به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، شهرستان نهاوند به عنوان قطب کشاورزی و دامپروری استان همدان ظرفیتهای زیادی در بخش تولیدات دامی دارد و اگر به این ظرفیتها توجه شود زمینه ایجاد اشتغال و تولید در این شهرستان فراهم میشود.
نهاوند که روزگاری قطب تولیدات دامی استان بود این روزها با تعطیلی واحدهای دامداری به واردکننده شیر برای کارخانههای محصولات لبنی تبدیل شده است.
واحدهایی که هرکدام سالانه صدها رأس دام سنگین گوشتی و شیری نگهداری و پرورش میدادند این روزها یا تعطیل شدهاند، یا با حداقل ظرفیت فعالیت دارند و اگر حمایت نشوند به زودی تعطیل میشوند.
حدود ۶۰ درصد واحدهای دامپروری نهاوند تعطیل و برای بازگشت به شرایط اولیه نیازمند حمایت فوری و عاجل دولت هستند.
در حالی که در سالهای گذشته حدود ۴۰ درصد از سهم تولید گوشت قرمز و شیر استان مربوط به دامداران نهاوندی بود ولی این سهم این روزها به زیر ۲۰ درصد رسیده است.
گرانی نهاده، نقدینگی و اقساط معوق مشکل اصلی دامداران
علیحسین سیاوشی یکی از دامداران باسابقه روستای معتمدآباد نهاوند است که واحد دامداری بسیار بزرگی داشته ولی این روزها با مشکلات و تعطیلی دست و پنجه نرم میکند.
وی در خصوص مشکلات به خبرنگار عصر همدان گفت: ۵۰۰ رأس گاو داشتم و تا سال ۹۷ که یارانه میدادند با وجود شرایط سخت باز هم میشد تولید کرد ولی دیگر شرایط قابل ادامه دادن نبود و به همین دلیل تعطیل کردیم.
سیاوشی ادامه داد: در حال حاضر که نهادههای دامی قطع شده و با شرایط علوفه و سویا و نهادههای گران شده مجبور شدیم دامها را بفروشیم چون نه میتوانیم ذرت و نهاده بخریم و نه میتوانیم به کار ادامه دهیم.
این دامدار نهاوندی افزود: از مسئولان درخواست داریم حال و روز و وضعیت ما را ببینند و چارهای بیاندیشند چون روزانه صدها کیلوگرم تولید شیر داشتیم ولی الان خبری نیست.
وی گفت: نداشتن سرمایه در گردش، گرانی نهادههای دامی و معوق شدن اقساط بانکی از جمله مشکلات ما است که نیاز داریم اقدامی شود.
سیاوشی تاکید کرد: درخواست داریم سرمایه در گردش با سود کم در اختیار ما قرار دهند چون با سودهای امروز توانایی بازپرداخت تسهیلات را نداریم.
وی افزود: این تسهیلات باید با سود کمتر و مدت زمان بیشتر بازپرداخت به ما داده شود چون اگر این تسهیلات و حمایتها انجام نشود در آیندهای نزدیک همه واحدهای دامداری شهرستان تعطیل خواهند شد.
این دامدار نهاوندی گفت: گوشت را ارزان از ما دامداران میخریدند ولی گران به دست مردم میرسد و درخواست داریم تسهیلات کم بهره در اختیار ما قرار دهند.
وی در پایان ادامه داد: امروز اگر از ما حمایت شود باز هم میتوانیم به چرخه تولید برگردیم و برای شهرستان و کشور گوشت و شیر تولید کنیم و اشتغال هم ایجاد کنیم.
تعطیلی ۶۰ درصدی دامداریهای نهاوند
معاون امور دام جهاد کشاورزی نهاوند نیز به خبرنگار عصر همدان، گفت: در شهرستان ۱۳۵ واحد دامپروری شامل پرورش گاو شیری، گوساله و گوسفند پرواری داریم که در سالهای اخیر تعدادی از آنها تعطیل شدهاند.
صادق ظفری با بیان اینکه متأسفانه ۶۰ درصد از واحدهای دامی نهاوند در سالهای اخیر تعطیل شده است و از چرخه تولید خارج شدند و دارای مشکلاتی هستند گفت: ۱۳۰ واحد دامداری سبک و سنگین صنعتی در شهرستان ایجاد شده که به خاطر مشکلات تعداد زیادی از آنها تعطیل شده است.
وی ادامه داد: ۴۰ درصد از دامداریهای باقی مانده هم با زیر ظرفیت تولید کار میکنند که باید فکری برای حل مشکلات آنها بشود.
معاون امور دام جهاد کشاورزی نهاوند با بیان اینکه این تعطیلیها ظرفیت تولید را نیز پایین آورده است، گفت: در سالهای گذشته۵ هزار تن سالانه تولید گوشت شهرستان بوده است که این رقم الان به کمتر از ۳ هزار تن کاهش یافته است.
وی به کاهش تولید شیر نیز اشاره کرد و اظهار داشت: سالانه حدود ۶۰ هزار تن تولید شیر در نهاوند داشتیم که این عدد به حدود نصف یعنی ۳۵ هزار تن رسیده است.
ظفری در پایان گفت: با تزریق تسهیلات ارزان قیمت و بلندمدت و پرداخت یارانه میتوان مشکلات این قشر را حل کرد و آنها را به چرخه تولید بازگرداند.
عدم همخوانی درآمد با هزینههای پرورش دام
کرم سهرابی دیگر دامدار نهاوندی است که در خصوص مشکلات تولید به خبرنگار عصر همدان، گفت: باید به دامدار کمک کنند و نقدینگی و یارانه تولید در اختیار او قرار دهند تا دامداران هم کار را توسعه دهند.
وی بیان کرد: اگر این کارها و حمایتها شود جوانان جویای کار بیشتری نیز مشغول میشوند و تولید رونق پیدا میکند.
سهرابی افزود: هرینهها و درآمد واقعا با یکدیگر همخوانی ندارند و مشکلات زیاد است و باید فکری شود.
وی ادامه داد: برای پرورش دام هزینهها و سختیهای زیادی مانند بیمه، گرانی، هزینههای دارو و نگهداری و خیلی هزینههای دیگر به دامدار وارد میشود و اننظار حمایت از دولت داریم تا حداقل نهادههای لازم را در اختیار ما قرار دهد.
این دامدار نهاوندی گفت: در سالهای قبل در هر روستایی تعداد زیادی دامدار وجود داشت ولی اکنون تعداد انگشتشمار است و همین باعث بیکاری و کاهش تولید شده است.
وی بیان کرد: اگر حمایتها از دامداریهای خانگی و صنعتی بشود هم تولید محصولات لبنی افزایش مییابد و هم به اقتصاد خانوار کمک میشود.
سهرابی افزود: سالانه هزینههای زیادی برای واردات گوشت از خارج بر کشور تحمیل میشود که میتوان با حمایت از دامداران از خروج این پول جلوگیری کرد و زمینهساز رونق تولید و بهبود اقتصاد کشور شد.
واردات سالانه ۶۰۰ میلیون دلار گوشت قرمز
علیرضا نثاری نماینده مردم نهاوند در مجلس نیز در پاسخ به مطالبات رسانهها و دغدغه دامداران در صحن علنی مجلس خواستار ساماندهی واردات گوشت قرمز و رسیدگی وزارت جهاد کشاورزی به تعطیلی دامداریهای صنعتی و سنتی کشور شد.
وی خطاب به وزیر جهاد کشاورزی گفت: کشور در شرایطی قرار دارد که سالیانه بیش از ۶۰۰ میلیون دلار گوشت قرمز وارد میکنیم در حالی که دامداریهای صنعتی و سنتی کشور در تعطیلی به سر میبرد.
نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به وجود ۳۰ واحد تولیدی دام در این شهرستان، افزود: این واحدها به دلیل بیمهریها تعطیل شده و نهادههای دامی بسیار گران و کم است.
وی بیان کرد: نهاوند قطب تولیدات دامی استان بوده ولی الان دامداران با مشکلات زیادی دسته و پنجه نرم میکنند که امیدواریم مسئولان فکری به حال این موضوع کنند.
دامداریهای نهاوند نیازمند اقدام فوری مسئولان
به گزارش عصر همدان، در سال های گذشته بیش از ۴۰ درصد نیاز گوشت قرمز استان توسط دامداران نهاوندی تولید میشود که این مقدار به کمتر از ۲۰ درصد رسیده است.
این کاهش تولید به دلیل مشکلات و تعطیلی ها زنگ خطر را برای مسئولان مربوطه به صدا درآورده است تا برای جلوگیری از تعطیلی کامل این واحدها اقدام کنند.
با توجه به اشتغال نسبتا زیاد در این حوزه، دامداریهای صنعتی نهاوند نیازمند توجه مسئولان برای بازگشت مجدد به چرخه تولید هستند و لازم است از دامداریهای سنتی نیز حمایتهای لازم بشود.
تأمین نقدینگی، اختصاص تسهیلات کم بهره، پرداخت یارانه تولید، خرید تولیدات با قیمت مناسب، گرانی نهادههای دامی و دارو، امهال معوقات بانکی، پرداخت تسهیلات با بازپرداخت طولانی مدت، تأمین نهادههای لازم با قیمت دولتی از جمله مطالبات و دغدغههای دامداران نهاوندی است.
احیای واحدهای تولیدی دامداری میتواند زمینهساز افزایش تولید محصولات ارزشمند لبنی و گوشت سالم مورد نیاز جامعه باشد که امیدواریم مسئولان برای رفع دغدغه این عزیزان تلاش و اقدام کنند.
انتهای خبر/س