به گزارش خبرنگار سلامت پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» نان جایگاهی ویژه در سفره ایرانیان دارد و در کنار ارزش غذایی، ارزش معنوی بالایی نیز دارد.
تنوع نان در گذشته محدود بود اما امروزه نانهای صنعتی و فانتزی با تعداد زیادی عرضه میشود که البته این سوال پیش میآید که کدام برای بدن بهتر است؟
در این باره گفتگویی داشتیم با رئیس گروه تغذیهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان که در ادامه میخوانید.
عصر همدان: چرا ایرانیها به مصرف نان اهمیت میدهند؟
کاوهای: بسیاری از خانوادهها غالباً از نان مصرف میکنند و نان جایگاه و اهمیت ویژه در رژیم غذایی دارد، از نظر غذایی به نان وابسته هستیم و از گذشته برکت خانه و سفره عنوان میشد.
نان منبع اصلی دریافت کالری در کنار برنج و سایر غلات است و ترکیبی از مخلوط کردن آرد، آب و نمک است.
در برخی از آنها افزودنیهای دیگر حالت شیرینی به آن میدهد و دیگر نان اصلی که غذا محسوب میشود نیست، اگر بخواهیم انواع نان را دستهبندی کنیم نان شامل مسطح مثل نان سنگک، تافتون، بربری و لواش و نان حجیم و نیمه حجیم صنعتی هستند.
عصر همدان: با مصرف نان چه موادی در بدن کسب میکنیم؟
کاوهای: پروتئین، کالری، املاح، آهن، کلسیم و ویتامین در نان وجود دارد البته بستگی به آرد نان سبوسدار باشد یا خیر.
عصر همدان: حذف نان در رژیم غذایی مشکلی ایجاد میکند؟
کاوهای: حذف نان در هر رژیم غذایی اشتباه است، چون با حذف آن بخش زیادی از انرژی دریافتی را از دست میدهیم.
بخش زیادی از مواد مغذی که لازم است کسب کنیم با مصرف چند تکه نان به دست میآید در نتیجه نام به هیچ وجه نباید از سبد غذایی حذف شود.
عصر همدان: آیا نانهای صنعتی به اندازه نانهای سنتی ارزش غذایی دارند؟ نان صنعتی بهتر است یا سنتی؟
کاوهای:این موضوع که ارزش غذایی کدام نان بیشتر است به این ربط دارد که ما میخواهیم چه مواد مغذی از نان دریافت کنیم؟
در مجموع فرآیند تولید و تخمیر نان مهم است و این فرایند در نان سنتی ناقص است، در نان سنتی چون مشتری منتظر است بدون رعایت تخمیر خمیر، پخت انجام میشود و بیکیفیت است اما در نان صنعتی این مشکل نیست و نان پخت کامل و تخمیر شده و روند حفظ مواد مغذی در آن صورت گرفته است.
در روش سنتی نان ساده پخته میشود ولی در نان صنعتی ترکیبات نان متنوع است و نان غنی شده است؛ از نظر زایعات نیز کیفیت نان سنتی زیاد نیست دور ریز بیشتری نسبت به نان صنعتی دارد.
در نان سنتی حرارت مستقیم نون را میسوزاند اما قسمتهایی خمیر میماند و درحالی که نان صنعتی با حرارت غیر مستقیم میپزد.
رطوبت نان سنتی افت وزن دارد و سریعتر بیات میشود اما نان صنعتی برعکس است.
عصر همدان: بهترین نوع نان کدام است؟
کاوهای: این موضوع که به دنبال مصرف نانی باشیم که سلامتی را تأمین کند و مواد مغذی را وارد بدن کند بسیار مهم است و با توجه به این موضوع در واقع نان سبوسدار بهترین نوع نان است که میتوانیم مصرف کنیم.
عصر همدان: در خصوص نان سبوسدار بیشتر توضیح بدهید.
کاوهای: براساس سبوسگیری آرد میتوانیم نوع نان را تقسیمبندی کنیم. در نان سفید سبوس آن کاملاً گرفته شده است مثل نان فانتزی که کاملا سفید است.
اگر نان درصدی سبوس داشته باشد شامل نان تافتون و لواش میشود اما نان کامل نانی است که سبوسگیری نشده و نان ظاهر تیره است اما بهترین نان برای تغذیه محسوب میشود.
عصر همدان: خاصیت نان سبوسدار چیست؟
کاوهای: یکی از خواص نان کامل این است که در بهبود روند بیماری کبد چرب اثر دارد، مواد مغذی نان باعث میشود حساسیت به انسولین بالا رفته و خروج چربی از کبد انجام شود.
مردم باید توجه کنند که ظاهر نان دلیلی برکیفیت خوب نان نیست، فکر نکنند نان سفید کیفیت خوبی دارد، اتفاقا این موضوع برعکس است.
باید فرهنگسازی شود که هرچه نان تیرهتر باشد یعنی سبوسدارد و مغذیتر است و اتفاقاً برای سلامتی نیز بهتر است.
سواد تغذیه ای مردم باید به جایی برسد که به خوبی مواد مصرفی خود را انتخاب کنند.
عصر همدان: بسیاری از مردم نان سنگک را نان خوبی میدانند، این موضوع درست است؟
کاوهای: نان سنگک که درصدی سبوس دارد نیز خوب است و تقریبا براساس قانون کمترین میزان سبوسگیری برای سنگکیها است.
سنگک سبوسدار فیبر بالا دارد و بهترین نون و برای دیابتیها محسوب میشود.
عصر همدان: آیا نگهداری نان در فریزر و یخچال از کیفیت مواد مغذی آن کم میکند؟
کاوهای: جای نگهداری طولانی مدت نان در یخچال نیست، اگر میخواهیم نان را طولانی مدت ذخیره کنیم باید آن را در فریزر ذخیره کنیم.
توصیه میشود که در درجه اول نان به اندازه نیاز خریداری شود و به صورت تازه مصرف کنیم.
مطالعات نشان داده است که اگر نان در فریزر به درستی بستهبندی شود و مجددا گرم شود، کمتر میزان قند خون را بالا میبرد و این خبر خوشی برای دیابتیها است.
عصر همدان: چندی پیش در خصوص پروژه نان کامل اخباری شنیده شد، این پروژه به کجا رسیده است؟
کاوهای: دولت سیزدهم به دنبال تغییر در نان و ایجاد و راهاندازی پروژه نان کامل بود و به زوری شاهد خواهیم بود که سبوسگیری آرد در کارخانهها به صفر برسد.
اگر آرد کامل در اختیار نانوایی قرار گیرد فواید زیادی خواهد داشت چرا که منبع خوبی برای کسب پروتئین، آهن، ویتامین و خوب فیبر میباشد.
کاهش بیماری چاقی، دیابت، قلب، گوارش و حتی سرطانها به مصرف فیبر ربط دارد.
انتهای پیام/ سع