون که مربوط به بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمانها است از طریق وزیر راه و شهرسازی به وزیر کشور و از طریق وزیر کشور به استانداری ها ابلاغ شده است.
وی با اشاره به اینکه ما در کشور متوسط ۴۰ درصد گاز و ۳۷ درصد کل انرژی را در بخش خانگی و تجاری مصرف میکنیم، ابراز کرد: این آمار در اقلیمهای سرد به هشتاد و یک درصد میرسد که باید مدیریت کنیم، عنوان کرد: در مبحث ۱۹ مقررات ملی اشاره شده که ساخت یک ساختمان یک طبقه در اقلیم سرد مانند همدان حداقل بایستی به ازای یک مترمربع مساحت پشت بام ۲۲ کیلووات ساعت در سال انرژی پاک تأمین کنید چنانچه نمیتوانیم تامین کنیم راهکارهای دیگری را ارائه کرده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه شورای شهر و شهرداریها در فرهنگسازی و بهینهسازی انرژی متولی هستند، تصریح کرد: اگر قاتل انرژی در کشور ما ساختمانهای مسکونی و تجاری هستند باید اسناد بالادستی اجرا شود.
وی با بیان اینکه کشور ما با یک درصد جمعیت دنیا ۱۸ درصد ذخایر گاز دنیا را در اختیار دارد، گفت: بایددر مصرف انرژی صرفهجویی کنیم.
نعمتی با اشاره به اینکه در اتحادیه اروپا که هم اقلیم کشور ما هستند برای گرم کردن یک مترمربع از ساختمان ۵.۵ متر مکعب گاز مصرف میکنند اما این آمار در در کشور ما ۴ برابر معادل ۲۲ متر مکعب است، ابراز کرد: باید ساختمانها و موتورخانه فنی و تخصصی ساخته شوند که این مهم نیاز به اقدام، آموزش و بهینهسازی دارد.
وی با اشاره به اینکه برچسب انرژی برای ساختمان الزامی است، مطرح کرد: ساختمانی که امسال پایان کار میگیرد باید حداقل رده ec یا مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان را داشته باشد، افزود: مصرف انرژی ساختمانهای عمومی ما مانند ادارات، مراکز خرید، وزارتخانهها، دانشگاهها باید مدیریت شود و این کار شدنی است اما یک نیاز به فرهنگسازی و نهادینهسازی دارد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: این اقدام علاوه بر فرهنگسازی و عزم و اراده توجه به اسناد بالادستی و استفاده از نیروهای متخصص لازم دارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، فرهنگسازی مصرف انرژی یک فرآیند طولانیمدت است که نیازمند مشارکت همه افراد جامعه، دولت، سازمانهای غیردولتی و رسانهها است. با افزایش آگاهی و تغییر الگوهای رفتاری، میتوانیم به حفظ منابع انرژی، کاهش آلودگیهای زیستمحیطی و داشتن آیندهای پایدارتر کمک کنیم.
استفاده از سوختهای جایگزین در مصرف انرژی، راهکاری کلیدی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و کاهش اثرات زیستمحیطی است.
استفاده از سوختهای جایگزین امری ضروری برای آینده پایدار انرژی است؛ با وجود چالشها، پیشرفتهای تکنولوژیکی و سیاستهای حمایتی میتوانند به گسترش استفاده از این سوختها و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی کمک کنند.
انتهای خبر/س