• امروز : سه شنبه, ۱۸ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 7 January - 2025
2
در گفتگو با متخصص رادیولوژی و سونوگرافی مطرح شد:

چرا غربالگری جنین توصیه می‌شود؟

  • کد خبر : 231921
  • 12 دی 1403 - 8:25
چرا غربالگری جنین توصیه می‌شود؟
متخصص رادیولوژی و سونوگرافی با بیان اینکه وقتی اسم غربالگری می‌آید همه دچار نگرانی می‌شوند، گفت: درحالی که غربالگری یعنی غربال موارد ناسالم از سالم و معنی این نیست که جنین مشکل دارد، در کل ۹۵ درصد بارداری‌ها بدون مشکل است.

علی‌احسان صالح در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه برای بررسی جنین و هر بارداری نیاز داریم تا به تشخیص دقیق برسیم، گفت: در حال حاضر بی‌خطر‌ترین وسیله‌ای که در دنیا برای این کار موجود است، بررسی به کمک سونوگرافی است.

در سونوگرافی بدون اینکه خطری برای جنین ایجاد کنیم، جنین دیده می‌شود، افزود: سونوگرافی به صورت زنده بارداری داخل رحم یا خارج آن و سلامت کامل جنین را در چند مرحله به ما نشان می‌دهد.

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ادامه داد: مرسوم است بین چهار تا پنج مرحله سونوگرافی از زمان بارداری مادر انجام شود که مرحله اول بین حدود ۶ تا هشت هفتگی است و برای تشخیص وجود بارداری، بارداری داخل یا خارج رحمی، وجود ضربان قلب جنین و تشکیل ساک حاملگی انجام می‌شود که دارای اهمیت است.

صالح با بیان اینکه پس از مطمئن شدن از بارداری و وجود جنین باید به سراغ این برویم که آیا جنین سالم است یا خیر، تصریح کرد: مشخصات یک جنین سالم در مرحله غربالگری مشخص می‌شود که در سه ماهه اول و سه ماهه دوم بررسی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه مرحله اول غربالگری جنین معمولاً بین هفته ۱۱ تا ۱۳ هفته و ۶ روز انجام می‌شود، گفت: به این مرحله سونوگرافی Nt گفته می‌شود، بهترین زمانی که مادر می‌تواند نسبت به غربالگری مرحله اول اقدام کند حوالی هفته ۱۲ است و اینکه مثلا ۱۳ هفته و ۶ روز مراجعه کنند ممکن است کمی غربالگری را سخت کند و جنین خود را جمع کند و به خوبی دیده نشود.

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی خاطرنشان کرد: مفهوم غربالگری در اصل یعنی غربال کردن موارد بیمار از سالم، اصل بر این است هر جنینی که تشکیل می‌شود سالم است اما وارد فاز غربالگری می‌شویم تا جنین ناسالم را غربال کنیم.

صالح با بیان اینکه غربالگری با روش‌هایی آزمایشگاهی، آماری و سونوگرافی که انجام می‌شود تا موارد ناسالم کشف و در فاز بررسی تکمیلی به جنین ناسالم برسیم، افزود: پس از آن باید تصمیم بگیریم که جنین بماند، درمان و یا سقط شود.

وی با اشاره به اینکه غربالگری در مرحله اول بررسی مقدار مایعی است که اطراف جنین وجود دارد، گفت: مقدار مایع اطراف جنین‌های بیمار افزایش پیدا می‌کند و این یک عدد دارد که نرمال آن باید بین یک تا سه باشد اما سه به بالا غیر عادی تلقی می‌شود.

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ادامه داد: در برخی بیماری‌ها مثل سندروم داون که در غربالگری بیشتر از همه به دنبال این می‌گردیم جنین پوست شُلی دارد و همین باعث می‌شود مایع بیشتری اطراف گردن جنین جمع شود و در ۷۵ درصد از موارد سندروم داون مایع Nt افزایش پیدا می‌کند.

۹۵ درصد بارداری‌ها بدون مشکل است

صالح با بیان اینکه وقتی اسم غربالگری می‌آید همه دچار استرس می‌شوند، عنوان کرد: درحالی که غربالگری همانطور که گفتیم یعنی غربال کردن موارد ناسالم از سالم و معنی این نیست که جنین مشکل دارد بلکه فقط هدف آن است که مطمئن شویم جنین عاری از مشکل بوده و معمولاً ۹۵ درصد بارداری‌ها بدون مشکل است.

وی با اشاره به اینکه برخی متخصصین می‌گویند وارد فاز غربالگری نشویم که استرسی به خانواده وارد نشود، گفت: یا اینکه می‌گویند در یک روز غربالگری انجام شود و به نتیجه نهایی برسیم که این درحال حاضر شدنی نیست و زمان خود را نیاز دارد اما خانواده‌ها باید بدانند این غربالگری نگرانی ندارد و فقط هدف مطمئن شدن از سلامتی کامل جنین است.

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ادامه داد: بعداز جواب غربالگری در کنار آن یک آزمایش نیز انجام می‌دهیم که همزمان با سونوگرافی اول انجام می‌‌شود، این دو اقدام در کنار روش‌های آماری تا ۹۵ درصد تعیین ریسک می‌کند که جنین جزء موارد نرمال است و یا غیرنرمال.

صالح با بیان اینکه پس از غربالگری در مرحله اول مشخص می‌شود که جزء موارد بی‌خطر، متوسط خطر یا پرخطر است، افزود: به موارد بی‌خطر گفته می‌شود که در هفته ۱۷ تا ۱۸ یک سونوگرافی آنومالی انجام دهند، در موارد ریسک متوسط باید بررسی تکمیلی انجام شود و در موارد پرخطر تست‌های تشخیصی انجام داده می‌شود که کمی برای مادر تهاجمی است.

وی با اشاره به اینکه در مواردی که مادر جزء گروه پرخطر است به این معنی نیست که جنین او دچار مشکل صد درصدی است، گفت: این گروه معمولا از بین ۱۵۰ جنین یکی مبتلا به اختلال و سندروم داون است و باز هم اگر مادری جزء این گروه می‌شود زود نگران نشود.

۸۵ درصد موارد پرخطر با آزمایش تکمیلی بدون مشکل تشخیص داده می‌شوند

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی خاطرنشان کرد: در ۸۵ درصد موارد Nt بالا، در آزمایش مشخص می‌شود که مشکل خاصی برای جنین وجود ندارد.

صالح با بیان اینکه سونوگرافی آنومالی نیز در هفته ۱۷ تا ۱۸ پیشنهاد می‌شود انجام شود، افزود: مجوز سقط پس از هفته ۱۸ در صورت وجود مشکل در جنین امکانپذیر نیست در نتیجه حتما قبل از این هفته باید نتیجه نهایی تشخیص داده شود.

وی در پایان با اشاره به اینکه در سونوگرافی Nt زمان دقیق بارداری، ساختار آناتومیک جنین و حرکات جنین بررسی می‌‌شود، عنوان کرد: در مجموع این سونوگرافی فقط بررسی گردن جنین نیست و در مرحله دوم که سونوگرافی آنومالی است وضعیت بدنی جنین، تشکیل اعضای بدن مثل اندازه سر، طول دست و پا، بطن مغز و اتصالات و تشکیل مخچه و اعضاء داخل مغز و همه‌جای بدن بررسی می‌شود.

انتهای خبر/ سع

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=231921

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

هفده − دوازده =