رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان گفت: بنا بر این نیست با اجرای طرح محلات مسجد محور، طرح همیاران محلات لغو شود بلکه طرح قبل حول محور مساجد و با انسجام، قدرت و همافزایی بیشتری ادامه خواهد داشت.
به گزارش عصر همدان؛ علی رضایی در هفتمین نشست شهراندیشی با موضوع طرح «محلات مسجد محور» و «همیاران محلات» و با تبریک روز روابط عمومی و ارتباطات بینالمللی، اظهار کرد: در دوره چهارم شورا ایدهای مطرح و در آن بر تبدیل شدن شهرداریها از نهاد عمرانی و خدماتی به نهاد اجتماعی تأکید شد.
وی با اشاره به تراکم جمعیتی و آسیبهای موجود در مراکز شهرها و کلانشهرها گفت: هدف این بود که با اجرای این طرح، شهرداری رویکرد اجتماعی را همتراز با فعالیتهای عمرانی و خدماتی در نظر بگیرد.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان بیان کرد: در دور چهارم شورا به منظور تقویت رویکرد اجتماعی شهرداری، به فرهنگسراها و ورزش محلات توجه ویژه شد.
رضایی به بررسی اجرای شورای اجتماعی محلات در دوره چهارم اشاره کرد و افزود: کارهای عمرانی، خدماتی و اجتماعی بر اساس مصوبات شورای اجتماعی محلات بود و این شورا به عنوان یک نهاد محلهای اثرگذار تبدیل شده بود.
وی با تأکید بر اینکه محله محوری از دوره چهارم شورا مورد توجه جدی قرار گرفت، تصریح کرد: محلهها میتوانند در تصمیمسازی در مدیریت شهری نقش مهمی ایفا کنند.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان ادامه داد: محله محوری با هدف استفاده از تمام ظرفیتهای مهم یک محله از جمله مساجد، مدارس و… و تجمیع آنها و تاثیرگذاری آن در تصمیمسازی مدیریت شهری بوده است.
رضایی توسعه مشارکت مردمی و ایفای نقش مردم را از جمله اهداف اجرای طرح همیاران محلات برشمرد و خاطرنشان کرد: افزایش مشارکت اجتماعی در مدیریت شهر، تقویت همبستگی ساکنان محله، کمک به تقویت اعتماد اجتماعی، تقویت آگاهی مردم از وظایف، مسئولیتها و حقوق شهروندی و نظارت مردمی و همگانی به مسائل شهر از دیگر اهداف شوراهای اجتماعی محلات بود.
وی پس از ارائه طرح «محلات مسجد محور» و گزارش طرح همیاران محلات و ارائه نظر داوران به منظور اجرا و یا عدم اجرای طرح ارائه شده، یادآور شد: بر اساس اساس دستور رئیس شورای شهر مقرر شد طرح «محلات مسجد محور» در مرکز پژوهشها بررسی و طبق نظر این مرکز به صحن شورا ارجاع شود.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان اظهار کرد: بنا بر این نیست با اجرای طرح محلات مسجد محور، طرح همیاران محلات لغو شود بلکه طرح قبل حول محور مساجد و با انسجام، قدرت و همافزایی بیشتری ادامه خواهد داشت.
*مسگریان: مسئولیت اجرای طرح محلات مسجد محور با ستاد مساجد است
رئیس شورای اسلامی شهر همدان نیز به عنوان یکی از داوران ارزیابی طرح «محلات مسجد محور» تصریح کرد: تصور تقابل این طرح با همیاران محلات به جا نیست.
محمود مسگریان با بیان اینکه مسئولیت اجرای طرح محلات مسجد محور با ستاد مساجد است، ادامه داد: شورای شهر و شهرداری میتوانند کمکهای ارزشمندی در اجرای این طرح داشته باشند و باید ظرفیتهای حضور مردم نیز در آن دیده شود.
وی با تأکید بر اینکه باید بتوانیم طرحی قابل اجرا ترسیم کنیم، خاطرنشان کرد: موافق و یا مخالف اجرای این طرح نیستم بلکه خواستار تکمیل آن هستم.
رئیس شورای اسلامی شهر همدان به تشکیل شورای مساجد در ابتدای انقلاب اشاره کرد و یادآور شد: تمام محلات در این شورا عضویت داشتند و شورا در تمام زمینههای اجتماعی فعالیت داشت.
مسگریان با بیان اینکه اجرای طرح «محلات مسجد محور» به معنای لغو همیاران محلات نیست، اظهار کرد: در صورت تأیید، این طرح ابتدا باید به شکل پایلوت در چند محله و مسجد اجرا شده و در صورت موفقیت به سایر محلات تسری یابد.
*صفریافلاکی: مسجد میتواند محور یک محله باشد
نایب رئیس شورای اسلامی شهر همدان به عنوان ارائه کننده طرح «محلات مسجد محور» گفت: «مشارکت مردمی» مهمترین دغدغه و جان مایه بحث ما در این خصوص است و در صورتی مشارکت محقق میشود که مردم یک هویت جمعی را احساس کنند.
حجتالاسلام ناصر صفریافلاکی لازمه مشارکت را ایجاد تعلق و الفت اجتماعی برشمرد و بیان کرد: در واحدهای کوچک اجتماعی و با وجود اشتراکات زبانی، فرهنگی طبعاً الفت بیشتری برقرار میشود.
وی با تأکید بر اینکه اسلام برای مشارکت اجتماعی مدل دارد، افزود: متأسفانه امروز، شهرسازی ما از مسیر درست انسانی و اسلامی خود خارج شده است؛ در مقطعی از تاریخ، محلاتی ایجاد شده که مساجد مرکزیت آن قرار نگرفتهاند اما محله به خودی خود هویت داشته است؛ اما امروز حتی این مدل را هم نداریم و لذا تنها راه هویتبخشی و بهترین بستر الفت بخشی همین مسجد محوری است .
نایب رئیس شورای اسلامی شهر همدان در ادامه با تأکید بر اینکه باید مسجد به اصالت خود بازگردد، تصریح کرد: عیب ما این بود که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مساجد را رها کردیم.
صفریافلاکی ادامه داد: در نقشههای تفصیلی مسجد را محور قرار ندادهایم و اکنون باید این نقص و کوتاهی را جبران کنیم.
وی با اشاره به ایجاد برخی شهرکها و محلات فاقد مرز جغرافیایی و اجتماعی، خاطرنشان کرد: طبق سرانه استاندارد د باید حدود ۵۰۰ مسجد در شهر داشته باشیم که این آمار اکنون در حدود ۱۹۰ مسجد است.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر همدان با بیان اینکه هیچ بنا و بنیانی همچون مساجد به ویژه در شهر همدان فراوانی و پراکندگی متناسب ندارد، یادآور شد: امروز مساجد میتوانند محور یک محله باشند.
صفریافلاکی اظهار کرد: در طرح همیاران محلات چند اشکال از جمله موازی کاری و بزرگ دیده شدن محلات وجود داشت و لذا بر آن شدیم تا طرح «محلات مسجد محور» را ارائه دهیم.
وی با تأکید بر اینکه در طرح «محلات مسجد محور»، فعالیت اجتماعی، اولویت اول مساجد است، گفت: باید امروز مساجد را برای اجرای این طرح یاری کنیم.
*عراقچیان: داوری طرح محلات مسجد محور نیاز به تکمیل اطلاعات دارد
عضو هیأت علمی گروه هنر و معماری دانشگاه بوعلی سینا و از داوران حاضر در این جلسه نیز با بیان اینکه متأسفانه اکنون در محلات فصلالخطاب نداریم، تصریح کرد: ابتدا باید این موضوع حل شود.
محمدرضا عراقچیان با اشاره به طرح محلات مسجد محور و با تأکید بر اینکه برای اجرای یک طرح ابتدا باید مطالعات دقیق انجام شود، ادامه داد: اکنون در بسیاری از موارد روحانی ساکن محل نیست و نمیتواند مشکلات محله را بشناسد.
وی با بیان اینکه ملاک تشخیص محله و زیرمحله روز به روز در حال تغییر است، خاطرنشان کرد: اداره محلات در گذشته هزینه نداشت اما اکنون به دلیل کنار زدن مردم، باید برای محلات هزینه کنیم.
عضو هیأت علمی گروه هنر و معماری دانشگاه بوعلی سینا یادآور شد: با اجرای طرح محلات مسجد محور میخواهیم وظیفه دیگری را به وظایف مساجد اضافه کنیم.
عراقچیان در انتقاد از طرح همیاران محلات نیز اظهار کرد: بنده نیز معتقدم شورای اجتماعی محلات ابزار انتخاباتی شد و نتوانست تمام اقشار را جذب کند؛ در حوزه محلات کار کردن همچون تیغ دو لبه است.
وی با تأکید بر اینکه ایراداتی به طرح محلات مسجد محور وارد بود که هنوز رفع نشده است، گفت: عدم ارائه ارزیابی همیاران محلات نیز موجب شده تا اطلاعات برای داوری این موضوع ناقص باشد و به منظور داوری دقیق باید ایرادات طرح ارائه شده رفع و اطلاعات کاملی در اختیار تیم داوری قرار گیرد.
*مسئول رسیدگی به امور مساجد همدان: همیاران محلات فعال با مساجد مرتبط هستند
حجتالاسلام محمدعلی حیدری نیز در این جلسه با تأکید بر اینکه موازی کاری یکی از آسیبهای جامعه امروز است، بیان کرد: همیاران محلات در مقطعی خوب کار کردند اما اکنون آسیبهایی در این خصوص مشاهده میشود.
وی همیاران محلات فعال را همیاران مرتبط با مساجد دانست و افزود: همیارانی که با مساجد ارتباط نداشته و یا ارتباط کمی داشتند، موفق نبودند.
مسئول رسیدگی به امور مساجد همدان تصریح کرد: متأسفانه برخی همیاران محلات با مسجد فاصله دارند که این موضوع یک آسیب است و با اجرای طرح محلات مسجد محور میخواهیم همیاران به مساجد ورود کنند.
انتهای پیام/