به گزارش خبرنگار سلامت پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با آغاز فصل پاییز بسیاری از افراد با علائمی همچون سرفه، عطسه، خشکی پوست، خارش چشم و بینی، آبریزش بینی و اشکریزش مواجه میشوند که از آنها به نام حساسیت فصلی یاد میشود.
این علائم میتواند بر کیفیت زندگی افراد تأثیر منفی گذاشته و فرد را با مشکلات عدیدهای مواجه کند به همین دلیل به سراغ مژگان صفری، فوق تخصص آسم و آلرژی در همدان رفتیم تا گفتگویی در باره علائم و راههای کنترل حساسیت با وی داشته باشیم.
عصر همدان: حساسیت در فصل پاییز به چه چند شکل وجود دارد؟
صفری: عدهای در پاییز دچار حساسیت میشوند، حساسیت در فصل پاییز به دو دسته حساسیت تنفسی و حساسیت پوستی تقسیم میشود و در حساسیت پوستی شاهد خشکی پوست فرد هستیم.
حساسیت تنفسی نیز افراد را به دو شکل درگیر میکند، یک افرادی که خارش چشم و گوش، اشکریزش و آبریزش بینی دارند و عطسههای مکرر آنها را اذیت میکند و دوم افرادی که سرفههای زیادی دارند که علت آن حساسیت و یا آسم است که در فصل پاییز تشدید میشود.
عصر همدان: علت حساسیت در فصل پاییز چیست؟
صفری: علت برخی آلرژنها و مواد حساسیت زا هستند که در هوا وجود دارند، خیلی از افراد تصور میکنند گرده افشانی در فصل پاییز وجود ندارد درحالی که برخی از قارچها و گیاهها در این فصل گردهافشانی دارند.
سرما نیز یک عامل برای افراد مبتلا به اسم است، هوای سرد، آب سرد و مواد سرد همگی باعث می شوند که فرد دارای علائم آسم دچار تشدید آسمی شود و سرفه های مکرر داشته باشد.
بسیاری از افراد از ابتدای پاییز تا پایان این فصل سرفه میکنند و همه اینها احتیاج به درمان دارد.
عصر همدان: حساسیت فصلی علائم دیگری به جز سرفه دارد؟
صفری: شایعترین علامت سرفه است و اگر فرد دچار آسم باشد تنگی نفس و خس خس نیز مشاهده میشود.
اگر منشأ حساسیت این علائم پیدا شود به درمان کمک بزرگی میکند و علائم آلرژی با مصرف دارو کنترل میشود اما صرفاً با دارو رفع نمیشود.
آلرژی یک بیماری خطرناک نیست اما آزار دهنده است و طبق بررسیها کیفیت زندگی افرادی که آبریزش بینی دارند در حد افرادی که سکتههای قلبی داشتند پایین میآید.
عصر همدان: اینکه خشکی هوا در پاییز باعث سرفه میشود و افراد برای رفع آن بخور آب میدهند چقدر تأثیرگذار است؟
صفری: بخور گرم در اینطور مواقع مؤثر است اما مقدار آن بستگی به خشکی هوا دارد، رطوبت سنج میتواند میزان رطوبت را تشخیص دهد که بهترین میزان آن ۵۰ درصد است.
رطوبت محیط نباید مقداری شود که هوا خیس و سنگین شود و فقط تا حدی باشد که از خشکی هوا کاسته شود، بخور بیش از حد و رطوبت دائم موجب رشد قارچ هوایی و رشد حشرهای میکروسکپی میشود که آلرژی را تشدید میکند در نتیجه همین که آب کمی بجوشد و هوا مرطوب شود کافی است.
نکته دیگر هنگام بخور دادن این است که حتما از بخور آب به تنهایی استفاده شود و از ریختن اسانس و سرکه در آب بپرهیزند.
عصر همدان: برخی معتقدند مصرف داروهای حساسیت موجب عادت کردن بدن به دارو میشود، چقدر این موضوع صحیح است؟
صفری: افراد براساس علائمی که دارند باید از داروها استفاده کنند و خوشبختانه داروهای استنشاقی و اسپریهای استفاده زیادی میشود که مؤثر هستند اما متأسفانه در جامعه برخی اعتقاد اشتباه درمورد آنها ایجاد شده است که باعث عادت همیشگی فرد به دارو میشوند در نتیجه فرد از مصرف آنها خودداری میکند.
مثلا فردی که در پاییز سرفههای مکرر دارد با مصرف دارو میتواند آن را کنترل کند، البته که سرفه ریشهکن نمیشود اما این فرد احتیاج دارد در فصلی که دچار حساسیت و سرفه است حتما از اسپری استفاده کند و این عادت نیست و در واقع نیاز است تا سرفهها کنترل شود و فضل پاییز به انتها برسد و از کیفیت زندگی مناسب برخوردار شوند.
عصر همدان: آیا میتوان از حساسیت فصلی پیشگیری کرد؟
صفری: با توجه به اینکه بسیاری از دلایل حساسیتها خصوصا در فصل پاییز که مثلا به سرمای هوا ربط دارد دست خودمان نیست، پس پیشگیری کمی سخت است اما در فصل بهار بستن پنجرهها و قرار نگرفتن در محیط یکی از راهکارها است.
توصیههای دارویی و استفاده از اسپری بینی معمولا مؤثر است و تا حدودی جلوی افزایش حساسیت را میگیرد.
برخی از قرصها نیز با توجه به نوع حساسیت تجویز میشوند که در کنترل حساسیت تأثیر دارند اما برخی افراد به دلیل خوابآور بودن از خوردن آن پرهیز میکنند که البته جایگزینهایی برای آنها موجود است.
اسپریهای بینی نیز چند نوع هستند که برخی آنتیهیستامین موضعی هستند و بیضرر هستند، برخی دیگر نیز کورتون موضعی هستند و توصیه میکنیم این مدل که کورتون موضعی هستند به صورت مقطعی و تحت نظر پزشک استفاده شوند.
داروهای حساسیت با توجه به نوع حساسیت تجویز میشوند و برخی از آنها بدون نسخه هستند که فرد میتواند از داروخانه تهیه کند.
انتهای پیام/ سع