• امروز : پنجشنبه, ۳۰ اسفند , ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 20 March - 2025
0
یادداشت؛

همزمانی بهار قرآن و طبیعت

  • کد خبر : 237622
  • 14 اسفند 1403 - 8:29
همزمانی بهار قرآن و طبیعت
نوروز امسال با ماه رمضان و شب‌های قدر همزمان شده است و روحیه نشاط دینی و ملی را با یکدیگر درآمیخته است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»؛ نوروز ۱۴۰۴ با ماه مبارک رمضان مانند سال گذشته همزمان شده است، اما تفاوت آن این است که روز نوروز مصادف با روز شهادت حضرت علی علیه‌السلام و لیالی قدر می‌باشد.

سال گذشته روز ۱۳ فروردین معروف به روز طبیعت که طبق رسم دیرینه، مردم در جای جای طبیعت حضور پیدا می‌کنند، با روز شهادت حضرت علی علیه‌السلام مصادف شده بود.

در آن‌روز بر خلاف سال‌های گذشته که از صبح، پارک‌ها و تفرج‌گاه‌های بیشتر شهرها مملو از جمعیت می‌شد، بسیار خلوت بود.

و مردم به احترام روز شهادت حضرت علی علیه‌السلام مراسم جشن و شادی روز طبیعت را برگزار نکرده و یا برخی به‌صورت مختصر و با حضور در فضاهای سبز در ساعات پایانی روز، روز طبیعت را سپری کرده و سفره افطاری را همان‌جا باز کردند.

مردم ایران از قدیم‌الایام با فرهنگ ایرانی و اسلامی تربیت یافتند و حتی کسانی که در جمع متشرعین نیستند، هم سعی در حفظ حرمت مناسبت‌های دینی می‌کنند و همیشه اعتقادات دینی را بر مناسبت‌های ملی مقدم می‌دارند.

یکی از مظاهر این رخداد، تقارن ماه مبارک رمضان و شب‌های قدر با نوروز باستانی ایرانی است که تجربه نشان داده است مردم مسلمان ایرانی حفظ حرمت شب‌های قدر و شهادت حضرت علی علیه‌السلام را بر جشن و پایکوبی نوروز باستانی مقدم می‌دارند.

گواه آن‌را می‌توان در سال‌های تقارن نوروز با ماه محرم و صفر مشاهده کرد که مردم حرمت ماه عزای حسینی را در نوروز حفظ کردند.

اگرچه تقارن تعطیلات عید سعید فطر با ۶ روز پایانی تعطیلات فرصت خوبی را برای استفاده مردم از تعطیلات نوروزی فراهم آورده است و قطعاً ۶ روز پایانی تعطیلات نوروز با موج سفرهای نوروزی مواجه خواهیم بود؛ چراکه بیشتر مردم مسافرت‌های خود را به این‌روزها که ماه مبارک رمضان پایان یافته و فرصت مناسبی برای گذراندن تعطیلات است، موکول می‌کنند.

البته که تقارن نوروز با ماه مبارک رمضان موجب گوشه نشینی و انزوای روزه‌داران نمی‌شود و مانند سال‌های گذشته، مردم روزه‌دار در ساعات پس از افطار به دید و بازدید می‌پردازند و صله رحم را که در اسلام هم به آن بسیار تأکید شده است فراموش نمی‌کنند.

در زندگی جوامع بشری امروزی اثبات شده است که ایمان و اعتقاد به مبانی دینی باعث شور و نشاط بیشتر در زندگی فردی و اجتماعی می‌شود و افرادی که به مبانی دینی معتقدند امید به زندگی بیشتری دارند.

مردم مومن و متدین جامعه ایرانی، گواه این مطلب هستند که امید به زندگی را علی‌رغم مشکلات اقتصادی و مادی حفظ می‌کنند، چراکه روح خود را پرورش داده و از مشکلات زندگی به‌آسانی عبور می‌کنند و مانند جوامعی که به‌علت دوری از معنویت، در مواجهه با مشکلات آمار خودکشی و معضلات اجتماعی بالایی دارند نیستند.

بازارهای نوروزی شب عید همانند هرسال رونق خاص خود را علی‌رغم مشکلات اقتصادی دارند و مردم روزه‌دار ایران برای خرید نوروز با زبان روزه به بازار می‌روند و دید و بازدید عید را پابرجا نگه می‌دارند و نسل آینده را نیز با فرهنگ ایرانی نوروز باستانی آشنا می‌کنند.

فرا رسیدن ماه مبارک رمضان از گذشته شور و حال خاص خود را دارد و در کنار سختی‌های جسمی و ظاهری روزه داری، شیرینی تزکیه نفس و پالایش روح در ذائقه مسلمانان نقش بسته است و خاطرات شیرینی را برای روزه‌داران به‌جا می‌گذارد.

از طرفی خاطرات خوب عید نوروز مثل؛ عیدی گرفتن و عیدی دادن، سفره هفت سین، لحظه تحویل سال، مسافرت‌های نوروزی، آجیل شب عید و لباس عید؛ در ذهن ایرانی ها نقش بسته است و مردم، مخصوصاً کودکان و نوجوانان برای نوروز لحظه شماری می‌کنند.

در این میان علاقه نوجوانان دهه هشتادی به مباحث دینی و عرفانی که مظهر آن‌را در اعتکاف ماه رجب به‌خوبی می‌توان دید و بسیار قابل ملموس بود نیز اتفاقات جالبی را رقم می‌زند، چراکه ماه بهار قرآن و بهار طبیعت باهم همزمان شده است.

در سال‌های أخیر با تولید محتواهای قرآنی در صدا و سیما در ماه مبارک رمضان، گرایش نوجوانان و جوانان به قرآن کریم بیشتر شده است و شروع سال نو با قرآن کریم لذت و شیرینی خاص خود را خواهد داشت.

پویایی و نشاط جامعه دینی در آستانه جشن ملی مشهود و ملموس است و استقبال از فصل بهار با ماه بهار قرآن، همراه با تزکیه جسم و روح، موجب به‌وجود آمدن چنین فضایی شده است.

حامد عیوضی

 

انتهای خبر/

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=237622

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
به نظر من !!!

سه + هشت =