به گزارش پایگاه خبری «عصر همدان»، زنبورداری تأثیرات قابل توجهی بر اقتصاد دارد و به تولید عسل، موم، ژل رویال، بره موم و زهر زنبور کمک میکند، این محصولات نه تنها در بازارهای محلی بلکه در بازارهای بینالمللی نیز تقاضای زیادی دارند.
زنبورها نقش حیاتی در گردهافشانی گیاهان دارند که این امر به افزایش تولید محصولات کشاورزی منجر میشود. بسیاری از محصولات کشاورزی مانند میوهها، سبزیجات و مغزها به گردهافشانی زنبورها وابستهاند.
زنبورداری میتواند فرصتهای شغلی متعددی از جمله در زمینه تولید، بستهبندی، بازاریابی و فروش محصولات زنبورداری ایجاد کند.
زنبورداری میتواند به توسعه اقتصادی مناطق روستایی کمک کند، چرا که این فعالیت به سرمایهگذاری اولیه کمی نیاز دارد و میتواند به عنوان یک منبع درآمد پایدار برای کشاورزان و ساکنان روستاها عمل کند.
زنبورداری به حفظ تنوع زیستی و پایداری اکوسیستمها کمک میکند؛ زنبورها با گردهافشانی به حفظ گونههای گیاهی و جانوری کمک میکنند.
در مجموع، زنبورداری نه تنها به عنوان یک فعالیت اقتصادی سودآور بلکه به عنوان یک عامل کلیدی در حفظ و پایداری محیط زیست و افزایش تولیدات کشاورزی شناخته میشود.
میثم پورطوعی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه زنبورداری برای زنبوردارانی که حداقل ۳۰۰ کندو دارند به عنوان شغل اصلی محسوب میشود، اظهار کرد: برخی در کنار شغل خود مانند باغداری و دامداری از ۳۰ کندو به بالا نگهداری میکنند که برای آنها به عنوان شغل دوم محسوب میشود.
وی بیان کرد: قبلاً سرشماری زنبورداران از طریق تعاونیها انجام میشد اما در طی سالهای اخیر به صورت رسمی آمار زنبورداران در سامانه پهنهبندی جهاد کشاورزی ثبت میشود.
مدیر امور طیور و پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی همدان با اشاره به اینکه به زنبورداری هم میتوان به عنوان یک شغل مکمل و فرعی و هم به عنوان یک شغل اصلی نگاه کرد، افرادی که کار زراعت دارند از زنبورداری برای گردهافشانی استفاده میکنند، گفت: داشتن ۳۰ تا ۳۰۰ کلونی در کنار زراعت کمک بهسزایی به زراعت میکند و همچنین میتوان از محصولات اصلی و فرعی زنبور استفاده و کسب درآمد کرد.
وی با بیان اینکه در ۲ هزار و ۳۹۹ زنبورستان استان ۲ هزار ۷۸۹ نفر شاغل شدهاند، افزود: از این تعداد یکهزار و ۵۹۲ نفر عضو تعاونی زنبورداران هستند.
پورطلوعی با بیان اینکه تعداد کلونی کندوی مدرن در استان ۵۱۳ هزار و ۲۵۱ میباشد، عنوان کرد: تولید عسل استان ۴ هزار و ۳۹۲ تن و میانگین تولید به ازای هر کندو ۸.۶ کیلوگرم بوده است.
ویوی با اشاره به اینکه زنبورداری به شدت تحت تأثیر آب و هوا قرار دارد و کیفیت و کمیت تولیدات را تحتالشعاع قرار میدهد، گفت: گرم شدن بیسابقه هوای استان باعث شد کندوها دچار یکسری بیماری شوند و تولید عسل نسبت به سال گذشته درصد جزئی کاهش پیدا کرد.
مدیر امور طیور و پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی همدانبا بیان اینکه با توجه به آب و هوای مناسب و وسعت مراتع، بیشترین میزان عسل با ۲۰۵ هزار و ۳۸۷ کلونی معادل یکهزار و ۹۰۱ تُن در شهرستان نهاوند تولید میشود، مطرح کرد: به طور میانگین ۴۵ درصد تولید عسل استان در شهرستان نهاوند است.
وی با اشاره به اینکه سازمان جهاد کشاورزی نهاده شکر را در اختیار زنبورداران قرار میدهد، بیان کرد: سال گذشته با همکاری پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی خمیر شیرین و مکمل غذای زنبور عسل را به صورت ترویجی در اختیار زنبوردار قرار داد تا در صورت نیاز استفاده نمایند و مشکلاتی همچون تلفات و بیماری را در زمستان کاهش دهد چرا که ویتامینها و مکمل های معدنی را دارا میباشد.
لزوم بیمه کندوی زنبورداران
پورطلوعی با اشاره به مهاجرت زنبورداران استان به خوزستان در فصل زمستان و مهاجرت زنبورداران شهرهای جنوبی به شهر همدان در فصل تابستان، عنوان کرد: بیشترین مشکل حوزه زنبورداری بیمه کندوهای کلونیهای زنبور عسل است که در حال پیگیری آن هستیم تا هر اتفاقی برای کندوی زنبورداران افتاد بتوانند از بیمه خسارت دریافت کنند.
وی با تأکید بر اینکه کلیه خدمات ارائه شده از طریق سازمان جهاد کشاورزی مشروط به عضویت در تعاونی و شرکت در سرشماری میباشد، افزود: بیشترین خسارت از طریق سیل و بیماری میباشد که اگر بیمه نداشته باشند سازمان جهاد کشاورزی و حتی ستاد بحران نمیتوانند برای آسیبدیده اقدامی انجام دهند.
مدیر امور طیور و پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی همدان با اشاره به اینکه زنبورداران علاوه بر تولید عسل ژل رویال، گرده گل، موم، برهموم، زهر هم تولید میکنند، ادامه داد: ژل رویال به دلیل اینکه در شرایطی خاص تولید میشود تعداد کمی از زنبورداران این کار را انجام میدهند و در سال جاری در سطح استان حدود ۷۹ کیلو ژل رویال تولید شده است.
وی با اشاره به اینکه عسل معروف همدان عسل گون و گیشنیز است، مطرح کرد: عسل همدان بیشتر به استانهای تهران و اصفهان عرضه ویشود.
عبدالحمید قدرتی نیز در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه در چند سال اخیر مشکلات معیشتی زنبورداران را نیز تحت تأثیر قرار داده است، اظهار کرد: شغل زنبورداری زیرمجموعه سازمان جهادکشاورزی است متأسفانه زنبورداران جهت دریافت شکر ارزشافزوده پرداخت میکنند.
وی با بیان اینکه اخیراً قانون مالیات بر ارزشافزوده به محصولات زنبورعسل، در مجلس شورای اسلامی مصوب شده اما فعلا اجرایی نشده است، گفت: قیمت شکر سال گذشته ۲۸ هزار تومان بوده در حالی که در سال جاری قیمت آن به چهل هزار تومان رسیده است که برای زنبوردار سود ندارد.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران همدان با اشاره به اینکه تحریمها اقتصاد کشور را فلج کرده است و متأسفانه سازمان جهاد کشاورزی فقط به مشکلات و قیمت مرغ میپردازند و اهمیتی برای زنبورداران قائل نیست، گفت: زنبور با گردهافشانی به بشر خدمت و غیر مستقیم غذای بشر را تأمین میکند در حالی که مسئولان برای این شغل اهمیتی قائل نیستند.
وی با بیان اینکه تعداد ۱۸۰ نفر از زنبورداران استان همدان بیمه دولتی هستند اما سایر افراد به دلیل قانون شرط سنی بیمه روستایی، عشایری و کشاورزی میشوند که با مردم عادی تفاوتی ندارد، ابراز کرد: دولت باید مانند قالیبافان از زنبورداران حمایت بیمهای کند.
قدرتی با تأکید بر اینکه استان همدان با ۴۰۰ هزار کلونی کندو رتبه دهم کشور را دارد که رتبه خوبی است، تصریح کرد: حسن زنبورداری در همدان با توجه به قرار گرفتن در منطقه کوهستانی بیشتر از سایر استانها است.
وی با بیان اینکه هر کندو متوسط ۱۰ کیلو عسل طبیعی تولید میکند، عنوان کرد: در ایران تولید عسل بسیار زیاد اما صادرات آن ضعیف است به همین دلیل قیمت عسل در ایران بسیار پایین است.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران همدان با اشاره به اینکه بشر وابسته به محیط زیست است و زنبورداری مجموعهای در کنار محیط است، ابراز کرد: باید از عسل که با حیات بشر ارتباط دارد حمایت شود در حالی که گردهافشانی زنبور اصل محسوس نیست به آن اهمیت داده نمیشود.
بروکراسی اداری مانع پیشرفت تولیدکنندگان عسل
وی با بیان اینکه صادرات عسل در استان همدان به دلیل بروکراسی اداری ضعیف است، مطرح کرد: دولت باید از ظرفیت موجود در حوزه صادرات و بستهبندی حمایت کند که متأسفانه زنبوردان توان پیگیری و طی کردن مراحل بروکراسی اداری را ندارند.
قدرتی با اشاره به اینکه شرایطی در کشور ایجاد شده که به دلیل کمارزش قائل شدن مسئولان و عدم حمایت آنها، بخش کشاورزی رشد نمیکند، بیان کرد: زمینه کار در حوزه بستهبندی فرآوردههای زنبور عسل با وجود اینکه بسیار است اما متاسفانه علاقمندی ندارد و سرمایهگذاری در این حوزه با وجود بروکراسیهای اداری موفق عمل نکرده است.
وی با بیان اینکه ما از سرمایهگذاران استقبال میکنیم، خاطرنشان کرد: قیمت عسل در ایران کمتر از قیمت شیره است، خاطرنشان کرد: قیمت کلی عسل با کیفیت بین ۱۷۰ تا ۲۰۰ میباشد.
در ادامه مهدی ابدی زنبوردار همدانی در گفتگو با خبرنگار ما نیز با بیان اینکه در همدان زنبورداری به عنوان یک شغل شناخته نمیشود، اظهار کرد: در جهاد کشاورزی به اندازهای که به مرغداری و دامداری توجه میشود به زنبورداری توجه نمیشود.
وی با تأکید بر اینکه اگر زنبور نباشد دنیا هم نابود میشود چرا که با گرده افشانی زنبور مراتع به وجود میآید، ابراز کرد: متاسفانه برای شغل زنبور داری صنعتی فرهنگسازی نشده است و به آن اهمیت داده نمیشود.
این زنبوردار با گِله از مسئولین با بیان اینکه سازمان عشایر به عشایری که با آن شرایط بزرگ شده سرکشی میکند اما به زنبورداری که با سختی مانند عشایر مهاجرت میکند کسی سرکشی نمیکند،ادامه داد: متاسفانه کشاورزان در سمپاشی به اطراف خود دقت نمیکنند و در کسری از ثانیه با سمپاشی همه سرمایه زنبوردار را از بین میبرد.
وی با بیان اینکه خود زنبور آفتکش است، کشاورز باید از سمهایی استفاده شود که به زنبور آسیب نزند، ادامه داد: از دیگر مشکلات زنبورداران وجود عسلهای تقلبی در بازار است.
ابدی با اشاره به اینکه علاوه بر عسل محصولات زنبور موم، برهموم، ژلرویال، گرده و زهر است، عنوان کرد: مواد خام این محصولات جهت آزمایش به اداره غذا و دارو و دامپزشکی ارسال میشود اما بهداشت موم زنبور عسل زیر صفر است.
عسل تقلبی تهدیدی برای زنبورداران
وی با بیان اینکه دامپزشکی باید بر زنبوردارانی که موم زنبور عسل را تبدیل میکنند نظارت کند و با توجه به اینکه اهمیتی برای زنبوردار قائل نیستید هیچ قانونی برای این شغل نوشته نشده است، افزود:
وقتی ما موارد بهداشتی را سازمان غذا و دارو و دامپزشکی اطلاع میدهیم عنوان میکنند عسل میکروبکش است در حالی که باید به کارگاهها تبدیل عسل بیشتر نظارت شود.
این زنبوردار همدانی با بیان اگر عسل تقلبی را از بازار جمع کنند از عسل تولید شده در زنبورداری کشور به هر خانواده بیشتر از ۱۰۰ گرم نمیرسد این در حالی است که در کشور عسل تقلبی وجود دارد، تصریح کرد: عسلهای دستساز بدون تحمل زحمت زنبورداران در بازار موجود میباشد که شغل زنبورداری را تحتالشعاع قرار داده است.
وی با بیان اینکه زنبوردار در هر منطقه سالی یکبار عسل تولید میکند، ابراز کرد: در بازه زمانی بیست روزه برداشت عسل که زنبور به فکر جمعآوری عسل است هوا ابری باشد و یا باد بوزد و با بارندگی شود کل زحمت یک ساله زنبوردار به هدر میرود.
ابدی با اشاره به اینکه عسل تغذیه شده که زنبوردار از زنبور میگیرد کیلویی ۱۴۰ تومان قیمت تمام شده است، گفت: عسلهای دستساز کارخانهای با قیمت کم در بازار وجود دارد که انواع بیماریها را با خود دارد.
وی صدا و سیما و بهداشت باید مصرف عسل طبیعی را فرهنگسازی کند، تأکید کرد: متاسفانه با عدم حمایت از زنبوردارن هر ساله تعدادی از زنبورداران این شغل را کنار میگذارند.
این زنبوردار همدانی با بیان اینکه من ۲۰ سال است که در این شغل هستم و سال گذشته ۸۵۰ زنبور داشتم و رکورد برداشت عسل ایران را زدم اما با توجه به اینکه عسل برای من سود ندارد تعداد زنبورها را به عدد ۲۰۰ رساندهام، ادامه داد: در شهرستان خوی این شغل فرهنگسازی شده و زنبورداران کمتر از هزار زنبور ندارند.
وی با بیان اینکه در مواجه با زنبور عدهای زنبوردار و عدهای زنبورباز هستند، تصریح کرد: زنبوردار در همه شرایط سخت مدیریت میکند اما زنبورباز با توجه به آب و هوای خوب در کنار شغل اصلی خود تعدادی کندوی زنبور گذاشته و تولید عسل میکند.
ابدی با بیان اینکه همدان به پرورش ملکه و نژاد خوب زنبور معروف است، مطرح کرد: بیشترین نژاد زنبور در همدان کارنیکا است.
وی با بیان اینکه من در سال ۹۹ رکورد برداشت عسل کشور را زدم و ۱۲۰ کیلو عسل برداشت کردم به جهادکشاورزی مراجعه کردم برای حمایت متاسفانه حمایت نکردند حتی این زحمات را رسانهای کنند، گفت: رکورد آلمان در برداشت عسل ۸۰ کیلو است.
این زنبوردار همدانی با تأکید بر اینکه برای صادرات باید کارگاه بستهبندی داشته باشید و با طی کردن مراحل بروکراسی محقق شود که زنبوردار به دنبال آن نمیرود، مطرح کرد: برای صادرات باید جهادکشاورزی و تعاونی زنبورداری حمایت کند و با راهاندازی کارگاه بستهبندی عسل زنبورداران را خریداری و صادر کند.
تأکید بر اصلاح قانون رسیدگی
وی با بیان اینکه از دی ماه زنبورداران همدانی به سمت شهرهای جنوبی کوچ میکنند و بعد از عید به همدان بازمیگردند، یادآور شد: به همه زنبورداران قوانین تذکر داده شدهاست و زنبورداری در محلی که مستقر میشود به جهاد کشاورزی اطلاع میدهد و اگر سه سال در یک منطقه مستقر شود بومی آن منطقه محسوب میشود.
ابدی با بیان اینکه زنبورداران باید به نسبت زنبورها از هم فاصله داشته باشند اما متأسفانه این قانون رعایت نمیشود و مریضی و آلودگی زنبورستانها به هم منتقل میشود، مطرح کرد: قانون زنبورداری اجرایی نمیشود و چون دعوتی کیفری نیست و حقوقی محسوب نمیشود به سرعت رسیدگی نمیشود و اجرای آن بعد از ۶ ماه دیگر فایده ندارد.
وی با تأکید بر اصلاح قانون رسیدگی به امور زنبورداری خاطرنشان کرد: در شهرستان خوی زنبورداری فرهنگسازی شده اما در همدان گاهی قوانین رعایت نمیشود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، زنبورداری یکی از فعالیتهای مهم و سودآور در بخش کشاورزی و تولید غذای سالم است؛ حمایت مسئولان از این صنعت میتواند تأثیرات مثبتی بر اقتصاد، محیط زیست و امنیت غذایی کشور داشته باشد.
مسئولان میتوانند با ارائه تسهیلات مالی، بیمه و برنامههای آموزشی به زنبورداران کمک کنند تا بتوانند کار خود را توسعه دهند و کیفیت محصولات را افزایش دهند.
حمایت از زنبورداری نه تنها به تأمین امنیت غذایی کمک میکند، بلکه به حفظ محیط زیست و ایجاد اشتغال نیز میانجامد؛ بنابراین، لازم است که مسئولان با برنامهریزی و اجرای سیاستهای حمایتی، از این صنعت استراتژیک حمایت کنند.
انتهای خبر/راضیه حاجیلویی