به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصرهمدان»؛ مقاله پیشرو توسط فاطمه یعقوبی وکیل کیفری در خصوص مزاحمت بانوان (نوامیس) و اطفال و مجازات جرم مزاحمت بانوان و اطفال و عناصر تشکیلدهنده جرم مزاحمت بانوان برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است.
مطابق قانون مجازات اسلامی، مزاحمت زنان و کودکان، فراهم آوردن موجبات توهین و هتک حیثیت آنها در معابر و اماکن عمومی، تحت ماده قانونی خاص به عنوان هتک حیثیت اشخاص قابل مجازات بوده و مرتکب، به مجازات حبس از دو تا شش ماه و تحمل شلاق تعزیری تا ۷۴ ضربه محکوم خواهد شد.
مزاحمت زنان شامل مزاحمتهای خیابانی، رفتارهای کلامی و غیرکلامی دارای ماهیت جنسی ( مانند توهینکردن، کنایهزدن، فریاد کشیدن، نوازشکردن ، خیرهشدن و غیره ) را شامل میشود که معمولاً توسط مردهای غریبه در مکانهای عمومی و غیرعمومی نسبت به زن یا کودک اعمال میشوند.
متلکپرانی، تنهزنی، و اعمال غیراخلاقی در مجامع عمومی و نظایر آن به طور لفظی و غیر لفظی از مظاهر مزاحمت خیابانی است که مرتکب جرم با حرکات و اعمال توهین آمیز موجب هتک حرمت زن یا کودک را فراهم میآورند.
رابطه نامشروع
ارکان تشکیلدهنده جرم مزاحمت بانوان و اطفال
۱ – عنصر قانونی جرم مزاحمت بانوان : براساس ماده ی ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات « هر کس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به انان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه و ۷۴ تا ضربه شلاق محکوم خواهند شد».
۲ – عنصر مادی جرم مزاحمت بانوان : برای تحقق جرم مزاحمت زنان و اطفال، رفتار مرتکب باید به صورت مثبت باشد یعنی ترک فعل در این ماده جرم تلقی نمیشود. از نظر مادی ارتکاب اعمال توهینآمیز از سوی فاعل به دو صورت قابل تحقق است:
الف ) ایجاد مزاحمت و تعرض نسبت به اطفال و بانوان در معابر یا اماکن عمومی
ب ) ارتکاب عمل توهینآمیز در یکی از دو محل نسبت به اشخاص مذکور این جرم، مقید نبوده و جرم مطلق محسوب میشود. بنابراین صرف ارتکاب از ناحیه مرتکب سوای اینکه مزاحمت و تعرض در مخاطب تاثیرگذار بوده و یا اینکه اثری بر روی محتمل نباشد این جرم محقق است.
۳ – عنصر معنوی جرم مزاحمت بانوان : جرم مزاحمت خیابانی برای بانوان و کودکان از جمله جرائم عمدی است، این جرم از لحاظ قصد و انگیزه منوط به احراز سوء نیت است و با وقوع عمل توهینآمیز یا ایجاد مزاحمت از طرف مرتکب وجود قصد مجرمانه مفروض خواهد بود.
مجازات مزاحمت بانوان
در قوانین، ایجاد مزاحمت زنان و اطفال در معابر و اماکن عمومی، با دو شیوه زیر مجازات میشود اول حبس از ۲ تا ۶ ماه و شلاق تا ۷۴ ضربه اما اگر این جرم در نتیجه توطئه قبلی و دستهجمعی واقع شود، هر یک از مرتکبان به حداکثر مجازات مقرر محکوم خواهند شد.
جرم مزاحمت بانوان و اطفال جزء جرائم دارای حیثیت عمومی است یعنی گذشت شاکی فقط میتواند به عنوان یکی از علل تخفیف مجازات یا تبدیل آن به نوع دیگری که مناسبتر به حال متهم باشد مورد استفاده ی دادگاه قرار گیرد.
محل ارتکاب جرم مزاحمت های خیابانی
محل وقوع جرم مزاحمت خیابانی برای بانوان و کودکان باید اماکن عمومی و معابر مانند خیابان ها، میدان ها، کوچه ها، بازار باشد و حضور یا عدم حضور شاهد برای تحقق جرم شرط نخواهد بود.
قربانی جرم مزاحمت های خیابانی
قربانی جرم در مزاحمت خیابانی فقط افراد جنس مؤنث و کودکان هستند در نتیجه ایجاد مزاحمت و توهین مردان در معابر و اماکن عمومی مشمول حکم این ماده نخواهد شد.
راه ها و شرایط اثبات جرم مزاحمت بانوان
شهادت شهود
وقوع جرم در منظر نیروی انتظامی
اقرار
ثبت واقعه دوربین های مدار بسته شهری و غیره
صدور قرار بازداشت موقت در جرم مزاحمت بانوان و کودکان و اطفال
به موجب بند ت ماده ۲۳۷ قانون آئین دادرسی کیفری، صدور قرار بازداشت موقت در موارد خاص که دلایل و قرائن و امارات کافی بر توجه اتهام به متهم، دلالت کند جایز است بنابراین مقام قضایی در جریان تحقیقات در دادسرا میتواند متهم را در صورت وجود دلایل بازداشت کند.
ماده قانونی ایجاد مزاحمت برای بانوان
جرم مزاحمت بانوان در ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی جرم انگاری گردیده است . مطابق ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی « هرکس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به آنان توهین کند، به حبس از دو تا شش ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد».
مطابق ماده ۶۲۰ قانون مجازات اسلامی هر گاه جرم مزاحمت بانوان در نتیجه توطئه قبلی ویا به صورت دسته جمعی واقع شود هر یک از مرتکبین به حداکثرمجازات مقرر محکوم خواهند شد.
جرم مزاحمت نوامیس
جرم مزاحمت نوامیس از زمره جرایم علیه اشخاص می باشد که بـا نقض حقوق اساسی افـراد، بـه حیثیت، آسایش، آزادی رفت و آمد و سایر ارزشهای ایـن چنینی صدمه می زنـد. قانونگذار در برخی قوانین، با توجه به ویژگیها و گاهی مقام یا منزلت مذهبی،اجتماعی، سیاسی، یا در مـواردی، جنسیت، یا صغر سن را از عوامل تشدید مجازات قلمداد کرده است این ماده از جمله قوانینی است که در آن بـا توجه به ویژگی جنسیت و سن، مجازات جـرم توهین و مزاحمت را شدت بخشیده است.
در جرم مزاحمت نوامیس رفتار مرتکب جرم باید به صورت تعرض و مزاحمت باشد. در این مـاده، تعـرض بـه معنـای دست درازی اسـت. مرتکـب در عمـل باید با کردار خود نسبت به زن، دست درازی کند. مزاحمت باید با انجام فعل باشد. بـه ایـن معنا که فرد باید با کردار، گفتار و نوشتار نسبت به زن، ایجاد مزاحمت نمایـد.
شرط تحقق جرم مزاحمت بانوان این است که این جرم بایـد در اماکن عمومی صورت گیـرد. توجه داشته باشید این ماده فقط در خصوص حمایت از بانوان و اطفال تنظیم گردیده است. جرم مزاحمت برای بانوان جزو جرایم عمومی و غیر قابل گذشت می باشد. گذشت شاکی در جرم مزاحمت بانوان می تواند در جهت تخفیف مجازات متهم موثر باشد.
محل ارتکاب جرم مزاحمت های خیابانی
محل وقوع جرم مزاحمت خیابانی برای بانوان و کودکان باید اماکن عمومی و معابر مانند خیابان ها، میدان ها، کوچه ها، بازار باشد و حضور یا عدم حضور شاهد برای تحقق جرم شرط نخواهد بود.
با توجه به ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی مزاحمت زمانی به عنوان جرم شناخته می شود که در اماکن عمومی و یا معابر انجام شود. اماکن عمومی از مکان هایی هستند که برای عموم مردم دایر شده اند مانند ادارات دولتی، رستوران ها، بازارها و هتل ها.
انتهای خبر/