به گزارش خبرنگار سلامت پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» شغل پرستاری یکی از حساسترین و حیاتیترین حرفهها در نظام بهداشت و درمان کشور به شمار میرود و پرستاران به عنوان پیونددهنده میان پزشکان و بیماران، نقش کلیدی در فرآیند بهبود سلامت جامعه ایفا میکنند.
با این حال هرگاه صحبت از این شغل مهم به میان میآید شاهد مشکلات فراوانی هستیم که این قشر زحمتکش بیان میکنند و همه آنها نیازمند به توجه و حمایت بیشتر دارد.
قدر پرستاران را ندانیم دچار بحران نیرو میشویم
یکی از پرستاران همدانی که نام او محفوظ است در گفتگو با خبرنگار سلامت پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه کمبود نیرو از مهمترین مشکلات امروز کشور است، گفت: به دلیل کمبود نیرو مجبور هستیم به صورت اجباری اضافه کار بمانیم اما مبلغ اضافه کار ناچیزی دریافت کنیم.
وی با اشاره به اینکه میزان حقوق پرستاران در مقایسه با سایر مشاغل بسیار کم است، افزود: در دولت شهید رئیسی تلاش شد تا حقوق قشر پرستاری تا حدودی افزایش یابد اما با این وجود بازهم حقوق ما نسبت به میزان کاری که انجام میدهیم کم است.
این پرستار با تاکید براینکه عدم توجه به نیاز پرستاران موجب شده است تا برخی از پرستاران به کشورهای دیگر مهاجرت کنند، عنوان کرد: اگر قدر نیروی انسانی و کادر درمان و پرستاران را ندانیم با بحران بزرگی در آینده مواجه خواهیم بود.
پرستاران، دل خوش ندارند
هرمز نیکقدم در گفتگو با خبرنگار سلامت پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه در کشور و استان همدان با کمبود شدید پرستار مواجه هستیم، گفت: در استان همدان و در بخش دولتی سه هزار و ۵۰۰ نیروی پرستاری داریم که در مجموع با جمعیت پرستار بخش خصوصی به چهار هزار و ۸۰۰ نفر میرسند.
وی با اشاره به اینکه این تعداد پرستار به نسبت بیمار به تخت برابر است با ۱.۸ افزود: در واقع هر پرستار از ۱۰ تا ۱۴ بیمار مراقبت میکند و این فشار زیادی به پرستاران میآورد.
رئیس نظام پرستاری استان همدان ادامه داد: حق مسکن در فیش حقوقی پرستاران ۱۰۰ هزار تومان است و در طول چندین سال مبلغ همان مانده و افزایشی نداشته است.
نیکقدم با بیان اینکه در خصوص در دولت قبل از سوی معاون اول رئیس جمهور به همه ارگانها اعلام شد که حق مسکن و اعیاد شامل شامل رفاهیات میشود، عنوان کرد: این موضوع در ادارات دیگر انجام شد اما در علوم پزشکی و وزارت بهداشت افزایش واریزی در خصوص حق مسکن و اعیاد نداشتیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا به گفته برخی از پرستاران حق لباس به مدت یک سال پرداخت نشده است، گفت: حق لباس باید از درآمد دانشگاههای علوم پزشکی پرداخت شود در حالی که دانشگاه علوم پزشکی بخاطر مشکلات اقتصادی نتوانسته است این مبلغ را پرداخت کند.
رئیس نظام پرستاری استان همدان ادامه داد: یکی از مشکلات پرستاران مبلغ اضافه کار است که ساعتی بیست هزار تومان محسوب میشود، این درحالی است که همکاران اضافه کاری اجباری دارند و حتی به شهرستانها فرستاده میشوند، پرستاری که مجموع اضافه کاریاش ۱۲۰ هزارتومان است مبلغ ۲۰۰ هزار تومان کرایه تاکسی میدهد تا به شهرستان برود و برگردد!
نیکقدم با بیان اینکه بحث افزایش اضافه کار در چندروز اخیر مطرح شد، افزود: تاکنون این مباحث در حد همین اخبار بوده و هنوز ابلاغ قطعی را شاهد نبودیم و در پارهای از ابهام است.
وی با اشاره به اینکه امسال مراسم روز پرستار به دلیل اینکه پرستاران دل خوش ندارند برگزار نکردیم، گفت: جشن گرفتن نیازمند دل خوش است، اگر همکاران پرستار ما تقویت و حمایت نشوند شاهد مسائلی همچون افزایش مهاجرت آنها میشویم.
رئیس نظام پرستاری استان همدان در پایان خاطرنشان کرد: از مجلس و از دولت به ویژه از آقای پزشکیان که بیشتر به مسائل و مشکلات کادر درمان آشنا هستند انتظار داریم به این حوزه ورود کنند، الان بحث احکام همکاران با ۲۷ سال سابقه کار مطرح است، آنها بیش از توان خود کار کردند و باید احکام آنها به صورت فوق العاده خاص افزایش پیدا کند چراکه اضافه کار به صورت ساعتی دردی از آنها دوا نمیکند.
فرصتها و آینده پرستاری
یکی از بزرگترین مشکلات پرستاری در ایران، کمبود نیروهای مجرب و کارآمد است، با افزایش جمعیت و نیاز به خدمات پزشکی، تعداد پرستاران به میزان کافی نیست و این موضوع فشار زیادی را بر آنان وارد میکند.
پرستاران معمولاً در شرایط بحرانی و تحت فشار کار میکنند که میتواند منجر به خستگی و استرس مزمن شود، ساعات کاری طولانی و شیفتهای ناهمگون، چالشهای بیشتری را به همراه دارد.
برخی از پرستاران به طور مداوم از مشکلات حقوق و مزایای خود گلایه دارند. هرچند که دولت و نهادهای مربوطه اقداماتی در این زمینه انجام دادهاند، اما هنوز راه طولانی در پیش است.
با وجود تمام چالشها، پرستاری در ایران نیز فرصتهای زیادی برای رشد و ارتقاء دارد. افزایش آگاهی جامعه در خصوص اهمیت نقش پرستاران، توجه بیشتر به آموزش و پژوهش در این حوزه و ایجاد برنامههای حمایتی برای پرستاران میتواند به بهبود شرایط کاری این قشر کمک کند.
از ابتدای تحصیل یک فرد که پرستار میشود مبالغ زیادی از بیتالمال هزینه میشود اما بعداز مدتی به دلیل عدم توجه به او و توانمندیهایش، جذب کشورهای دیگر میشود تا در ازای ارائه خدمات بهداشتی و درمان مبلغ قابل قبولی دریافت کند و این مسئله جای تلنگر دارد و باید هرچه سریعتر با بهبود زیرساختها و رفع نواقص، در حفظ نیروی کارآمد درمانی در کشور تلاش کنیم.
انتهای خبر/ سع