• امروز : دوشنبه, ۶ اسفند , ۱۴۰۳
  • برابر با : Monday - 24 February - 2025
0
با هدف تأمین امنیت غذایی انجام می‌شود؛

اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها

  • کد خبر : 236783
  • 06 اسفند 1403 - 5:20
اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها
اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها با هدف کمک به معیشت کشاورزان و تأمین امنیت غذایی کشور می‌تواند زمینه‌ساز رونق تولید و توسعه در بخش کشاورزی شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با توجه به کاهش منابع آبی و لزوم استفاده از محصولات کم آب‌بر و ضرورت کشت گیاهان با ارزش‌افزوده بیشتر طرح جهش تولید در دیمزارها در کشور در حال اجرا است.

در این طرح زمین‌های دیم که یک سال کاشته نمی‌شوند و یا آیش هستند و زمین‌هایی که هرسال فقط یک محصول کاشته می‌شود با توافق با کشاورزان در قالب این طرح قرار می‌گیرند و محصولات مختلف با سودآوری بیشتر در آن‌ها کاشته می‌شود.

کشاورزان مشمول این طرح از مزایا و تسهیلات طرح جهش تولید بهره می‌برند و زمینه رشد کشاورزی و جهش تولید در این اراضی فراهم می‌شود و از نابودی خاک و منابع آبی جلوگیری می‌شود.
طرح جهش تولید در دیمزارها با هدف بهره‌وری بالا، مدیریت استفاده از منابع آبی، بهبود معیشت کشاورزان و تأمین امنیت غذایی کشور چند سال است که اجرایی شده است.

تفاهم‌نامه طرح جهش تولید در دیمزارها سال ۱۳۹۹ توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره) و وزارت جهاد کشاورزی امضا شد و در دوران شهید رئیسی پیشرفت‌های خوبی داشت و اثرات مثبتی هم برافزایش تولیدات کشاورزی داشت.

آن‌طور که فتاح رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام اعلام کرد: امیدواریم دولت چهاردهم با دلگرمی و حرارت این طرح را دنبال کرده و با عنایت رهبر معظم انقلاب دوره پنج‌ساله دوم آن تمدید شد و بیش از ۵۰۰ هزار کشاورز در این طرح فعال هستند.

در چهار سال اجرای این طرح به‌طور متوسط ۲۵ درصد تولیدات محصولات کشاورزی افزایش یافت.

تولید یک هزار تن گیاه دارویی در استان در قالب طرح جهش تولید

در این طرح با توجه به شرایط منطقه‌ای استان همدان و وجود شهرستان‌های مستعد کاشت گیاهان دارویی علاوه بر محصولات زراعی می‌توان با تولید انواع گیاهان دارویی زمینه ایجاد اشتغال بیشتر در بخش کشاورزی را فراهم کرد.

در شهرستان نهاوند به‌عنوان یکی از مستعدترین شهرهای استان در زمینه گیاهان دارویی و اولین شهر از این نظر سالانه بیش از ۳۰۰ هکتار به کشت گیاهان اختصاص می‌یابد که با اجرای موفق طرح جهش تولید این میزان افزایش خواهد یافت.

حجت‌الله شهبازی مدیر امور باغبانی و زراعت جهاد کشاورزی استان همدان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری «عصر همدان» در خصوص این طرح گفت: قطعاً اجرای این طرح مزایای زیادی برای کشاورزان و بخش تولید محصولات در استان دارد که در قالب آن می‌توان هم محصولات زراعی و هم گیاهان باارزش دارویی کاشت.

وی به کشت گیاهان دارویی در استان اشاره کرد و اظهار داشت: در راستای اجرای طرح جهش تولید برای اولین بار در دو سال گذشته یک هزار تا یک هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی دیم استان به کشت گیاهان دارویی اختصاص‌یافته است.

شهبازی اظهار داشت: قبل از اجرای این طرح هیچ‌وقت این‌چنین سطح و تولیدی نداشتیم که نشان می‌دهد با اجرای موفق طرح می‌توان تولید را در دیمزارها افزایش داد.

وی بیان کرد: تولید سالانه استان بالای ۲۱ هزار تن انواع گیاهان دارویی است که با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها سال گذشته برای اولین بار میزان تولید گیاهان دارویی فقط در دیمزارهای استان بیش از یک هزار تن رسید که بی‌سابقه بوده است.

این کارشناس زراعت گفت: پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه خرید ماشین‌آلات کشاورزی، تأمین نهاده‌ها و بیمه اراضی دیم ازجمله اقدامات حمایتی ستاد اجرایی فرمان امام در قالب این طرح است.

تخصیص بسته‌های حمایتی برای کشاورزان مشمول طرح

توکل آبشناس رئیس جهاد کشاورزی نهاوند نیز در این خصوص به خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» گفت: بسته‌های حمایتی در اختیار کسانی که در این طرح مشارکت کنند قرار می‌گیرد و این تسهیلات با هماهنگی با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره) اعطا می‌شود.

وی بیان کرد: تسهیلات خرید ادوات مکانیزاسیون برای کاشت و برداشت گیاهان دارویی و زراعی و حبوبات در دیمزارها در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد تا باعث افزایش تولید شود.

رئیس جهاد کشاورزی نهاوند اظهار داشت: این تسهیلات با نرخ سود چهار درصد و کم‌بهره و به‌صورت بلندمدت در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد تا زمینه کمک به معیشت کشاورزان هم فراهم شود.

وی افزود: بیمه محصولات آن‌ها دیگر تسهیلاتی است که در اختیار کشاورزان مشمول این طرح قرار می‌گیرد که برای محصول جو و گندم ۲۰ درصد از کل مبلغ بیمه تخفیف داده می‌شود.

آبشناس اظهار داشت: به ازای هر هکتار هم مبلغی توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره) به‌صورت بلاعوض پرداخت می‌شود و دوره‌های آموزشی و توجیهی نیز به‌صورت رایگان در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد.

وی بیان کرد: در این دوره‌ها کشاورزان با نحوه کاشت و داشت و برداشت محصولت زراعی و کار با ادوات مختلف برای بهره‌وری بیشتر آشنا می‌شوند و تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار می‌دهند.

مدیر جهاد کشاورزی نهاوند از رشد حدود ۲۵۰ نوع گیاهان دارویی در این شهرستان خبر داد و گفت: کشت گیاهان دارویی در اراضی کشاورزی آبی و دیم نهاوند در راستای مدیریت مصرف آب و کمک به معیشت کشاورزان انجام می‌شود.

وی افزود: سیاست‌های اصولی جهاد کشاورزی کاهش مصرف آب و استفاده از محصولات کم آب‌بر و پرسود است و اصلاح الگوی کشت در دستور کار قرار دارد و در این راستا هرسال مقدار کشت گیاهان دارویی در نهاوند بیشتر می‌شود.

نهاوند مستعد اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها

نهاوند مستعد توسعه و رونق کشت گیاهان دارویی است و تجربیات موفقی در سال‌های اخیر درزمینهٔ استفاده از زمین‌های آیش برای کشت گیاهان دارویی داشته است.

زمین‌هایی که یک سال برای کشت استفاده نمی‌شوند و به‌قول‌معروف آیش هستند برای کشت انواع گیاهان دارویی می‌تواند مورداستفاده قرار گیرد چون باعث حفظ خاک و سودآوری برای کشاورزان می‌شود.

ضرغام احمدوند فرماندار نهاوند نیز در همایشی با عنوان طرح جهش تولید در دیمزارها با تأکید بر اهمیت استفاده بهینه از ظرفیت‌های کشاورزی منطقه گفت: بر اساس این طرح، شهرستان نهاوند با توجه به ظرفیت‌های اقلیمی خود اقدام به کشت محصولات کشاورزی متناسب با شرایط آب و هوایی خواهد کرد.

وی افزود: رویکرد وزارت جهاد کشاورزی در اجرای این طرح، بهره‌گیری از آب باران به‌عنوان یکی از نعمت‌های الهی است و با تکیه‌بر استفاده از دانش فنی در اصول کاشت، داشت و برداشت به دنبال افزایش تولید محصولات کشاورزی در دیم‌زارهای منطقه هستیم.

احمدوند با اشاره به اهمیت طرح جهش تولید در دیم‌زارها، هدف اصلی این برنامه را مدیریت منابع آبی و افزایش بهره‌وری کشاورزی در شرایط خشک‌سالی عنوان کرد؛ و نقش کشاورزان در تحقق این رویکرد مهم را کلیدی دانست.

فرماندار نهاوند گفت: نهاوند رتبه نخست تولید گیاهان دارویی را در استان دارد و در قالب این طرح هم باید جهاد کشاورزی نسبت به اهمیت طرح اطلاع‌رسانی لازم را داشته باشد.

وی بیان کرد: نهاوند ظرفیت‌های زیادی در بخش کشاورزی دارد که باید از آن‌ها در راستای جهش تولید استفاده شود و این شهرستان مستعد اجرای هرچه بهتر و بیشتر این طرح است.

به گزارش «عصر همدان» با توجه به اهمیت تولید در این بخش می‌توان با استفاده از ادوات و تجهیزات بروز و شناخت نیازهای کشاورزان و ارائه تسهیلات بیشتر و استفاده از دانش روز، زمینه‌ساز توسعه کاشت این محصولات در بین اراضی دیم شهرستان شد.

حدود ۷۵ هزار هکتار اراضی مستعد کشاورزی در شهرستان نهاوند وجود دارد که حدود ۳۰ هزار هکتار از این اراضی دیم است که با توجه به شرایط کمبود آب نیاز است تا محصولات کم آب‌بر توسط کشاورزان کشت شود و حمایت‌های لازم توسط مسئولان در راستای جهش تولید انجام شود.

امیدواریم با حمایت‌های مسئولان و با توجه به مزایای طرح جهش تولید در دیم‌زارها، کشاورزی و تولید رونق پیدا کند تا هم کمکی به تأمین امنیت غذایی کشور و هم به معیشت قشر زحمتکش کشاورز کمکی کرده باشد.

انتهای خبر/س

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=236783

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

2 × یک =