به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، پیدایش و گسترش فضای مجازی، تحولات شگرفی در زندگی بشر ایجاد کرده است. این فضا، در کنار مزایای فراوان، چالشهای جدیدی را نیز به همراه داشته است. یکی از این چالشها، دسترسی آسان به اطلاعات و کالاهای مختلف از جمله اقلام مرتبط با سقط جنین است. این موضوع، به دلایل اخلاقی، اجتماعی و قانونی، به یک معضل جدی تبدیل شده است.
دسترسی آسان به اطلاعات درباره داروهای سقط جنین، میتواند افراد را به خوددرمانی وادار کند که خطرات جدی برای سلامتی آنها دارد.
سقط جنین یک مسئله پیچیده و چند وجهی است و تصمیمگیری در مورد آن باید با دقت و مشاوره با پزشک انجام شود. استفاده از روشهای غیرقانونی و خطرناک برای سقط جنین نه تنها مشکلات را حل نمیکند بلکه میتواند عواقب جبرانناپذیری به همراه داشته باشد.
افزایش دسترسی به اقلام سقط جنین میتواند به ترویج فرهنگ سقط جنین در جامعه کمک کند و باعث شود که این عمل به عنوان یک راه حل آسان برای مشکلات تلقی شود.
اطلاعات دقیق و بهروز درباره آمار سقط جنین در ایران، به دلیل ماهیت حساس و پنهانکاری برخی از موارد، به دست آوردن آن دشوار است. آمارهای رسمی اغلب با واقعیت موجود فاصله دارند و بسیاری از سقطها به صورت غیرقانونی و در شرایط نامناسب انجام میشوند.
سقط جنین اینترنتی یک موضوع بسیار حساس و خطرناک است. خرید و مصرف هرگونه دارو، به خصوص داروهای سقط جنین، بدون تجویز پزشک و نظارت مستقیم پزشکی، عواقب جبرانناپذیری به دنبال خواهد داشت.
اعظم لطیفی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه متأسفانه یکی از مشکلات عدیدهای که در کشور ما وجود دارد و روز به روز هم گستردهتر میشود مسئله سقط جنین است، اظهار. کرد: این موضوع در اکثر خانوادهها جا افتاده که وقتی که خانم به صورت ناخواسته باردار میشود به راحتی می توانند جنین را حذف کنند و کنار بگذارند.
وی با بیان اینکه سقط جنین مصیبت بسیار بزرگی است که دامنگیر جامعه ما شده و طبق آمار وزارت بهداشت روزانه دو هزار سقط در کشور اتفاق میافتد که داروهای حدود ۸۰ درصد این سقطها به صورت اینترنتی و در فضای مجازی تهیه و در منازل انجام میشود، افزود: ۳۰ درصد سقطها در مطبها، ۱۰ درصد توسط عطاریها و داروهای گیاهی انجام میشود این در حالی است که سال گذشته هفت نفر از خانمها قصد سقط جنین داشتن و جان خود از دست دادند.
جنینها قربانیان خاموش فضای مجازی
این فعال عرصه جمعیت با بیان اینکه از روز اولی که نطفه در رحم مادر ایجاد میشود از بین بردن آن حرام هست، مطرح کرد: شائبهای که وجود دارد که برخی میگویند سقط کردن از سه ماهگی و یا چهار ماهگی حرام است در حالی که از همان روز اول حرام و اگر سقطی اتفاق بیفتد فرد کار حرام انجام داده است.
وی با بیان اینکه سقط جنین مترادف با کشتن یک فرد است، ابراز کرد: وقتی میشنویم کودکان بیدفاع و مظلوم فلسطین توسط رژیم غاصب اسرائیلی بین میروند ناراحت میشویم و روح ما آزرده میشود در سقط جنین هم کشتن یک بچه بیدفاع در شکم مادر است که هیچ دفاعی از خودش ندارد.
کودککشی مدرن، سقط جنین یا قتل نفس؟
لطیفی با تأکید بر اینکه جنین هم حق حیات دارد و خداوند به او حق حیات داده است، بیان کرد: این موضوع ثابت شده که وقتی یک بچه را به صورت کورتاژ و دستگاههای پزشکی بین میبرند دست و پا میزند و میخواهد فرار کند که همانند از بین رفتن کودکان فلسطینی دردآور است.
وی با بیان اینکه بعد از سقط جنین مشکلات روحی روانی عدیدهای برای مادر به وجود میآید، گفت: عفونت مادر، مشکلات روحی روانی از جمله مشکلات بعد از سقط است.
این فعال عرصه جمعیت با اشاره به اینکه این مشکل دامن جامعه ما را گرفته است، ادامه داد: روزانه شاهد سقط جنین در شهرها و روستاها هستیم.
وی با بیان تشکیل گروههای مردمی و موسسه نفس باعث شده تا بخش زیادی با این معضل مقابله شود، عنوان کرد: آگاهسازی بانوان و آشنا کردن آنها با مشکلات سقط جنین در این راه موثر است و از سقط صرفنظر میکنند.
فاطمه قمرییاوند در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه مسئله دسترسی آسان به اقلام سقط و فروش آنها در فضای مجازی، یکی از چالشهای جدی در حوزه سلامت و حقوق زنان است، اظهار کرد: این پدیده نه تنها از نظر پزشکی و بهداشتی مخاطرات جدی به همراه دارد، بلکه ابعاد اجتماعی، قانونی و اخلاقی آن نیز قابل تأمل است.
پیشگیری، بازنگری در قوانین موجود و اصلاح آنها در راستای کاهش سقطهای غیرقانونی، ایجاد قوانین حمایتی از مادران مجرد و نوجوانان باردار، تشدید مجازات برای افرادی که به صورت غیرقانونی سقط جنین انجام میدهند، ایجاد کمپینهای اطلاعرسانی در مورد اهمیت خانواده و فرزندآوری و تغییر نگرش جامعه نسبت به مادران شاغل و زنان دارای فرزند از اقدامات موثر در کاهش آمار سقط میباشد.
ضروری است نظارت بر فضای مجازی تقویت شود و سایتها و کانالهایی که به طور غیرقانونی به فروش یا تبلیغ اقلام سقط جنین میپردازند مسدود شوند.
وی با بیان اینکه استفاده خودسرانه از اقلام سقط آسیبهایی دارد، ابراز کرد: عفونتهای شدید و کشنده، خونریزیهای شدید و غیر قابل کنترل، آسیب به اندامهای داخلی، ناباروری و مرگ بخشی از این آسیبها است.
این کارشناس خانواده با اشاره به اینکه استفاده خودسرانه سقط آسیبهای روانی هم دارد، تصریح کرد: احساس گناه و افسردگی شدید، اضطراب و اختلالات خواب، مشکلات در روابط بین فردی از جمله این آسیبها است.
وی با بیان اینکه در گاهی موارد اقلام سقط اصالت ندارند و احتمال استفاده از داروهای تقلبی و بیکیفیت وجود دارد و عدم آگاهی از دوز صحیح و نحوه مصرف آسیبهای جدی دارد، گفت: ترس از مراجعه به پزشک و پیگرد قانونی، عدم دریافت مشاوره و حمایتهای لازم پس از سقط از جمله آسیبهای بعد از سقط است.
قمرییاوند با اشاره به اینکه افزایش تقاضا برای سقط، تسهیل دسترسی به روشهای غیر ایمن، تشویق افراد به مصرف خودسرانه دارو بدون تجویز پزشک خطر جدی جمعیت محسوب میشود، عنوان کرد: تقاضای جامعه باعث کسب درآمد غیرقانونی شده و برای فروشندگان جهت فروش محصولات تقلبی و بیکیفیت انگیزه ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه عدم شناسایی و پیگیری فروشندگان غیرقانونی باعث شده تعداد فروشندگان این اقلام در فضای مجازی افزایش یابد، تأکید کرد: فروش داروهای سقط بدون مجوز قانونی جرم و ترویج سقط غیر ایمن نیز تخلف محسوب میشود.
این کارشناس خانواده با بیان اینکه محدود کردن حق انتخاب زنان در تصمیمگیری در مورد بارداری و افزایش آسیبپذیری زنان در برابر عوارض ناشی از سقط غیر ایمن نقض حقوق زنان است، مطرح کرد: هزینههای درمانی ناشی از عوارض سقط غیرایمن بالا و کیفیت زندگی زنان و خانوادهها بعد از سقط پایین است.
سقط جنین در یک کلیک
وی با اشاره به اینکه افزایش فروش اقلام سقط جنین در فضای مجازی، مسئلهای بسیار جدی و نگرانکننده است، گفت: فضای مجازی به منبع عظیمی از اطلاعات تبدیل شده است، اما متأسفانه بسیاری از این اطلاعات به ویژه در حوزه سلامت، دقیق و قابل اعتماد نیستند و افراد به راحتی میتوانند به اطلاعات نادرست و گمراهکننده در مورد سقط جنین دسترسی پیدا کنند و این موضوع باعث میشود که تصمیمات اشتباهی بگیرند.
قمرییاوند با بیان اینکه خرید و فروش آنلاین به افراد این امکان را میدهد که به صورت ناشناس و بدون اینکه کسی متوجه شود، به اقلام مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند، ادامه داد: این امر باعث میشود که برخی افراد راحتتر به سمت خرید این محصولات سوق پیدا کنند.
وی با تأکید بر اینکه تبلیغات هدفمند و گسترده در شبکههای اجتماعی و سایر پلتفرمهای آنلاین، نقش مهمی در افزایش آگاهی افراد از وجود این محصولات دارد، مطرح کرد: متأسفانه برخی از این تبلیغات به صورت کاملا غیرقانونی و با استفاده از روشهای فریبکارانه انجام میشود.
لزوم نظارت دستگاههای قضایی بر فضای مجازی
این کارشناس خانواده با بیان اینکه عوامل اجتماعی و اقتصادی مانند فشار خانواده، مشکلات مالی، عدم حمایت اجتماعی و غیره میتوانند باعث شوند که برخی افراد به دنبال راههای غیرقانونی و خطرناک برای حل مشکلات خود باشند، عنوان کرد: با وجود تلاشهای صورت گرفته، نظارت بر محتوای منتشر شده در فضای مجازی همچنان با چالشهای جدی روبرو است و این موضوع باعث میشود که افراد سودجو بتوانند به راحتی به فعالیتهای غیرقانونی خود ادامه دهند.
وی راهکار مقابله با این معظل را توسعه دسترسی به خدمات بهداشتی و مشاورهای عنوان کرد و افزود: ارائه اطلاعات صحیح و جامع در مورد پیشگیری از بارداری و سقط ایمن، تسهیل دسترسی به خدمات سقط ایمن و قانونی، تقویت نظارت بر فضای مجازی، شناسایی و مسدود کردن سایتها و صفحاتی که به فروش اقلام سقط میپردازند از دیگر راهکارهای مقابله با سقطهای غیرمجاز است.
قمرییاوند خاطرنشان کرد: برگزاری کارگاهها و کمپینهای آموزشی در مورد خطرات سقط غیر ایمن و اصلاح قوانین مربوط به سقط جنین با رویکردی مبتنی بر حقوق بشر و سلامت زنان در کاهش آمار سقط غیرقانونی موثر است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، فروش اقلام سقط در فضای مجازی، یک معضل پیچیده با پیامدهای جدی برای سلامت زنان و جامعه است. برای مقابله با این پدیده، نیازمند یک رویکرد چندجانبه هستیم که شامل اقدامات پیشگیرانه، درمانی و قانونی باشد. همچنین، مشارکت همه دستگاههای ذیربط از جمله دولت، سازمانهای مردمنهاد و رسانهها برای حل این مشکل ضروری است.
برای کاهش آمار سقط جنین، همکاری تنگاتنگ مسئولین و جامعه ضروری است، ارائه خدمات بهداشتی رایگان یا با هزینه کم به مادران باردار، ایجاد مراکز مشاوره قبل و بعد از زایمان، حمایت مالی از خانوادههای دارای فرزند، توزیع رایگان یا با هزینه کم انواع روشهای پیشگیری، آموزش صحیح در مورد روشهای پیشگیری، رفع موانع فرهنگی و اجتماعی در استفاده از روشهای پیشگیری، آموزش صحیح در مورد روشهای پیشگیری، رفع موانع فرهنگی و اجتماعی در استفاده از روشهای پیشگیری، بازنگری در قوانین موجود و اصلاح آنها در راستای کاهش سقطهای غیرقانونی، ایجاد قوانین حمایتی از مادران مجرد و نوجوانان باردار، تشدید مجازات برای افرادی که به صورت غیرقانونی سقط جنین انجام میدهند، ایجاد کمپینهای اطلاعرسانی در مورد اهمیت خانواده و فرزندآوری و تغییر نگرش جامعه نسبت به مادران شاغل و زنان دارای فرزند از اقدامات موثر در کاهش آمار سقط میباشد.
ضروری است نظارت بر فضای مجازی تقویت شود و سایتها و کانالهایی که به طور غیرقانونی به فروش یا تبلیغ اقلام سقط جنین میپردازند مسدود شوند.
انتهای خبر/