• امروز : چهارشنبه, ۱۹ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 8 January - 2025
0
«عصر همدان» گزارش می‌دهد؛

ظرفیت رفع ناترازی انرژی در بهار

  • کد خبر : 232520
  • 19 دی 1403 - 8:20
ظرفیت رفع ناترازی انرژی در بهار
قطعی‌های أخیر برق در شهرستان بهار، انتقادات شهروندان و تولید‌کنندگان را در پی داشته است که می‌توان به راهکارهایی برای رفع این مشکل اندیشید.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»؛ مدتی است که در شهرستان بهار همانند بسیاری از نقاط کشور موضوع قطعی برق در ساعات مختلف روز مشکلاتی را برای شهروندان به‌وجود آورده است.

چندی پیش موضوع ناترازی انرژی مطرح و به‌دنبال آن دولت خبر از قطعی مدیریت شده برق به‌صورت برنامه‌ریزی شده برای مدیریت مصرف عنوان کرد.

قطعی برق اعتراضات اهالی بهار را به‌ همراه دارد که قطعی‌های بدون اطلاع قبلی یکی از دلایل انتقادات شهروندان است.

یکی از شهروندان گفت: با قطعی برق، بسیاری از خدمات خصوصاً در آپارتمان‌ها مانند، آب لوله‌کشی در طبقات بالا که وابسته به فشار پمپ آب است، گرمایش خانه‌هایی که با سیستم پکیج دیواری و شوفاژ کار می‌کنند و سیستم ارتباطی مثل اینترنت ثابت و یا حتی اینترنت همراه از دسترس خارج می‌شوند.

وی گفت: از این‌رو برخی از شهروندان اقدام به خرید و نصب بخاری گازسوز می‌کنند، تا گرمای خانه را تأمین نمایند که این خود مصرف گاز را بالا می‌برد و خطرات خود را دارد.

ارتباط بین قطعی برق و مصرف گاز

در زندگی امروزه وابستگی بشر در قسمت‌های مختلف به انرژی برق بیشتر از گذشته شده است و با قطع برق، زندگی روزمره مختل می‌شود.

اما سئوالی که در ذهن بسیاری از مردم ایجاد شد این بود که انرژی برق چه ارتباطی به ناترازی انرژی و کم‌بود گاز دارد که دولت در یک اقدام تقریباً بی‌سابقه اقدام به قطعی برق در فصل زمستان می‌کند؟

همیشه در دهه أخیر در فصول گرم سال مثل تابستان موضوع افزایش مصرف برق و ناترازی انرژی مطرح می‌شد و کم‌بود برق به موضوع خشکسالی و کم‌بود بارش‌های جوی نسبت داده شده و در ذهن بیشتر مردم این‌طور تصویرسازی شده است که اغلب برق مصرفی کشور از طریق نیروگاه‌های برق_آبی در سدها تأمین می‌شود.

اما در زمستان امسال با خبر دولت مبنی بر ناترازی انرژی و افزایش مصرف گاز طبیعی که موجب کاهش برق می‌شود، این سئوال در ذهن مردم به‌وجود آمد که تولید برق چه ارتباطی به گاز دارد؟

براساس آمارها موجود حدود ۸۵ الی ۹۰درصد برق تولیدی کشور از طریق نیروگاه‌های گازی تأمین می‌شود.

یعنی انرژی گاز است که بیشتر برق کشور را تأمین می‌کند و در اواخر تابستان و اوایل پائیز سوخت گازوئیل برای تأمین کم‌بود گاز نیروگاه‌ها در فصل زمستان ذخیره می‌شود که سال جاری در تأمین ذخیره سوخت گازوئیل بنابر گفته مسئولان، سوء مدیریت صورت گرفته است و الان نیروگاه‌ها با چالش کم‌بود سوخت مواجه هستند.

میزان برداشت از میادین مشترک

کشور ما در حوزه مصرف انرژی مثل برق و گاز یکی از پرمصرف‌ترین کشورهای دنیا است اما میزان برداشت گاز از میادین مشترک گازی بین ما و کشورهای همسایه نسبت به برداشت آنان بسیار کمتر است.

حامد عیوضی کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی عصر همدان گفت: سرمایه‌گذاری کشورهای صاحب تکنولوژی و فناوری در ایجاد میادین نفتی و گازی و استخراج آن بیشتر از ایران موجب افزایش برداشت و افزایش ثروت توسط کشورهای همسایه است.

وی افزود: در سال‌های أخیر کشورهایی که با آنان میادین مشترک نفتی و گازی داریم مثل کشور عربستان، سرمایه‌گذاری قدرت‌های خارجی را معطوف به بلوک غرب و کشورهای همسو با سیاست‌های آمریکا نکرده و از سرمایه‌گذاری کشور چین هم در این زمینه استفاده می‌کنند که افزایش برداشت از میادین مشترک را در پی دارد و در نتیجه افزایش ثروت و افزایش امنیت اقتصادی و سیاسی را هم فراهم می‌کند.

عیوضی افزود: کشور ما هم می‌تواند با مشارکت دادن کشوری مثل چین که همسو با سیاست‌های ایران است، در برداشت گاز از میادین مشترک گازی با کشورهای همسایه اقدام کند و با افزایش گاز، تولید برق را با ساخت نیروگاه‌های برق در مقیاس کوچک افزایش داده و موضوع ناترازی انرژی را در سریع‌ترین زمان با هزینه کم و بازدهی بالا و رعایت پدافند غیرعامل برطرف کند، چرا که اگر کشور ما نتواند از میادین مشترک گازی بهره‌برداری را افزایش دهد، این منابع توسط همسایگان ما، به‌میزان چندین برابر از مقدار برداشت کشور ما توسط همسایگان استخراج می‌شود.

وی تصریح کرد: هرچند که مدتی است موضوع استفاده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر مثل استفاده از نیروگاه‌های انرژی خورشیدی مطرح بوده و دولت هم بر آن تأکید دارد، اما باید درنظر داشت که تولید برق از انرژی خورشیدی، هزینه بالاتری نسبت به انرژی گاز دارد و ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی در هر استان و در هر شهری توجیه اقتصادی ندارد چراکه بسیاری از زمین‌ها، حاصل‌خیز و کشاورزی بوده و متغیّرهای آب و هوایی نیز در این موضوع تأثیرگذار هستند.
کارشناس مسائل سیاسی گفت: البته استفاده از ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای برای تأمین تولید برق، برای رفع ناترازی انرژی راهگشا خواهد بود، اما ساخت نیروگاه‌های اتمی برای تولید برق زمان بَر بوده و در فعل و انفعالات سیاسی با سنگ‌اندازی کشورهای غربی نیز مواجه است که نمونه آن‌ را در قضیه برجام شاهد بودیم.

وی افزود: نیروگاه‌های اتمی نیز در سال، ۵۰ الی ۶۰ روز باید برای تعویض چرخه سوخت از مدار خارج شوند و تولید برق آن‌ها نیز به اندازه نیروگاه‌های کوچک گازی از یک الی ۷ مگاوات است.

فرصت افزایش برق برای بهار

شهرستان بهار یکی از شهرهای صنعتی استان همدان است که با قطعی‌های برق مکرر در بخش صنایع دچار مشکل و شاهد انتقادات و اعتراضات صاحبان صنایع مختلف است.

کارگاههای تولیدی سفال و سرامیک لالجین و صنایع مستقر در شهرک‌های صنعتی و قضایی از قطعی‌های مکرر برق و خسارات وارده که هم در تابستان و اکنون در زمستان هم دامن‌گیر آنان است، گلایه دارند.

مازیار بلالی مقدم رئیس اداره برق شهرستان بهار گفت: شهرستان بهار حدود ۳۰ درصد برق استان همدان را مصرف می‌کند که این نشان‌دهنده این است که شهرستان بهار به‌لحاظ تولید در استان همدان جایگاه ویژه‌ای دارد.

با افزایش تولید برق و داشتن نیروگاه‌های گازی کوچک در استان همدان و شهرستان بهار صنایع تولیدی بهار جان دوباره می‌گیرند که برای استان همدان بسیار مُثمرثمر خواهد بود.

از طرفی با این‌کار، معضل مازوت‌سوزی نیروگاه برق همدان نیز برطرف شده و مردم دیگر از آلودگی هوا رنج نمی‌برند.

استفاده از انرژی خورشیدی در بخش مصارف خانگی می‌تواند برای صرفه‌جویی و کاهش مصرف برق در بخش خانگی موثر باشد و میزان صرفه‌جویی شده مصرف برق در این بخش را صرف بخش تولید کرد.

مزایای افزایش تولید برق

افزایش تولید گاز با سرمایه‌گذاری خارجی به‌نحوی که منافع ملی حفظ شود، در شرایط تهدیدهای رژیم صهیونیستی برای تأمین امنیت بخش انرژی راه حل مناسبی به‌ نظر می‌رسد.

چراکه هدف قرار دادن میادین نفتی و گازی و بخش انرژی توسط رژیم صهیونیستی به‌معنای هدف قرار دادن منافع کشوری مثل چین در ایران خواهد بود و قطعاً از این نظر، هدف قرار دادن بخش انرژی ایران برای رژیم صهیونیستی هزینه زا خواهد بود.

و در صورت دیگر قضیه با داشتن نیروگاه‌های کوچک گازی در هر استان، تعداد نیروگاه‌های برق در کشور بالا رفته و برای موضوع پدافند غیرعامل در برابر تهدیدات رژیم صهیونیستی رعایت می‌شود.

با افزایش تولید برق، زیرساخت مناسبی برای جایگزینی خودروهای برقی در راستای کاهش آلودگی هوا و کاهش مصرف بنزین فراهم می‌شود و در بخش صنایع و تولید قدرت کشور افزایش خواهد یافت.

همچنین با صادرات اضافه تولید برق، قدرت سیاسی و اقتصادی کشور افزایش خواهد یافت.

البته باید در مورد مصرف بهینه و عدم اسراف انرژی در کشور چاره‌ای اندیشید تا انرژی برق و گاز و حتی بنزین به‌ هدر نرود.

تولید انرژی از طریق بیوگاز

مدتی پیش در مجمع بسیجیان شهرستان بهار عارف رضایی یکی از متخصصان حوزه فناوری به طرح تولید بیوگاز از پسماندهای کارخانه قند روستای حسین آباد بهار اشاره کرد و گفت: با بررسی‌های تخصصی و کار کارشناسی انجام شده توسط متخصصان حوزه بیوگاز، می‌توانیم از پسماندهای کارخانه قند همدان، گاز مورد نیاز یک‌ هزار و ۳۰۰خانوار را تأمین کنیم.

وی گفت: بیوگاز یک منبع انرژی تجدیدپذیر و تقریباً رایگان است که از پسماندهایی که قابل استفاده نبوده و به محیط زیست آسیب می‌زنند تولید می‌شود.

رضایی تصریح کرد: با تولید بیوگاز آسیب به محیط‌ زیست جای خود را به رفع آلودگی محیط زیستی و تولید گاز طبیعی می‌دهد.

وی افزود: می‌توان با استفاده از بیوگاز تولید شده از همان کارخانه، برق و گاز مصرفی کارخانه را تأمین نمود.

لازم به ذکر است قطعی برق در کارخانه قند همدان مشکلات فراوانی را برای تولید محصول استراتژیک شکر که در این کارخانه تولید می‌شود به‌وجود آورده است.

در شهرستان بهار ظرفیت‌های زیادی مثل، تولید بیوگاز و استفاده از انرژی‌های دیگر تجدیدپذیر وجود دارد که با به‌کارگیری آنان می‌توان ظرفیت تولید را بالا برده و در عین حال اهالی و تولید‌کنندگان هم با قطعی برق مواجه نباشند.

انتهای خبر/ع

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=232520

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

دو × پنج =