• امروز : یکشنبه, ۱۶ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 5 January - 2025
3
«عصر همدان» گزارش می دهد؛

بلایند‌ دیت پدیده‌ای خطرناک در پوشش مدرنیته

  • کد خبر : 232228
  • 15 دی 1403 - 0:03
بلایند‌ دیت پدیده‌ای خطرناک در پوشش مدرنیته
بلایند‌ دیت، به عنوان یکی از پدیده‌های نوظهور در دنیای دیجیتال، با پوشش مدرنیته و جذابیت‌های ظاهری، خطرات جدی برای امنیت و حریم خصوصی کاربران ایجاد می‌کند، این پدیده نیازمند آگاهی و دقت بیشتر در تعاملات آنلاین است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«عصر همدان»، بلایند دیت‌ها به عنوان تهدیدی برای ارزش‌های سنتی و عاملی برای شکستن حد و مرزها و شوریدن بر سنت‌های گذشته است، رسانه‌ها از غرایز طبیعی سوءاستفاده می‌کنند و با بزرگنمایی نیازهای جنسی و اباحه‌گری، از این غرایز برای ایجاد جاذبه کاذب و کسب سود استفاده می‌کنند.

بلایند لایت تأثیر منفی بر نسل جوان و نوجوان دارد و آنها را در معرض خطر تغییر هویت و پذیرش ارزش‌های جدید قرار می‌دهد و برای مقابله با این پدیده و تقویت بنیان خانواده دستگاه‌های فرهنگی باید ورود کنند.

گسترش بلایند دیت‌ها می‌تواند منجر به تغییر الگوهای روابط اجتماعی، کاهش اعتماد و افزایش بی‌حرمتی شود و این پویش‌ها می‌توانند به ارزش‌های سنتی و فرهنگی آسیب رسانده و هویت جمعی را تضعیف کنند.


تأکید بر جاذبه‌های جنسی و اباحه‌گری می‌تواند به مشکلات روانی و اختلالات رفتاری در افراد، به ویژه نوجوانان، منجر شود و نقش رسانه‌ها در ترویج و تقویت این پویش‌ها بسیار مهم است.

حبیب میرزایی در گفتگو با خبرنگار ما در «عصر همدان»، با بیان اینکه گسترش پویش‌ها و کمپین‌هایی به اسم تم‌های بلایند دیت و یا قرارهای ناشناس در فضای مجازی یک محصول وارداتی است و حدود چندماهی است که در شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی انتشار پیدا کرده است، اظهار کرد: بلایند دیت یا قرار ناشناس بیشتر پویشی است که در شبکه‌های اجتماعی به دنبال ایجاد یک جاذبه جدی با استفاده از نیازهای کاذب است.

وی با بیان اینکه بلایند دیت‌ها تولیداتی با تمرکز بر روی جاذبه‌های جنسی، بصری، اباحه‌گری و بی حیایی است، تصریح کرد: این تولیدات به نیاز‌های بشر می‌پردازد که باید از روش‌های دارای قوائد مشخص تامین و رفع شود.

رسانه مهندس بلایند دیت و تغییر سبک زندگی

این پژوهشگر رسانه با بیان اینکه ترویج غریزی شهوت نیاز اساسی بشر نیست بلکه رفع شهوت و پاسخگویی به نیازهای طبیعی بشر نیاز اساسی است، گفت: رسانه‌ها در حوزه اباحه‌گرایی از این فضا سوءاستفاده می‌کنند و برای ایجاد حاذبه این نیازها را به نیازهای کاذب تبدیل می‌کنند و به آن‌ها ضریب هزار می‌دهند و طبیعتاً موفق هستند.

وی با تأکید بر اینکه رسانه‌ها از یک غریزه طبیعی بشری بهره می‌برند و استفاده می‌کنند، عنوان کرد: این بلایند دیت‌ها به دنبال ایجاد اباحه‌گرایی، شکستن حد و مرزها، شوریدن بر سنت‌های گذشته و ساختارهای اخلاقی و اجتماعی گذشته جامعه هستند.

بلایند دیت ابزاری برای کسب قدرت و ثروت در دست رسانه‌ها

میرزایی با اشاره به اینکه به طور طبیعی نمی‌شود جوان و نوجوان‌ها را مقصر دانست چرا که این پویش‌ها و کمپین‌ها در یک فضای شور و حال جوانی نوجوانی ایجاد می‌شود اما شبکه پشت این ماجرا شبکه رسانه‌ای است که از این فضا با تبلیغات، رپورتاژ و لایک بیشتر ثروتمند می‌شود و هم توانمندی‌های شبکه‌سازی گسترده برای اهداف بعدی خود ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه این رسانه‌ها به دنبال تغییر چارچوب‌های اخلاقی، هنجارهای اجتماعی، تغییر هویت و بافت هویتی جامعه هستند، گفت: با گسترش این بلایند دیت‌ها  سنت‌ها، ساختارها، ادبیات و واژه‌های مقدس خانواده‌محور مانند خواستگاری، ازدواج، و عقد در حافظه تاریخی نسل دهه هشتاد و نود که اصطلاحاً به نسل زد و نسل بعد از زد شناخته می‌شوند پاک و ادبیات جدیدی مثل رل، پارتنر، کراش، دیت و بلایند دیت جایگزین آن ادبیات ساختارمند اجتماعی خواهد شد.

بلاین‌دیت چالشی بزرگ برای دستگاه‌های فرهنگی

این مدرس رسانه با بیان اینکه رسانه‌ها از طریق نهادها و ساختارهای اجتماعی شکل‌گرفته بر محوریت اطفاء به دنبال رفع واقعی غرایز و تشدید جاذبه‌های کاذب هستند، مطرح کرد: با یک راهبرد ادراکی و شناختی سنگین در حوزه رسانه مواجه هستیم که نیازمند تدبیر و راهبردهای اساسی در دستگاه‌های فرهنگی و دستگاه‌های سلبی است.

وی با تأکید بر اینکه دستگاه‌های فرهنگی ما باید حوزه ازدواج و آسان‌سازی ازدواج کار کنند، خاطرنشان کرد: دستگاه‌های نهادهای ناظر هم وظیفه دارند که در حفظ، ترویج، تقویت و جلوگیری از سست‌شدن بنیان‌های خانواده، اخلاقی و رفتاری جامعه وظایف سنگین خود را در مدیریت راهبرد عوامل پشت پرده انجام دهند.

یاسر عزیزی‌سعید نیز در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه براساس نتایج پژوهش پلینگتون و همکاران سال ۲۰۲۱ طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه به ویژه در حوزه‌های خودگردانی مختل، دیگرجهت‌مندی و بریدگی تاثیر زیادی در پدیدآیی مشکلات زندگی زوجین پس از ازدواج دارد، اظهار کرد: رهاشدگی یک تله‌ذهنی است که فرد را درگیر احساسات اغراق‌آمیزی از انواع زیر می‌کند، ترس تنها ماندن، از دست دادن عزیزان، طرد شدن، مورد خیانت قرار گرفتن و غیره.

وی با بیان اینکه در این طرح‌واره ممکن است در اثر تجربیات تلخ دوران کودکی همچون جدایی از والدین، تجربه گم‌شدن، حضور پرستار به جای مادر در مدت طولانی و موارد مشابه ایجاد شود، افزود: در حقیقت خود شما به دنبال همسری نمی‌گردید که بتواند شما را به یک رابطه با ثبات و ایمن امیدوار کند بلکه جذب کسی می‌شوید که شما را بلاتکلیف نگه می‌دارد و اکثرا به دنبال کسانی هستید که زیر بار روابط متعهدانه و ازدواج نمی‌روند؛ مانند اینکه زندگی عاشقانه بی‌ثبات برای شما آشناتر و راحت‌تر است چون در روابط قبلی شما نیز همین الگو حاکم بوده است.

محرومیت هیجانی، احساس رهاشدگی و نیاز به صمیمیت زیر بنای بسیاری از روابط امروزی

این روانشناس با بیان اینکه انتخاب شریک زندگی و همسری که واقعاً خاطرخواه شما نیست حداقل به شما این اطمینان را می‌دهد که رهاشدگی دوران کودکی شما ادامه دارد، گفت: در قرارهای امروزی که از طریق انواع وسایل ارتباطی و نرم‌افزارهای تلفن همراه برقرار می شود و جوانان از این طریق وارد روابط با هم می‌شوند می‌توان افراد زیادی را که دنبال ایجاد چنین روابطی هستند مشاهده کرد، در واقع این افراد مسیری را برای ادامه مشکلات خود انتخاب کرده‌اند.

وی با بیان اینکه براساس سبک جبران افراطی در افراد دارای تله محرومیت هیجانی، فرد با محبت افراطی به طرف مقابل، او را وابسته‌ خود می‌کند، تا جایی که ممکن است زندگی‌اش را وقف فداکاری برای همسرش نماید، ادامه داد: گاهی فرد به سمت خودشیفتگی می‌رود و نشان می‌دهد که خودش را لایق عشق و محبت زیادی می‌داند درحالی‌که در درون احساس متفاوتی دارد.

عزیزی‌سعید با بیان اینکه افرادی که طرحواره وابستگی و بی‌کفایتی دارند احساس می‌کنند بدون کمک جدی دیگران نمی‌توانند از عهده مسئولیت‌های روزمره‌شان برآیند، مطرح کرد: این افراد در روابطشان دنبال افرادی می‌گردند تا انگل‌وار به آن‌ها چسبیده تا خود را زنده نگه دارند، کسانی که طرحواره خود تحول نیافته گرفتار دارند، اغلب در خصوص ارتباطشان با یکی یا چند نفر از افراد مهم زندگی‌شان(اغلب والدین)، بیش از حد اشتغال ذهنی دارند و به همین دلیل، فردیت و رشد اجتماعی بیماران به آن‌ها وابسته است.

وی با بیان اینکه این بیماران، سخت معتقدند که حداقل یکی از افراد این رابطه، نمی‌تواند بدون دیگری به زندگی ادامه دهد، گفت: این طرحواره ممکن است احساساتی مثل غرق در شخصیت طرف مقابل شدن، فقدان هویت و بی‌هدف‌بودن زندگی را در بر بگیرد، چقدر در دیدارهای امروزی افرادی را می‌بینیم که عاشق پیشه و صد دل خود را عاشق نشان می‌دهند تا جایی که قدرت تصمیم‌گیری برای خود را نیز ندارند.

این روانشناس با بیان اینکه قرارهای ملاقات امروزی که با اهداف گوناگونی با نام دیت مطرح می‌شود نیز از این آسیب‌ها دور نیست، عنوان کرد: دیت گذاشتن یک اصطلاح انگلیسی است. معنی دیت گذاشتن قرار گذاشتن با شخصی است؛ واژه انگلیسی دیت گذاشتن Dating است؛ در واقع دیت‌گذاشتن مرحله‌ای از فرآیند جفت‌یابی است که به‌ وسیله دو نفر و با هدف ارزیابی و محک زدن همدیگر برای ورود به یک رابطه عاشقانه یا ازدواج انجام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه این مفهوم در فرهنگ‌های مختلف به شکل‌های گوناگونی تعریف می‌شود، اما هدف اصلی آن ایجاد ارتباط و شناخت بهتر از یکدیگر است، گفت: در دنیای مدرن، دیت می‌تواند به صورت حضوری، آنلاین یا حتی از طریق اپلیکیشن‌های دوست‌یابی انجام شود، این فرآیند ظاهراً به افراد کمک می‌کند تا با علایق، ارزش‌ها و شخصیت‌های یکدیگر آشنا شوند و تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند رابطه‌ای جدی‌تر را دنبال کنند یا خیر.

زنگ خطر روابط مدرن، افزایش روابط سمی و آسیب‌زا در جوانان

عزیزی‌سعید با بیان اینکه قرار شام رمانتیک، قرار پیک‌نیک، قرار سینما، قرار ماجراجویی، قرار فرهنگی، قرار آشپزی مشترک، قرار ورزشی، قرار سفر کوتاه، قرار بازی و غیره از انواع دیت‌های امروزی هستند که این سوال مطرح است آیا این ملاقات‌ها نتیجه مثبتی و پایداری در پی دارد؟ ابراز کرد: معمولا دیت‌ها از نوجوانی و جوانی به اوج خود می رسد.

وی با بیان اینکه با توجه به مشکلات زیر‌بنایی بسیاری از افراد که آن‌ها را به سمت روابط خارج از عرف می‌کشاند و فضای مخفیانه‌ای را تجربه می‌کنند، تأکید کرد: می‌تواند برای بسیاری از نوجوانان و جوانانی که بسیار خوشبینانه وارد این فضا می‌شوند خطرآفرین باشد.

این روانشناس با بیان اینکه بسیاری از این دیت‌ها محلی برای ارضای نیازهای افراد دارای بیماری‌های روانشناختی است، یادآور شد: نیاز به روابط جنسی در این زمینه به عنوان محرکی قوی می‌تواند بر آسیب‌زایی این روابط بیافزاید.

دیت‌های مدرن، آیا راهی برای عشق پایدار است یا تله‌ای برای آسیب؟

وی با اشاره به آیه ۳۲ سوره مبارکه احزاب «فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذی فی‏ قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلاً مَعْرُوفاً مبنی بر اینکه پس زنهار که نازک و نرم با مردان سخن نگویید، مبادا آنکه دلش بیمار است، به طمع افتد و درست و نیکو سخن گویید»، گفت: سخن گفتن با نامحرم باید به شایستگی انجام شود تا مهیج، تحریک‌کننده و گناه‌آلود نباشد.

عزیزی‌سعید با بیان اینکه خداوند متعال در آیه پنجم سوره مبارکه مائده می‌فرماید «الْیَوْمَ أُحِلَّ لَکُمُ الطَّیِّباتُ وَ طَعامُ الَّذینَ أُوتُوا الْکِتابَ حِلٌّ لَکُمْ وَ طَعامُکُمْ حِلٌّ لَهُمْ وَ الْمُحْصَناتُ مِنَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْمُحْصَناتُ مِنَ الَّذینَ أُوتُوا الْکِتابَ مِنْ قَبْلِکُمْ إِذا آتَیْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ مُحْصِنینَ غَیْرَ مُسافِحینَ وَ لا مُتَّخِذی أَخْدانٍ؛ امروز چیزهای پاکیزه برای شما حلال شد و غذای اهل کتاب برای شما حلال است و غذای شما برای آن‌ها حلال می‌باشد و زنان پاکدامن از مسلمانان و زنان پاکدامن از اهل کتاب حلال هستند، هنگامی‌که مِهر آن‌ها را بپردازید و پاکدامن باشد نه زناکار و نه دوست پنهانی و نامشروع گیرید»، تصریح کرد: در این آیه شریفه «وَ لا مُتَّخِذی أَخْدانٍ» به دوستی پنهانی و نامشروع اشاره دارد.

وی با بیان اینکه هر کدام از این قرارها می‌توانند منجر به تجربه‌ای تروماتیک شود و هیچ وقت از حافظه فرد خارج نشود، عنوان کرد: قرار عاشقانه‌ای می‌تواند به ایجاد یک رابطه قوی و پایدار کمک کند که در چارچوب خانواده و در فضای رسمی منجر به ازدواج صورت پذیرد.

ازدواج‌های ناموفق نتیجه طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه و روابط هیجانی

این روانشناس بیان کرد: متاسفانه تاثیر روزافزون رسانه و تبلیغات گسترده براساس نیاز جوانان، نبود فرصت و شرایط کافی برای ازدواج صحیح، عدم آموزش در دوره‌های پایه در مدارس و همچنین در دانشگاه‌ها برای روش‌های همسر یا مادر و در خوب بودن، عدم آموزش صحیح مهارت‌های زندگی، ضعف ایمان و مادی‌گرایی در طبقات مختلف جامعه از مسئولین رفته تا مردم و غیره در زمینه ایجاد این انحراف در قالب یک بسته توجیه‌پذیر برای جوان امروزی نقش دارد.

وی با اشاره به اینکه برخی از این دیت‌ها سبب شکل‌گیری روابط بلند مدت در افراد می‌شود و سال‌ها فرد در این رابطه بیمارگونه باقی می‌ماند و حتی بهترین لحظات عمر خود را درگیر چالش‌هایی می‌کند که سرانجامی برای او در بر ندارد، تصریح کرد: رنج بردن از افسردگی و اختلالات اضطرابی می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیر این روابط فاقد معنا باشد.

عزیزی‌سعید با تأکید بر اینکه رابطه‌ای که صرفاً براساس هیجان شکل پذیرد نتیجه‌ای جز پشیمانی و اتلاف عمر در بر‌نخواهد داشت، عنوان کرد: خانواده با ایجاد فضای امن عاطفی و ایجاد دلبستگی ایمن با محبت به اندازه به اعضا در بافت مثبت خانواده و ایجاد محدودیت‌ها و حد و مرزهای منطقی می‌توانند بافت خانواده را تبدیل به بهترین پناهگاه امن برای فرزندان کنند ولی این روش پیشگیرانه بسیار اثربخش خواهد بود و جامعه سالم‌تری را می‌سازد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، پدیده «دیت» در دنیای مدرن، چگونگی بهره‌برداری افراد با طرح‌واره‌های ناسازگار از این فضا برای تأیید باورهای نادرست خود است، بسیاری از این افراد، در پی تأیید احساس بی‌ارزشی و نیاز به تایید مداوم هستند و روابط سطحی و هیجانی را به روابط عمیق و پایدار ترجیح می‌دهند.

برای رهایی از این تله‌های هیجانی، آگاهی، خودشناسی و درمان شناختی رفتاری اهمیت دارد همچنین نقش خانواده و جامعه در پیشگیری و درمان این مشکلات و آموزش مهارت‌های ارتباطی و عاطفی در مدارس و دانشگاه‌ها موثر است.

درمان شناختی رفتاری به عنوان روشی موثر برای تغییر طرح‌واره‌های ناسازگار معرفی شود و نقش خانواده در شکل‌گیری طرح‌واره‌ها و همچنین در حمایت از فرد برای تغییر آن‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

ضروری است آموزش مهارت‌های ارتباطی موثر به عنوان راهکاری برای بهبود روابط بین‌فردی معرفی شود، روش‌های تنظیم هیجانات برای مدیریت احساسات منفی مانند ترس از رهاشدگی آموزش داده شود.

انتهای خبر/حا

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=232228

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

18 − 16 =