به گزارش پایگاه خبری «عصر همدان» با توجه به شرایط کاهش بارشها و لزوم استفاده از محصولات کم آببر، نیاز است تا متولیان امر نسبت به استفاده حداکثری از محصولات مختلف با بازدهی بالا و مدیریت مصرف آب فکری کنند.
شهرستان نهاوند با داشتن خاک حاصلخیز و هوایی مطبوع به گفته کارشناسان کشاورزی زمینه و استعداد زیادی برای انواع محصولات زراعی و گیاهی دارد.
در کنار کشت گیاهان مختلف نگاه و توجه به پرورش گیاهان دارویی و گلهای زینتی میتواند زمینه اشتغال و تولید و رونق منطقه را در پی داشته باشد.
ایجاد و احداث گلخانهها در کنار کاشت انواع گیاهان دارویی و بسیار سودمند هم ازلحاظ پزشکی و هم ازنظر سودآوری میتواند اشتغال و تولید کشاورزی نهاوند را متحول کند.
ایجاد گلخانههای کوچک مقیاس در سالهای گذشته و سودآوری مناسب آنها نشان داده است که نهاوند درزمینهٔ کشت گلخانه چه استعدادهای فراوانی دارد.
همچنین وجود هزاران هکتار زمینهای منابع طبیعی بستر مناسبی را برای کاشت و پرورش انواع گیاهان دارویی فراهم کرده است که استفاده از این اراضی هم از بین رفتن خاک جلوگیری میکند و هم باعث دخالت مردم در حفظ اراضی ملی میشود و هم با توجه به صادرات میتواند اشتغال زیادی ایجاد کند.
رشد ۲۴۰ نوع گیاهان دارویی در نهاوند
توکل آبشناس مدیر جهاد کشاورزی نهاوند در این خصوص از کشت گیاهان دارویی در اراضی کشاورزی آبی و دیم نهاوند در راستای مدیریت مصرف آب خبر داد.
وی اظهار داشت: از سیاستهای اصولی جهاد کشاورزی کاهش مصرف آب و استفاده از محصولات کم آببر و پرسود است.
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند ادامه داد: اصلاح الگوی کشت در دستور کار قرار دارد و در این راستا هرسال مقدار کشت گیاهان دارویی و زینتی در نهاوند بیشتر میشود.
وی بابیان اینکه بیش از ۲۴۰ نوع گیاه دارویی در نهاوند رشد میکند، گفت: حدود ۳۰۰ هکتار از سطح اراضی شهرستان به کشت گیاهان دارویی اختصاص دارد و بیش از ۳۲۰ تن انواع محصول از آنها برداشت و حدود یکمیلیون دلار ارزآوری دارد.
آبشناس در خصوص حمایتها از این نوع کشت هم عنوان کرد: بذر این گیاهان بهصورت یکسوم نقد در زمان کاشت و ۷۰ درصد موقع برداشت و فروش محصول در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند بیان کرد: خرید این محصولات هم باقیمت خوب و بهصورت توافقی و تضمینی انجام میشود.
علی والیوند یکی از کشاورزان نهاوندی تولیدکننده گیاهان دارویی است و در مورد این کشت میگوید: امسال چهار هکتار سیاهدانه، موسیر و زیره کاشته و محصول خوبی هم برداشت کرده است.
وی علت استفاده از این نوع محصولات را کم آب بر بودن و سود نسبتاً خوب این گیاهان عنوان میکند و میخواهد کشت و کارش را گسترش دهد.
این کشاورز نهاوندی ادامه میدهد: به خاطر نسل آینده باید از آب کمتر استفاده کنیم و گیاهان دارویی هم در زمینههای مختلفی مورداستفاده قرار میگیرند.
نهاوند رتبه برتر کشت گیاهان دارویی در استان
مریم کیانی کارشناس گیاهان دارویی و گلخانهای نهاوند در گفتگو با خبرنگار عصر همدان گفت: انواع گیاهان دارویی در نهاوند بهصورت آبی و دیم کشت میشود و این شهرستان رتبه برتر تولید انواع محصولات دارویی را در استان دارد.
وی افزود: داروهای گیاهی که بهصورت آبی کشت میشوند شامل آویشن باغی، استوخدوس، بادرنجبویه و چند گیاه دیگر و در دیمزارها هم زیره، سیاهدانه، موسیر، ختمی، گلرنگ و … کشت میشود.
کیانی ادامه داد: درزمینهٔ گیاهان دارویی با ایجاد صنایع تبدیلی و بستهبندی منتسب و شکیل میتوان به بازارهای مختلف کشور و بینالمللی چشم داشت.
وی گفت: نهاوند مستعد توسعه و رونق کشت گیاهان دارویی است و تجربیات موفقی در سالهای اخیر درزمینهٔ استفاده از زمینهای آیش برای کشت گیاهان دارویی داشته است.
این کارشناس کشاورزی افزود: زمینهایی که یک سال برای کشت استفاده نمیشوند و به قول معروف آیش هستند برای کشت انواع گیاهان دارویی میتواند مورداستفاده قرار گیرد چون باعث حفظ خاک و سودآوری برای کشاورزان میشود.
گلهای زینتی اشتغالزا با نگاه به صادرات
سالانه میلیونها تومان برای توسعه و ایجاد فضای سبز و گلکاری توسط شهرداریهای شهرهای چهارگانه نهاوند هزینه میشود که با تأمین این نیاز از شهرستان بخش قابلتوجهی از این هزینهها جبران میشود.
در نهاوند علاوه بر گیاهان دارویی پرورش گلها و گیاهان زینتی هم رونق دارد.
گلهای فضای سبز شهرها را میتوان در گلخانهها و در تمام فصل سال کاشت و پرورش داد و برای زیباسازی معابر و بلوارها استفاده کرد.
شهرداری نهاوند برای صرفهجویی در این زمینه مدتی است که با راهاندازی گلخانهای مجهز اقدام به تولید محصولات موردنیاز خود کرده است.
صفیالله خرمآبادی رئیس شورای شهر نهاوند در این خصوص گفت: در سالهای گذشته برای تأمین گلهای سطح شهر و زیباسازی معابر از شهرهای دیگر گلها باقیمتهای زیاد خریداری میشد.
وی ادامه داد: تهیه این گلها منجر به تحمیل هزینههای سنگین بر شهرداری میشد که برای جلوگیری از این کار گلخانهای برای پرورش گلهای زینتی و نهالها در نظر گرفتهشده است.
رئیس شورای شهر نهاوند افزود: با استفاده از دانشآموختگان و افراد ماهر و برجسته شهرستان در این گلخانه بهصورت همیشگی پرورش گل ادامه دارد.
وی ادامه داد: با این اقدام حدود دو میلیارد تومان کاهش هزینه در شهرداری داشتیم که اتفاق بزرگی برای شهرداری است.
خرمآبادی گفت: سالانه بیش از ۳۰۰ هزار شاخه و اصله گل و نهال زینتی در این گلخانه تولید و در مناطق مختلف شهر مورداستفاده قرار میگیرد و با توسعه آن امکان فروش به دیگر شهرها هم وجود خواهد داشت.
ایجاد اولین گلخانه هیدروپونیک تولید گلهای زینتی در نهاوند
با درک مزیتهای شهرستان و توسط یکی از کارآفرینان نهاوندی اولین گلخانه هیدروپونیک تولید گلهای زینتی باهدف صادرات به چند کشور مختلف احداثشده است.
نادر بابازاده سرمایهگذار و متولی این گلخانه گفت: این مجموعه بیش از چهار هکتار است و ۱۵ نوع و رنگ گل رز در این گلخانه با بهترین کیفیت تولید میشود.
وی افزود: سه سالن راهاندازی شده و سالن چهارم هم بهزودی تکمیل و به تولید گل مشغول خواهد شد.
بابازاده گفت: این مجموعه میتواند سالانه ۶ میلیون قطعه تولید داشته باشد و برای ۳۰ نفر هم اشتغال ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: شاخه گلها پس از برداشت به قسمت بستهبندی و سپس به سردخانه منتقل و برای فروش به بازار منتقل میشود.
این تولیدکننده نهاوندی اظهار داشت: هماکنون صادرات گل رز را به عراق، آذربایجان، روسیه، گرجستان و قزاقستان داریم.
وی بیان کرد: در صورت حمایت توسط دولت میتوانیم صادرات را بیشتر و زمینه اشتغال بیشتر را فراهم کنیم.
اشتغال ۶۰۰ نفر در گلخانههای نهاوند
مریم کیانی کارشناس گیاهان دارویی و گلهای زینتی در خصوص نحوه پرورش و نگهداری گیاهان زینتی گفت: در گلخانهها به خاطر شرایط بسته برای پرورش گلهای شاداب و سرحال نیازمند ایجاد وضعیت مناسبی هستیم.
وی افزود: در این شرایط نیاز است تنظیم دما و رطوبت و تغذیه به محیط بهخوبی انجام شود و در گلخانه هیدروپونیک هم تغذیه از طریق بستر انجام میشود که باید موردتوجه باشد.
آبشناس مدیر جهاد کشاورزی نهاوند هم در خصوص گلهای زینتی و گلخانهای گفت: ۴۰ هکتار انواع گلخانه در شهرستان وجود دارد که چهار هکتار برای گلخانههای زینتی است.
وی بیان کرد: ۴۰۰ نفر بهصورت مستقیم در این گلخانهها مشغول هستند و ۲۰۰ نفر بهصورت غیرمستقیم فعال هستند.
آبشناس گفت: امسال برای ۱۰ گلخانه نهاوند تسهیلاتی بالغبر ۲۰۰ میلیارد ریال در نظر گرفتهشده است و چهار هکتار به مجموعه شهرستان اضافه میکند.
به گزارش «عصر همدان» به نظر میرسد با توجه به آمار و رقمهای گفتهشده و با توجه به تجربیات موفق گذشته در شهرستان باید شاهد رونق و شکوفایی این نوع کشت در نهاوند باشیم.
سود مناسب با توجه به قیمت نسبتاً خوب محصولات گلخانهای و گلهای زینتی و حمایتهای لازم از تولیدکنندگان میتواند زمینه را برای کار در این زمینه فراهم کند.
آموزشهای مختلف و در اختیار قرار دان مشوقها و مشاورههای گلخانهای توسط کارشناسان اهل فن و مجموعه جهاد کشاورزی نیاز ضروری برای توسعه اینگونه کشتها است.
وجود گیاهان دارویی در شهرستان نهاوند یک پتانسیل و نعمت خدادادی است که با استفاده درست و علمی از آن میتوان صدها شغل ایجاد کرد و با تکیهبر همین ظرفیت، راهاندازی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی در نهاوند با توجه به ظرفیتهای منحصربهفردی این منطقه ضروری به نظر میرسد.
حمایتهای دولت از بخش خصوصی و در اختیار دادن، بذر و تسهیلات کمبهره و کمک در برند سازی و توجه به بازار صادرات و تولید محصولات باکیفیت میتواند نهاوند را به قطب گیاهان دارویی در کشور تبدیل کند.
انتهای خبر/ س